Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Sacher dort


sacher

Těsto

  • 150 g másla
  • 150 g hořké čokolády
  • 6 vajec (2 celá vejce + 4 žloutky + 4 bílky)
  • 150 g jemného třtinového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • trocha vanilky

Poleva

  • 200 g hořké čokolády 70 %
  • 200 g smetany ke šlehání

na dokončení: sklenice dobré meruňkové zavařeniny (asi 340 g)

  1. Čokoládu a máslo rozpustím ve vodní lázni a nechám zchladnout, aby byla směs sice tekutá, nikoli však horká. Je ostatně lepší, když pak do vyšlehaných vajec naliji spíše hustší a krémovější hmotu, než vyloženě řídkou tekutinu.
  2. Celá vejce, žloutky a polovinu cukru poctivě vyšlehám do husté pěny, alespoň 15 minut. Přidám vanilku.
  3. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehám sníh. Mouku dobře smíchám s kakaem a práškem do pečiva.
  4. Do vaječné pěny vmíchám gumovou stěrkou zchladlou čokoládovou hmotu, pak prosátou mouku s kakaem a nakonec i (opatrně) sníh z bílků.
  5. Vzniklé těsto naliji do dortové formy vyložené pečicím papírem (na dno rozkládací formy položím papír a připnu postranici). Peču v troubě předehřáté na 170°C asi 40 minut. Nechám vychladnout.
  6. Boky dortu nožem odříznu od formy a vyndám dort na podložku. Seříznu vyboulený vršek, aby byl dort rovný. Rozříznu dort na tři pláty, každý pomažu meruňkovou marmeládou a znovu je složím na sebe. Tenkou vrstvou marmelády pomažu i celý dort zvnějšku – bublinky a drobky na povrchu se tím krásně zahladí.
  7. Smetanu přivedu k varu, přeliji s ní čokoládové pecky (nebo čokoládu nalámanou na kousky) a vymíchám do hladka. Celý dort čokoládou poliji a nešetřím. Nechám zatuhnout.

Tipy: Meruňkovou marmeládu před použitím ohřeji, protože horká krásně prosákne korpusem a také se s ní lépe pracuje. Je lepší dort proříznou vícekrát, nemá to být suchá buchta, nýbrž vlhký vláčný dort. Jelikož jde o dort, jehož podstatou je čokoláda, vyplatí se na ní nešetřit a použít opravdu kvalitní, s vyšším obsahem kakaa. Proto je i dobré polít dort tzv. ganachovou polevou, ty jsou totiž jednoznačně nejchutnější.

sacher_dort_rez

Poznámka pod čarou: Tohle samozřejmě není pravý Sacher dort, ten umí jenom ve stejnojmenném slavném hotelu. Je to jedna z mnoha variací, jež kolují mezi prostým lidem, ale troufám si tvrdit, že poměrně zdařilá. Dlouho jsem brouzdala po internetu a porovnávala recepty a postupy, až jsem dospěla k tomuto, s nímž  jsem naprosto spokojená.

 

Komentáře: 37

melly
27.4.2014 17:23

Tak v ted nevím, co s těmi vajíčky.. máte uvedeno tedy 6, ale pak dvě celé a 4 bílky a 4 žloutky…

Eva
28.4.2014 0:22

…což je dohromady šest celých. 🙂 Ale pokud vám to přijde složité, tak prostě vyšlehejte s cukrem jen žloutky (pak by ani nebylo třeba šlehat tak dlouho, protože samotné žloutky moc na objemu ani pevnosti nepřiberou) a sníh udělejte ze všech bílků. Tohle rozdělení vajec je jen proto, aby vaječno-žloutkové pěny bylo více a lépe se vyšlehala, a naopak aby sněhu nebylo tak moc najednou.
Stejně tak by šlo např. utřít měkké máslo s cukrem a pak zašlehat žloutky, a do toho pak zamíchat rozpuštěnou čokoládu a pak mouku a sníh. Takhle ale nemusím nechávat máslo měknout, na což já často předem zapomenu. 🙂 Těch možných způsobů postupu, jak do těsta všechny ingredience dostat, je víc. Ať se Vám daří.

jitka
16.9.2014 21:49

Dobry den, chci podle vašeho receptu upéct Sacher dort jen se zeptam jestli je vyborny? Chci ho udělat babičce k narozkam. Mužů použít formu průměr 24

Eva
16.9.2014 22:07

Nechtějte po mně, abych Vám potvrdila, že je tento dort výborný. Určitě je dobrý, jinak bych ho ani nejedla, ale každému připadá „výborné“ něco jiného. Je to prostě čokoládový dort. Velmi podobný je tento http://kousekdortu.cz/cokoladovy-dort-s-cerstvym-ovocem/, recept je podle rakouských receptů na Sacher a přišel mi trochu nadýchanější. A skvělý je i tento čokoládový dort http://kousekdortu.cz/bozsky-cokoladovo-malinovy-dort/, i když je trochu jiný. Jinak všechny ty recepty jsou na formu tak 20 cm, na 24 cm byste musela přidat.

jitka
17.9.2014 3:51

Chtěla bych udělat korpus ten první jen nevim kolik těch surovin na tu větší formu? Mate nádherný  dorty je to bomba

Eva
17.9.2014 13:39

Díky. No na 24 cm… já bych ty suroviny zvedla určitě ještě o polovinu, tedy 9 vajec atd. A kdyby vyšel dort nízký, tak poslední záchrana je upéct z menší dávky ještě samostatně jeden dortový plát. Jinak nejlepší je vždycky všechno ozkoušet, já to tak aspoň dělám, že upeču vzorek z malé dávky nanečisto. Každý má jinou představu a jinou chuť. No snad mě nebudete proklínat. 🙂

Dáša
2.3.2015 13:23

Vyzkoušeno a je to obr mňamina – opět skvěle popsaný návod. Děkuji. Jdu si uvařit kávu a uříznout kousek. 🙂

Eva
2.3.2015 13:25

Dobrou chuť. 🙂

Tami
15.4.2015 8:55

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat kolik té čokolády je potřeba na polevu dortu a kolik ji přidávám do těsta? V receptu máte napsáno 150 g+200g, ale dále už nepíšete kolik čeho kam přijde. Rozumím tomu správně, že 150g je do těsta a 200g na polevu? Děkuji 🙂 JInak se už moc těším až dort upeču 😉

Eva
15.4.2015 20:57

Pochopila jste to zcela správně. Už jsem to i napsala přehledněji. Já jsem tyhle první recepty ještě nedělala moc pečlivě. 😉

Tami
16.4.2015 17:43

Děkuji moc 🙂

Mischelinmisa
11.6.2015 1:29

Pekla jsem do formy 26cm z dávky a půl a je to akorát. To jen kdyby náhodou někdo chtěl 🙂

angel
24.7.2015 18:05

Ahoj. Dnes sem se poprve pustil do vyroby sveho prvniho dortu a vybral jsem si tvuj sacher. Dekuji moc za recept a postrehy. Dort se moc povedl a vsem chutnal. Urcite se pustim i do dalsich tvych kousku 🙂 🙂

Eva
24.7.2015 22:30

Tak to jsem poctěna. Jednak muž, což se často nevidí. Navíc tvůj první dort, pro který sis vybral mě – je mi ctí. A ještě se povedl a chutnal. Skvělé. 🙂

Anonym
20.10.2015 8:47

Teď jsem vyzkoušela, je úžasný…..

Monča
20.10.2015 8:48

Teď jsem vyzkoušela, je úžasný…

Eva
20.10.2015 15:55

To mě těší. 😉

jarmila
27.10.2015 20:22

taky jsem ho zkusila a je naprosto úžasný.Máte moc pěkné stránky..líbí se mi tady.Dík.

Eva
28.10.2015 10:34

Jsem ráda, že se Vám u mě líbí. 🙂 Děkuji.

Hanka
10.2.2016 8:28

Já dělám sachr podle receptů od Kluků v akci a je božský 🙂 Vyzkoušejte 🙂

jana
8.4.2016 0:06

Dobrý večer,
chci se zeptat jaký používate jemný třtinový cukr a popřípadě kde jde koupit? Mám pocit, že všude mají jen ten hodně krystalový. Děkuji.

Eva
8.4.2016 23:11

Já třtinový cukr kupuji v Lidlu. Moc jemný není, ale on se při pečení vždycky rozpustí, takže to nevadí, nikdy nic nechroupalo. 🙂

Radka
5.4.2017 13:55

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné místo másla použít rostlinný tuk (máme doma alergii na bílkovinu kravského mléka) a vlastně i rostl. smetanu na polevu. Jde mi jen o názor „cukráře“ jaký by to mohlo mít vliv na celkový výsledek. děkuji moc, Radka

Eva
5.4.2017 21:13

Rostlinnou smetanu neznám vůbec. Rostlinný tuk jsem kdysi doma zažila a mně osobně opravdu hodně nevoní, když to řeknu slušně, a stejně tak nechutná. Ta chuť se samozřejmě přenese do všeho, do čeho jej použijete. Kdyby Vám nevadilo toto, pak by byl asi problém v odlišné konzistenci, protože rostlinný tuk je řídký a prostě se chová jinak. Po pravdě řečeno je to podle mě sajrajt, jenže chápu, že s alergií na mléko si moc vyskakovat nemůžete. Možná by pro Vás bylo lepší poradit se na některých diskusních fórech, které se této alergie týkají, lidé tam určitě rádi sdílí zkušenosti. Nebo můžete zkusit web dorty.artmama.cz. Tam se sdružuje mnoho cukrářek-amatérek, mnohé pečou i na zakázku, a je hodně velká šance, že by Vám tam poradili, co a jak nejlépe nahradit. Přeji hodně štěstí. 🙂

Radka
6.4.2017 13:12

Děkuji moc za odpověď, zkusím se poptat 🙂

Marketa
26.5.2017 17:46

Dobry den, rada bych ho udelala synovi k svatku, ale nema rad marmelady, radeji krem. Jaky byste mi do nej prosim doporucila? Moc dekuji

Eva
31.5.2017 16:26

Krém můžete použít jakýkoli, je to úplně jedno, záleží na tom, co máte rádi. Je to prostě takový pevnější čokoládový dort, hodí se k němu snad všechno.

Jana
3.7.2017 12:09

Nejlepsi recept na sacher dort, ktery jsem vyzkousela. Dekuji. Mam za sebou uz osmy recept od Vas a zatim vzdy super. Mam prosbu, poradila byste mi recept na svetly korpus pro ctyrpatrovy svatebni dort(budu potahovat klasika marcipanem). U nas pod marcipan vzdy nejvetsi uspech hodne lehke piskot testo s olejem(mereno na lzice) avsak problemem u nej je, ze po esteticke strance neni pod tihu marcipanu uplne vhodny(je spis ideal na roladu a ta ctyri patra…vysel by z toho spis klobouk:), ale chutove vyborny. Mam za sebou uz paty pokus na alternativni svetly korpus a zatim mizerie, moc hutne, suche. Neporadila byste dle svych zkusenosti, jaky korpus zvolit? Dekuji

Eva
4.7.2017 11:27

Se světlými korpusy je to těžké, já mám s nimi taky problém. Jak je čokoládové těsto skoro vždy dobré, tak světlé chutná přinejlepším jen jako snesitelná buchta. Piškot je výjimkou. Ale opravdu se moc nehodí na vysoké a těžké dorty. Mně se ze světlých těst osvědčil na výbornou akorát korpus, který tu mám mezi recepty pod názvem Madelines. Je na něj tedy potřeba mandlový marcipán, ale ten se dá koupit a není ho zapotřebí moc. Těsto působí lehkým dojmem, k piškotu má ostatně blízko, ale zároveň je pevnější a chuťově moc dobré. Určitě bych ho vyzkoušela.
Nebo ještě těsto victoria sandwich – to zvláště u amerických dortů používají jako takový světlý univerzální korpus. Dokonce mu říkají „sponge cake“, tedy piškotové (houbovité) těsto, i když se vajíčka nevyšlehávají, těsto je hutné a je tam tolik másla, že se Vám protočí panenky. Ale po upečení je to vážně celkem použitelné, vůbec ne těžké a mastné, takže taky ho můžete z malé dávky vyzkoušet. Jen v troubě moc nevyběhne, resp. vyběhne hlavně uprostřed, takže zase je na větší dort nutná celkem velká dávka. Ale zase je snadné a rychlé. Recept na něj můžete použít od tohoto dortu: https://kousekdortu.cz/citronovy-dort-s-ovocem/ Jen citronovou kůru nahraďte vanilkou a citronovou šťávu mlékem – pokud chcete, aby místo citronově chutnal dort vanilkově.
Mimochodem u čtyřpatrového dortu se stejně neobejdete bez vyztužení – právě u toho citronového dortu o tom píšu. A pak už můžete dát přinejmenším nahoru klidně patro z piškotu, bude malé a nahoře, tak proč ne. A vůbec u čtyř pater je lepší rozmanitost, proto by asi nebylo dobré, aby byla všechna stejná. Dolů můžete dát třeba čokoládový dort, určitě by to někteří ocenili.
Tak hodně štěstí. Vůbec Vám nezávidím. 🙂

Jana
4.7.2017 12:53

😁ja sobe taky ne. Jste zlata, dekuji mnohokrat za vyverpavajici odpoved. Na vikend mam tedy o praci postarano, urcite vyzkousim vsechny tri varianty😁.

Mai B.
29.7.2018 17:12

Dobrý den,
o Sacheru jsem se dočetla, že čím je uleželejší, tím lépe chutná (samozřejmě v rámci cirka prvního týdne). Máme složité prázdninové plány, a proto to vypadá tak, že bych ho ve čtvrtek večer upekla, do neděle by zůstal v ledničce a pak bych ho ráno vezla čtyři hodiny autem, hned po příjezdu by šel zase do ledničky.
Zní to dost troufale, zvlášť ta čtyřhodinová jízda autem, nějak bych ho odizolovala…nevím. Chci se zeptat odbornice, která má určitě mnohem víc zkušeností než já (teprve mi bude sedmnáct, takže tolik dortů na svém kontě ještě nemám…). Myslíte, že hazarduji?
Díky moc za Váš názor 🙂

Eva
6.8.2018 22:39

Už jdu asi s křížkem po funuse, ale Sacher obecně moc šetrné zacházení nevyžaduje. Já ho ani nedávám do lednice, protože se na něm nemá co zkazit. Jen na začátku po polití, aby poleva ztuhla, ho dám do lednice, pak už ne. I když v tomto horkém počasí to asi nebude tak úplně možné, to se čokoláda nejspíš rozteče. Ideální je to v zimě, když se dá dát do nějaké chladné předsíně apod. V lednici totiž při delším skladování zase může dojít k tomu, že poleva se jakoby vysuší a začne praskat. Ale už jste asi o zkušenost bohatší a můžete spíš poradit Vy mně (i ostatním tady), jak se to s tím Sachrem v praxi má. U nás totiž vždycky sníme všechno hned začerstva 🙂

Mai B.
12.8.2018 15:24

Dobrý den,
moc děkuji za rady 🙂 Nakonec to Sacher vydržel a všem moc chutnal. Takže je to skutečně dort, který vydrží vše 😀
Ještě jednou díky moc! 😉

aaada
17.4.2019 6:28

Panejo, tyhle stránky jsou nádherné. Už jsem podle vás pekla dort s pařížskou šlehačkou a banány (=kubánský), tátovi ke svátku, byl nadšený a vyžaduje ho znovu. Teď se chystám na nějaký čokoládový dort, opět pro tátu a taky pro sebe (máme narozeniny ve stejný den), nejspíš modifikuju nějaký obyč čokoládový dort přidáním hrušek a ořechů.
Máte opravdu překrásný web, jsou tu recepty na dortové základy, ale i neotřelé nové kombinace, nepůsobí to ani moc usedle (klasické máslové krémy, tuny vajec, přesné gramáže), ani příliš přeexperimentovaně (jako nazývání Sacher dortem něčeho z piškotového těsta s kakaem a kokosem, jo, i to jsem viděla) a přeju spoustu inspirace do nového pečení!

Eva
21.4.2019 15:36

Já přeji hodně zdaru při tvoření dortů. 🙂

Míša
12.1.2020 12:29

Dobrý den, už jednou jsem tento recept zkoušela a babičce moc zachutnal, přála si ho k 70 narozeninám upéct znovu, tak se do něj chci opět pustit. Jen mě zajímá, jestli jsem poprvé neudělala nějakou chybu, korpus mi přišel takový tužší,(nebyl krásně nadýchaný) má to tak být? Nebo to bylo tím, že byl třeba v lednici a korpus prostě stuhl? Děkuji za odpověď a přeji krásný den!

Jitka
2.2.2020 9:41

Dobrý den, včera jsem upekla k narozeninám váš mrkvový dort a tenhle sacher. Váš základní korpus peču od té doby, co jsem objevila vaše recepty. Povedl se mi i candys. Všechno je chuťově výborné a hlavně se mi to vždy povede. Děkuji!!!

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily