Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Křehký tvarohový koláč

tvarohovy_kolac

Těsto

  • 220 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 170 g másla
  • 2 žloutky
  • 1-2 lžíce mléka
  • špetka soli
  • větší špetka prášku do pečiva (není nutné)

Tvarohová náplň

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru (nebo obyčejného)
  • nastrouhaná kůra z 1 většího citronu
  • vanilka (není nutné)
  1. Do mísy proseji mouku a cukr, přidám sůl, žloutky a máslo nakrájené na kousky. (Máslo by nemělo být úplně měkké, jinak se těsto bude od začátku hodně lepit, stačí trochu povolené, ale může být i zrovna vyndané z lednice. Když je pokrájené na malé kousky, stejně se hned prsty snadno do mouky zapracuje.) Začnu propracovávat a v průběhu přiliji mléko. Výsledkem je poddajné, protože hodně máslové těsto, které není až tak důležité prohníst do dokonale konzistentní hmoty – když sem tam bude vidět kousíček žloutku nebo másla, nevadí. Těmto typům těst spíš naopak neprospívá, když se dlouho a usilovně hnětou, protože pak nejsou tak křehká a mohou zgumovatět. Těsto zabalím do potravinové fólie a odložím tak na 1/4 hodiny do chladu odpočinout.
  2. Na náplň vyklopím do mísy dvě kostky tvarohu, přidám vše ostatní a vařečkou nebo stěrkou utřu do zhruba promíchané hmoty. Pak vezmu elektrický šlehač a na nejnižší až střední rychlost asi dvě minuty šlehám, aby se směs nadlehčila.
  3. Připravím si dortovou formu s odnímatelným dnem. Těsto je dost mastné, takže formu netřeba vymazávat, přesto si dno raději pojistím: Na papír na pečení obkreslím dno formy a vystřihnu kruh. Dno dortové formy velmi nepatrně vymažu máslem a položím na něj kruh papíru na pečení (díky vymazání se papír nebude posouvat a přilepí se). Teď mám jistotu, že upečený koláč bez problémů a bez poničení přenesu na podnos. Vnitřní stěny formy nevymazávám ani nic jiného, zůstanou čisté.
  4. Z těsta oddělím asi 2/3 a na pomoučeném vále vyválím tenký kruh o síle asi 5 mm. Měl by být velký tak, aby pokryl dno formy a navíc kolem dokola přesahoval ještě asi 3 cm do výšky. Ten opatrně přenesu do formy, přitisknu ke dnu a pak i ke stěnám. Těsto je hodně měkké, takže není problém mačkáním těsto různě upravit či nastavit tam, kde se nedostává. Když mám všude vytvořený okraj do výšky alespoň oněch 3 cm, seříznu ho nožem, aby byl stejnoměrně vysoký. Ze zbytku těsta vyválím další kruh o průměru formy – když je kruh dostatečně velký, postavím na něj na okamžik formu, aby se obtiskla, a pak podle obtisku kruh vyříznu nožem. Tak získám tu přesnou velikost kruhu, jakou potřebuji.
  5. Do formy vyložené těstem vyklopím tvarohovou náplň, rovnoměrně rozprostřu a uhladím. Po obvodu by měl nad úrovní náplně zůstat velmi malý přesah těstového rantlu. Jeho kraj teď pomocí nože odchlípnu od formy a zahnu dovnitř. Jemně přitisknu k tvarohu a celkově zarovnám. Druhý vyválený kruh těsta přenesu do formy. Položím na náplň a okraje přitisknu k zahnutým okrajům prvního plátu těsta. Špičkou nože (prsty jsou moc humpolácké) přimáčknu a zahladím spoje, aby vše dobře vypadalo a náplň byla dobře schovaná.
  6. Pokud mi zbyl odřezek těsta, mohu z něj vykrojit nějakou ozdobu, např. lístky, a položit ji nahoru. Koláč ještě asi 3x propíchnu vidličkou, aby mohl zevnitř unikat případný vzduch vzniklý při pečení. Dám do trouby asi na 160°C a peču cca 45 minut, dokud koláč není zbarvený do zlatova až světle hněda. (Pokud by povrch ztmavnul příliš brzy, povrch koláče přikryji alobalem, nebo do horní drážky trouby vsunu druhý čistý plech, který bude izolovat příkon tepla shora.) Během pečení tvarohová náplň zvětší trochu svůj objem, koláč se může nafouknout, ale po vychladnutí pak opět lehne.
  7. Koláč po vytažení z trouby nechám vychladnout ve formě. Když je vlažný, mohu objet ostrým nožem okraje a odepnout boky formy, ale přenášení koláče je dobré nechat do doby, dokud není zcela vychladlý. Díky teplé tvarohové náplni je totiž koláč hodně měkký a náchylný k poškození při manipulaci, chladnutím náplň ztuhne a koláč se zpevní. Opatrně jej podeberu širším nožem nebo obracečkou a přenesu na podnos.

Tipy: Recept je určen pro kruhovou formu o průměru 20 cm. Můžete použít i menší, ale s větším průměrem už byste asi měli problém s vyválením těsta – už takhle je dost tenké. Těsto je hodně tukové, ale zase je to poctivé máslo, celkově je tak koláč dobrý a křehký. Je vhodné jíst ho spíš vidličkou, jen tak v ruce by se asi rozpadl. Vanilku do tvarohové náplně není nutné přidávat, ale rozhodně byste neměli vynechat citronovou kůru, ta dodá teprve koláči ten správný šťavnatý šmrnc.

komentářů 20

Anonym
28.8.2015 22:14

Opravdu výborný :)!

Eva
28.8.2015 22:49

Že? 🙂 Minulý víkend jsem ho taky dělala.

Markéta
26.11.2015 14:07

Tento koláč je naprostá delikatesa. Je opravdu vláčný a není suchý. ÚŽASNÝ ….

Eva
26.11.2015 22:33

Podepisuji. 🙂

lucie
10.1.2016 12:17

Luxusni kolaček.

Eva
10.1.2016 22:49

🙂

Adéla
24.1.2016 8:31

Výborný koláč k nedělní kávě. Takové máme rádi – lahodný, vláčný, nepřeslazený. Určitě se u nás zabydlí 🙂

Eva
24.1.2016 12:37

S bílou kávou k snídani, s černým pressem po obědě, s čajem k večeři, my ho taky můžeme kdykoli. 🙂

Marcela
5.2.2016 20:37

Neskutocne vynikajuca torta! Uz iny tvarohovy kolac nikdy nebudem piect

Eva
5.2.2016 21:58

Ale opravdu nikdy. 😉

Anonym
25.3.2016 16:33

Skúsila som, fakt výborný 🙂

Eva
25.3.2016 22:30

Díky, mně taky moc chutná. 🙂

Eliška
12.2.2017 8:33

Tak zrovna jsem koláč dopekla,voní nádherně.Do tvarohové náplně jsem přidala rozinky namočené v rumu,které u mně nesmí chybět.Už se těším na odpolední nedělní siestu s kafíčkem a koláčem…..

Eva
12.2.2017 21:18

Snad jste si pochutnali. 🙂

Jana
27.2.2017 15:57

Dobry den, kolac je vazne vyborny. Muzu se jen zeptat, jesle jste mela tvarohy z pozlatka nebo vanicky, pripadne pul/pul? Mela jsem tvaroh z pozlatka a je takovy dost „porovity“. Ten vas vypada krasne jemne.

Eva
27.2.2017 20:45

Měla jsem tvaroh z vaničky. 🙂

Jana
28.2.2017 11:11

Děkuji moc za odpověď. Tak to ho dneska upeču znavu. I tak měl velký úspěch. 🙂

Janina
26.5.2017 11:58

Dneska jdu na váš koláč, pak napíšu, jak chutnal. 🙂

Lucka
20.6.2017 10:06

Vyborny kolac… Jen se mi hodne trhalo testo, nevite co s tim? 🙂

Eva
22.6.2017 12:54

Nevím, jak moc se Vám těsto trhalo, ale ono má takový charakter. Není tuhé a tažné, jako třeba na štrúdl. Proto je také upečený koláč křehký. Jestli to ale bylo takové, že se s ním nedalo pracovat, tak si ho upravte, není problém přidat trochu másla nebo trochu mouky nebo kapku mléka. Já těsto dělala také už s porůznu pozměněnými poměry a ve výsledku v podstatě nic znát nebylo. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily