Meruňkový mousse cake
Piškotové těsto
- 2 vejce
- 80 g cukru krupice
- 60 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- trochu vanilky a citronové kůry
Meruňková pěna
- 250 g meruňkového pyré
- 150 g smetany ke šlehání
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžíce cukru moučka
- 5 plátků želatiny
Meruňkové želé
- 450 g meruňkového pyré (400 ml)
- 5 plátků želatiny
Tvarohový krém
- 320 g měkkého tvarohu
- 250 g zakysané smetany
- 80 g cukru moučka
- 50 ml smetany ke šlehání
- 4 plátky želatiny
Meruňkové pyré
- 650-700 g vypeckovaných meruněk
- asi 100 g cukru krupice
- 1 lžíce meruňkovice – není nutné
- Piškotové těsto: Bílky vyšlehám s cukrem do pevného sněhu. V závěru šlehání snížím rychlost na nejnižší a vliji žloutky rozmíchané s olejem, kůrou a vanilkou. Jakmile se spojí se sněhem, šlehač vypnu. Zapráším přes síto moukou a s citem ji vmíchám gumovou stěrkou. Těsto dám do formy o průměru 19 cm, jejíž dno je vyložené papírem na pečení. Peču při cca 175°C.
- Meruňkové pyré: Omyté a vypeckované meruňky nakrájím na menší kousky a dám do hrnce. Podliji troškou vody, ale jen nepatrně, aby meruňky ze začátku neležely na suchém podkladu a nepřipálily se. Za chvíli během vaření samy pustí šťávu. Jsou-li meruňky hodně zralé, stačí třeba jen lžíce, jsou-li tvrdé, tak dejme tomu tři lžíce. Meruňky dám vařit. Nejdřív je přiklopím pokličkou, aby se spíš dusily, rychleji tak pustí šťávu, později je už odkryji. Vařím podle potřeby tak dlouho, dokud nezměknou. Potom je rozmixuji na hladké pyré. K němu přisypu cukr a dám znova vařit, aby se cukr rozpustil a pyré případně ještě trochu zhoustlo. V závěru můžu přidat kapku meruňkovice, jestli mi náhodou leží doma. Hotové pyré naliji do dobře umyté sklenice a utěsním víčkem. Po vychladnutí uložím do lednice. Určitě je lepší udělat si pyré předem, i pár dní, protože to pak značně zkrátí dobu přípravy samotného dortu.
- Meruňková pěna: Meruňkové pyré ohřeji, ale už nevařím, jen má být hodně teplé až horké. Mezitím si namočím plátky želatiny do studené vody. Když změknou, vyždímu je a rozmíchám v teplém pyré. Nechám chladnout. Smetanu s cukrem vyšlehám do skoro tuha. Metlou nebo stěrkou vmíchám zakysanou smetanu. Když vychladne meruňkové pyré s želatinou, vmíchám ho postupně do smetanové směsi. Pořádně promíchám gumovou stěrkou ode dna, aby měla pěna jednolitou barvu.
- Meruňkové želé: Meruňkové pyré ohřeji na vyšší teplotu a v teplém rozmíchám změklé a vyždímané plátky želatiny. Nechám chladnout.
- Tvarohový krém: V míse smíchám drátěnou metlou tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Plátky želatiny namočím do studené vody. Smetanu ke šlehání přivedu skoro k varu. Odstavím z ohně a vmíchám do ní změklé a vyždímané plátky želatiny. Pak si dám do malé misky asi tři lžíce tvarohového krému a za stálého míchání metlou do něj vliji želatinovou smetanu. Dobře rozmíchám a poté (opět za stálého míchání) přidám ke zbývajícímu krému. Díky tomu se v krému nevytvoří z želatiny žmolky, což by se mohlo stát, kdybych želatinu vlila rovnou do všeho krému. Dobře promíchám ještě gumovou stěrkou a pěnu hned použiji, protože je studená a začne brzy houstnout.
- Sestavení dortu: Piškotový podklad postavím na pevný rovný podnos (nejlépe se zvednutým okrajem) a upnu ho do nastavitelného ráfku. Ráfek zevnitř vyložím fólií. Na piškot naliji meruňkovou pěnu a dám do lednice (nebo mrazáku, aby to bylo rychleji) zatuhnout. Když je pěna na dotek pevná, připravím meruňkové želé a vychladlé je naliji ho do ráfku na pěnu. Opět dám zatuhnout. Nakonec přijde tvarohový krém. Chcete-li vědět, jak jsem udělala ty díry, prozradím vám to, ale radím, abyste to nedělali, jen se budete vztekat jako já. Takže když želé zatuhne, aspoň částečně, vezmu kulatá vykrajovátka různých rozměrů, obalím je dortovou fólií kolem dokola, zajistím kouskem izolepy a pak je zapíchnu do želé. Když je celý dort dostatečně ztuhlý, odstraním ráfek i fólii z dortu, a ráfek nastavím na trochu větší průměr. Opět jej vyložím zevnitř fólií a umístím kolem polodortu. Dole ráfek utěsním zmuchlanou potravinovou fólií. Připravím tvarohový krém a nejdřív ho nanesu lžící do mezer u ráfku. Podnosem bouchnu o stůl, aby se krém propadl dolů k podnosu. Potom krém nanesu lžící nahoru na dort, kličkuji kolem zapíchnutých vykrajovátek a snažím se vytvořit rovný povrch. Dort dám do lednice zatuhnout. Druhý den opatrně objedu ostrým nožem vykrajovátka v místě, kde k nim přiléhá tvarohový krém, abych je od něj odřízla, a pak je vyviklám a vytáhnu ven. Odstraním ráfek a dort je hotov.
Tipy: Recept je určen pro dort o celkovém průměru asi 21 cm. To „ztvárnění“ tvarohového krému silně nedoporučuji, moc jsem to dopředu nepromyslela, takže se to hodně špatně dělalo a nakonec to ani nevypadalo tak dobře, jak jsem zamýšlela. Problém byl hlavně v tom, že tvarohový krém je přece jen hustší, takže se sám nerozlije a kličkovat lžící mezi zapíchnutými vykrajovátky a snažit se strefit do mezer kolem dortu… to bylo vážně na infarkt. Navíc nebyla možnost, jak povrch krému rozumně zahladit, protože spodkem lžíce to opravdu moc nejde. Zářezy od vykrajovátek byly také vidět a nepřispívaly k celkovému dojmu. Zkrátka dort byl sice dobrý, ale k preciznosti, natož dokonalosti měl daleko. Ostatně však to na fotce vidíte sami, tak snad vás to od podobných nápadů dostatečně odradí. Osobně bych příště celý tvarohový krém vynechala a zůstala jen u piškotu s meruňkovou pěnou a želé. K receptu už jen tolik, že meruňky mohou být různě sladké, proto množství cukru uzpůsobte podle potřeby.
Komentáře: 12
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.