Sacher dort
Těsto
- 150 g másla
- 150 g hořké čokolády
- 6 vajec (2 celá vejce + 4 žloutky + 4 bílky)
- 150 g jemného třtinového cukru
- 150 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- trocha vanilky
Poleva
- 200 g hořké čokolády 70 %
- 200 g smetany ke šlehání
na dokončení: sklenice dobré meruňkové zavařeniny (asi 340 g)
- Čokoládu a máslo rozpustím ve vodní lázni a nechám zchladnout, aby byla směs sice tekutá, nikoli však horká. Je ostatně lepší, když pak do vyšlehaných vajec naliji spíše hustší a krémovější hmotu, než vyloženě řídkou tekutinu.
- Celá vejce, žloutky a polovinu cukru poctivě vyšlehám do husté pěny, alespoň 15 minut. Přidám vanilku.
- Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehám sníh. Mouku dobře smíchám s kakaem a práškem do pečiva.
- Do vaječné pěny vmíchám gumovou stěrkou zchladlou čokoládovou hmotu, pak prosátou mouku s kakaem a nakonec i (opatrně) sníh z bílků.
- Vzniklé těsto naliji do dortové formy vyložené pečicím papírem (na dno rozkládací formy položím papír a připnu postranici). Peču v troubě předehřáté na 170°C asi 40 minut. Nechám vychladnout.
- Boky dortu nožem odříznu od formy a vyndám dort na podložku. Seříznu vyboulený vršek, aby byl dort rovný. Rozříznu dort na tři pláty, každý pomažu meruňkovou marmeládou a znovu je složím na sebe. Tenkou vrstvou marmelády pomažu i celý dort zvnějšku – bublinky a drobky na povrchu se tím krásně zahladí.
- Smetanu přivedu k varu, přeliji s ní čokoládové pecky (nebo čokoládu nalámanou na kousky) a vymíchám do hladka. Celý dort čokoládou poliji a nešetřím. Nechám zatuhnout.
Tipy: Meruňkovou marmeládu před použitím ohřeji, protože horká krásně prosákne korpusem a také se s ní lépe pracuje. Je lepší dort proříznou vícekrát, nemá to být suchá buchta, nýbrž vlhký vláčný dort. Jelikož jde o dort, jehož podstatou je čokoláda, vyplatí se na ní nešetřit a použít opravdu kvalitní, s vyšším obsahem kakaa. Proto je i dobré polít dort tzv. ganachovou polevou, ty jsou totiž jednoznačně nejchutnější.
Poznámka pod čarou: Tohle samozřejmě není pravý Sacher dort, ten umí jenom ve stejnojmenném slavném hotelu. Je to jedna z mnoha variací, jež kolují mezi prostým lidem, ale troufám si tvrdit, že poměrně zdařilá. Dlouho jsem brouzdala po internetu a porovnávala recepty a postupy, až jsem dospěla k tomuto, s nímž jsem naprosto spokojená.
Komentáře: 37
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.