Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Králův dort

královský dort královský dort řez

Nejznámějším švédským dortem je zřejmě Princeznin dort. Pro Švédsko je vůbec tento typ dortu charakteristický a existuje mnoho variant, s různými džemy, krémy a ovocem. Základ je ale vždy stejný: piškot, smetana, marcipán a specifické skládání jednotlivých vrstev. Chuťově mi tyto dorty vyloženě káply do noty, takže ani já se dalším variacím nebráním. Jednou z nich je i tento dort, v originále Carl-Gustav tårta. Nic se mi o jeho původu nepodařilo zjistit, ale evidentně souvisí se švédským králem. Přejmenovala jsem si ho proto na králův (zvlášť když jsem se nedržela původního receptu), tvoří aspoň hezký protipól k princezninu. Receptů se nedalo moc najít, navíc některé byly naprosto odlišné, ale nejčastější, a tedy asi správné, bylo toto složení dortu: piškot, vanilkový krém, plátky banánu, šlehačka, pak tenký plát upečený z bílkového sněhu (jako na pusinky) a politý čokoládou, kopec šlehačky, celé přiklopené tenkým piškotem a potažené marcipánem. Rovnou přiznám, že se mi nechtělo péct onen sněhový plát, takže jsem si řekla: Carl-Gustav tårta je jako Prinsesstårta, ale žlutý a s banánem a čokoládou. Zbytek jsem si udělala po svém, a myslím, že se to dost povedlo. Tady je recept.

Piškotový korpus

  • 3 vejce
  • 90 g cukru krupice
  • 3 lžíce oleje
  • 80 g hladké mouky

Čokoládový krém

  • 200 g dobré hořké čokolády
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 60 g změklého másla

Šlehačka

  • 400 g smetany ke šlehání (2 kelímky)
  • 4 tabletky stévie

Na dokončení

  1. Vejce šlehám s cukrem 20 minut do husté pěny. V závěru přiliji olej a hned šlehač vypnu. Zasypu prosátou moukou a lehce ji gumovou stěrkou zapracuji do těsta. Těsto vliji do formy o průměru 20 cm, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení. Peču při cca 180°C. Piškot nechám asi 10 minut chladnout ve formě, pak formu odstraním a nechám korpus vychladnout úplně.
  2. Na krém si nalámu čokoládu na kousky a dám ji do misky. Smetanu přivedu k varu a naliji ji na čokoládu. Chvíli nechám, ať čokoláda povolí, a pak vymíchám dohladka. Vezmu ruční šlehač a na nejnižší rychlost šlehám, dokud čokoláda nezchladne. Pak zašlehám měkké máslo.
  3. Marcipán na potahování si obarvím na žluto.
  4. Smetanu a rozdrcené tabletky Stevie šlehám, dokud se šlehačka nezačne jakoby „trhat“, což znamená, že je ušlehaná do pevna a vydrží.
  5. Banány nakrájím na silnější plátky.
  6. Piškotový korpus rozkrojím podélně na tři díly, přičemž spodní plát nechám trochu silnější a další dva mohou být opravdu tenounké. První plát potřu čokoládovým krémem. Pokladu plátky banánu. Potřu šlehačkou, které nemusí být mnoho, jde o to, aby byl banán šlehačkou zakrytý. Přiklopím druhým, tenkým plátem piškotového těsta a jemně přimáčknu.
  7. Nanesu zbytek šlehačky, jen si nechám trochu stranou na závěrečné obmazání dortu. Ze šlehačky vytvaruji pravidelný kopec, uhladím ho, položím na něj poslední tenký plát piškotu a opět jej jemně přimáčknu, aby tvar kopce pěkně zkopíroval. Zbytkem šlehačky celý dort tence pomažu, abych zarovnala povrch, hlavně v místě mezer mezi jednotlivými poschodími. Když je celý dort v rámci možností zahlazený, vyválím marcipán a celý dort jím potáhnu.
  8. Hotový dort popráším kakaem přes sítko. Typická je pro tento dort královská korunka, kterou si nakreslím, vystřihnu, položím ji na povrch dortu (když okraje šablony odstávají, trochu na marcipán dýchnu, pak se na něj papír snáz přilepí), popráším kakaem a opatrně šablonu odstraním.

královský dort nařízlý

Tipy: Stévie je rostlina, kterou se dá zdravě sladit, a právě třeba na oslazení šlehačky, kde na rozdíl od těsta není potřeba hmota cukru, je vhodná. Ale samozřejmě můžete použít cukr moučku, na kelímek smetany asi 1 lžičku až lžíci, dle chuti. Čokoláda nemusí být nutně vysokoprocentní, já použila tuto, která je výborná, i když působí obyčejně. Smetanu na šlehačku používám se 40% obsahem tuku, abych měla jistotu, že bude držet a nezačne druhý den téct. Piškot, krém a barvení marcipánu dělám večer den předem, aby byl pak dort rychle hotov a mohli jsme si ho dát čerstvý s kafíčkem po obědě.

Komentáře: 24

Soňa
16.11.2014 19:06

Dnes jsem vyzkoušela tento Váš dort a je skvělý! Všem moc chutnal! Děkuji moc za vaše inspirativní stránky! Moc ráda sem chodím pro nápady :-). Myslíte, že korpus tohoto dortu mohu používat na jakýkoliv dort, tedy v kombinaci i s jinými krémy, např.tvarohovým nebo pudinkovým ? 🙂 Děkuji, soňa

Eva
16.11.2014 20:31

Dobrý den, moc děkuji a jsem ráda, že všem chutnalo. 🙂 Piškotové těsto já osobně na klasické dorty nepoužívám, na ty volím spíš nějaká výraznější těžší těsta. Ale nedám na piškot dopustit u dortů se šlehačkou, pěnou apod., prostě u takových celkově lehčích dortů. Piškot mi totiž přijde takový obyčejný (nic ve zlém, mám ho moc ráda), takže když dělám třeba nějakou pěnu, tak je k ní ideální, protože pěna je to, co má dominovat, těsto ji jen doplňuje. Naopak u klasických dortů je těsto stejně významné jako krém, možná je i důležitější, proto používám jiná, zajímavější. Nicméně mnoho lidí dělá dorty z piškotového těsta a vyhovuje jim to. Takže technicky to lze, a po stránce chuti atd. to záleží na Vás. Vyzkoušejte – uvidíte. Mějte se hezky.

Radka M.
12.5.2015 13:44

Dobry den, je možné pred poraženým nechat odlezet a potahnout později:)? Mam skoro hotovo, ale vzbudily se deti a potahnout uz to ted nedokážu:). Jinak skvěle stránky, inspirace za inspiraci a na pohled proste dokonale

Radka M.
12.5.2015 13:44

Potažením 🙂

Eva
12.5.2015 20:35

Vzhledem k tomu, kolik je teď hodin, myslím, že už je problém vyřešen. 🙂 Asi jste zjistila, že to jde. Jediná věc, která mě napadá, že jak je dort slabounce potřen šlehačkou (pod marcipán), tak po delší době by mohl jakoby vyschnout a marcipán by se už tak dobře nepřilepil. Ale asi ne. Potažení prostě nemusí následovat okamžitě, klidně nejdřív vyřiďte děti.

Radka M.
13.5.2015 3:51

Jasně, mám hotovo:). Šlo to dobre, rikala jsem si, ze po vytažení z lednice slehacka jeste trochu povolí, přece jen ten povrch nebyl tak ztuhly jako treba u masloveho krému. Vypadá báječně. Rano ho vezeme mamce, tak se těšíme, až ochutname. Jinak jsem poprvé pekla v nastavitelné formě a prislo mi, ze piškot byl na vrchu užší. Nevim proč, v obyčejný formě je vždy v pohode. A jeste me napadlo- držel by na povrchu i doma dělaný marcipan? 🙂 dekuji

Radka M.
13.5.2015 22:05

A musím tedy dodat, že byl vynikající :). Takové dorty miluju :).

Eva
13.5.2015 22:08

Já ho nedávno dělala mamce k narozeninám a taky jsem si pochutnali. Jinak s tím falešným marcipánem by byl asi problém, protože se stejně jako ostatní potahovací hmoty (kromě marcipánu) na šlehačce roztéká.

Kristýna
12.7.2015 21:25

Dobrý den, naprosto hltám vaše stránky (nejraději bych si kousek dortu hnedka dala :-)) a mám na vás dotaz – chtěla bych upéct tento dort, potáhnout a nazdobit figurkami, které si vytvořím. Nemám žádnou zkušenost s potahováním či modelováním. Mohu přesně tento dort nazdobit figurkami, aniž by se mi propadl, budou dobře držet na vyvýšené ploše? Potahovala bych a modelovala z marcipánu, jak uvádíte, kterých obarvila gelovými barvami. Díky moc a ať vám jde práce od ruky, jste opravdu moc šikovná. 🙂

Eva
12.7.2015 21:40

Děkuji za tu chválu. 🙂 Tento dort můžete figurkami ozdobit, chcete-li, on to zase takový nadýchaný obláček není, aby něco nevydržel. Ale měly by to být spíš menší figurky, nic moc objemného a těžkého. A samozřejmě bude třeba, abyste je na povrch přilepila, na což ale stačí obyčejná kapka vody nebo alkoholu, pokud nemáte speciální lepidlo (piping gel). Hodně štěstí.

Kristýna
13.7.2015 14:12

Moc děkuji za bleskovou reakci. Ještě mi, prosím, řekněte, zda se dá kombinovat marcipán a Smartflex? Myslím tím potáhnout marcipánem a modelovat ze Smartflexu? Krémy pod potah jsou mi jasné, nicméně jsem se u vás v jiné diskuzi dočetla, že z marcipánu tak dobře modelovat nejde. Nebo třeba dort potáhnout marcipánem, na to slabá vrstva Smartflexu a figurky taktéž z něho?

Eva
13.7.2015 19:21

Určitě nesouhlasím s dáváním Smartflexu na marcipán, úplně to zkazí chuť. Figurky z něj dělat můžete, když je potřebujete, stejně je nikdo jíst nebude a hlavně se dají odstranit. Jinak z marcipánu se modelovat dá, jen ne tak jemné tvary jako ze Smartflexu a taky tak neztvrdne, je to podobné jako třeba u plastelíny.

Jaroslava
16.4.2016 18:59

Jestli muzu dodat trochu historie. Recept pochazi princeznina nova kucharka z roku 1948. Kucharku sestavila domaci ucitelka ktera take vyucovala ve Stockholmu princezny Margaretha, Märtha och Astrid. Dcery prince Carl a Ingeborg princezny z Danska. V kucharce byla vedeny jako „Zeleny dort“a pak po te ze jsi ho princezny dort oblibily tak byl nazvan „Princess tårta dort“ Klasicky pd neobsahuje marmeladu jako nynejsi. Zeleny marcipan je typicky pro tento dort. Ruzovy tady nazyvaji “ Opera dort atd. Vetsinou se zdobi posypanym mockovym cukrem a korunka nebo uprostred ruze ale jak jste psala jsou ruzne variance. Informace jsem nasla Wikipedia. Zaroven dekuji za nadherne webove stranky. Jaroslava

Jana
22.4.2016 21:20

Ahoj, dort je luxusni, vynikajici. Pekla jsem ho pro syna k narozeninam , mel velky uspech u cele rodiny. Dekuji za recept. Urcite jsem ho nepekla naposledy👍🏻.

Eva
22.4.2016 21:48

Souhlasím, variace na princeznin dort patří k nejlepším dortům, co znám. 🙂

Mai B.
24.2.2018 9:05

Dobrý den,
můžu se prosím zeptat přibližně jak dlouho mám péct korpus (piškotové těsto)?
Děkuji!

Eva
26.2.2018 19:26

Já to na minuty neměřím, ale piškot je upečený docela rychle.

Mai B.
27.2.2018 16:27

Dobrý den,
moc dobrý dort, jen jsem dala méně šlehačky a pracovala jsem s ganažovým základem (trošku ganaže s bílou čokoládou se nechá zatuhnout a poté se přidá další smetana a vyšlehá se to, takže to je více krémové). Nakonec stačilo dvacet pět minut na to těsto.

Eva
1.3.2018 11:16

Proč ne. 🙂

Ruth
14.4.2018 16:04

Dobrý den, šlo by nahradit olej máslem? Bylo by to chutnější? Mám takový předsudek, že dobré domácí sladkosti mají být z másla :-)… a když peču jednou za dlouhý čas, chci, aby to stálo zato… 🙂

Eva
17.4.2018 19:52

Souhlasím – ale tam, kde tuk spoluvytváří chuť. Tady je oleje jen trochu pro zvláčnění těsta, v chuti se nijak neprojeví. Samozřejmě ho můžete máslem nahradit, ale ani to máslo pak v chuti nepoznáte. Tradičně se do piškotu prostě přidává olej. Ale můžete ho také úplně vynechat.

Štěpánka
31.5.2018 19:11

Dobrý den, Evo. Syn si k narozeninám vybral Váš Králův dort. Kvůli práci si ho musím rozplánovat. Dneska těsta, zítra sestavení a uložení v lednici. V sobotu krájení. Nikdy jsem nepotahovala. Kdy je vhodné protáhnout marcipánem? Už v pátek nebo nechat na sobotu ráno a odpoledne vytáhnout na oslavu? Děkuji za radu 😊

Eva
31.5.2018 20:07

Určitě dort potáhněte hned po sestavení. Ničemu to nevadí, že to bude den předem, naopak marcipán celý dort hezky zabalí, takže je chráněný před vysycháním. 🙂

Štěpánka
31.5.2018 21:46

Děkuji moc 🌻

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily