Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Medovník

medovník

Na medovníku je skvělé nejen to, jak chutná, ale i že hodně dlouho vydrží a uležením ještě získá. Receptů na něj koluje povícero, tento je jednoduchý, mnohokrát vyzkoušený a dobrý.

Těsto

  • 460 g hladké mouky
  • 160 g cukru moučka
  • 180 g másla
  • 1 vejce
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce medu
  • 4 lžíce smetany
  • trošku kakaa (pro barvu, není nutné)

Krém

  • 1 kondenzované zkaramelizované mléko
  • 200 g změklého másla
  • 80 g mletých vlašských ořechů

hrnek kávy, nasekané ořechy na ozdobu

  1. V misce nad vodní párou šlehám asi 5 minut máslo, cukr, med, smetanu a vejce, dokud se vše nespojí v hladkou směs. Dávám přitom pozor, aby se vejce nezačalo v horké směsi srážet, to ono rádo dělá. Nechám vychladnout.
  2. Do mísy proseji mouku se sodou a vliji vlažný řídký krém. Vypracuji těsto, pokud je moc řídké, pomohu si moukou, a zabalím je do igelitové fólie. Dám odpočinout do lednice, kde těsto i trochu ztuhne.
  3. Mezitím si připravím krém tak, že vyšlehám máslo s kondenzovaným mlékem a přimíchám ořechy. Dám taky do lednice trochu zatuhnout.
  4. Z těsta si udělám 5 kousků (lze i jinak, dle záměru, já dělám ráda dva malé medovníčky). Z každého kousku vyválím tenkou placku, asi 2–3 mm, a to přímo na pečicím papíru, abych si ušetřila přenášení. Papír i s vyválenou plackou položím na plech a dám péct asi na 4 minuty při 180°C. Po vytažení z trouby stáhnu hned papír z plechu na rovnou plochu a nechám upečený plát vychladnout. Tak to opakuji i se zbývajícími kousky těsta, přičemž těsto, se kterým zrovna nepracuji, zakrývám fólií, aby neosychalo.
  5. Z upečených plátů těsta vykrojím kola (např. podle dna dortové formy) a odřezky pomelu na mlýnku na jemnou drť. Dám stranou a uvařím si kávu.
  6. Nyní začnu dort skládat. Vezmu první placku a důkladně navlhčím uvařenou kávou. Potřu krémem. Vezmu druhou placku, navlhčím kávou zespodu, položím na první namazanou placku a navlhčím ji seshora. Potřu krémem. A tak jedu, dokud placky nespotřebuji. Jelikož je krém dost řídký, placky po sobě zdatně kloužou, tudíž dort srovnám, co to jde, a dám do lednice zatuhnout. Potom jej zbývajícím krémem pomažu celý kolem dokola a obsypu drtí z odřezků. Vršek dortu posypu navíc nahrubo sekanými ořechy. A nyní je čas dát dort do lednice a nechat ho uležet minimálně do druhého dne, ale klidně i déle.

Pokud neseženete zkaramelizované mléko, kupte normální kondenzované mléko a dejte ho vařit do hrnce s vodou, aby celá plechovka byla ponořená, na 2 hodiny. Je dobré to udělat den předem, protože s otevřením se musí počkat, až mléko vychladne.

Tipy: Krém teplem opravdu dost řídne, takže se obrňte trpělivostí a v průběhu si dávejte rozdělaný dort do lednice zatuhnout. Trpělivost chce i pomazávání placek, protože jak jsou navlhčené, jejich vršek se spolu s krémem strhává – na to je právě lepší, aby krém nebyl tuhý, ale pak to zase jezdí, tak si vyberte. Vlhčit placky se nebojte, dort nesmí být suchý, jen pozor, aby se nerozmočily. Já vlhčím slabší kávou, ale je to celkem jedno, čím. Někdo používá cukernou vodu, ale sladký je medovník sám o sobě až až. Někdo používá vodu s rumem, ale i když chuť rumu je prima, tak v medovníku ho cítit nechci. Někdo používá třeba i čaj. Ona by šla vlastně použít obyčejná voda, jde o provlhčení a ne o chuť, ale člověk má tak nějak zábrany dát jen vodu, takže já si udělám kafe, které pak v chuti není nikterak poznat. Smetanu lze nahradit mlékem. Krém je sice vynikající, ale hodně sladký, proto já dělám buď k tenčím plátům těsta tenounké vrstvy krému, nebo udělám trochu silnější placky, abychom se v té krémové sladkosti neutopili, pak se ale musí zvlášť ohlídat, aby nebyly suché.

 

Komentáře: 17

Dáša
12.8.2014 16:17

Vyzkoušeno a je to dobrota !!! 🙂

Irena
9.10.2015 21:28

Dobrý den, náhodu jsem narazila na vaše stránky a pěkně si početla 🙂 Dcera zítra slaví jeden rok, upekla jsem piškot dle vašeho receptu a pro nás dospěláky medovník. Recepty jsou opravdu vychytané, takže díky za ně, zase podle nich něco upeču. Ohlasy na oba dorty sdělím až po oslavě, za sebe ale můžu říci, že budou určitě super! Jen tak dál! Irena

Eva
9.10.2015 22:40

Doufám, že Vám to nadšení vydrží i po oslavě, resp. ochutnávce. 😉 Budu určitě ráda, když se vrátíte a budete péct a péct a péct…

Jiťa
17.10.2015 16:28

Dobrý den Evičko,
náhodou jsem narazila na Vaše úžasné stránky… vypadají báječně, jsem ráda, že jsem narazila na někoho, kdo se rád podělí o svoje zkušenosti, znalosti, receptíky a hlavně rád poradí 🙂 …peču teprve něco málo přes rok… 🙂 a občas potřebuji nějakou tu radu 🙂

Eva
17.10.2015 18:29

Jsem ráda, že jste mě objevila. Snad budete s recepty spokojená, a kdyby něco, ráda poradím, když budu vědět. 🙂

Katka
5.5.2016 8:35

Jsou opravdu výborné a nenáročné na výrobu ☺

Eva
6.5.2016 19:45

🙂

Katka
16.5.2016 12:55

A taky kam je člověk přinese, tam slyší samou chválu. Úžasný recet 😊

Eva
16.5.2016 22:18

To je dobře. I když na nás je tenhle medovník dost sladký, víc nám asi chutnala ta verze se zakysanou smetanou. Můžete vyzkoušet pro porovnání. 😉

Katka
4.6.2016 13:59

Ten už jsem taky zkoušela, snědl se do posledního drobku, kamarádce chutnal více se smetanou, ale ostatní vyžadují ten sladký, takže ho dělám často. Nedávno jsem dělala do práce skoro tří kilový, chlapi se jenom olizovali. Ať se Vám daří a díky 😉

Eva
4.6.2016 21:19

Teda ti Vaši chlapi musejí být ale na sladké. Já mám naopak zkušenost, že na mužské je to přeslazené. Ale proč ne. 🙂

jana
31.10.2016 11:33

myslite, ze muzu delat misto kulateho tvaru obdelnik?

Eva
31.10.2016 23:12

Ano, můžete. 🙂

Jitka
6.3.2018 18:57

Dobrý den,medovnik dělám už hodně let,tento recept je podobný tomu mému,jen když připravuji těsto,sodu přidávám rovnou do kastrulku a vejce až do těsta,dale k vykrajovani těsta, rovnou z vyvalene placky vykrojim kruh a peču se zbytky na jednom plechu,prijde mi to jednodušší než že zbytku udělat placku a pak ji rozlamat.Hotove vychladle placky počítám kávou se smetanou postupně z jedné strany,po vsaknuti z druhé strany a až se vsákne veškerá tekutina z obou stran počítám krémem,neklouze to potom

Eva
7.3.2018 21:23

Děkuji za komentář. 🙂

Anonym
4.8.2018 15:31

Dobrý den Evo,
předem mi dovolte pochválit Vaše webové stránky, jsou úžasné a nepřestavejte s tvorbou!

Mám na Vás otázku. Dělal jsem medovník s klasickým kondenzovaným mlékem (KM) a i s
zkaramelizovaným (uvařeným klasickým). Neměl jsem žádné problémy s krémem obsahující zkaramelizované KM, ale naopak s klasickým. Zkoušel jsem kakaovou verzi Medovníku a vytvořil krém s klasickým KM bez ořechů a krém mi strašně tekl. Měl jsem dort v lednici a pak nakonec i v mražáku. Sanžil jsem se na plát 25 cm dát 160 g krému (s karamelovou vs. to nebyl problém).

Je možné nějak přemixovat máslo nebo se musí KM přidávat do másla po lžících?
Máte zkušenosti přidat do tohoto typu krému želatinu nebo udělat základ mouka / mléko a pak přidat KM a nebo pudink a pak přidat KM?

Děkuji Vám předem za jakoukoliv radu, nápad.

Eva
6.8.2018 22:53

Fantazii se meze nekladou. Krém je pořád jen krém, pokud ho uděláte tak, aby Vám chutnal, tak do něj můžete dát klidně i ten pudink (i když ten asi moc nezahustí) nebo škrobovou/moučnou kaši. S želatinou už mi to přijde trochu překombinované. Ale jestli se zkaramelizovaným mlékem problém nebyl, nešlo by použít do té kakaové verze? Přece jen ta chuť moc karamelová není, podle mě je to mléko spíš jen sladké jiným způsobem. Já jsem upřímně řečeno tento medovník nedělala už asi pár let, protože na nás je moc sladký. Ale mám takový pocit – není to obyčejné KM tekutější než to zkaramelizované? Jestli je totiž řidší, pak je nutně řidší i krém. A krém vyloženě tuhý nebyl, jestli si dobře pamatuji, takže s tím řidším KM by opravdu musel téct a netuhnout ani v lednici.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily