Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Red velvet

Sotva jsem poprvé zahlédla v zahraničním pořadu o dortech korpus z tohoto těsta, bylo rozhodnuto, že tohle musím jednou vyzkoušet. A stalo se. Prohledávala jsem různé recepty na internetu, hlavně na amerických stránkách, protože tam je tento moučník doma, musí ho tedy umět lépe než my tady v Česku… takže jsem red velvet (rudý samet) nakonec upekla podle českého receptu. Ovšem první pokus byl skutečně podle Američanů. Dokonce jsem se prokousala jejich šílenými měrnými jednotkami (cup, ounce, fluid ounce), a věrna základním radám, že do red velvetu musí přijít olej a nikoli máslo, jinak nebude tak vláčný, jsem upekla první várku.

Naše olejová buchta proti tomu byla suchá dusivka. Syrové těsto bylo vskutku nádherné, sytě červené a hebké opravdu jako samet. Po upečení se však proměnilo na hnědou mastnou buchtu, ze které olej doslova prýštil. Výtvor letěl do koše a hned jsem dala druhý pokus podle českého receptu. Nutno ale říct, že všechny recepty se hodně podobají, rozdíly jsou jen v maličkostech. Hlavní změnou bylo máslo místo oleje, méně kakaa a více červené barvy. A povedlo se!

Red velvet

 Red velvet

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 rovná lžíce kakaa
  • 120 g změklého másla
  • 1 lžička vanilkové pasty (nemusí být, ale s vanilkou je všechno lepší)
  • 150 g cukru krupice
  • 2 velká vejce
  • 240 ml podmáslí
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička červené gelové potravinářské barvy

Krém

  • 250 g mascarpone nebo jiného obdobného krémového sýra
  • 125 g změklého másla
  • 1 hrnek cukru (250 ml)
  • trocha vanilky (nemusí být)
  1. Troubu předehřeji na 175°C.
  2. Proseji mouku, kakao a sůl. Zvlášť v míse vyšlehám máslo a cukr do pěny, a postupně do něj zapracuji rozšlehaná vejce. Přidám vanilkovou pastu. V další misce lehce prošlehnu podmáslí a barvivo, aby vznikla hezky rovnoměrně červená směs.
  3. Do máslové směsi postupně zamíchám mouku a podmáslí, střídavě a po částech. Je třeba vmíchávat s citem, takže nejlépe ručně, metlou, nikoli šlehačem. Vznikne rudé, sametově hladké těsto.
  4. Ve skleničce smíchám sodu a ocet. Směs začne pěnit, tak ji hned naliji do těsta a taktéž ručně zapracuji. Těsto dám do formy či formiček a upeču.
  5. Na krém si vyšlehám máslo s cukrem do pěny a přidám sýr. Míchám či šlehám, až dostanu lehký nadýchaný krém. Pozor na přešlehání.
  6. Muffinky ozdobím kopečkem krému, dort pomažu celý kolem dokola, nešetřím, a pokud je vyšší, tak jej prokrojím a promažu i uvnitř.

Red velvet nejen efektně vypadá, ale je i chutný a krásně vláčný. Rozhodně stojí za vyzkoušení, ať už jako dort nebo jako muffiny. Ovšem musí být ve společnosti krému ze smetanového sýru, jinak to snad ani není red velvet, to spojení je vážně dokonalé. Recept na krém jsem použila zahraniční, a sice máslo a sýr. Oni tedy používají nějaký jiný smetanový sýr, který se u nás sežene buď obtížně nebo vůbec, dala jsem tam proto mascarpone a bylo to dobré. Já osobně bych ale dala přednost krému z mascarpone a smetany (viz zde), který je lehčí a víc osvěžující, takže se lépe hodí k těstu, které působí docela hutně. Pro legraci si můžete zkusit připravit i tak trochu jedovatý blue velvet.

Tipy: V původních (amerických) receptech bylo u krému vždy mnohem větší množství cukru, asi tak 2-3násobné. Já dala hrnek a bylo to sladké až až, tři hrnky by do toho snad ani zapracovat nešly. Množství kakaa se v receptech liší, ale tohle není čokoládové těsto, takže jedna lžíce stačí bohatě, navíc pak lépe vynikne červená barva. Místo vinného octa lze použít třeba jablečný. Elektrický šlehač není nutný, vystačíte s metlou, protože když se těsto přešlehá, tak správně nenabude. Gelové barvy jsou intenzivnější, pokud použijete jiné (práškové), musíte dávkování přizpůsobit, ale jak, to neporadím, neboť používám jen gelové (někde byly uvedeny např. 2 lžíce potravinářského barviva, ale jakého netuším).

Nový recept – varianta

S odstupem času přidávám variantu tohoto dortu. Dalším porovnáváním amerických receptů jsem totiž zjistila, že v naprosté většině dávají do těsta více mouky, resp. méně másla. Těsto je pak sušší, ale mně to tak chutnalo víc. Svou měkkost si totiž ponechalo, takže jen působilo méně hutně a mastně. Také jsem použila přírodní kakao. To je kakao, které není alkalizované, tedy není holandského typu. Zachovává si původní kyselost, proto víc reaguje se zásaditou sodou a vytáhne se z něj lépe červený tón. Také má o poznání světlejší barvu, a tak tolik neztmavuje těsto. V úplně původních receptech se používalo právě toto kakao, barvivo žádné. Barva pak nebyla pochopitelně tak červená, byla to hnědá s nádechem do červena. Přírodní kakao se špatně shání, obvykle bývá v potravinách se zdravou výživou.

  • 270 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce přírodního kakaa
  • 120 g měkkého másla
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
  • 220 g cukru krupice
  • 2 velká vejce pokojové teploty
  • 225 ml podmáslí pokojové teploty
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička červené gelové potravinářské barvy

Pracovní postup je stejný. Vyzkoušet můžete i alternativní krém, vše se jen promíchá:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g měkkého tvarohu
  • asi 4 lžíce cukru moučka

 

 

komentářů 35

Bára
19.7.2014 10:06

Dobrý den,
snažila jsem se upéct tento dortík, řekla bych, že se mi to asi povedlo (peču ho poprvé), ale překvapilo mě, že to moc nevyběhlo.. kdybych měla péct na dvakrát rozkrojený dort, musela bych to dělat minimálně z trojité dávky.. má to tak být, nebo mám něco špatně? Po vyndání mi ale nijak nespadl, takže si myslím, že upečené je to dobře.. pekla jsem ve formě s průměrem 23cm.. Moc děkuji za Vaše rady 🙂

Eva
19.7.2014 12:21

Tento dort sice nenabude v troubě nijak výrazně, ale trochu by vyběhnout měl, měl by se tak jako načechrat, ale nic extra výrazného nečekejte. Ale to byste poznala z konzistence těsta – jestli je hutné a sražené, je to špatně, jestli je měkké a nadýchané (prostě taková buchta), je to v pořádku. Já jsem dort pekla v podstatně menším průměru, už si to nepamatuji přesně, ale většinou dělám dorty tak 16-18 cm. Je tedy pravda, že tohle těsto se ve vyšší vrstvě propéká hodně pomalu a bez mírného připálení se to pak neobejde, takže rozumnější je asi péct po plátech, nebo třeba na muffiny je to taky vhodné.

Bára
19.7.2014 13:00

jé, tak to jste moc hodná, děkuji za odpověď.. těsto se zdá být dobré, nadýchané.. takže jsem to asi upekla dobře 😀 trochu vyběhlo, tak je to asi v pořádku 🙂 děkuji Vám 🙂

Amalka
2.3.2015 10:00

Pozdravujem Vás. Cez víkend som chcela upiecť tortu pre neterku, tak som zvolila tento korpus. Piekla som ho asi pre 1,5 rokom a veľmi jej chutil, len vtedy som dala viac kakaa a menej farby, tak bol skôr hnedý. Ale vyšie krásne vláčny, mala som problém prekrojiť ho.
Tentokrát som ho robila znovu, bol síce červený ale nepozdával sa mi. Bol dosť hutný. Piekla som ho 3x a stále mi vyšiel rovnaký. Tak neviem kde som urobila chybu. Maslo s cukrom som šľahala dosť dlho a aj tak som nemala pocit, že je to vyšľahané do peny, keďže hmota pozostáva z dvoch tuhých ingrediencií. Po pridaní vajíčok sa mi akoby zrazila aj napriek tomu, že vajíčka mali izbovú teplotu. No prosto hotová pohroma. Recept som čítala 100x a hľadala, kde som urobila chybu. No na nič som neprišla. Tak prosím o radu Vás 🙂

Eva
2.3.2015 13:41

Možná jste žádnou chybu neudělala, třeba je jen jiný recept, než podle kterého jste pekla před rokem a půl. Ale jinak co bych tak zdůraznila:
– ono šlehání másla s cukrem „do pěny“, to je taková receptová fráze, ona to samozřejmě pěna nebude, ale trochu se to máslo našlehá a zesvětlá a hmota je krémová
– vajíčka je třeba zašlehávat po malých troškách: takže si je nejdřív vidličkou rozšlehat v misce a pak po troškách přidávat k máslu. A teprve, až se s máslem dobře spojí, tak přilít další trošku. Trvá to, ale jinak se právě vejce s máslem srazí.
– no a nakonec přidávat střídavě opět po částech sypké suroviny a podmáslí, a to už určitě ne elektrickým šlehačem, nýbrž jen metlou (a ne moc zuřivě).
Ale možná Vám tento recept prostě nesedl, to se stává. Co nadělám. 🙂
Mějte se hezky.

Amálka
3.3.2015 7:57

No nerada sa vzdávam, idem skúšať opäť. Ešte jeden dotaz. V niektorých receptoch som videla, že tam ide polievková lyžica octu, vo väčšine receptov je však uvedená čajová lyžička. Čo si myslíte Vy? Môže byť problém aj tam?

Eva
3.3.2015 10:01

Upřímně – nevím. Ale můžete to zkusit. I já jsem takové recepty viděla, takže zkazit by se tím nic nemělo. A třeba to opravdu pomůže.

Amálka
10.3.2015 11:01

Pozdravujme. Som to opäť ja 😉 Musím sa pochváliť, že konečne to vyšlo a dokonca korpus bol pekne červený. Už asi viem kde bola chyba pred týždňom. Zistila som, že som miesto múky špeciál kúpila obyčajnú hladkú, ktorú používam iba na perníčky. Majú rovnaký obal z jednej strany a boli v obchode hned vedľa seba. ďalší problém bolo podmaslí, bolo asi dosť studene, keď som ho používala. Vajíčka som vybrala v predstihu ale toto mi vôbec nenapadlo. Všetko som viacmenej tentokrát miešala ručne. No múdri ľudia sa učia na chybách iných a takí ako ja na vlastných 😉 Prajem krásny deň a ďakujem za Vašu ochotu. Vašu stránku mám veľmi rada a stále čakám, s čím novým prekvapíte. Prajem veľa tvorivých nápadov.

Eva
10.3.2015 11:28

Tak to já Vás musím taky pochválit. Je super, že se nedáte odradit neúspěchem. Ony ty nezdary sice na náladě nepřidají, to znám moc dobře, ale jak píšete – člověk se při tom nejvíc naučí, protože začne přemýšlet, jak co funguje. Spíš si pak někdy příště poradí s dalšími problémy. Mějte se hezky a užívejte jaro. 🙂

Kateřina
18.3.2015 12:16

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli by šlo dort potáhnout smartflexem? Respektive jestli by to chuťově nebylo… hnusný? 😀 Předem děkuji za odpověď.
P.S.: u nás doma i u přátel vítězí Váš recept na šlehanou malinovou ganache – už jsem ji dělala asi pětkrát 🙂

Eva
18.3.2015 17:47

To máte těžký, mně přijde Smartflex hnusný sám o sobě, takže kombinace mu už nepomůže. 🙂 Ale jak je vidět v amerických TV pořadech o dortech, tak red velvet normálně na potahované dorty používají.
Ano, malinová ganache je skvělá, ale není to můj recept, získala jsem ho na kurzu. Já ji teď jen dělám trochu jinak.

Naďa
7.5.2015 14:33

Pekla jsem dort dle receptu minulou středu a moc se povedl (chtělo to jen trochu intenzívnější odstín červené gelovky). Pekla jsem ve dvou formách průměru 17 cm, které jsem ještě překrojila napůl, protože to bylo docela vysoké. Krém jsem vyrobila ze 400 g sýra a 250 g mascarpone, který dobře drží a dobře chutná (jen ho mohlo být na celý dort o trochu víc). Co zde chci ale zmínit, je fakt, že dort vydržel až do pondělí v perfektním stavu, těsto bylo pořád vláčné a šťavnaté. Určitě ho zkusím použít i na jiný dort, třeba i bez využití barviva. Děkuji za tento recet a přeji úspěchy v pečení!

Eva
7.5.2015 21:03

Děkuji a jsem ráda, že se dortík povedl.

Ivča
15.8.2015 16:01

Zdravím, díky Vám jsem začala péct perfektní piškoty a máslový krém nastavený bílkem je moje srdcovka. Chystám se na Váš red velvet pro babičku a dědu na oslavu diamantové svatby a mám jeden dotaz-lze něčím nahradit vinný ocet? Děkuji za odpoevěď a přeji spoustu super dalších pekařských nápadů 🙂

Eva
15.8.2015 19:42

Díky. Krém je i moje srdcovka. 🙂 Místo vinného octa by měl jít použít jablečný ocet. Přemýšlím, jestli by nefungovala i citronová šťáva, ale tím si nejsem jistá.

Ivča
18.8.2015 9:31

OK. Takže klasický ocet ani náhodou co? 🙂 Ale tak co bych pro babičku a dědu neudělala, třeba se ještě u nás později využije :).

Eva
18.8.2015 14:32

Ale tak on by možná šel použít. Lžička snad není zas tak moc, aby to zkazilo chuť. V amerických receptech ho určitě nepoužívají hlavně proto, že ho tam ani nemají. Takže můžete to zkusit, v nejhorším to vyhodíte. 🙂

Eva
16.9.2015 22:30

Teda Milane, ten dort vypadá skvěle. A taky je nádherně červený. Paráda.

Milan
17.9.2015 19:46

Dakujem 🙂 Teším sa že sa Vám páči 🙂

Nika
22.10.2015 20:11

Dobry den, tak ja dortik pekla celkem 4x a je luxusni!!! Musim se priznat, ze 2x se mi srazil (snedli jsme ho i tak), ale vypada to, ze jsem odhalila problem. V techto pripadech mi dosla jedla soda, nahradila jsem ji praskem do peciva, a manzel se pri nakupu prehmatl a misto podmasli koupil zakys (uprimne, nevidim v tom chudove rozdil, ale pravdepodobne je :-)). Dnes jsem se opet drzela presne receptury a dortik se povedl. Micham vse rucne sterkou, presne tak jako kdyz pecu makronky – proste jak zpomaleny film, podebrat a nahoru :-). Vajicka jsem dala rovnou z lednicky a hned cela, testo krasne vybehlo.
Moc dekuji za recept
Verca

Eva
22.10.2015 21:46

Jsem ráda, že jste spokojená, a děkuji za postřehy. Já teď zkoušela recept trochu pozměnit, dala jsem méně másla, více mouky, přírodní kakako, a taky to dopadlo dobře. Možná sem tu variantu někdy přidám, jestli si vzpomenu a jestli najdu poznámky. 🙂

Karolína
31.10.2015 16:58

Dobrý den, dnes poprvé peču red velvet a popravdě vůbec není červený 😀 použila jsem gelové barvivo a bylo spíše jen růžové. A také dnes poprvé pracuji s mascarpone, čekala jsem, že je podobné tvarohu, ale je to spíše hodně hustá šlehačka, tak je to normální? Tak jsem zvědavá na výsledek. Vaše stránky jsou skvělé a čerpám na nich často inspirace. Děkuji za odpověď

Eva
31.10.2015 18:09

Ono asi záleží na barvě, jsou různé červené a některé asi nemusí barvit tak, jak si představujeme. Já jsem použila od Wiltonu červenou gelovku „red no taste“. Ale ono je to s tou červenou barvou dortu ošemetné, protože na fotce to vypadá vždycky červeněji než ve skutečnosti, foťák to prostě nějak upraví a barvu víc vytáhne. Ve skutečnosti bývá dort spíš hnědý s nádechem do červena. Ale růžový by tedy přece jen asi být neměl. 😉
Pokud jde o mascarpone, tak si nejsem jistá, že je hustota v pořádku. Vždycky když jsem mascarpone používala, bylo husté hodně, z kelímku jsem ho vyndavala lžící. No… uvidíte. Asi to nejsou ta správná slova útěchy, ale já už taky plno věcí vyhodila. 🙂

Karolína
24.11.2015 22:17

Mockrát děkuji za odpověď, nakonec se dort povedlo, všem moc chutnal a kupodivu byl i červený 😀 S tím mascarpone jsem to myslela spíše chutí, čekala jsem, že bude připomínat tvaroh. Ale naštěstí vše dopadlo dobře 🙂 na víkend budu dělat nějaký další z vašich skvělých dortů.

Eva
25.11.2015 12:11

Tak jsme si neporozuměly, ale máte pravdu, mascarpone chutná stejně jako smetana na šlehání, jen je tuhé. Vše dobře dopadlo a to je hlavní. 🙂

Kateřina
26.4.2016 19:40

Mnohokrát děkuji za bááááječný recept 🙂 Vždycky jsem chtěla zkusit upéct red velvet, ale nikdy jsem pro to nenašla odvahu. Až jsem četla Váš skvělý článek s receptem 🙂 Pekla jsem v podobě cupcakes a povedly se.

Eva
26.4.2016 20:39

To mám radost. Ona ta forma cupcakes je pro pečení určitě vhodnější, protože se mnohem snadněji a rychleji propečou. A taky se to k nim hodí i proto, že red velvet je v podstatě taková buchta, klasický dort bych v tom až tak neviděla. Dobře, že jste našla odvahu. 🙂

anka
24.9.2016 16:10

dobrý den chtěla bych udělat barevný dort myslíte, že by se chutově hodil s nějakým hodně kakovým korpusem myslim to tak , že jede korpus bych udělal ten kakovýúčokoládový a jeden red velvet díky za odpověď 🙂

Eva
24.9.2016 22:44

Určitě, red velvet chutná tak trochu vanilkově, tak trochu je tam cítit i to kakao, takže jako kombinace k čokoládovému korpusu ho můžete klidně použít. 🙂

Nela
10.7.2017 20:52

Dobrý den, chtěla bych se zeptat který dort je z techto dvou receptů lepší ( méně hutný-více lehký). Rodina má radši lehčí:) dekuji moc Nela

Eva
10.7.2017 21:57

Já pořádně ani nevím. Mně nějak víc vyhovoval ten druhý recept, je tam víc mouky, takže to bylo takové sušší – ale zase ne suché. Ono by bylo asi nejlepší vyzkoušet oba, třeba v malých dávkách, abyste si vybrala podle svého gusta.

Markéta
19.7.2017 21:14

Dobrý den, je možné si pripravit testo a rozdelit si ho na dve poloviny a upect nejdrive prvni a pote druhy?:)

Eva
19.7.2017 22:08

Ne, leda byste pekla obě části zároveň. Soda s octem začne po smíchání reagovat, takže se to musí hned strčit do trouby. Kdybyste nechala syrové těsto ležet, tak by se za chvíli vybouřilo, chemická reakce by proběhla a později v troubě už by se těsto nenakypřilo.

Markéta
20.7.2017 8:22

Dobre super dekuju moc 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily