Želatina, želé, ztužovač
Dobrými pomocníky při výrobě nepečených moučníků jsou výrobky na bázi želatiny. Všechny, které používám, jsou značky Dr. Oetker.
Jednak je to samotná želatina. Já používám plátkovou. Princip použití je ten, že se plátky želatiny namočí jeden po druhém do studené vody (v teplé by se zároveň rozpustily), tak aby byly celé ponořené. Nechají se asi 5 minut bobtnat, a když jsou nabobtnalé (rozuměj měkké a slizké, okraje plátku nejsou ostré), postupuje se dvojím možným způsobem. Buď se želatina vymačká, vloží do připraveného teplého krému (nesmí být vroucí) a mícháním se v krému rozpustí. Nebo se želatina nevymačká, aby na ní zůstalo trochu vody, a přendá se do kastrůlku. V něm se na velmi mírném ohni obezřetně a za stálého míchání rozpustí a rozpuštěná se nalije do studeného krému (dobré je k želatině nejdřív přidat lžíci krému a rozmíchat, a tuto směs teprve přidat do krémového základu). Zkrátka želatina se rozpouští v teple, od toho se to odvíjí.
Pak je tu dortové želé. Jeho příprava je velmi jednoduchá a ještě se mi nestalo, že by se nepovedlo. Rozmíchá se s cukrem v tekutině, přivede k varu, vaří 1 minutu a je hotové. Je dobré ho nechat trochu vychladit, ale chce to ho hlídat, a občas zamíchat, aby nezačalo tuhnout, protože to pak jde rychle. Nehodí se na ztužování krémů, ale skvělé je na výrobu různých přelivů – ať už na glazování čerstvého ovoce nebo udělat z něj želé za pomoci ovocného pyré, šťávy nebo třeba džemu (viz konkrétní recepty).
No a čím Dr. Oetker mnohé potěšil, to je želatinový ztužovač zastudena, se kterým se práce velmi zjednodušila. Prášek se jen rozmíchá ve vlažné vodě a nalije do krému. Je zase dobré spojit želatinu nejdřív jen se lžící krému a pak teprve do zbylého krému zamíchat. S krémem je pak potřeba pracovat rychle, protože se v něm brzy začnou srážet kousky želatiny – to je aspoň moje zkušenost. Většinou ale stejně používám plátkovou želatinu, výsledky se mi s ní zdají lepší a práce s ní zase tak složitá není. Jediný problém, který u mě eventuálně nastal, byl ten, že jsem dala želatiny málo, takže to nebylo tak tuhé, jak jsem očekávala. Ale to je jen o zkušenosti v dávkování, metoda pokus-omyl to vyřeší. Že by krém či želé neztuhly vůbec nebo tam byly žmolky, to se mi ještě nestalo.
Komentáře: 10
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.