Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Vanilková panna cotta

vanilla panna cotta

Panna cotta znamená italsky vařená smetana. A o to tu jde. Nic jednoduššího snad ani nemůže být. Prostě se ohřeje smetana, osladí se, přidá se želatina a nechá se to v lednici zatuhnout. Základní verze je jen takto smetanová, a to se k ní pak hodí přidat nějaké ovoce. Když ale smetanu provoníte pravou vanilkou, můžete si vystačit se samotným krémem. Je opravdu lahodný, takové něžné pohlazení. A je chutnější než pudink, to můžu říct, protože to nekazí chuť škrobu. Někdo nalévá krém do mističek a po zatuhnutí ho vyklopí, ale je tu riziko, že se vyklopení nepovede a celý dezert přijde vniveč. V poháru nebo ve vinné sklenici přitom vypadá moc hezky a je to bez rizika. Navíc si pomocí naklánění můžete pohrát s geometrickými efekty.

Mandarinkové želé

  • 100 ml mandarinkového pyré (stačila 1 konzerva mandarinek, taková malá, ale už nevím, kolik gramů)
  • 1 lžička cukru moučka
  • 2 plátky želatiny Dr. Oetker

Panna cotta s vanilkou

  1. Ze všeho nejdřív si připravím sklenice, protože to zabere nejvíc času. Na toto množství použiji dvě sklenice na víno, běžnou velikost, nic moc velkého. Potřebuji, aby byly nahnuté, a to je na kreativitě každého z vás, jak si s úkolem poradíte. Já použila čtvercovou formu na dort, do ní jsem vložila menší krabičku, abych vnitřní prostor zmenšila a pak jsem do mezery vložila sklenice tak, že spodní část byla ve formě zapřená o krabičku a samo tělo sklenice se opíralo o okraj formy. Sklenice je tedy nahnutá – ani nestojí, ani úplně neleží. Ještě jsem to různě vypodložila bublinkovou fólií, aby sklenice pevně držely a neposouvaly se. Samotné sklenice jsem obalila potravinovou fólií, jelikož se znám, a já bych je určitě zprasila. Promiňte.
  2. Mandarinkové želé: Konzervu mandarinek vyklopím na cedník a nechám odkapat (můžu si odložit něco na ozdobení). Mandarinky rozmixuji ponorným mixérem – pyré je hodně vodovaté, spíš je to džus. Odměřím 100ml a osladím. Pokud něco do požadovaného množství chybí, můžu dolít šťávou/tekutinou, která odkapala pod cedník (ale nemělo by to být třeba, mně z té konzervy vzniklo asi 150ml džusu). Plátky želatiny namočím do studené vody. Když změknou, přendám je bez ždímání do plecháčku a ten postavím na mírně nahřátou plotnu. Míchám lžičkou a počkám, až se želatina teplem rozpustí. Odstavím z plotny a vmíchám do ní trochu mandarinkového pyré – zároveň hbitě míchám lžičkou, aby se to dobře a bez žmolků sloučilo. Pak to vliji ke zbývajícímu pyré a opět během vlévání rychle míchám. Je lepší míchat metlou, i když v tomto malém množství je to trochu nešikovné. Naliji želé do sklenic, které jsem si připravila podle bodu 1., a ty strčím do mrazáku, aby želé rychle zatuhlo.
  3. Vanilková panna cotta: Do malého kastrůlku dám smetanu, mléko, cukr a vanilku, a zahřívám. Zatím namočím plátky želatiny do studené vody. Smetanu a spol. přivedu skoro k varu, ale nevařím. Hlavně se musí rozpustit cukr. Odstavím z plotny. Změklé plátky želatiny v dlani vyždímám a vložím do horké smetany. Promíchám dobře metlou a nechám chladnout. Když je tekutina skoro studená (stačí vlažná, ale blíž ke studenu), přinesu sklenice se zatuhlým želé. To musí být opravdu tuhé, protože sklenice teď normálně postavím a želé nesmí začít sjíždět, musí zůstat v nakloněné rovině. Do sklenic naliji zchladlou smetanovou směs a hned odnesu do lednice. Nechám tuhnout přes noc.
  4. Druhý den stačí ze sklenic odmotat ochrannou potravinovou fólii a dozdobit mandarinkou.

vanilla panna cotta

Tipy: Jak už jsem psala v receptu, množství vystačí na dvě běžně velké sklenice na víno. Mandarinkové pyré není zrovna to nejlepší, co šlo udělat, ale ještě tu s nimi nic nemám a s tou konzervou je to opravdu hrozně rychlé. Navíc se nezkazí a může ležet ve špajzce. Osladit mandarinkový džus je potřeba, i když se to nezdá, protože jinak by želé ve srovnání s panna cottou bylo bez chuti – cukr chuť zvýrazní. Sama panna cotta se většinou připravuje čistě jen ze smetany na šlehání, ale já to namíchala s trochou mléka. Jednak jsem přece jen našla některé zahraniční recepty, které byly v odlehčenější verzi, a jednak jedna ze smetan byla opravdu hnusná – ne zkyslá, ale chutnala odporně. Lidl se poslední dobou nějak zhoršuje. Takže jsem ji musela vyhodit a stávající kelímek smetany jsem doplnila částí mléka. Myslím ale, že to vůbec nevadí, bylo to lahodné i tak, a aspoň pak máte trochu lepší pocit, že jste ubrali nějaké kalorie. Zatuhlý krém působí, že není dostatečně tuhý – já se bála, že se mandarinka nahoře pomalu propadne, ale ono to kupodivu drželo. Naopak bylo skvělé, že to nebylo přespříliš natužené a smetana se přímo rozplývala na jazyku. Nakloněnou rovinu byste ale z panna cotty neudělali, ta by se asi časem postupně sesula vlivem zemské přitažlivosti. Tento dezert vřele doporučuji a dokonce bych se příště obešla i bez toho ovocného želé. Ovšem za předpokladu, že do panna cotty přijde vanilka, ona jí totiž dodá opravdu neodolatelnou chuť. Mimochodem jak je smetanová směs řídká, tak semínka vanilky klesla a jsou na fotce dobře vidět nahromaděná dole. To byla trochu vada na kráse. I když to vlastně vypadalo docela zajímavě. Pokud byste používali vydlabaný vnitřek vanilkového lusku, rozetřete semínka nejdřív jen s trochou smetany (asi 2 lžičky) – kdybyste dali „chumel“ semínek do veškeré smetany, byl by problém dostat je od sebe, aby se ve smetaně jednotlivě rozptýlily. K ochucení můžete samozřejmě použít i kvalitní vanilkový extrakt.

komentáře 2

Hana
9.5.2017 7:49

Dobrý den, o víkendu jsem připravila panna cottu pro přítelovy rodiče, vyšla mi na jedničku! Když jsem ochutnala horkou smetanu, zdála se mi hrozně sladká, ale ve výsledku se to úplně ztratilo. Příště zkusím udělat želé třeba z lesního ovoce. Moc děkuji za vaše recepty.

Eva
10.5.2017 19:55

Jsem ráda, že Vám to vyšlo na jedničku. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily