Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Letní jahodový dort

letní jahodový dort

Původně jsem tento recept ani na stránky dávat nechtěla, protože je jednoduchý a něco podobného dělá zřejmě každý druhý. Ale pak jsem si řekla: proč ne. Třeba se na něj podívá někdo první a recept ocení. Navíc tyhle prosté věci jsou stejně nejlepší.

Podklad

Smetanový krém

  • 4 plátky želatiny Dr. Oetker
  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 200 g smetany ke šlehání (1 kelímek)
  • asi 2 lžíce cukru moučka (podle chuti)
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty (není nutné)

Na dokončení

  1. Piškot upeču dle receptu ZDE. Podklad upnu pevně do nastavitelného ráfku, který jsem zevnitř vyložila až k hornímu okraji dortovou fólií.
  2. Plátky želatiny namočím do studené vody. Smetanu s cukrem vyšlehám (neměla by být úplně do tuha, aby šla snadno vmíchat). Přidám vanilku a zakysanou smetanu, a gumovou stěrkou dobře promísím.
  3. Změklé plátky želatiny přendám bez ždímání do plecháčku a na velmi mírném ohni nechám za stálého míchání rozpustit. (Můžete přidat lžičku vody, kdyby se vám zdála želatina moc suchá, ale voda, která na ní ulpěla při přendání do plecháčku, by měla stačit.) Stranou do mističky si dám trochu krému, asi 2-3 lžíce, do něj vliju rozpuštěnou želatinu a rychle drátěnou metlou důkladně promíchám. Pak přidám ke zbývajícímu krému a opět dobře promíchám. (Kdybych želatinu nalila hned do všeho krému, mohly by se utvořit žmolky.) Krém naliji na korpus a dám do lednice ztuhnout.
  4. Na ztuhlý smetanový krém pokladu omyté a osušené jahody a vše zaliji dortovým želé, které připravím dle návodu na obalu. Když želé zatuhne, odepnu ráfek, odloupnu pruhy fólie a nic už nebrání sežr… konzumaci.

Tipy: Toto množství je určeno na dort o průměru 20 cm, když ale uděláte větší či menší, jen se tím změní tloušťka vrstev. Piškot můžete upéct klidně ze tří vajec, seříznout se může vždycky. Jahody vypadají efektně, když jsou celé, ale nakrájené se zase lépe jedí.

komentářů 15

Jana
18.8.2014 8:09

Dobrý den, chci se zeptat na tu folii, dá se koupit? Ještě jsem na ní nenarazila. Když jsem dort upínala jen do ráfku, tak po uvolnění není tak krásně hladký a rovný ve všech vrstvách. Ten spodní piškot jsem asi trošku víc utáhla – pak se zase uvolnil a hořejší želatinová část byla užší.

Eva
18.8.2014 19:09

Dá se koupit cukrářská fólie na zákusky v některých specializovaných e-shopech (často je označena jako fólie na semifreda), ale je docela úzká, takže já si koupila obyčejné průhledné desky v papírnictví, takové ani úplně měkké ani moc tuhé, a ty jsem si nastříhala na pruhy široké, jak potřebuji. Vyjde to značně levněji. Pásku na semifreda mám, ale do ráfku ji stejně nepoužívám, dávám ji jen kolem hotových dortů, aby neoschly a držely tvar při převozu.

Jana
19.8.2014 8:26

To mě taky napadlo, že bych to zkusila…. jinak teda jedna velká nádhera ty vaše dortíky. Přibrala jsem už 2 kg jen to tady pročítám. Jste moc šikovná, nemůžu se vynadívat…

Eva
19.8.2014 14:00

Tak se pak chvíli dívejte na někoho, kdo cvičí, a zase to shodíte. 🙂

Denisa
24.4.2015 7:05

Zdravím, jsem unešená vaším receptem na korpus, už mě podezřívali, že jsem ho kupovala 🙂 moc díky za skvělé rady a hlavně tahle lehká lahůdka je naprosto dokonalá jak ve své jednoduché přípravě tak ve své famózní chuti 🙂 už ho peču podruhé za dva týdny, tentokrát pro dědečka k narozeninám .. miluje želé 🙂 ještě jednou díky a těším se až vyzkouším další receptíky.

Eva
24.4.2015 11:08

Ale vždyť je to „obyčejný“ piškot? To jsou jím vážně tak unešení? No tím líp. Je vidět, že ho děláte opravdu dobře, a taky je pravda, že k tomuhle typu dortu nemůže být nic lepšího. Přesně jak říkám, v jednoduchosti je síla, a už se nemůžu dočkat našich jahod, abych ho taky udělala. 🙂 I když teda jak o tom tak přemýšlím, neměla byste se spíš urazit, když jim Váš korpus přijde jako kupovaný? 😉

Denisa
26.4.2015 6:08

jej to určitě ne 🙂 záleží kdo vám takový „kompliment“ složí a tady to rozhodně nebylo na uražení 😀 jinak u dědečka dortík zabodoval a příští týden se chystám na váš čokoládový dortík tentokrát pro bratra (duben máme na narozeniny hojný, takže se můžu vyřádit 😀 ) ještě jednou moc díky za vaše skvělé stránky a hlavně za vaši chuť se o vaše cukrářské tajemství podělit 🙂

Eva
26.4.2015 12:20

A to já ráda. 😉 Děkuji.

IVCINYDORTIKY
18.2.2016 10:46

Take zdravim,prosim potrebovala bych poradit. Tento dortik je jednoduchy , ale nemam zkušenost se zele. Mozna jsem na to nesikovna ,ale zele me proteklo a promachalo korpus .Co jsem udelala spatne? A ještě se trosku zakalil a zaspinil od kremu. Nalivala jsem ho vlazny ,jestli to nebyla chyba.Nebo malo vychlazeny krem pod tim? Nevim . DAvala jsem folii okolo ,mozna ze nekudy proteklo. A ještě jedna otázka ,pisete ze zele podle navodu. Ale nevedela jsem jestli ho mam nejak osladit?Predem dekuji za odpověď.

Eva
18.2.2016 23:06

Dobrý den. Vůbec nechápu, jak mohlo želé promáčet korpus, protože vrstva krému ho celý zakrývá. Krém se na piškot dává vlastně tekutý, takže se po piškotu rozlije, pak zatuhne, čímž se přilepí k bokům ráfku, a nikde tak nezůstane žádná byť minimální mezera, kudy by želé proteklo. Další věc: želé. Jak ho osladit se píše v návodu na obalu – tuším, že je to 1-2 lžíce cukru. Pokud jste použila červené želé, pak to zakalení souvisí s tím – když se pozorně podíváte na moji fotku, tak je vidět, že taky není čistě průhledné, ale krémem to není. Tohle červené želé jsem používala poprvé a nevím, asi to tak má podle výrobce vypadat. Kdyby se zakalilo od krému, tak by bylo bělavé jen dole u něj a ne celé stejnoměrně. Jinak to dortové želé se musí použít vlažné, spíš ještě teplé, protože ochlazením začíná velmi rychle rosolovatět a tuhnout. Tak snad jsem aspoň trochu poradila. 🙂

IVCINYDORTIKY
25.2.2016 17:13

Dekuji za odpověď.Snad to vyjde priste.

Nina
26.5.2016 18:47

Chtěla bych vám poděkovat za skvělý recept. Piškot jsem udělala z celé dávky podle vašeho receptu a všichni si ho hrozně chválili, jak byl nádherně nadýchaný 🙂 Jediný problém jsem měla s želatinou v krému. Ačkoliv jsem postupovala podle vašeho návodu a návodu na obalu, stejně se mi v krému udělaly malé hrudky želatiny 🙁 Korpus jsem navíc rozřízla a proložila krémem s jahodami a všichni jsme si pochutnali 🙂 Určitě vyzkouším i další vaše recepty 😉

Eva
27.5.2016 11:33

To s těmi hrudkami mě mrzí. Aby se jim zabránilo, dělá se právě ten mezistupeň, kdy se vmíchá želatina jen do trošky krému. Ony když se plátky želatiny rozpustí, vznikne vlastně taková vodička. A tu když vmíchám do malého množství krému (asi dvě až tři lžíce), tak by se hrudky neměly udělat. Míchám samozřejmě hbitě, drátěnou metlou, zatímco do krému pomalu rozpuštěnou želatinu liji. No a když tento želatinový základ liji do zbývajícího krému, přičemž opět zároveň během vlévání rychle míchám, tak by mělo být také vše v pořádku. Já věřím, že příště se to podaří. 🙂

ANDREA
12.1.2017 18:27

Dobry den, chtěla jsem se zeptat.Ja jsem nikdy želatinu v platcich nepoužila a nevim zda tu želatinu přimichate k těm 3 lžícím šlehačky se smetanou horkou nebo chvili čekáte.Děkuji

Eva
13.1.2017 17:50

Ona ta želatina není v žádném případě horká. Když dám plecháček na plotýnku na nejnižší stupeň, tak i na tom mírném teple se želatina velmi rychle rozpustí, protože k rozpuštění jí stačí opravdu málo (proto se také pěny a krémy se želatinou musí uchovávat v lednici, při pokojové teplotě začnou povolovat). Takže želatina se v tomto případě stačí ohřát víceméně jen do vlažna, víc ne.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily