Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Převrácený rybízový koláč

převrácený rybízový koláč

Klasickým rybízovým koláčem je ten s drobenkou, ale hodně zajímavou alternativou je převrácený rybízový koláč. Recept pochází od Zuzany De Jonghe, na jejichž stránkách najdete i fotopostup. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, takže brzo vám na stole zavoní prvotřídní laskomina. Koláč je krásně vlhký, s mírně zkaramelizovaným cukrem a máslem na povrchu rybízu, a s intenzivní chutí. Inu, mám takový pocit, že ke klasickému drobenkovému koláči se hned tak nevrátím.

Recept

  • 100 g měkkého másla
  • 90 g třtinového cukru
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 90 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • asi 400 g rybízu
  • máslo na vymazání
  • třtinový cukr na vysypání
  1. Dno a stěny kruhové formy si vymažu máslem a na dno nasypu cukr tak, aby jím dno bylo pokryto. Na cukr rovnoměrně rozprostřu rybíz ve vrstvě, která zakrývá dno, ale není zase příliš vysoká (vrstva těsta bude totiž poměrně tenká).
  2. Cukr vymíchám s máslem do pěny, jen tak metlou nebo špachtlí, bez šlehače, a postupně zamíchám rozšlehaná vejce, aby se vše spojilo. Přidám prosátou mouku a sušené droždí. Těsto rovnoměrně rozprostřu na rybíz, opatrně, abych vrstvu rybízu neporušila. Peču přibližně při 175°C, až pohledem a pohmatem zjistím, že je hotovo. Koláč seshora docela zhnědne, ale neznamená to, že je připálený – nejlepší je péct jej ve skleněné zapékací míse, protože je vidět, v jakém stavu je spodek koláče.
  3. Hotový koláč vyjmu z trouby, nechám chviličku stát, aby se „uklidnil“ a ještě horký jej vyklopím dnem nahoru. Před podáním pocukruji.

Tipy: Místo rybízu lze použít i jiné ovoce, které se běžně používá na drobenkové koláče, např. borůvky. Cukr může být samozřejmě klasická bílá krupice.

Recept je uveden pro kulatou formu o průměru ±20 cm. Těsta je málo, takže koláč je pěkně šťavnatý a plný rybízové chuti. Nedá se moc jíst rukou, ale spíš to chce dezertní vidličku. Někdy proto udělám těsto z dvojnásobné dávky a dám ho víc, aby koláč více připomínal buchtu k snídani. Koláč, i když je vyšší, přesto není vůbec suchý, protože těsto samo prostě suché není. Ze zbytku těsta můžu vytvořit třeba malé koláčky z muffinových formiček.

Jelikož manžel nesnáší rybíz (a to opravdu hodně nesnáší), použiji někdy na půlku koláče nakrájená jablka, a je také výborný. Ale dle mého názoru je rybíz lepší, protože ta kyselost dělá své. Když tedy jablka, pak spíš ta sladkokyselá.

IMGP6616 P1030151

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily