Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Ořechová bábovka

ořechová bábovka

Po všech těch dortech zase něco obyčejného. A co může být obyčejnějšího než bábovka. Ale tahle ořechová je moc dobrá, takže proč se nepodělit o rodinný recept. Nedělám si iluze, že je kdovíjak originální, prostě ořechová bábovka, ale třeba někomu přijde vhod.

Recept

  • 3 vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 120 g měkkého másla
  • 90 g mletých vlašských ořechů
  • 1/8 l mléka pokojové teploty
  • šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

máslo a hrubá mouka na formu

  1. Bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Zapnu troubu.
  2. Žloutky, cukr a máslo vyšlehám do pěny.
  3. Vmíchám mleté ořechy.
  4. Vmíchám mléko, postupně po troškách, aby se dobře spojilo s máslem a hmota se nesrazila.
  5. Vmíchám citronovou šťávu a kůru.
  6. Proseji mouku s PDP a zapracuji do máslové hmoty.
  7. Vyšlehám pevný sníh z bílků a po částech jej s citem vmíchám do těsta.
  8. Těsto přemístím do vymazané a vysypané formy a povrch urovnám.
  9. Peču při cca 170°C.
  10. Po vytažení z trouby nechám chvíli stát, pak ostrým nožem zajedu do všech drážek bábovkové formy až dolů, a taky kolem středu, aby se bábovka dobře vyklopila. A pak ji vyklopím.

komentáře 4

Markéta
28.10.2014 20:39

Dobrý večer, tak hlásím že jsem dnes vyzkoušela (po prvé v životě) upéct bábovku a jelikož jsem z Vašich stránek již čerpala, bylo jasné kam pro recept. Bohužel po prodlouženém víkendu na chalupě byly domácí zásoby dost vyčerpané, takže bábovka obdržela nedobrovolné ozvláštnění: místo mléka bylo podmáslí a jelikož citrón padl na čaj, přidala jsem trochu kakaa a dala víc podmáslí. Bábovku jsem nikdy nepekla, protože jí manžel nerad a hádejte co? Půlka už zmizela 🙂
Moc děkuji za web na kterém se dělíte o rady a recepty. Na konci listopadu otestuji piškotový základ na dort pro dceru, doufám, že se budu moci zase pochlubit 🙂

Eva
28.10.2014 22:21

No to jste tedy zdatná experimentátorka. Vymyslela jste úplně nový recept. A asi dost dobrý, když test manželem dopadl na jedničku. 🙂

Romana Ambrožová
31.5.2015 20:05

Zdravím Vás, můj druhý počin od Vás je tato bábovka. Jdu péct už druhou , přes týden jsme ji slupli jako malinu, tak ať mám na zítřek co zabalit do svačinek. Ještě mi rozšiřte obzory – jak se vyslovuje ganache ?? Děkuji a mějte se krásně Romana

Eva
1.6.2015 0:25

Ganáš. A dobrou chuť. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily