Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Blue velvet

blue_velvet_narizly

Po red velvetu byla jen otázka času, kdy vyzkouším i blue velvet. Stalo se, a jednou to stačilo. Je to tedy spíš petrolejová modř, každopádně vypadá trochu jedovatě a modrou barvu jsem měla všude: na lince, na zemi, na ponožkách, z rukou jsem ji smývala ještě druhý den, zástěru jsem zničila… nešika. Stačí jedno sousto a jazyk nabude jedovatě tyrkysového odstínu na hodně dlouhou dobu. Každopádně nemám v plánu ladit modrý odstín do dokonalosti a příště vytáhnu zase raději barvu červenou.

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 rovná lžíce kakaa
  • 120 g změklého másla
  • 1 lžička vanilkové pasty (nemusí být, ale s vanilkou je všechno lepší)
  • 150 g cukru krupice
  • 2 velká vejce
  • 240 ml podmáslí
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička modré gelové potravinářské barvy (Wilton blue royal)
  • 1 kapka fialové gelové potravinářské barvy

Krém

  • 250 g mascarpone nebo jiného obdobného krémového sýra
  • 125 g změklého másla
  • 1 hrnek cukru (250 ml)
  • trocha vanilky (nemusí být)
  1. Troubu předehřeji na 175°C.
  2. Proseji mouku, kakao a sůl. Zvlášť v míse vyšlehám máslo a cukr do pěny, a postupně do něj zapracuji rozšlehaná vejce. Přidám vanilkovou pastu. V další misce lehce prošlehnu podmáslí a barviva, aby vznikla hezky rovnoměrně barevná směs.
  3. Do máslové směsi postupně zamíchám mouku a podmáslí, střídavě a po částech. Je třeba vmíchávat s citem, takže nejlépe ručně, metlou, nikoli šlehačem. Vznikne modré, sametově hladké těsto.
  4. Ve skleničce smíchám sodu a ocet. Směs začne pěnit, tak ji hned naliji do těsta a taktéž ručně zapracuji. Těsto dám do dortové formy menšího průměru a upeču.
  5. Na krém si vyšlehám máslo s cukrem do pěny a přidám sýr. Míchám či šlehám, až dostanu lehký nadýchaný krém. Pozor na přešlehání.
  6. Dort pomažu celý kolem dokola krémem, nešetřím, a pokud je vyšší, tak jej prokrojím a promažu i uvnitř. Dám do lednice zatuhnout.

blue velvet blue_velvet_rez

Tipy: V původních (amerických) receptech bylo u krému vždy mnohem větší množství cukru, asi tak 2-3násobné. Já dala hrnek a bylo to sladké až až, tři hrnky by do toho snad ani zapracovat nešly. Recept na krém jsem použila zahraniční, a sice máslo a sýr. Oni tedy používají nějaký jiný smetanový sýr, který se u nás sežene buď obtížně nebo vůbec, dala jsem tam proto mascarpone a bylo to dobré. Já osobně bych ale dala přednost krému z mascarpone a smetany (viz zde), který je lehčí a víc osvěžující, takže se lépe hodí k těstu, které působí docela hutně. Množství kakaa se v receptech liší, ale tohle není čokoládové těsto, takže jedna lžíce stačí bohatě, navíc pak lépe vynikne barva. Barva nebyla moc modrá, prostě petrolejová modř. Možná to chtělo víc fialové barvy, která se dává právě proto, aby dort nevyšel zeleně, nebo to možná chce ještě méně kakaa (ale v amerických receptech jsou dokonce dvě lžíce – je pak otázkou, jestli modrá barva na fotkách není výsledkem Photoshopu). Místo vinného octa lze použít třeba jablečný. Elektrický šlehač není nutný, vystačíte s metlou, protože když se těsto přešlehá, tak správně nenabude. Gelové barvy jsou intenzivnější, pokud použijete jiné (práškové), musíte dávkování přizpůsobit, ale jak, to neporadím, neboť používám jen gelové (někde byly uvedeny např. 2 lžíce potravinářského barviva, ale jakého netuším).

Komentáře: 3

katerina
24.4.2015 22:14

dobry den,co je vanilkova pasta?a cim se popr.da nahradit?

Drahomíra
10.3.2024 17:01

Dobrý den paní Evo, až dnes jsem objevila Váš blog, když jsem hledala na netu rcp.na dort s
pistáciovou ganache a malinami.Máte zde krásné rcp.Jen se chci zeptat, jaké jsou průměry dortů u jednotlivých rcp.Moc děkuji

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily