Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Zdravá ořechová tyčinka

ořechová tyčinka

Tuhle jsem si v mělnickém Zdravém obchůdku koupila ořechovou tyčinku na mlsání. Vypadala tak jednoduše, že jsem si řekla, že to musí být snadné udělat si ji doma vlastními silami. A taky že to snadné je. Ani nemá smysl psát recept, stačí princip: namelou se oříšky a spojí se sladkým sirupem nebo medem do hmoty. Nic víc. Pak už stačí jen vytvarovat jakousi podobu válečku, který ještě trochu zploštím, aby to nevypadalo tak úplně jako hovínko (pardon). Ale stejně vypadá. No a nakonec tyčinku ještě zabalím, aby neoschla, buď do papíru na pečení nebo třeba do celofánu. Papír mám běžně doma a taky u něj drží zakroucené konce zakroucené, že se nerozmotají, takže zvítězil papír. Počítejte, že se trochu promastí, proto je lepší zabalit tyčinku víc.

Směs můžete jakkoli obměňovat a obohacovat, ale základem by měly být mleté ořechy, oříšky nebo mandle. Mleté musí být najemno, protože jinak nebude směs držet pohromadě. Mám to ozkoušeno se strouhaným kokosem, ten prostě hmotu nevytvořil, zůstalo to pořád drobivé a musela jsem všechno sníst lžičkou. (Ale bylo to tak dobré, že si to dělám na mlsání i nadále.) Do této jemné směsi se už dá přidat trochu hrubších kousků, třeba právě ten kokos nebo slunečnicová semínka, jen jich nesmí být moc.

Ke spojení používám zlatý sirup, který se vyrábí normálně z cukru. Už dlouho jsem doma měla zbytek a konečně jsem pro něj našla uplatnění. Poté jsem vyzkoušela kukuřičný sirup, takový ten medově zabarvený bio, ale ten není vhodný. Jednak má výraznější chuť, jednak je řidší a tyčinky s ním dříve osychaly (i zabalené), a jednak je málo sladký. Samotný sirup je sladký dost, ale ve směsi už ne. A sice je to možná zdravější a sice se vám může zdát, že oříšky se ani sladit nemusí, ale sama za sebe musím říct, že tyčinka byla chuťově taková nevýrazná, nijaká a moc mi prostě nechutnala. Kukuřičný sirup bílý (čirý průhledný) by byl asi vhodnější, protože je myslím sladší, a hlavně je chuťově nevýrazný. Využít by se dal samozřejmě i med, který máte nejspíš každý doma, ale já to neudělala opět z toho důvodu, že med hodně ovlivní výslednou chuť a já chci plně využít chuť oříšků. Proto jsem se vrátila k osvědčenému zlatému sirupu. Ten totiž chutná výborně, tak trochu karamelově, a chuť tyčinky neruší, a zároveň je víc sladký. A taky je hodně hustý, proto se s ním mnohem lépe vytvoří soudržná hmota, která navíc tak snadno nevysychá.

Čili postup je následující: Jemně namelu vybrané ořechy, přimíchám semínka dle libosti a přidám trochu zlatého sirupu. Nedávám ho tam hodně, protože lepší je spíš dodatečně přidávat, než mít hmotu moc ulepenou a zbytečně moc sladkou. Zpracovávám ručně, spíš prsty, a dělám z toho všeho soudržnou hmotu. Pak už to poměrně silou prohnětu a zmačkám v dlani, a teprve když ani tehdy nevznikne hmota/těsto, přidám ještě trochu sirupu. Jakmile se to ale v podstatě pospojuje do koule, tak už sirup nedávám, jen si opláchnu ruku pod vodou, nechám okapat a mokrou dlaní dokončím přerod v kouli těsta. Ta zbytková voda na ruce pomůže ke konečnému dokonalému spojení. Je to vlastně hodně podobné, jako když o Vánocích děláte jakékoli nepečené těsto, třeba těsto na úlky.

Teď už jen stačí vytvarovat hovínka… ehm, tyčinky, zabalit a zdravá svačinka je na světě. Je to vlastně taková přírodní proteinová tyčinka a cukr vám dodá energii. Sbalíte si ji do tašky a někde na cestách nebo v práci vám může přijít vhod. Mimochodem nedávno vyšel článek o žebříčku 100 nejzdravějších potravin, a ořechy samozřejmě figurují vpředu. Dýňová semínka jsou na šestém místě, chia semínka na pátém místě, a tou úplně nejzdravější superpotravinou jsou mandle. S takovým vědomím se hned mlsá líp.

Na fotce mám dva druhy tyčinek:

  1. oříšková: lískové oříšky, vlašské ořechy (obojí tak 1:1), slunečnicová semínka a jemně sekaná dýňová semínka
  2. mandlová: mandle, trochu strouhaného kokosu, chia semínka

Jako pojítko jsem použila zmíněný zlatý sirup (ale přidala jsem i trochu toho kukuřičného). Jelikož jde o typicky britský produkt, který u nás nemá tradici, seženete ho jen v obchodech nabízejících britské potraviny. Na etiketě bývá napsáno „golden syrup“. Výše v textu je odkaz na známou značku zlatého sirupu, v zajímavém a stylovém (byť ne tak zcela praktickém) balení – jako plechovka s barvou. Sirup můžete koupit i v síti potravin Marks & Spencer, tam mají naopak velmi praktické balení v plastové lahvi. Vytvarovat můžete cokoli, v jakékoli velikosti. Příště se chystám na verzi s mákem, protože je taky zdravý a protože ho mám ráda. (Technická poznámka: V případě máku a chia semínek si po jídle zkontrolujte zuby, jste-li mezi lidmi.)

 

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily