Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Jahodový džem

jahodový džem

Ovocný džem dělám vlastně pořád stejně, takže recept je skoro totožný s receptem na rybízovou marmeládu. Nepoužívám pektin, natož různé želírovací směsi, protože mám ráda věci pokud možno přírodní. Vzhledem k tomu, že nepotřebuji zpracovat kvanta nejrůznějšího ovoce, ale udělám si vždycky jen tři čtyři skleničky pro radost, nemusím řešit dobu trvanlivosti – déle jak pár týdnů mi stejně ve špajzu ležet nebudou. Takže žádné zavařování. Ale rybízová marmeláda vydržela bez problémů celý rok, až do další sklizně.

Nyní tedy jahody. Ty na rozdíl od červeného rybízu neobsahují tolik přírodního pektinu, který je nutný pro proces želírování, proto k nim přidávám citronovou šťávu (rybíz, citrusy a jablka mají pektinu ze všeho ovoce nejvíc, z jablek si můžete pektin i sami vyrobit). Navíc citronová šťáva dodá jahodám ten správný šmrnc.

Co dále:

  • jahody by neměly být nahnilé
  • džem by se měl vařit ve větším hrnci, aby vznikl dostatečně velký povrch pro bubliny – džem se díky tomu rychleji uvaří a zhoustne; raději tedy širší hrnec než úzký hluboký
  • je lepší vařit džem spíš na větším ohni, čím rychleji zhoustne, tím lépe, ale nesmí se připálit
  • džem se musí občas promíchat, a to hlavně ke konci, kdy houstne a je k připálení náchylnější
  • během vaření sbírám pěnu
  • lepší je mít džem spíš trochu řidší než ho převařit, a hlavně jej nepřipalte, mohlo by totiž dojít ke zkaramelizování cukru, což by džemu jednak chuťově nepřidalo a jednak by získal hustě lepivou až žvýkačkovou konzistenci, která není žádoucí
  • nechtějte mít džem tuhý tak, že v něm stojí lžíce, tuto výsadu nechte průmyslově vyráběným „pomazánkám“; ostatně když je džem či marmeláda řidší, lépe se maže, stačí, když nepoteče z housky dolů
  • k výše uvedenému je ještě třeba podotknout, že ten natužený koupený džem se vám v teple rozteče (vyteče z koláčů, palačinek apod.), protože želírovací prostředky se v teple rozpouštějí; naopak takovýhle domácí džem si svoji konzistenci podrží
  • cukru je v receptu docela hodně, cukr ale konzervuje, tak ho vezměme na milost
  • sklenice by měly být před nalitím džemu dobře umyté a čisté a tak trochu sterilizované; někdo je vyplachuje horkou vodou, mě přijde jednodušší nastavit troubu na 100°C, sklenice i s víčky vyrovnat na plech a nechat je tam až do použití – díky tomu budou i teplé, což je pro džem dobře, ten by se měl vždy nalévat do nahřátých sklenic
  • a na závěr malé poučení: džem je s kousky ovoce, marmeláda je celá najemno rozmašírovaná (ale koho by to vlastně zajímalo). Navíc teď už prý díky EU ani to neplatí.

RECEPT

  • jahody
  • cukr krupice
  • šťáva z čerstvého citronu
  • trocha vanilky
  1. Jahody omyji, očistím a oklepu, aby na nich nebylo moc vody, a dám do hrnce. Vezmu ponorný mixér a nahrubo jahody rozmixuji – dostanu tak jahodové pyré s malými kousky jahod. (Jahody lze rozmixovat všechny najemno, nebo naopak jen rozmačkat vidličkou, podle toho jak moc hladkou hmotu chcete. Můžete i propasírovat, abyste se zbavili semínek, nám ale nevadí.)
  2. Nyní přichází na řadu otázka množství. Takže rozmixované jahody přeliji do odměrky, abych zjistila, kolik toho je. Platí poměr 4:3 ve prospěch ovoce, méně je cukru. Já měla 750 ml jahodové hmoty, takže jsem odměřila 560 ml cukru. A na toto množství jsem použila šťávu z jednoho malého citronu.
  3. Jahody vrátím do hrnce, přisypu cukr a dám vařit. Míchám a když se cukr rozpustí, mohu zesílit „oheň“ – do té doby raději s mírou, aby se cukr nepřipálil. Přidám citronovou šťávu a (na výše uvedené množství) 1/2 lžičky vanilkové pasty (vanilku použít nemusíte, je to jen taková nadstavba).
  4. A nyní vařím a kontroluji. Než džem patřičně zhoustne, může to trvat takovou půlhodinu, ale to je individuální. Každopádně je čas na to dát sklenice do trouby, jak jsem psala výše. Pokud používám sklenice s gumičkami, gumičky do trouby nedávám, ale potřu je nějakým alkoholem. Také není od věci dát si do lednice malý talířek, na kterém budu zkoušet hustotu džemu – když bude studený, džem na něm rychleji zchladne.
  5. Když to na pohled vypadá, že džem je už docela hustý (množství hmoty zredukované asi na polovinu, tmavá barva, líné bubliny), udělám zkoušku: kápnu trochu džemu na studený talířek a počkám. Když je po zchladnutí dostatečně hustý, tak nějak podle mých představ (nestéká, když do něj šťouchnete prstem, trochu se nakrabatí apod.), mám hotovo.
  6. Džem naliji do sklenic, opatrně, abych se nespálila, a ne až úplně po okraj. Pokud znečistím okraj sklenice, pečlivě jej očistím. K tomu používám takový ten kulatý kosmetický odličovací polštářek, který namočím do špiritusu. Pak sklenice uzavřu. Tentokrát jsem na rozdíl od rybízové marmelády ani neobracela skleničky dnem vzhůru, protože u těchto sklenic by to nevypadalo dobře. Nechám vychladnout. Jak jednoduché.

Zkušenost: Vyzkoušela jsem letos marmelády (s výjimkou rybízové), do nichž jsem dala o poznání méně cukru, ani ne polovinu objemového množství ovoce. A vůbec to nevadilo. Nebyly tak sladké, ale taky spíš než džem připomínaly rozvařené ovoce. Ale tím líp. Nevýhodou takovéto přípravy džemů je, že výrazně ztratí na objemu a vaření dlouho trvá. Jelikož nedávám želírovací přípravky, tak ovoce musím prostě redukovat tak dlouho, dokud nezhoustne. Nakonec mám proto o polovic méně marmelády, než kdybych použila želírovací cukr. S tím já ovšem nemám problém. To se týká ovoce, které obsahuje málo pektinu (třeba právě jahody), takže samo od sebe moc neželíruje. Na druhou stranu takový rybíz s vysokým obsahem přírodního pektinu začne želírovat už asi po deseti minutách, a když to neuhlídám, tak mám hnedle tuhý rosol. Vážně nechápu, že někdo může do rybízu přidávat ještě nějaký pektin navíc.

Tipy: Na vaření marmelád jsem nikdy nebyla, ale když jsem natrefila na krásné stylové zavařovací sklenice Weck, začalo mě to bavit. Finální výrobek díky nim vypadá exkluzivně a já si pohled na ty svoje výtvory patřičně užívám, kdykoli jdu kolem police s nimi. Mám prostě ráda hezké věci. S nimi je pak hezčí celý svět. Už přemýšlím, co do nich vyrobím za jedlý dárek k Vánocům. Skleničky Weck se dají koupit třeba ZDE, a když zapátráte na internetu, najdete i další možnosti. Jedna malá sklenička vyjde komplet (s gumičkou i klipsy) na něco mezi 30 až 40 Kč.

Komentáře: 17

mysanda
21.6.2015 23:05

Krásně popsané, moc pěkné čtení a hlavně pro mě důležité info…. děkuji, hned je na světě veseleji
přeji ať se vám daří myšanda

Eva
21.6.2015 23:54

Veselo musí být. 🙂 A už se nemůžu, až konečně u nás dozrají třešně, protože právě dojídáme poslední skleničku džemu z loňska. Bez želírovacích přípravků, bez zavařovaní, sterilizování a uskladněný v teplé místnosti, vydržel ten rok naprosto bez úhony.

mysanda
22.6.2015 13:09

Ten musí být skvělý… opět děkuji za předání zkušeností
mějte krásný úsměvný den 🙂

jana
19.6.2016 8:32

Dobrý den, tak jsem včera vařila jahodový džem podle vašeho receptu.Tedy porvé bez přidaných ztužovadel.Dříve jsem lehce povařila a přidala pektogel s cukram,nechala přejít varem a bylo hotovo.Včera mi to trvalo skoro 2h.vařila jsem ,vařila a vařila a stále to nebylo dost tuhé, měla jsem 2.5kg jahod. Nevím zda je horší zlo nějaký pektogel, nebo úplně vyvařená hmota zcela bez vitamínů. Uvidím jaká bude chuť až to bude studené, ale zatím jsem na rozpacích co je tedy lepší. Hezký den Jana

Eva
19.6.2016 23:10

Máte pravdu, že jahody nejsou úplně nejvhodnější ovoce pro tento způsob přípravy džemu. Samy o sobě moc neželírují a hlavně je v nich hodně vody, takže dlouho trvá, než se vyvaří. Na druhou stranu, v džemu s pektogelem taky žádné vitamíny nezůstanou, takže v tomhle směru je to jedno.
Pokud jste na rozpacích, co je lepší, pak vězte, že lepší je pro Vás to, co Vám samotné nejlíp vyhovuje. Já rozhodně nemusím mít ve všem pravdu. 😉

jana
20.6.2016 7:17

Nedalo mi to a jednu sklenku jsem otevřela a musím říct, že s tou vanilkou je to o něčem jiném. Džem je sice řidší ale ,udělala jsem roládu, potřela šlehačko, navrstvila krájené jahody a byla to mňamka. Šlehajdu jsem už nijak nesladila s tím džemem to bylo sladké až až. V mém příspěvku jsem Vás nechtěla nijak osočit vše jsem brala puze jako úvahu. Ale džem je dobrý a to je hlavní.

Eva
20.6.2016 22:06

Já to vůbec jako osočení nebrala, vždyť každý máme jiný názor, to je úplně normální. A máte pravdu, že ta doba vaření je vražedná, já už bych teď možná z jahod džem ani nedělala. S třešněmi je to lepší, už si na ně brousím zuby. 🙂 Po pravdě řečeno jsem byla připravená i na to, že Vám džem nebude moc chutnat, přece jen tím dlouhým vařením a výrazným zredukováním se chuť jahod trochu změní. Takže jsem ráda, že Vám chutnal. 😉

jana
25.6.2016 16:22

Píšete , že se těšíte na třešně já už nějaké mám a rýda bych udělala také tento, ty třešně mixujete, nebo je necháváte celé? Já bych to viděla na ten mixer a ten poměr cukru je stejný jako u jahod děkuji Jana

Eva
25.6.2016 23:28

Já třešně jen vypeckuji a nechám celé. Jenže já džem vařím z malých třešní, říkáme jim ptáčnice, a ty jsou nejen malé, ale i dost měkké, takže je jen vařím. Ony teda stejně zůstanou vcelku, takže džem je kouskatý, nám to tak ale vyhovuje. Z takových chrupek nevím, jak by to bylo, ony jsou docela tvrdé, já bych je asi nemixovala, jen nakrájela na menší kousky. Cukr se přiznám dávám podle oka a spíš míň, ochutnám a popř. dosladím. Přišlo mi totiž, že je toho cukru hrozně moc, tak jakože to udělám zdravější. 🙂 Poměr ovoce a cukru 4:3 používám už jen u rybízu, který je hodně kyselý, jinak ubírám. Ve výsledku sice takový džem chutná a vypadá spíš jako rozvařené třešně než jako opravdový džem, protože jak je tam málo cukru, tak to neudělá tu správnou konzistenci. Ale nakonec proč ne? 😉

jana
26.6.2016 7:43

S těma ptáčnicema jste mi kápla do noty já to taky dělám. Jedny mám už nyní takové světle červené a ty přidávám do rybízu. Vypeckuji ,trochu prosypu cukrem, aby pustily šťávu , naliju tad dvě dcl rumu. Druhý den to vše lehce zavařím do hotového rzbízového džemu. Ten udělám hodně hustý, protože se dost naředí, je to nevídaná dobrota a zmizí jako první. A ty druhé jsem objevila loni ,jsou hodně pozdě a jsou uplně černé s fantastickou chutí, něco mezi třešní a višní. ale byly docela velké. Jenže na džem jich moc nebylo tak jsem je vypeckovala pomixovala trochu rozvařila přidala ten pektogel. Moc husté to nebylo ani tak, ale té chuti se obyč třešně nevydovnají. Natřela jsem to na čokoládovou roládu ve větší vrstvě a po srolování polila ganage byla to taková dobrota, že jsem si říkala ,že bych to mohla udělat z velkého množství. Jak vidno tak to plus mínus děláme stejně to jsem ráda. Tady se mi potvrdilo, že ty přešlechtěné plody ať je to třešeň, višen nebo angrešty, ale i jahody, že sice pěkně vypadají, ale strácejí na chuti. Jednou jsem na kraji lesa našla, nevím kde se tam vzal, angrešt,byl chlupatý, malé plody, tak jsem ho zkusila a ta chuť mě dostala. Přesadila jsem si ho k domu a považuji si ho. Bratr zahradník se mi směje a vytahuje se těma angárama 5cm velkýma ale zadnicí aby to jedl. To jen tak na okraj ,nějak jsem se rozepsala. Přeji hezký den Jana

Eva
26.6.2016 22:09

Docela jste mě pobavila. 🙂 A moc děkuji za tip, nějak mě zatím nenapadlo ovoce do džemu míchat, ale vůbec to není špatný nápad. Rybízový džem totiž skvěle želíruje a až nevídaně zatuhne, takže přimíchat k němu jiné ovoce, hm, to musím vyzkoušet. Jen s třešněmi to asi nevyjde, protože rybíz na zahradě ještě od pohledu dlouho nebude, to už bude po třešních. Ale ono se něco najde. 😉

jana
27.6.2016 7:52

Tak je vyloupané dejte do mrazáku oni tam na ten rybíz počkají, pak je nechte povolit a pokračujte jako by byly čerstvé , také to někdy tak dělám na chuti to poznat nen.í Jana

Eva
27.6.2016 23:28

Bohužel minimrazák v mé asi třicet let staré ledničce v podstatě nemrazí, takže mám smůlu. 🙂

jana
29.6.2016 8:18

Chce to novou lednici, já mám tři mrazáky a jsou pořád nacpaný vždy když některý vyprázdním tak si říkám ,že ho už nebudu zapínat, ale nakonac ho stejně zapnu a naplním. Hezký den Jana

Eva
29.6.2016 23:10

Já mrazák skoro nepoužívám, takže když lednice pořád slouží, vyhazovat ji nechci. 🙂

Blanka
5.10.2016 7:17

Džem dělám podobným způsobem, taky bez želírovacích přípravků a spol. Já je dávám na mrazák a pak až skončí sezóna toho druhu ovoce,tak najednou udělám velkou dávku. A je to úplně v pohodě. A ještě si vždy ovoce různého druhu odkládám do jedné krabičky v mrazáku a nakonec dělám i míchaný džem – a je velice oblíbený ( jahody, borůvky, maliny).

Jirka
9.6.2020 12:36

Milé dámy, promiňte, že se vám do diskuse plete chlap, ale sestra se v rodině nevyskytovala, takže i já jsem byl přitažen k práci v kuchyni, čehož nijak nelituji, spíš naopak. S pomocí na výrobě džemů (marmeláda jen v malé míře na slepování vánočního cukroví) jsem začal v době, kdy hlavním, či jediným způsobem víčkování byl celofán převázaný provázkem. Postupně přes skleněná víčka s gumičkou se přešlo na různá víčka šroubovací. Posledních pár let se v různých receptech stále častěji objevuje odstavení sklenic dnem vzhůru, alespoň na 24 hod. Má to snad pomoci k lepšímu utěsnění víčka jeho přilepením?Dříve se to nikdy nepoužívalo a nepamatuji nezavřenou, nebo plesnivou sklenici a konečný efekt je silně neestetický. Promiňte moji zvědavost a přeji úspěšné zavařování a dobrou chuť.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily