Lehký dort s jahodovou pěnou
Těsto
- dortový korpus Madelines z 1/2 dávky
Jahodové želé
- 250 g rozmrazených jahod
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 plátky želatiny
Jahodová pěna
- 350 g rozmrazených jahod
- 1 lžíce citronové šťávy
- 80 g cukru moučka
- 4 plátky želatiny
- 200 ml smetany ke šlehání
- Připravím si těsto Madelines (z poloviční dávky, tedy ze 2 vajec) a upeču v nastavitelném ráfku úzký dlouhý obdélník.
- Zmrazené jahody nechám povolit, aby z nich odtekla přebytečná voda a aby změkly, nemusí být ale dokonale rozmrazené. Ponorným mixérem je rozmixuji na pyré, přidám cukr a citronovou šťávu, a chvilku povařím. Odstavím z plotny.
- Plátky želatiny ponořím do studené vody a když změknou, rozmíchám je v teplém jahodovém pyré, aby se rozpustily. Želé naliji na upečený korpus v ráfku a dám do lednice zatuhnout.
- Na jahodovou pěnu rozmixuji rozmrazené jahody na pyré, přidám cukr, citronovou šťávu a ponorným mixérem dobře promíchám. Plátky želatiny namočím do studené vody. Smetanu vyšlehám do tuha.
- Změklou želatinu přendám do kastrůlku, neždímám ji, a na velmi mírném ohni ji za stálého míchání nechám rozpustit. Rozpuštěnou želatinu vliji do jahodové směsi a dobře promíchám. Smíchám se šlehačkou.
- Korpus s jahodovým želé rozkrojím na tři stejné obdélníky. Z ráfku a plastové fólie si vytvořím formu s dostatečně vysokými bočními mantinely. Na dno položím první obdélník těsta a naliji asi 1/3 jahodové pěny. Rozetřu do krajů a uhladím, a položím druhý obdélník. Lehce přitisknu k pěně, aby na ní ležel, a nanesu druhou třetinu pěny. Nakonec položím poslední obdélník a postup zakončím vrstvou jahodové pěny. Dort dám do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc.
- Druhý den opatrně odstraním formu a pokud je to potřeba (jako že je), začistím a seříznu boční strany tak, aby byly hezky vidět jednotlivé vrstvy. A je hotovo.
Tipy: Pokud by vám vadila zrníčka z jahod, můžete jahodové pyré vždy přecedit přes sítko. A opět se nekladou meze improvizacím, jež recept umožňuje: místo želé lze použít jen dobrý jahodový džem (i když takhle je to lepší), korpus lze upéct ze základního piškotového těsta apod. Použít se dají samozřejmě i čerstvé jahody, ale zmrazených se netřeba obávat – když budou kvalitní, pak je plná, jahodově jahodová chuť pěny zaručena. Pěnu si můžete udělat i jen tak samotnou, do sklenice jako pohár, protože je vynikající a právě ona je na celém moučníku to nejlepší.
Komentáře: 21
6.4.2014 15:43
opět fantastické,jste skvělá.Nejlepší jahodový dort co jsem kdy jedla:-)
6.4.2014 22:11
Ježiš, tak to jsem šťastná, fakt. 🙂
3.3.2015 21:52
Dobrý večer,Evičko,mohla bych se vás zeptat,kde koupit,nebo,jak vyrobit obdélníkový nastavitelný ráfek?vím,že se nějaké prodávají,ale úzký obdélník jsem myslím nikde neviděla…děkuji mockrát za odpověd Iveta Č.
3.3.2015 22:09
Já používám tento od Tescomy: http://kousekdortu.cz/nastavitelne-rafky/ Sice je v základu docela velký, ale je tam vyndavací dělicí přepážka, díky níž se dá vytvořit už docela malý obdélník. Ale jinak se s ním pracuje mnohem hůř než s kruhovým ráfkem, protože je dost obtížné vyložit boky fólií, musí to lícovat v rozích, a taky se s ním obecně hůř manipuluje. Též je oproti kruhovému ráfku nižší. Jak ráfek vyrobit svépomocí, to mě nenapadá.
5.3.2015 13:58
Dobrý den dneska chci dělat tenhle dort a nevim jestli tu šlehačku do jahodový pěny mám uslehat diky
5.3.2015 14:52
Omlouvám se ja si to spatne přečetla:-)
23.7.2015 16:14
Dobrý den,
moc mě zaujal tento váš recept. Chtěla bych jej upéct do kulaté formy, protože jinou nemám, ale bojím se, aby bylo dost jahodové náplně. Formu mám o průměru cca 23 cm. Myslíte si, že to vystačí nebo by bylo lepší udělat dort a želé z dvojité dávky?
Jinak již podruhé chválím vaše stránky. Mohla bych je studovat od rána do večera….. Jste strašně moc šikovná. Popis receptů je také bezvadný… Prostě super 🙂
23.7.2015 18:37
Díky moc. Množství určitě zdvojnásobte, tohle byl takový menší dortík.
11.8.2015 22:11
Ahojky, do kulaté dortové formy o cca 26cm bude třeba dvojitá dávka těsta a pěny nebo bude prostě jen nižší? Co bys doporučovala 🙂
12.8.2015 9:29
Pardon měním svůj poslední dotaz, až pak jsem četla :D. Těsto jste pekla v jak velké formě? 🙂
12.8.2015 23:11
Já už si to nepamatuju, je to víc jak rok. Ale pekla jsem plát na plechu a z něj to nakrájela. Dortík byl dost malý.
8.2.2016 19:03
Dobry den,bude jahodova napln „drzet “ bez zelatiny? Moc mam rada vase recepty.
Dekuji.
8.2.2016 22:13
To určitě nebude.
23.2.2016 19:33
Dobrý den, chci se zeptat, zda bude tato pěna držet pokud dort budu potahovat a později na něj pokládat postavičky. Nebo poradila by jste mi prosím jaký jahodový krém by to udržel ?? Děkuji za odpověď 🙂 . Už jsem podle vás dělala jeden dort (korpus dle ČOKOLADOVÝ S ČERSTVÝM OVOCEM a krém višňový a čoko také podle vás) no a všichni hosté se mohli utlouct 🙂
23.2.2016 21:17
To asi ne. Pěny jsou lehká nadýchaná záležitost, takže kilogramy cukru nahoře by jim uškodily. Já bych udělala máslový krém ochucený jahodovým pyré.
11.4.2017 14:43
Zdravím, už ani nevím kolikátý dortík tady od vás peču, každopádně pokud dostanu chuť nebo si to vyžaduje příležitost, vždy jdu pro recept tady k vám!!! Tenhle jahodový se zrovna chladí a jak jsem tak mezi pečením, šleháním a mixováním ochutnávala určitě to bude jeden z našich favoritů 🙂 velký dík za vaši práci, krásnou prezentaci a nedostižný popis postupu 🙂 mějte se krásně a ať vám to takhle krásně peče ještě moc a moc dlouho 🙂
12.4.2017 11:15
Děkuji a ještě jednou děkuji. 🙂 Jahodové dorty jsou podle mě obecně jedny z nejlepších, protože jak jahody zavoní, vše je ztraceno. Už aby byly ty naše české, čerstvé.
18.6.2017 15:28
Dobrý den, dal by se dort udělat do 16 cm kulaté formy? Stačí na to tento recept? Děkuji 🙂
19.6.2017 21:03
Tak se nakonec musím pochlubit s výsledkem. Do 16 cm kulaté formy jsem dal na dno korpus z kakaových sušenek, na to pár nakrájených jahod a polil jsem to pěnou. Na povrch jsem dal rozpůlené jahody namočené do poloviny v čokoládě 🙂 Pěny bylo tak akorát.
19.6.2017 21:11
To muselo být dobré… Já se zrovna chystala odpovědět, že bohužel nemůžu poradit, protože jsem tento recept dělala jen jednou, před třemi roky, a vůbec nic už si z toho nepamatuji. Proto jsem ráda, že jste si tak skvěle poradil sám. 🙂
18.11.2019 7:46
Dobrý den, máte tak krasne dorty, že si nemohu vybrat 🙂 Je prosím možné tuto jahodovou pěnu skombinovat s tímto korpusem? https://kousekdortu.cz/cokoladovy-dort-s-cerstvym-ovocem/
Popř.poradite jaký krém do tohoto korpusu, kde využijí cca 400g mražených jahod? Dále se mi moc líbí stékající čokoláda po okraji dortu s ganache, prosím čím bílým potřít strany dortu pod stékající ganache? Moc moc děkuji, jste úžasná, jak poradíte. Krásný den
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.