Medovník
Na medovníku je skvělé nejen to, jak chutná, ale i že hodně dlouho vydrží a uležením ještě získá. Receptů na něj koluje povícero, tento je jednoduchý, mnohokrát vyzkoušený a dobrý.
Těsto
- 460 g hladké mouky
- 160 g cukru moučka
- 180 g másla
- 1 vejce
- 1 1/2 lžičky jedlé sody
- 4 lžíce medu
- 4 lžíce smetany
- trošku kakaa (pro barvu, není nutné)
Krém
- 1 kondenzované zkaramelizované mléko
- 200 g změklého másla
- 80 g mletých vlašských ořechů
hrnek kávy, nasekané ořechy na ozdobu
- V misce nad vodní párou šlehám asi 5 minut máslo, cukr, med, smetanu a vejce, dokud se vše nespojí v hladkou směs. Dávám přitom pozor, aby se vejce nezačalo v horké směsi srážet, to ono rádo dělá. Nechám vychladnout.
- Do mísy proseji mouku se sodou a vliji vlažný řídký krém. Vypracuji těsto, pokud je moc řídké, pomohu si moukou, a zabalím je do igelitové fólie. Dám odpočinout do lednice, kde těsto i trochu ztuhne.
- Mezitím si připravím krém tak, že vyšlehám máslo s kondenzovaným mlékem a přimíchám ořechy. Dám taky do lednice trochu zatuhnout.
- Z těsta si udělám 5 kousků (lze i jinak, dle záměru, já dělám ráda dva malé medovníčky). Z každého kousku vyválím tenkou placku, asi 2–3 mm, a to přímo na pečicím papíru, abych si ušetřila přenášení. Papír i s vyválenou plackou položím na plech a dám péct asi na 4 minuty při 180°C. Po vytažení z trouby stáhnu hned papír z plechu na rovnou plochu a nechám upečený plát vychladnout. Tak to opakuji i se zbývajícími kousky těsta, přičemž těsto, se kterým zrovna nepracuji, zakrývám fólií, aby neosychalo.
- Z upečených plátů těsta vykrojím kola (např. podle dna dortové formy) a odřezky pomelu na mlýnku na jemnou drť. Dám stranou a uvařím si kávu.
- Nyní začnu dort skládat. Vezmu první placku a důkladně navlhčím uvařenou kávou. Potřu krémem. Vezmu druhou placku, navlhčím kávou zespodu, položím na první namazanou placku a navlhčím ji seshora. Potřu krémem. A tak jedu, dokud placky nespotřebuji. Jelikož je krém dost řídký, placky po sobě zdatně kloužou, tudíž dort srovnám, co to jde, a dám do lednice zatuhnout. Potom jej zbývajícím krémem pomažu celý kolem dokola a obsypu drtí z odřezků. Vršek dortu posypu navíc nahrubo sekanými ořechy. A nyní je čas dát dort do lednice a nechat ho uležet minimálně do druhého dne, ale klidně i déle.
Pokud neseženete zkaramelizované mléko, kupte normální kondenzované mléko a dejte ho vařit do hrnce s vodou, aby celá plechovka byla ponořená, na 2 hodiny. Je dobré to udělat den předem, protože s otevřením se musí počkat, až mléko vychladne.
Tipy: Krém teplem opravdu dost řídne, takže se obrňte trpělivostí a v průběhu si dávejte rozdělaný dort do lednice zatuhnout. Trpělivost chce i pomazávání placek, protože jak jsou navlhčené, jejich vršek se spolu s krémem strhává – na to je právě lepší, aby krém nebyl tuhý, ale pak to zase jezdí, tak si vyberte. Vlhčit placky se nebojte, dort nesmí být suchý, jen pozor, aby se nerozmočily. Já vlhčím slabší kávou, ale je to celkem jedno, čím. Někdo používá cukernou vodu, ale sladký je medovník sám o sobě až až. Někdo používá vodu s rumem, ale i když chuť rumu je prima, tak v medovníku ho cítit nechci. Někdo používá třeba i čaj. Ona by šla vlastně použít obyčejná voda, jde o provlhčení a ne o chuť, ale člověk má tak nějak zábrany dát jen vodu, takže já si udělám kafe, které pak v chuti není nikterak poznat. Smetanu lze nahradit mlékem. Krém je sice vynikající, ale hodně sladký, proto já dělám buď k tenčím plátům těsta tenounké vrstvy krému, nebo udělám trochu silnější placky, abychom se v té krémové sladkosti neutopili, pak se ale musí zvlášť ohlídat, aby nebyly suché.
Komentáře: 17
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.