Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Oříškový dort s marcipánem

oříškový dort dort_se_slonem_rez

Těsto

  • 4 větší vejce
  • 220 g cukru krupice
  • 120 g másla
  • 40 ml mléka
  • 80 g lískových oříšků
  • 2 lžičky PDP
  • 210 g hladké mouky

Oříšková šlehačka

  • 800 g smetany ke šlehání 40% (4 kelímky)
  • 200 g lískových oříšků
  • asi 4 lžíce cukru moučka

Ganachový krém z bílé čokolády

  • 210 g bílé čokolády
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 60 g změklého másla

mandlový marcipán na potahování

  1. Nejdříve ze všeho si opražím všechny lískové oříšky, které budu potřebovat. Nasypu je do suché pánve a na velmi mírném ohni je pomalu pražím. Chvílemi promíchám a dávám pozor, aby se nepřipálily. Když se rozvoní a odlupuje se z nich suchá slupka, stáhnu je z ohně a přendám do misky. Ručně je pořádně promnu, aby z nich co nejvíce slupek opadalo, a ty odstraním. Vychladlé čisté oříšky pomelu najemno.
  2. Vejce s cukrem šlehám alespoň 20 minut do husté pěny.
  3. Mezitím rozpustím máslo, nasypu do něj mleté lískové oříšky, přiliji mléko a rozmíchám. (Pokud by směs byla přespříliš tuhá, kápnu ještě trochu mléka.) Směs lehce zamíchám gumovou stěrkou do vyšlehaných vajec.
  4. Nakonec do mísy proseji mouku s práškem do pečiva a s citem zapracuji do těsta. (Spíš než míchání je to jakési převracení a zahrnování, aby těsto nespadlo, podebírám i pořádně ode dna.) Těsto naliji do dortové formy, jejíž dno vyložím papírem na pečení. Peču při cca 170°C, dokud není hotovo (pohled, pohmat, špejle). Pokud se těsto seshora příliš připéká, zakryji formu např. alobalem, ale není ani problém později vršek seříznout.
  5. Upečené těsto vyndám z trouby, nechám asi 10 minut chladnout ve formě, pak formu odstraním a nechám vychladnout zcela. Korpus si lze upéct večer předem, aspoň se přes noc rozleží.
  6. Ganachový krém si připravím tak, že čokoládu nalámanou na kousky přeliji smetanou, kterou jsem přivedla na pokraj varu. Chvíli nechám stát, aby čokoláda v horké smetaně povolila, a potom vše vymíchám do hladké konzistence. Nakonec zašlehám měkké máslo. Když bude čokoláda ještě vlažná, ničemu to nevadí, aspoň se máslo díky částečnému rozpuštění lépe zapracuje. Krém dám do lednice, aby trochu ztuhnul, občas promíchám. Na obmazání dortu by ale neměl být krém příliš tuhý, jinak se s ním bude hůř pracovat; pokud si jej tedy dělám předem, včas ho vyndám z lednice, aby hodně změknul.
  7. Smetanu  s cukrem vyšlehám dotuha. Před šleháním by měla být smetana vychlazená, a vychlazená může být i nádoba na šlehání, jde to pak lépe. Základem je ovšem kvalitní smetana – bohužel to, že na kelímku stojí „ke šlehání“, ještě neznamená, že z ní uděláte pevnou šlehačku. Že je smetana dostatečně vyšlehaná, se pozná tak, že přestane být krémová a začne se jakoby „trhat“. Pak do ní stěrkou vmíchám mleté lískové oříšky.
  8. Dortový korpus si podélně rozkrojím na tři díly, které promažu tlustou vrstvou oříškové šlehačky, a složím do podoby dortu, každý plát jemně přimáčknu. Zbytkem šlehačky dort zahladím: Nejprve doplním ze strany mezery mezi dortovými pláty, aby šlehačka sahala až ke krajům. Pak tenkou vrstvou šlehačky celý dort obmažu, ale jen tolik, abych povrch zahladila od drobečků, díky čemuž se mi pak bude snadněji mazat čokoládovým krémem. Když tedy dort potřu šlehačkou, tak ji ještě nožem stáhnu, takže dort jí vlastně ani není pomazaný, jen je jakoby vlhký a čistý bez drobků.
  9. Vezmu čokoládový krém, který by měl být hodně měkký, až trochu řídký, ale nesmí téct, a nejdřív s ním jen nahrubo, ne moc silnou vrstvou, potřu boky dortu, nejlépe jedním tahem. Takhle nahrubo obmázlý dort dám do lednice, aby čokoládový krém na bocích zatuhnul. Proč? A proč má být krém tak měkký? Protože jinak bude mít šlehačka ve spárách tendenci se přichycovat na nůž s krémem a vytahovat se ven, takto ji odizoluji a bude se mi lépe pracovat. (Bylo by možné po složení dortu doplnit mezery mezi pláty nikoli šlehačkou, ale už krémem, následné obmazání by se tím zjednodušilo, ale na průřezu by pak šlehačka nesahala úhledně až ke krajům, na což já si trochu úchylně potrpím.) Po zatuhnutí obmažu celý dort krémem už načisto, co nejlépe zarovnám a nakonec uhladím. Dobře to jde nožem, který namočím do sklenice s teplou vodou, osuším (nebo i jen oklepu), přejedu krém, nůž očistím od krému, namočím do vody, osuším, … atd. Zvlášť když krém začne tuhnout, je tohle skvělý způsob, jak jej srovnat do latě.
  10. Dort dám do lednice zatuhnout a pak jej potáhnu marcipánem.

dort_se_slonem_narizly2 modelovaný sloník se srdcem

Tipy: Recept uvádí množství na dort z formy o průměru asi 20-22 cm. Dortík na obrázku je z poloviční dávky a použitá forma měla průměr 15 cm, takže hotový dort měl asi 17 cm. Šlehačky je použito docela dost, ale na rozdíl od jiných typů krémů to není na škodu, a lepší je mít spíš rezervu než nedostatek. Pokud byste ale dělali větší dort z celé dávky, stačily by asi i tři kelímky smetany. Šlehačku si oslaďte podle své chuti, ale cukru není třeba příliš, protože zbytek dortu, hlavně marcipán, je sladký dost. Ganachový krém je jakási nadstavba, není nutné ho dělat, stačilo by dort obmazat šlehačkou. Marcipán se se šlehačkou snese, nerozpustí se, v tom problém není, ale nevytvoříte tímto způsobem dokonale hladký podklad pod marcipán. Když tedy chcete, aby potažený dort vypadal čistě, hladce, bez hrbolů, jak podle pravítka, musíte vždy použít buď máslový nebo čokoládový krém.

komentářů 37

kATKA
8.5.2014 16:17

Dobrý den. Smekám, tento dort jsem vyzkoušela a je luxusní. Udělala jsem ho do dortové formy o průměru 26 cm a i tak nám nestačil, brzy budu dělat znovu. Poklona pro Vás

Eva
8.5.2014 19:45

To moc ráda slyším a děkuju, že jste mi to napsala. Každá taková pochvala mě pozitivně nakopne. 🙂

Slečna Mí
6.6.2014 6:04

Zdravím! Recept vypadá naprosto úžasně, úplně se mi na dort sbíhají sliny. Chci se jen zeptat, jestli ten marcipán na potažení dortu kupujete nebo vyrábíte? A popřípadě jak? Díky

Eva
6.6.2014 11:35

Dobrý den, marcipán vždycky kupuju, těžko bych ho doma vyrobila v požadované kvalitě, ten na potahování zvlášť. Potahuju marcipánem poměr 1:3 (mandle:cukr), dá se koupit ve většině e-shopů specializovaných na dortové pomůcky. Potahuje se s ním skvěle a zároveň pořád moc dobře chutná. Klasický marcipán, ve kterém je víc jak 50% mandlí, je sice výborný, ale potahovat s ním dort si neumím moc představit. (Na kurzu pečení moderních dortů nám pan kuchař říkal, že marcipán a nugát jsou jediné věci, které si doma sami neuděláme, takže mě nikdy ani nelákalo to zkoušet. :-))

Slečna Mí
14.6.2014 11:10

Díky! Ještě se chci zeptat na jednu věc. Vybírám totiž recepty na svůj svatební dort. Tento Váš recept mě naprosto okouzlil, jen jsem si původně přála dort mandlový. Myslíte, že by se dali lískové oříšky nahradit mandlemi? A bylo by to vůbec dobré? Máte s tím nějaké zkušennosti? Mám v hlavě totiž určitou představu… Světlý korpus, třikrát rozkrojený, prostřední vrstva bílý ganachový krém a dvě krajní z mandlového krému (nejlépe šlehačkového). Jenže si netroufám napsat recept sama a na netu se mi nedaří v tomto duchu nic moc najít. Snad jen americký almond white cake… jenže tam je krém máslový. Nenapadá Vás nějaký recept, který bych mohla použít? Mockrát Vám děkuji!!!

Eva
14.6.2014 18:59

Mleté mandle i oříšky jsou konzistenčně nastejno, takže technicky by problém nebyl. Jen si nejsem jistá, jestli by dort mandlově chutnal. Ostatně jak jsem zběžně koukla na ty almond white cakes, tak jsou to dorty pečené z bílků kvůli bělosti těsta a mandle tam nejsou, těsto je ochuceno mandlovým extraktem. Pokud chcete, aby dort opravdu mandlově chutnal, asi to budete muset udělat takto, protože samotné mandle i ve větším množství nikdy neudělají tu typickou mandlovou příchuť, spíš jsou poznat v struktuře těsta. Jestli máte do svatby ještě čas, poradila bych vybrané recepty vyzkoušet nanečisto, z malé dávky, jen na ochutnání, a podle toho si vybrat.

Slečna Mí
14.6.2014 19:51

Děkuji, času mám dost a na zkoušení už se docela těším 🙂 Přesně jak píšete.. nevím jak přenést mandlovou chuť bez použití ochucovadla. Napadlo mě už i povařit chvilku mandle ve šlehačce, aby se chuť uvolnila. No jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne. Možná, že nakonec zůstanu o Vašeho osvědčeného oříškového :-). Díky za rady a mějte se hezky!

Silvie Trejtnarova
28.9.2014 17:40

Dobry den, smekam.krasne stranky plne uzitecnych informaci. Chtela jsem se zeptat, jestli si myslite, ze bych dort mohla udelat den predem, zda-li mi sestaveny dort se slehackou vydrzi pres noc v lednici…take mam chut nahradit bilou cokoladu tmavou kvuli chuti..moc dekuji za rady. Zdravim a preji hodne krasnych dortu. Silvie

Eva
28.9.2014 21:41

Dort vydrží určitě přes noc, i pak ještě do dalšího dne, šlehačka nepovolí, ale musí být kvalitní, tzn. vysokoprocentní, a vyšlehaná dotuha. Mám vyzkoušené, že i po třech dnech je dort v pohodě (pak už je snězen). Chutě si nakombinujte, jak chcete, já teď u tohoto dortu čokoládový krém úplně vynechávám, protože mi to přišlo už moc chutí najednou, takže jen zahladím dort šlehačkou a potáhnu. Když dávám mandlový marcipán, a ještě na něj použiji strukturální fólii, tak vůbec nevadí, že to pod ním není dokonale hladké. Takže směle improvizujte a laďte recepty sobě na míru. 🙂

Silvie Trejtnarova
28.9.2014 22:57

Evo, moc dekuji za uzitecne rady! Je pravda, ze liskove orisky jsou dost vyrazne a plne chuti, takze chapu, ze ganache uz neni potreba. Mate oblibeneho vyrobce slehacky? Ze zkusenosti vim, ze na kuninskou slehacku jsou stiznosti a take mne se s ni moc dobre nepracovalo, ale vice to vychytane nemam:) dekuji.

Eva
29.9.2014 8:35

Kunín, no. Kdysi jsem kupovala jejich standardní šlehačku a nikdy se mi ji nepodařilo vyšlehat, už jsem si myslela, že jsem neschopný blb. Pak proběhla tiskem zpráva, že obchodní inspekce zjistila, že místo těch 30-33% tuku má jen polovinu. Kunín stáhnul z TV reklamu, ve které přiveze babička z venkova domácí smetanu, kluk to rozlije, použijí Kunín a babička nic nepozná. 🙂 Já se uklidnila, protože ze smetany na vaření šlehačku neudělá nikdo, a přestala jsem Kunín kupovat. Teď jsem ho ale vzala na milost, protože jako jediný dělá smetanu 40% (prý). V názvu je „de luxe“, a musím zaklepat, zatím se vždy bezpečně vyšlehala dotuha a vydržela. O jiném výrobci s tak vysokým procentem tuku ve smetaně nevím a u 33%, natož 30% smetany bych se bála, že ty tři dny nevydrží. (Ostatně nejen Kunín, ale i jiné smetany, které jsem zkoušela, byly dost řídké. Nevím, jestli dnes šidí všichni, ale když jsem byla malá, tak šlehačka v pytlíku, tehdy jediná na trhu, žádný problém nikdy nedělala. Teď si člověk může vybírat, a stejně si nevybere.) No a ztužovač používat nechci. Takže tak. 😉

Silvie
3.10.2014 8:57

Evo, moc dekuji za rady. Vsadila jsem na kunin a vyslo to. Nakonec jsem mela variantu bez cokolady a pod marcipan jsem dala tenkou vrstvu marmelady, abych uhladila povrch. Slehacka totiz nezbyla:) jeste jednou diky a jdu se inspirovat na dalsi recepty!

Eva
3.10.2014 9:41

Rádo se stalo. 🙂

Lenka
16.2.2015 17:05

Dobry den,mate naproste skvele udelane stranky a recepty by chteli vyzkouset vsechny.Chci se zeptat jaky nazor by jste mela na vlasske orechy pouzit do tohoto receptu?Dekuji Lenka

Eva
23.2.2015 16:07

Dobrý den, Lenko, omlouvám se, že odpovídám pozdě, snad jste neztratila trpělivost. Teď jsem Váš dotaz náhodou objevila mezi spamy. Asi Vás systém vyhodnotil jako nebezpečnou osobu. 🙂 Nahradit lískové ořechy vlašskými by určitě nebyl problém. Vlašáky se k marcipánu i šlehačce hodí stejně dobře. Asi by ani nebylo nutné je pražit, protože jejich chuť je výrazná i tak.

Lenka
24.4.2015 11:41

Dobry den,
Vaše stranky jsou skvele. Prave jsem dopekla korpus, jen jsem misto liskovych orechu pouzila vlasske. Zachovala jsem vsak gramaz tuku a korpus je takovy hutny, mastnejsi nez klasicky piskot. Myslite, ze to bude na zavadu?

Eva
24.4.2015 21:58

Nevím, na závadu čeho by to mělo být. Tohle těsto není piškotové a je, jaké je, tedy i mastnější, však je tam dost másla. Vlašské ořechy místo lískových v tom nehrají roli. Prostě uvidíte, jestli Vám korpus sedí, a když ne, tak udělejte příště piškot s oříšky.

Lenka
8.5.2015 21:02

Dodatečně potvrzuji, dort byl výbirný. Vlašské ořechy ho vynesly do nebes. Měla jsem strach, těsto se tvářilo poněkud mastně avšak v kombinaci s neslazenou šlehačkou a naopak sladkým mandlovým marcipánem byl naprosto famozní. Dnes jsem dodělala božský čokomáinový, tak zítra uvidíme, zda překoná tohoto favorita

Eva
9.5.2015 12:30

Tak schválně. 😉

jitka
30.8.2015 20:42

Dobrý den, chci se jen zeptat jak máte napsáno, že se udělá ta směs z tech ořechů, másla a mléka a přidá se to k vyslehanym vejcim a pak se přidá mouka a zase ořechy. Takže tu směs mám udělat z 40g ořechů a pak dat zbytek? Díky

Eva
31.8.2015 15:12

Děkuji za pozorné čtení a připomínku. To byla chyba, všechny oříšky dávám k máslu a mléku, nakonec vmíchávám už jen mouku s práškem do pečiva. Omlouvám se za zmatení. 🙂

Vanessa
20.2.2016 19:54

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik stačí marcipánu zda 500g a nebo raději 1kg? Děkuji za odpověď.

Eva
21.2.2016 13:01

Na 20-22cm dort bych určitě doporučila 1 kg marcipánu. Možná by se to s půlkilem povedlo, ale bylo by to dost obtížné.

niki
23.2.2016 8:31

Dobrý den, stačilo by takové množství na dort tvaru obdílníku s rozmery 19×24?

niki
23.2.2016 8:36

Omlouvám se na dort s rozmery 23×29 ?

Eva
23.2.2016 21:20

To určitě ne.

Niki
24.2.2016 16:12

Takze by jste pouzila dvojitou davku? Moc se omlouvam se zvas timto otravuji

Eva
25.2.2016 22:47

Já vážně nevím, takhle velký dort si ani neumím představit, já dělám samé malé. Budete to muset nějak odhadnout. 😉

Karin 437
24.3.2016 13:20

Dobry deň,idem na sobotu piect toto dobrotou a chcela som sa vás opytat-kropite korpus pred plnkou alebo netreba.Ak nie nebude tort suchá?Dakujem 😉

Eva
24.3.2016 17:26

Nic nedávám a dort podle mě suchý není. Ono je těsto díky máslu celkem vláčné (prostě je mastnější 🙂 ) a šlehačka je taky taková „šťavnatá“. Navíc šlehačka ten korpus může sama nepatrně zvlhčit, jestliže pustí trochu tekutiny.
Podobné dorty (oříškové s marcipánem) dělají rádi v Německu a tam často používají pod oříškovou šlehačku/oříškový krém meruňkovou marmeládu. Oni ji teda dávají pomalu do všech dortů. 🙂 Mně se to dosud moc nezdálo, protože mám ráda co nejmíň chutí pohromadě, aby se vzájemně nebily, ale teď to chci přece jen vyzkoušet. Vlhčení bych se ale asi spíš vyhnula.

Karin 437
27.3.2016 14:43

Dakujem pekne za super recept,torta je vynikajúca,každy chválil a chválil ;-)Doteraz som nemala dobry recept na orechovú tortu,od teraz inú ani robiť nebudem 🙂

Eva
27.3.2016 23:05

Děkuji moc, já se tenhle dort chystám péct brzy mamce k narozeninám a už se mi začínají sbíhat sliny. 🙂

Radka M.
22.11.2016 21:37

Dobrý vecer, práve hledám nejaky dobrý orechovy korpus, který by šel k vanilkovemu maslovo bilkovemu krému:)). Nezkousela jste takto? Četla jsem, ze je testo trochu hutnejsi, což ja rada. Maslovo bilkovy krem mam taky rada:)), tak uz si jen říkám, jestli jste třeba uz nezkousela:))?

Eva
23.11.2016 14:07

Tuto kombinaci jsem nezkoušela. Asi by to šlo, ale úplně dokonale mi to přesto nesedne. Ani nevím proč. Možná proto, že toto těsto je opravdu takové hutnější, spíš ale ve smyslu mastnější. Takže šlehačka je k němu perfektní, ale máslový krém už bych k němu já osobně nekombinovala. Jenže to záleží na každém zvlášť, co mu chutná, takže konečné rozhodnutí bude stejně na Vás. 🙂

Veronika
27.6.2017 14:13

Dobrý den, chtěla bych využít tento recept, ale budu hotový dort převážet autem docela daleko, asi 2 hodiny… mám strach, aby to šlehačkový krém zvládl a celý dort se nesesunul. Nemáte s tím nějaké zkušenosti? Děkuji

Eva
27.6.2017 20:48

Jestli bude vedro a v autě nemáte klimatizaci, tak budete mít problém s jakýmkoli dortem. Šlehačky se v tomto případě moc bát nemusíte, protože její vrstva není zas tak vysoká a také je v šlehačce hodně mletých oříšků, které ji zahustí. Navíc obal z marcipánu pomůže dortu držet tvar.

Veronika
28.6.2017 10:48

Děkuji za odpověď! Klimatizaci mám, taky dám dort do chladící tašky, takže to by mohlo být snad dobré… snad to dobře dopadne, díky 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily