Křehký tvarohový koláč
Těsto
- 220 g hladké mouky
- 50 g cukru moučka
- 170 g másla
- 2 žloutky
- 1-2 lžíce mléka
- špetka soli
- větší špetka prášku do pečiva (není nutné)
Tvarohová náplň
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru (nebo obyčejného)
- nastrouhaná kůra z 1 většího citronu
- vanilka (není nutné)
- Do mísy proseji mouku a cukr, přidám sůl, žloutky a máslo nakrájené na kousky. (Máslo by nemělo být úplně měkké, jinak se těsto bude od začátku hodně lepit, stačí trochu povolené, ale může být i zrovna vyndané z lednice. Když je pokrájené na malé kousky, stejně se hned prsty snadno do mouky zapracuje.) Začnu propracovávat a v průběhu přiliji mléko. Výsledkem je poddajné, protože hodně máslové těsto, které není až tak důležité prohníst do dokonale konzistentní hmoty – když sem tam bude vidět kousíček žloutku nebo másla, nevadí. Těmto typům těst spíš naopak neprospívá, když se dlouho a usilovně hnětou, protože pak nejsou tak křehká a mohou zgumovatět. Těsto zabalím do potravinové fólie a odložím tak na 1/4 hodiny do chladu odpočinout.
- Na náplň vyklopím do mísy dvě kostky tvarohu, přidám vše ostatní a vařečkou nebo stěrkou utřu do zhruba promíchané hmoty. Pak vezmu elektrický šlehač a na nejnižší až střední rychlost asi dvě minuty šlehám, aby se směs nadlehčila.
- Připravím si dortovou formu s odnímatelným dnem. Těsto je dost mastné, takže formu netřeba vymazávat, přesto si dno raději pojistím: Na papír na pečení obkreslím dno formy a vystřihnu kruh. Dno dortové formy velmi nepatrně vymažu máslem a položím na něj kruh papíru na pečení (díky vymazání se papír nebude posouvat a přilepí se). Teď mám jistotu, že upečený koláč bez problémů a bez poničení přenesu na podnos. Vnitřní stěny formy nevymazávám ani nic jiného, zůstanou čisté.
- Z těsta oddělím asi 2/3 a na pomoučeném vále vyválím tenký kruh o síle asi 5 mm. Měl by být velký tak, aby pokryl dno formy a navíc kolem dokola přesahoval ještě asi 3 cm do výšky. Ten opatrně přenesu do formy, přitisknu ke dnu a pak i ke stěnám. Těsto je hodně měkké, takže není problém mačkáním těsto různě upravit či nastavit tam, kde se nedostává. Když mám všude vytvořený okraj do výšky alespoň oněch 3 cm, seříznu ho nožem, aby byl stejnoměrně vysoký. Ze zbytku těsta vyválím další kruh o průměru formy – když je kruh dostatečně velký, postavím na něj na okamžik formu, aby se obtiskla, a pak podle obtisku kruh vyříznu nožem. Tak získám tu přesnou velikost kruhu, jakou potřebuji.
- Do formy vyložené těstem vyklopím tvarohovou náplň, rovnoměrně rozprostřu a uhladím. Po obvodu by měl nad úrovní náplně zůstat velmi malý přesah těstového rantlu. Jeho kraj teď pomocí nože odchlípnu od formy a zahnu dovnitř. Jemně přitisknu k tvarohu a celkově zarovnám. Druhý vyválený kruh těsta přenesu do formy. Položím na náplň a okraje přitisknu k zahnutým okrajům prvního plátu těsta. Špičkou nože (prsty jsou moc humpolácké) přimáčknu a zahladím spoje, aby vše dobře vypadalo a náplň byla dobře schovaná.
- Pokud mi zbyl odřezek těsta, mohu z něj vykrojit nějakou ozdobu, např. lístky, a položit ji nahoru. Koláč ještě asi 3x propíchnu vidličkou, aby mohl zevnitř unikat případný vzduch vzniklý při pečení. Dám do trouby asi na 160°C a peču cca 45 minut, dokud koláč není zbarvený do zlatova až světle hněda. (Pokud by povrch ztmavnul příliš brzy, povrch koláče přikryji alobalem, nebo do horní drážky trouby vsunu druhý čistý plech, který bude izolovat příkon tepla shora.) Během pečení tvarohová náplň zvětší trochu svůj objem, koláč se může nafouknout, ale po vychladnutí pak opět lehne.
- Koláč po vytažení z trouby nechám vychladnout ve formě. Když je vlažný, mohu objet ostrým nožem okraje a odepnout boky formy, ale přenášení koláče je dobré nechat do doby, dokud není zcela vychladlý. Díky teplé tvarohové náplni je totiž koláč hodně měkký a náchylný k poškození při manipulaci, chladnutím náplň ztuhne a koláč se zpevní. Opatrně jej podeberu širším nožem nebo obracečkou a přenesu na podnos.
Tipy: Recept je určen pro kruhovou formu o průměru 20 cm. Můžete použít i menší, ale s větším průměrem už byste asi měli problém s vyválením těsta – už takhle je dost tenké. Těsto je hodně tukové, ale zase je to poctivé máslo, celkově je tak koláč dobrý a křehký. Je vhodné jíst ho spíš vidličkou, jen tak v ruce by se asi rozpadl. Vanilku do tvarohové náplně není nutné přidávat, ale rozhodně byste neměli vynechat citronovou kůru, ta dodá teprve koláči ten správný šťavnatý šmrnc.
Komentáře: 53
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.