Barevné kakaové máslo ve spreji
Tato barva ve spreji na bázi kakaového másla je určena pro konečnou úpravu dezertů, a to především těch, které jsou vyrobeny z nejrůznějších smetanových či jogurtových krémů nebo pěn na tenkém korpusu. Ano, i nanuka si jí lze vyšperkovat. Na povrchu vytvoří efektní strukturu a dodá tak moučníkům vskutku neotřelý a efektní vzhled.
Použití je následující. Hotový dezert se dá do mrazničky – nemusí být zmrzlý na kost, ale namražený ano. (Má to logiku, neboť efekt je výsledkem toho, že kakaové máslo o pokojové teplotě dopadne na podchlazený povrch, dostane šok a srazí se do podoby drobné krupičky.) Pak se vezme sprej, protřepe a asi ze vzdálenosti 20 cm se nastříká na dortík, čím silnější vrstva, tím intenzivnější barva. Pokud bude dezert málo podchlazený, máslo sice ztuhne také, ale ne tak bleskově rychle, takže místo jemné pískové struktury se na povrchu vytvoří spíš jakési kuličky polystyrenu.
Co je dobré vědět: Barva bude i všude kolem, je to přece sprej. Proto je s tím třeba počítat pro pozdější úklid – barva se dá sice omýt teplou vodou, ale zábava to není. Takže jestli máte možnost jít ven, a zrovna neprší ani nefouká, určitě to doporučuji. Dále je třeba mít na paměti, že povrch dortu či zákusku by měl být co nejdokonalejší. Můj předpoklad, že nějaká ta dírka či prasklinka se přestříká a tím zakryje, byl mylný, pod vrstvou kakaového másla bylo vše vidět, ať byla sebesilnější.
Kakaové máslo sice není úplně bez chuti a bez zápachu, ale je to jen velmi jemné a výslednou chuť dezertu neovlivní. Trvanlivost takovéto dekorace je bez problému, i mimo lednici – když je máslo jednou zatuhlé, museli byste je vyloženě nahřívat, aby začalo tát. Barva se dá použít i na obarvení krémů. Za vyzkoušení tato věcička určitě stojí,i když levné to zrovna není. Prodávají se např. ZDE.
Osobně vidím velký přínos v tom, že dort či zákusek dostane nástřikem ochranný obal, což přijde vhod, když víte, že dort nezkonzumujete hned celý na posezení. Ony totiž pěny trochu osychají, takže zvlášť vršek dortu už druhý den nevypadá tak dobře, jako když byl čerstvý (proto se takové dorty alespoň navrchu přelévají ještě vrstvičkou želé nebo čokolády). Když jsem dělala před Vánocemi narychlo dortík z toho, co zbylo v lednici, a chtěla jsem ho odvézt na návštěvu v co nejlepším stavu, tak mi velmi přišel vhod zbytek zeleného kakaového másla – nemusela jsem se obávat, že dort okorá, a ještě jsem jednoduše vytvořila vánoční vzhled.
Komentáře: 8
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.