Králův dort
Nejznámějším švédským dortem je zřejmě Princeznin dort. Pro Švédsko je vůbec tento typ dortu charakteristický a existuje mnoho variant, s různými džemy, krémy a ovocem. Základ je ale vždy stejný: piškot, smetana, marcipán a specifické skládání jednotlivých vrstev. Chuťově mi tyto dorty vyloženě káply do noty, takže ani já se dalším variacím nebráním. Jednou z nich je i tento dort, v originále Carl-Gustav tårta. Nic se mi o jeho původu nepodařilo zjistit, ale evidentně souvisí se švédským králem. Přejmenovala jsem si ho proto na králův (zvlášť když jsem se nedržela původního receptu), tvoří aspoň hezký protipól k princezninu. Receptů se nedalo moc najít, navíc některé byly naprosto odlišné, ale nejčastější, a tedy asi správné, bylo toto složení dortu: piškot, vanilkový krém, plátky banánu, šlehačka, pak tenký plát upečený z bílkového sněhu (jako na pusinky) a politý čokoládou, kopec šlehačky, celé přiklopené tenkým piškotem a potažené marcipánem. Rovnou přiznám, že se mi nechtělo péct onen sněhový plát, takže jsem si řekla: Carl-Gustav tårta je jako Prinsesstårta, ale žlutý a s banánem a čokoládou. Zbytek jsem si udělala po svém, a myslím, že se to dost povedlo. Tady je recept.
Piškotový korpus
- 3 vejce
- 90 g cukru krupice
- 3 lžíce oleje
- 80 g hladké mouky
Čokoládový krém
- 200 g dobré hořké čokolády
- 150 ml smetany ke šlehání
- 60 g změklého másla
Šlehačka
- 400 g smetany ke šlehání (2 kelímky)
- 4 tabletky stévie
Na dokončení
- 2-3 banány
- mandlový marcipán na potahování, žlutá gelová barva
- kakao na poprášení
- Vejce šlehám s cukrem 20 minut do husté pěny. V závěru přiliji olej a hned šlehač vypnu. Zasypu prosátou moukou a lehce ji gumovou stěrkou zapracuji do těsta. Těsto vliji do formy o průměru 20 cm, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení. Peču při cca 180°C. Piškot nechám asi 10 minut chladnout ve formě, pak formu odstraním a nechám korpus vychladnout úplně.
- Na krém si nalámu čokoládu na kousky a dám ji do misky. Smetanu přivedu k varu a naliji ji na čokoládu. Chvíli nechám, ať čokoláda povolí, a pak vymíchám dohladka. Vezmu ruční šlehač a na nejnižší rychlost šlehám, dokud čokoláda nezchladne. Pak zašlehám měkké máslo.
- Marcipán na potahování si obarvím na žluto.
- Smetanu a rozdrcené tabletky Stevie šlehám, dokud se šlehačka nezačne jakoby „trhat“, což znamená, že je ušlehaná do pevna a vydrží.
- Banány nakrájím na silnější plátky.
- Piškotový korpus rozkrojím podélně na tři díly, přičemž spodní plát nechám trochu silnější a další dva mohou být opravdu tenounké. První plát potřu čokoládovým krémem. Pokladu plátky banánu. Potřu šlehačkou, které nemusí být mnoho, jde o to, aby byl banán šlehačkou zakrytý. Přiklopím druhým, tenkým plátem piškotového těsta a jemně přimáčknu.
- Nanesu zbytek šlehačky, jen si nechám trochu stranou na závěrečné obmazání dortu. Ze šlehačky vytvaruji pravidelný kopec, uhladím ho, položím na něj poslední tenký plát piškotu a opět jej jemně přimáčknu, aby tvar kopce pěkně zkopíroval. Zbytkem šlehačky celý dort tence pomažu, abych zarovnala povrch, hlavně v místě mezer mezi jednotlivými poschodími. Když je celý dort v rámci možností zahlazený, vyválím marcipán a celý dort jím potáhnu.
- Hotový dort popráším kakaem přes sítko. Typická je pro tento dort královská korunka, kterou si nakreslím, vystřihnu, položím ji na povrch dortu (když okraje šablony odstávají, trochu na marcipán dýchnu, pak se na něj papír snáz přilepí), popráším kakaem a opatrně šablonu odstraním.
Tipy: Stévie je rostlina, kterou se dá zdravě sladit, a právě třeba na oslazení šlehačky, kde na rozdíl od těsta není potřeba hmota cukru, je vhodná. Ale samozřejmě můžete použít cukr moučku, na kelímek smetany asi 1 lžičku až lžíci, dle chuti. Čokoláda nemusí být nutně vysokoprocentní, já použila tuto, která je výborná, i když působí obyčejně. Smetanu na šlehačku používám se 40% obsahem tuku, abych měla jistotu, že bude držet a nezačne druhý den téct. Piškot, krém a barvení marcipánu dělám večer den předem, aby byl pak dort rychle hotov a mohli jsme si ho dát čerstvý s kafíčkem po obědě.
Komentáře: 24
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.