Fondán
K fondánu jsem se dostala díky mamce, která miluje fondánové bonbóny, ovšem sehnat se jaksi nedají. Kupovala je, když byla ještě malá. Já znám fondán z takových těch „střapečků“ z vánočních kolekcí, salonky se jim správně říká, ale od té doby, co Orion neustále „vylepšuje“ své produkty, je s nimi amen. Jsou salonky s příchutí margot a kdovíčeho, ale ty klasické už ne. Na ryzí fondánové bonbóny jsem tak narazila jen v zahraničí, např. v Rakousku.
Fondán se používá též jako poleva na punčák nebo na věnečky, a je skvělou náplní do pralinek, protože sama o sobě je tato hmota vlastně jen cukr, takže skvěle přejímá nejrůznější chutě (úžasný je třeba peprmintový fondán).
Na českých internetových stránkách se sice recepty na fondán vyskytují, ale často o fondán vůbec nejde, většinou jde o recept na tzv. falešný marcipán ze sušeného mléka. V některých receptech je zase použit ztužený tuk a želatina, což možná usnadní práci s hmotou při potahování dortů, ale pravý fondán je jen cukr a voda. A trocha alchymie.
Recept
- 3 hrnky cukru krupice
- 1 hrnek vody
- 2 lžíce glukózy (není nutné)
- Vše dám do hrnce, průběžně míchám a stírám usazený cukr ze stěn nádoby, a vařím, dokud cukerný sirup nedosáhne 116°C. Tento způsob je jistější, ale dá se vařit i tzv. na bublinu. Tzn. že když do sirupu ponořím nějaké očko, vytáhnu a fouknu do něj, udělá se bublina.
- Hrnec stáhnu z plotny, směs přeliji do misky, ve které se mi to bude snáze míchat, a povrch trochu pokropím studenou vodou, aby se neudělal škraloup. Nechám vychladnou asi na 45°C (lze urychlit ponořením do studené vody).
- Vezmu vařečku a míchám, trochu jako těsto na knedlíky, sem tam sem tam kolem dokola sem tam, aby se do hmoty dostal vzduch. Postupně se začne původně průhledná hmota zakalovat, až krásně zbělá a zhoustne, ke konci to jde rychle. Proto také nepoužívám elektrický šlehač, mohl by se v okamžiku nepozornosti zadřít, a takhle si to aspoň lépe ohlídám. Je hotovo. Hmotu zabalím do igelitové fólie, protože rychle osychá. Je to cukr, takže vydrží docela dlouho.
- Pokud chci z fondánu udělat bonbóny, tak ho jen propracuji. Pokud ho chci použít jako polevu, naředím ho vodou a opatrně nahřeji, aby se rozpustil – fondán by neměl překročit teplotu asi 38°C, jinak poleva nebude lesklá a bude praskat.
Tipy: Glukózový sirup se přidávat nemusí, ale s ním by měl být fondán trochu vláčnější. Ochucovat a obarvovat se dá fondán už hotový, ale barvu či esenci lze přidat i během vaření sirupu. Teoreticky by se mělo dát s fondánem potahovat, ale mě to tak dosud nikdy nepřišlo, protože je dost lepivý, takže i ty bonbóny raději uválím v dlani, než bych se mořila s formičkami, byť vysypanými kukuřičným škrobem.
Komentáře: 18
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.