Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Křehký tvarohový koláč

tvarohovy_kolac

Těsto

  • 220 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 170 g másla
  • 2 žloutky
  • 1-2 lžíce mléka
  • špetka soli
  • větší špetka prášku do pečiva (není nutné)

Tvarohová náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru (nebo obyčejného)
  • nastrouhaná kůra z 1 většího citronu
  • vanilka (není nutné)
  1. Do mísy proseji mouku a cukr, přidám sůl, žloutky a máslo nakrájené na kousky. (Máslo by nemělo být úplně měkké, jinak se těsto bude od začátku hodně lepit, stačí trochu povolené, ale může být i zrovna vyndané z lednice. Když je pokrájené na malé kousky, stejně se hned prsty snadno do mouky zapracuje.) Začnu propracovávat a v průběhu přiliji mléko. Výsledkem je poddajné, protože hodně máslové těsto, které není až tak důležité prohníst do dokonale konzistentní hmoty – když sem tam bude vidět kousíček žloutku nebo másla, nevadí. Těmto typům těst spíš naopak neprospívá, když se dlouho a usilovně hnětou, protože pak nejsou tak křehká a mohou zgumovatět. Těsto zabalím do potravinové fólie a odložím tak na 1/4 hodiny do chladu odpočinout.
  2. Na náplň vyklopím do mísy dvě kostky tvarohu, přidám vše ostatní a vařečkou nebo stěrkou utřu do zhruba promíchané hmoty. Pak vezmu elektrický šlehač a na nejnižší až střední rychlost asi dvě minuty šlehám, aby se směs nadlehčila.
  3. Připravím si dortovou formu s odnímatelným dnem. Těsto je dost mastné, takže formu netřeba vymazávat, přesto si dno raději pojistím: Na papír na pečení obkreslím dno formy a vystřihnu kruh. Dno dortové formy velmi nepatrně vymažu máslem a položím na něj kruh papíru na pečení (díky vymazání se papír nebude posouvat a přilepí se). Teď mám jistotu, že upečený koláč bez problémů a bez poničení přenesu na podnos. Vnitřní stěny formy nevymazávám ani nic jiného, zůstanou čisté.
  4. Z těsta oddělím asi 2/3 a na pomoučeném vále vyválím tenký kruh o síle asi 5 mm. Měl by být velký tak, aby pokryl dno formy a navíc kolem dokola přesahoval ještě asi 3 cm do výšky. Ten opatrně přenesu do formy, přitisknu ke dnu a pak i ke stěnám. Těsto je hodně měkké, takže není problém mačkáním těsto různě upravit či nastavit tam, kde se nedostává. Když mám všude vytvořený okraj do výšky alespoň oněch 3 cm, seříznu ho nožem, aby byl stejnoměrně vysoký. Ze zbytku těsta vyválím další kruh o průměru formy – když je kruh dostatečně velký, postavím na něj na okamžik formu, aby se obtiskla, a pak podle obtisku kruh vyříznu nožem. Tak získám tu přesnou velikost kruhu, jakou potřebuji.
  5. Do formy vyložené těstem vyklopím tvarohovou náplň, rovnoměrně rozprostřu a uhladím. Po obvodu by měl nad úrovní náplně zůstat velmi malý přesah těstového rantlu. Jeho kraj teď pomocí nože odchlípnu od formy a zahnu dovnitř. Jemně přitisknu k tvarohu a celkově zarovnám. Druhý vyválený kruh těsta přenesu do formy. Položím na náplň a okraje přitisknu k zahnutým okrajům prvního plátu těsta. Špičkou nože (prsty jsou moc humpolácké) přimáčknu a zahladím spoje, aby vše dobře vypadalo a náplň byla dobře schovaná.
  6. Pokud mi zbyl odřezek těsta, mohu z něj vykrojit nějakou ozdobu, např. lístky, a položit ji nahoru. Koláč ještě asi 3x propíchnu vidličkou, aby mohl zevnitř unikat případný vzduch vzniklý při pečení. Dám do trouby asi na 160°C a peču cca 45 minut, dokud koláč není zbarvený do zlatova až světle hněda. (Pokud by povrch ztmavnul příliš brzy, povrch koláče přikryji alobalem, nebo do horní drážky trouby vsunu druhý čistý plech, který bude izolovat příkon tepla shora.) Během pečení tvarohová náplň zvětší trochu svůj objem, koláč se může nafouknout, ale po vychladnutí pak opět lehne.
  7. Koláč po vytažení z trouby nechám vychladnout ve formě. Když je vlažný, mohu objet ostrým nožem okraje a odepnout boky formy, ale přenášení koláče je dobré nechat do doby, dokud není zcela vychladlý. Díky teplé tvarohové náplni je totiž koláč hodně měkký a náchylný k poškození při manipulaci, chladnutím náplň ztuhne a koláč se zpevní. Opatrně jej podeberu širším nožem nebo obracečkou a přenesu na podnos.

Tipy: Recept je určen pro kruhovou formu o průměru 20 cm. Můžete použít i menší, ale s větším průměrem už byste asi měli problém s vyválením těsta – už takhle je dost tenké. Těsto je hodně tukové, ale zase je to poctivé máslo, celkově je tak koláč dobrý a křehký. Je vhodné jíst ho spíš vidličkou, jen tak v ruce by se asi rozpadl. Vanilku do tvarohové náplně není nutné přidávat, ale rozhodně byste neměli vynechat citronovou kůru, ta dodá teprve koláči ten správný šťavnatý šmrnc.

komentářů 45

Anonym
28.8.2015 22:14

Opravdu výborný :)!

Eva
28.8.2015 22:49

Že? 🙂 Minulý víkend jsem ho taky dělala.

Markéta
26.11.2015 14:07

Tento koláč je naprostá delikatesa. Je opravdu vláčný a není suchý. ÚŽASNÝ ….

Eva
26.11.2015 22:33

Podepisuji. 🙂

lucie
10.1.2016 12:17

Luxusni kolaček.

Eva
10.1.2016 22:49

🙂

Adéla
24.1.2016 8:31

Výborný koláč k nedělní kávě. Takové máme rádi – lahodný, vláčný, nepřeslazený. Určitě se u nás zabydlí 🙂

Eva
24.1.2016 12:37

S bílou kávou k snídani, s černým pressem po obědě, s čajem k večeři, my ho taky můžeme kdykoli. 🙂

Marcela
5.2.2016 20:37

Neskutocne vynikajuca torta! Uz iny tvarohovy kolac nikdy nebudem piect

Eva
5.2.2016 21:58

Ale opravdu nikdy. 😉

Anonym
25.3.2016 16:33

Skúsila som, fakt výborný 🙂

Eva
25.3.2016 22:30

Díky, mně taky moc chutná. 🙂

Eliška
12.2.2017 8:33

Tak zrovna jsem koláč dopekla,voní nádherně.Do tvarohové náplně jsem přidala rozinky namočené v rumu,které u mně nesmí chybět.Už se těším na odpolední nedělní siestu s kafíčkem a koláčem…..

Eva
12.2.2017 21:18

Snad jste si pochutnali. 🙂

Jana
27.2.2017 15:57

Dobry den, kolac je vazne vyborny. Muzu se jen zeptat, jesle jste mela tvarohy z pozlatka nebo vanicky, pripadne pul/pul? Mela jsem tvaroh z pozlatka a je takovy dost „porovity“. Ten vas vypada krasne jemne.

Eva
27.2.2017 20:45

Měla jsem tvaroh z vaničky. 🙂

Jana
28.2.2017 11:11

Děkuji moc za odpověď. Tak to ho dneska upeču znavu. I tak měl velký úspěch. 🙂

Janina
26.5.2017 11:58

Dneska jdu na váš koláč, pak napíšu, jak chutnal. 🙂

Lucka
20.6.2017 10:06

Vyborny kolac… Jen se mi hodne trhalo testo, nevite co s tim? 🙂

Eva
22.6.2017 12:54

Nevím, jak moc se Vám těsto trhalo, ale ono má takový charakter. Není tuhé a tažné, jako třeba na štrúdl. Proto je také upečený koláč křehký. Jestli to ale bylo takové, že se s ním nedalo pracovat, tak si ho upravte, není problém přidat trochu másla nebo trochu mouky nebo kapku mléka. Já těsto dělala také už s porůznu pozměněnými poměry a ve výsledku v podstatě nic znát nebylo. 🙂

Zuzana
17.8.2017 15:08

Dobry den, tak jsem se divala na recept a vypada moc hezky. Budu mit narozky ,jen chvi se zeptat tvaroh ve vanicce ma byt polotucny nebo tučný? Není to těžké? Dekuji

Eva
17.8.2017 18:23

Já většinou použiji jeden tučný a jeden polotučný, nebo popř. jen polotučný. Nejím sladkosti po velkých množstvích, takže v malém pak ani větší obsah tuku nevadí. Co si budeme povídat, čím tučnější tvaroh, tím lepší a hustší, stejně jako smetana. Proto třeba nepoužívám nízkotučný tvaroh. Ten polotučný je takový rozumný kompromis. 🙂

Marie
27.8.2017 17:00

roztíká se, hned po upečení šel do koše.

tammy
20.1.2018 20:41

Koláč rodina zožrala kozmickou rýchlosťou a ešte hudrovala, že bol malý. Je fakt úžasný, Do tvarohu som pridala len jedno vajce, lebo sa mi to zdalo dostatočné, a pridala aj limetkovú šťavu.

Eva
21.1.2018 22:08

S tvarohovou nádivkou se dá nakládat různě, takže jedno vajíčko je v pohodě, a limetka tomu mohla dodat zajímavý šmrnc. Tak teď eště raz a větší. 😉

tammy
10.2.2018 17:23

Evi, robila som to z domáceho tvarohu, ktorý na blízkej farme vyrába z mlieka od vlastných kravičiek podnikateľ a je to vynikajúci ničím neošizený tvaroh, vonia úplne inak ako ten z obchodu. Takisto maslo a vajíčka boli od nich a limeta mi minulý rok po prvý raz zarodila v skleníku. Takže okrem múky a cukru to bol dokonalý domáci výrobok. Už som ho skúsila po druhý raz vo väčšej forme, tentoraz s citrónovou kôrou a pásikmi pomela, fantázia, rodina zožral treťou kozmickou rýchlosťou. Vďaka za recept!!!

Eva
11.2.2018 18:30

Vaše rodina se má, že Vás má. 🙂

Mai B.
11.2.2018 18:36

Dobrý den, prosím, s jakým tvarohem zde pečete? Plnotučný, odtučněný, polotučný…? Nebo je to na mně?
Děkuji!

Eva
13.2.2018 20:04

Je to vcelku na Vás, ale čím tučnější tvaroh, tím lepší a tím méně je také vodový.

Mai B.
27.2.2018 16:25

Velice chutný koláč! 🙂 Upekla jsem mamince na oslavu a ona řekla, že už nikdy nechce žádný jiný. Za měsíc peču znova 😀

Eva
1.3.2018 11:18

Tak to je hodně velká poklona. Jen jestli to maminka měsíc vydrží. 🙂

Anonym
4.3.2018 18:23

Je super

Eva
7.3.2018 21:24

Tenhle koláč začíná být populární. 🙂

danka
2.4.2018 19:52

Koláč je výborný .Někde jsem četla ,že se trhá .Spodek jsem vymačkala ve formě i kolem lem .Potom jsem si vystřihla pečící papír a těsto jsem vyválela přesně podle něj a vyklopila na tvaroh a papír jsem z těsta stáhla. Dělám to i u lineckého nikdy jsem nedokázala vyválet placku aby se mi neroztrhala .Podruhé jsem bílky 4 našlehala s cukrem do tvarohu a je to také výborné.Prostě máte jedničku s hvězdičkou.

Eva
3.4.2018 21:08

Další do fanklubu. 🙂

Anonym
9.4.2018 7:32

Je dobré bílky do tvarohu vyšlehat do sněhu. Tvarohová náplň je pak šťavnatější.

Eva
10.4.2018 17:18

Ano, takový recept jsem také viděla a vyzkoušela. Ale mně vyhovují co nejjednodušší a rychlé postupy – prostě jsem líná šlehat a vmíchávat sníh, no. 🙂 A taky myslím koláč po upečení více propadl, protože se sněhem byl čerstvý tvaroh hodně nadýchaný, ale možná si to jen špatně pamatuji.

Irena
2.6.2018 18:35

Vinikajuci recept, moj priatel ho zboznuje. Ak sa vam kolac rozteka pecte ho dlhsie. S tvarohom co zozeniem v zahranici je plnka dost tekuta. Normalne ho musim piect dvojnasobok odporucaneho casu a na 190 C. Ale vysledok je uzasny.

Isa
9.6.2018 19:15

Dobrý den,
souhlasím s Irenkou, koláč jsem pekla na dané stupně déle (zdál se mi pořád velmi světlý) a i tak je nedopečený. Na oněch 160 stupňů jsem pekla asi 65 minut. Na spodku byl velký nedopečený kruh. Jinak je ale úžasný, upečené části + tvaroh jsou vynikající. Udělala jsem si k tomu ještě přeliv z ovoce a chystám se udělat znovu celý koláč a péct déle a asi přidám i na stupních. Nevím, v čem by mohla být chyba, jinak se mi z vašich stránek vždycky vše povedlo.

Eva
9.6.2018 23:07

Každá trouba peče jinak. Začínám teď péct v nové a všechno se musím učit dělat nově. Při stejné teplotě se mi ve staré troubě vše po 15 minutách připálilo zatímco v nové je to bledé. Proto i nerada píšu u receptů doporučenou teplotu a raději ani neuvádím dobu pečení – každý musí nejlépe vědět, jak ve své vlastní troubě péct. 🙂

Jarka
26.8.2018 15:39

Kolač je opravdu výborny, jen se po nem zaprášilo. Díky za recept

Eva
31.8.2018 17:41

Vítejte do klubu. 🙂

dagmar
17.9.2018 13:30

Vypadá překrásně,ale výroba je složitá,na mě moc pracná a kdo ví zda se povede,už hodně receptů z internetu jsem upravovala,jinak nebyly k použití,bohužel.

Linda
27.9.2018 15:10

Prosim vas kolko presne je “dve kostky masla”?

Eva
1.10.2018 19:39

O kostkách másla v receptu nic není. Uvádím jen kostky tvarohu, a ty jsou, pokud aspoň vím, jen jedny, a to 250 g. Ale já stejně většinou používám tvaroh ve vaničce. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily