Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kokosovo-čokoládové dortíky

kokosovo-čokoládové dortíky

Kakaový piškot s kokosem

  • 3 vejce
  • 90 g třtinového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 25 g kakaa
  • trochu vanilkového extraktu (není nutné)
  • trochu oleje (asi dvě lžíce, ale také není nutné)
  • asi dvě lžíce strouhaného kokosu

Kokosovo-čokoládová pěna

  • 150 g hořké čokolády 52%
  • 100 ml kokosového mléka/nápoje
  • 100 ml smetany ke šlehání (ideálně s 40% obsahem tuku)

Smetanovo-kokosová pěna

  1. Udělám klasické piškotové těsto, libovolným způsobem. Jen v závěru vmíchám spolu s prosátou moukou a kakaem také strouhaný kokos. Těsto rozetřu na plech vyložený pečicím papírem do tenčí placky a upeču při cca 180°C.
  2. Kokosovo-čokoládová pěna: Čokoládu nalámu na kousky do trochu větší misky, aby se mi tam pak vešla i šlehačka. Kokosové mléko přivedu k varu a naliji ho na čokoládu. Chvilku počkám, aby čokoláda povolila, a pak lžící nebo vařečkou vymíchám dohladka. Tímto mi vznikne ganache, kterou nechám vychladnout, ale pokud možno bez lednice – v případě lednice musím být opatrná a hlídat to (viz dále). Smetanu ušlehám dotuha, nebo aspoň do skoro tuha. Pro další postup potřebuji, aby ganache nebyla teplá – to by se v ní totiž šlehačka roztekla. Ale ganache nesmí být ani studená – to by totiž ztuhla, proto je třeba být opatrná s lednicí, tam to totiž může ztuhnout nečekaně nebo ganache tuhne na stěnách nádoby. Nebo sice ganache nemusí ztuhnout, ale když je už vychlazená a vmíchám do ní ještě chladnou šlehačku, tak se čokoláda celkově ochladí už na tu hranici, kdy tuhnout začne. Ideální prostě je, když je ganache vlažná. Pak do ní gumovou stěrkou vmíchám trochu ušlehané smetany (asi 1/3)  a dobře rozmíchám, aby se obojí spojilo, opravdu klidně míchám s vervou. Tím se ganache odlehčí a zbytek šlehačky už můžu vmíchat citlivěji, tak jak je to se šlehačkou obvyklé. Pokud už mi to začne náhodou během míchání podezřele houstnout (ganache byla vychlazená moc), na nic nečekám, cit jde stranou, hlavně ať je to rychle hotové. Výsledná čokoládová pěna by měla ideálně ještě téct, být přibližně stejně hustá jako jogurt. Takže ji lze nalít do formičky, kde se sice třeba sama dokonale nerozlije, ale stačí ji uhňácat, zarovnat a zabouchat o stůl, a hladinka by se měla zhruba sama zarovnat. Určitě nesmí vzniknout krém, který lze tak leda mazat nožem.
  3. Smetanovo kokosová pěna: Plátky želatiny namočím do studené vody. Do misky dám mascarpone. Kokosové mléko ohřeji, aby bylo horké. Pak v něm rozmíchám změklé a v dlani vyždímané plátky želatiny. Nechám chladnout. Můžu i v lednici, ale musím často kontrolovat a promíchávat, aby tam nezačaly tuhnout kousky. Když je to vychladlé, nebo aspoň vlažné, vmíchám kokosové mléko do mascarpone drátěnou metlou. Vmíchávám po částech, protože vmíchávám tekutinu do hustého sýra (mascarpone je sýr), a dokud se hustý sýr nenaředí, nejde to moc dobře. Výsledná konzistence je docela tekutá, ale žádné obavy, zatuhne, a aspoň se horní vrstva dortíku pěkně sama zarovná.
  4. Sestavení dortíků: Z piškotového plátu vykrájím kruhovými formičkami kolečka. Do formičky vložím kolečko piškotu a přitlačím dolů. Stěny vyložím dortovou fólií – nemusí sahat až na dno, stačí k piškotu. Naliji nebo spíš lžící nandám vrstvu čokoládové pěny, a lžící trochu uhňácám, abych měla jistotu, že je pěna všude a nebude tam pak nikde vzduchová bublina. Dám zatuhnout do lednice. Pak nahoru naliji smetanovo-kokosovou pěnu a nechám zatuhnout v lednici nejlépe přes noc.

Tipy: Kruhové formičky mám o průměru 7,5 cm a dortíků bylo z tohoto množství 5. Kdybych udělala tenčí vrstvy nebo silnější piškot, vystačilo by i na šest. S kokosovým mlékem je to zapeklité. Původně jsem měla úplně jinou představu – chtěla jsem vyzkoušet kokosovou šlehačku. Jenže to znamená nechat mléko v lednici, aby se oddělila tuhá bílá část a kokosová voda. Prý je dobré kupovat kvalitnější mléka např. v bipotravinách. No tak jsem koupila kokosové mléko v biopotravinách – a ono se vůbec nic neoddělilo, ani náznak. To když používám obvykle mléko z Tesca (značka Kaiser, Franz Josef), je tam oddělená tekutina a ani to nemám v lednici. Podívala jsem se na složení, a je pravda, že je tam 81,8 % kokosového extraktu, zatímco v tom ze zdravé výživy (značka Aroy-D, v kartonovém obalu) jen 70 %. V tom bude asi zakopaný pes, čím víc kokosu, tím líp. Také je pravda, že na obalu psali jen „kokosový nápoj“. Jenže to je asi jen hra se slovy, protože na tom Kaiser se sice píše mléko, ale u složení už taky jen nápoj. No každopádně pro tento recept potřebujete mít bílý kokosový nápoj (mléko), proto ho nemusíte dávat do lednice, a pokud bude po otevření vysrážené, zahřejte ho nejdřív tak, aby se tuk rozpustil a vše se slilo do bílé tekutiny.

Další tip: Pod vlivem čtení o škodlivosti cukru jsem se rozhodla cukr v tomto receptu omezit. Jasně že dávno vím, že cukr není zdravý, ale já si život bez sladkého neumím představit, takže přehnaná životospráva mi nehrozí. Ale proč to neomezit, když to jde. Proto jsem smetanovou pěnu neosladila. Ono taky mascarpone a kokosové mléko přirozeně trochu sladké je. A za sebe musím říct, že to bez problému fungovalo. Člověk si prostě zvykne, navíc ve spojení s výraznou čokoládovou pěnou je ta smetanová upozaděná a výslednou chuť tak jen zjemňuje. Vyzkoušela jsem i samotný piškot s touto pěnou, bez té čokoládové, a po prvním dojmu „chybí tomu cukr“ jsme zjistila, že ani to mi vůbec nevadí jíst. Bylo to ale díky tomu, že piškot sladký je, takže když je na něm vrstva této smetanovo-kokosové pěny, ne moc vysoká, tak se to dohromady docela hezky srovná. Ovšem kdo by s tím problém mohl mít, to jsou asi děti, ty jsou přece jen zvyklé na přeslazené věci. Kdybyste tedy měli obavy z nesladké varianty, tak mascarpone prostě přislaďte moučkovým cukrem.

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily