Vanilková panna cotta
Panna cotta znamená italsky vařená smetana. A o to tu jde. Nic jednoduššího snad ani nemůže být. Prostě se ohřeje smetana, osladí se, přidá se želatina a nechá se to v lednici zatuhnout. Základní verze je jen takto smetanová, a to se k ní pak hodí přidat nějaké ovoce. Když ale smetanu provoníte pravou vanilkou, můžete si vystačit se samotným krémem. Je opravdu lahodný, takové něžné pohlazení. A je chutnější než pudink, to můžu říct, protože to nekazí chuť škrobu. Někdo nalévá krém do mističek a po zatuhnutí ho vyklopí, ale je tu riziko, že se vyklopení nepovede a celý dezert přijde vniveč. V poháru nebo ve vinné sklenici přitom vypadá moc hezky a je to bez rizika. Navíc si pomocí naklánění můžete pohrát s geometrickými efekty.
Mandarinkové želé
- 100 ml mandarinkového pyré (stačila 1 konzerva mandarinek, taková malá, ale už nevím, kolik gramů)
- 1 lžička cukru moučka
- 2 plátky želatiny Dr. Oetker
Panna cotta s vanilkou
- 200 ml smetany
- 50 ml mléka
- 20 g cukru krupice
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 2 plátky želatiny Dr. Oetker
- Ze všeho nejdřív si připravím sklenice, protože to zabere nejvíc času. Na toto množství použiji dvě sklenice na víno, běžnou velikost, nic moc velkého. Potřebuji, aby byly nahnuté, a to je na kreativitě každého z vás, jak si s úkolem poradíte. Já použila čtvercovou formu na dort, do ní jsem vložila menší krabičku, abych vnitřní prostor zmenšila a pak jsem do mezery vložila sklenice tak, že spodní část byla ve formě zapřená o krabičku a samo tělo sklenice se opíralo o okraj formy. Sklenice je tedy nahnutá – ani nestojí, ani úplně neleží. Ještě jsem to různě vypodložila bublinkovou fólií, aby sklenice pevně držely a neposouvaly se. Samotné sklenice jsem obalila potravinovou fólií, jelikož se znám, a já bych je určitě zprasila. Promiňte.
- Mandarinkové želé: Konzervu mandarinek vyklopím na cedník a nechám odkapat (můžu si odložit něco na ozdobení). Mandarinky rozmixuji ponorným mixérem – pyré je hodně vodovaté, spíš je to džus. Odměřím 100ml a osladím. Pokud něco do požadovaného množství chybí, můžu dolít šťávou/tekutinou, která odkapala pod cedník (ale nemělo by to být třeba, mně z té konzervy vzniklo asi 150ml džusu). Plátky želatiny namočím do studené vody. Když změknou, přendám je bez ždímání do plecháčku a ten postavím na mírně nahřátou plotnu. Míchám lžičkou a počkám, až se želatina teplem rozpustí. Odstavím z plotny a vmíchám do ní trochu mandarinkového pyré – zároveň hbitě míchám lžičkou, aby se to dobře a bez žmolků sloučilo. Pak to vliji ke zbývajícímu pyré a opět během vlévání rychle míchám. Je lepší míchat metlou, i když v tomto malém množství je to trochu nešikovné. Naliji želé do sklenic, které jsem si připravila podle bodu 1., a ty strčím do mrazáku, aby želé rychle zatuhlo.
- Vanilková panna cotta: Do malého kastrůlku dám smetanu, mléko, cukr a vanilku, a zahřívám. Zatím namočím plátky želatiny do studené vody. Smetanu a spol. přivedu skoro k varu, ale nevařím. Hlavně se musí rozpustit cukr. Odstavím z plotny. Změklé plátky želatiny v dlani vyždímám a vložím do horké smetany. Promíchám dobře metlou a nechám chladnout. Když je tekutina skoro studená (stačí vlažná, ale blíž ke studenu), přinesu sklenice se zatuhlým želé. To musí být opravdu tuhé, protože sklenice teď normálně postavím a želé nesmí začít sjíždět, musí zůstat v nakloněné rovině. Do sklenic naliji zchladlou smetanovou směs a hned odnesu do lednice. Nechám tuhnout přes noc.
- Druhý den stačí ze sklenic odmotat ochrannou potravinovou fólii a dozdobit mandarinkou.
Tipy: Jak už jsem psala v receptu, množství vystačí na dvě běžně velké sklenice na víno. Mandarinkové pyré není zrovna to nejlepší, co šlo udělat, ale ještě tu s nimi nic nemám a s tou konzervou je to opravdu hrozně rychlé. Navíc se nezkazí a může ležet ve špajzce. Osladit mandarinkový džus je potřeba, i když se to nezdá, protože jinak by želé ve srovnání s panna cottou bylo bez chuti – cukr chuť zvýrazní. Sama panna cotta se většinou připravuje čistě jen ze smetany na šlehání, ale já to namíchala s trochou mléka. Jednak jsem přece jen našla některé zahraniční recepty, které byly v odlehčenější verzi, a jednak jedna ze smetan byla opravdu hnusná – ne zkyslá, ale chutnala odporně. Lidl se poslední dobou nějak zhoršuje. Takže jsem ji musela vyhodit a stávající kelímek smetany jsem doplnila částí mléka. Myslím ale, že to vůbec nevadí, bylo to lahodné i tak, a aspoň pak máte trochu lepší pocit, že jste ubrali nějaké kalorie. Zatuhlý krém působí, že není dostatečně tuhý – já se bála, že se mandarinka nahoře pomalu propadne, ale ono to kupodivu drželo. Naopak bylo skvělé, že to nebylo přespříliš natužené a smetana se přímo rozplývala na jazyku. Nakloněnou rovinu byste ale z panna cotty neudělali, ta by se asi časem postupně sesula vlivem zemské přitažlivosti. Tento dezert vřele doporučuji a dokonce bych se příště obešla i bez toho ovocného želé. Ovšem za předpokladu, že do panna cotty přijde vanilka, ona jí totiž dodá opravdu neodolatelnou chuť. Mimochodem jak je smetanová směs řídká, tak semínka vanilky klesla a jsou na fotce dobře vidět nahromaděná dole. To byla trochu vada na kráse. I když to vlastně vypadalo docela zajímavě. Pokud byste používali vydlabaný vnitřek vanilkového lusku, rozetřete semínka nejdřív jen s trochou smetany (asi 2 lžičky) – kdybyste dali „chumel“ semínek do veškeré smetany, byl by problém dostat je od sebe, aby se ve smetaně jednotlivě rozptýlily. K ochucení můžete samozřejmě použít i kvalitní vanilkový extrakt.
Komentáře: 4
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.