Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Vanilkový dortík s granátovým jablkem

Vanilkový dortík s granátovým jablkem

Vanilkové těsto z bílků

  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva (spíš plnější než rovná)
  • špetka soli
  • 140 g cukru krupice
  • 70 g měkkého másla
  • 2 bílky pokojové teploty
  • 100 ml plnotučného mléka pokojové teploty
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Máslový krém se sirupem z granátového jablka

  • 125 ml čerstvé šťávy z granátového jablka
  • 1 lžička cukru krupice
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 1 žloutek
  • 30 g cukru krupice
  • 150 g měkkého másla
  • 1 lžíce cukru moučka

Šlehačková vrstva

na dokončení: zrníčka z granátového jablka

  1. Vanilkové těsto z bílků: Do mísy proseji mouku, PDP, sůl a dobře promísím. Přisypu cukr a znovu promíchám. Přidám hodně měkké máslo a rozetřu vařečkou nebo třeba lžící do hrudkovité podoby – vypadá to asi jako něco mezi strouhankou a drobenkou. V jiné misce rozšlehám metlou bílky, ne nijak moc, a prošlehám s mlékem a vanilkovým extraktem. Vezmu elektrický šlehač a na nízkou rychlost začnu tekutinu zašlehávat k moučné směsi. Vlévám po částech (asi po čtvrtinách), s další dávkou vždy počkám, až se ta předchozí zašlehá. Když je po poslední dávce těsto hladké, ještě asi čtvrt minuty šlehám a pak šlehač vypnu. Je to celé poměrně rychlé, protože dlouhé šlehání by vedlo k vyšlehávání bílků v těstě do sněhu, a to tu není žádoucí. Potřebuji jen, aby se vše spojilo do hladkého těsta. Těsto vliji do formy o průměru 15 cm, jejíž dno i boky jsem vyložila papírem na pečení. Peču při cca 170°C, přibližně 30-40 minut. Jelikož těsto bylo sice v malé formě, zato ve vyšší vrstvě, bylo to spíš těch 40 minut, ale je to hodně individuální. Každopádně není dobré zkoušet propečenost těsta dřív, než je takřka jisté, že je hotové – prostředek by se mohl propadnout. Upečený korpus nechám nejdřív asi 15 minut chladnout ve formě, pak formu odstraním.
  2. Sirup ze šťávy z granátového jablka: Z granátového jablka vymačkám šťávu. Co se týče množství, vyšla jsem z toho, kolik šťávy mi poskytlo jedno větší jablíčko – bylo to právě 125 ml. Šťávu s cukrem vařím v kastrůlku tak dlouho, dokud se silně nezredukuje. Šlo mi hlavně o to, aby tekutina nebyla moc vodová a mohla jsem ji bez obav všechnu použít do máslového krému. Já konkrétně jsem toto množství vařila na mírném ohni asi 25 minut, a nakonec jsem dostala tmavý sirup, který už asi neměl daleko k tomu, aby začal karamelizovat. Bylo ho cca 30 ml. Sirup si můžu udělat den předem, do lednice se dávat nemusí.
  3. Máslový krém nastavený škrobovou kaší: V mléce rozmíchám drátěnou metlou škrob, aby se beze zbytku rozpustil. Pak v něm rozšlehám i žloutek, aby nezbyly žádné žluté kousky. Přisypu cukr a dám vařit. Za stálého míchání přivedu k varu. Ke konci opatrně, aby se směs nepřipálila. Jakmile směs dojde k varu, zhoustne. Nebo naopak – jakmile zhoustne, došla k varu. A to je čas odstavit kastrůlek z ohně, protože je tam žloutek a ten by se přece jen neměl intenzivně vařit. Ještě chvíli intenzivně promíchávám, aby byla kaše hladká, ale už mimo plotnu. Nechám chladnout, občas promíchám, aby se neudělal škraloup. Měkké máslo šlehám s moučkovým cukrem asi 3 minuty. Pak po částech zašlehám škrobovou kaši, která je ideálně vlažná (teplá by rozpouštěla máslo, studená by naopak vedla ke srážení másla). A pak po malých dávkách zašlehám i sirup z granátového jablka. Kdyby se náhodou stalo, že se krém začne srážet, stačí mísu s ním nahřát nad párou a prošlehat, bude opět krásně hladký. Krém nedávám do lednice, nýbrž ho hned použiji na dort.
  4. Dokončení: Korpus shora seříznu a rozkrojím na dva stejné pláty. Vychlazenou smetanu vyšlehám s cukrem a vanilkovou pastou dotuha. Vmíchám do ní zrníčka granátového jablka a nanesu v silnější vrstvě na spodní plát dortu. Šlehačku nedávám až úplně ke krajům korpusu, nechám tam prostor na máslový krém, který udělá takovou bariéru – ochranu před vytlačením šlehačky ven mimo dort. Přiklopím druhým plátem a omažu celý dort tenkou vrstvou máslového krému. Dám zatuhnout do lednice, nebo pro urychlení do mrazáku. Jakmile je krém tuhý a dort díky tomu pevný, omažu ho už načisto dalším máslovým krémem dle libosti. Ozdobím jadérky z granátového jablka a nechám v lednici ztuhnout.

Vanilkový dortík s granátovým jablkem

Tipy: S tímto dortem jsem váhala, zda ho sem vůbec dávat. Upřímně řečeno totiž – celkově nic moc. On je už vůbec problém (aspoň u mě) u světlých těst kromě lehoučkého nadýchaného piškotového, že mi připomínají bábovku. Což o to, bábovka je dobrá věc, ale mazat si ji krémem, to není nic pro nás. Na druhou stranu v Americe dělají v podstatě jen takovéto typy dortů, takže svou cílovou skupinu asi mají. Abych to vzala postupně: Vanilková šlehačka výborná, jako vždy. Jen nebyl dobrý nápad dávat ji ve vysoké vrstvě, protože šlehačka přece jen není nosná a pevná. Jadýrka granátového jablka sice krásně vypadají, ale na jídlo to není žádná bomba. Šťáva z granátového jablka ztratila svařením na sirup svoji chuť a krém chutnal celkově tak nějak… zajímavě. Asi by nikdo neuhádl, čím je ochucený, a asi by ani nikdo moc nehádal, že je to ovoce. Možná by nebylo od věci krém ochutit ještě vanilkou. Ale já jsem ji stejně brala spíš jen jako prostředek na obarvení, takže to by nevadilo. Jenže sirup neobarvil krém na krásně červenou barvu, jak jsem čekala, ale vzalo to faleš do takového spíš fialovo-hnědého odstínu. No ale nakonec jsem sem recept umístila, a to proto, že jsem už absolvovala řadu receptů na světlé těsto z bílků a teprve tento mi přišel opravdu použitelný. Předchozí pokusy byly vždy takové hutné, mastné, prapodivné a nedobré. Toto těsto vypadalo na pohled slušně, bylo kypré a chutnalo taky dobře. Samozřejmě že se nevyrovná piškotu, ale zase se může někdy hodit, když nevíte co s bílky. Jen nečekejte, že bude krásně bílé. Sice tam nejsou žloutky, ale bílky v syrovém stavu bělostné nejsou a máslo taky ne. Proto ani těsto nemůže být bělostné.

komentáře 4

Mai B.
14.10.2018 7:31

Dobrý den,
Vy máte ten dortík tak krásně uhlazený, kde jste koupila cukrářskou stěrku?
Děkuji moc!

Eva
14.10.2018 20:45

Cukrářskou stěrku prodává snad každý cukrářský eshop. Pokud jí neříkají stěrka, tak používají ještě výraz karta.

Mai B.
17.10.2018 20:54

Děkuji! 🙂 Nakonec jsem koupila v UNI HOBI 😀 Sice byla na omítky, ale jinak prakticky úplně stejná…
Takové vymoženosti jako otáčivý stojan nebo žehlička na fondant používáte? Jak moc nezbytné k docílení nádherného dortíku jsou?

Eva
27.10.2018 18:25

Žehličku určitě doporučuji, protože dlaní dort, resp. marcipán na něm, nikdy neuhladíte do roviny – dlaň je hrbolatá, i když se ji snažíte napnout. Otáčivý stojan jsem začala používat nedávno, a je to úplně o ničem jiném, než když jsem ručně otáčela těžký dort i s podnosem a zároveň se snažila, abych do něj nedloubla apod. Teď to jde mnohem snáz a mnohem rychleji.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily