Čokoládový dort s marcipánem
Čokoládový korpus s mandlemi
- 100 g tmavé čokolády
- 225 g másla
- 200 g cukru krupice
- 35 g kakaa
- 1 vejce
- 6 žloutků
- 6 bílků
- 90 g hladké mouky
- 150 g mandlové mouky
Čokoládový krém
- 200 g mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 30 g medu
- 420 g kvalitní čokolády
- 120 g másla
Poleva
- 250 g kvalitní čokolády
- 200 g smetany ke šlehání
mandlový marcipán na potahování, mandlový likér Amaretto
- Nejdřív si upeču těsto. Ve vodní lázni rozpustím čokoládu, zchladlou ji přimíchám do změklého másla a vyšlehám do pěny. V jiné misce šlehám celé vejce, žloutky a 50 g cukru do husté pěny. V ještě další misce ušlehám z bílků a zbylého cukru (150 g) tuhý sníh.
- Odložím elektrický šlehač a vezmu si gumovou stěrku. Nejprve postupně a s citem spojím čokoládové máslo se žloutkovou pěnou. Pak stejným způsobem po částech zapracuji sníh z bílků. Nakonec do hmoty proseji mouku, kakao a mandlovou mouku, a opatrně promíchám, až se vše pěkně spojí. Dám do formy vyložené pečicím papírem a upeču (asi 40 minut při ±175°C). Nechám vychladnout.
- Na krém si připravím do misky čokoládu. Do kastrůlku dám mléko, smetanu a med, a přivedu k varu. Jakmile začíná směs vřít, naliji ji na čokoládu. Chvíli počkám, ať čokoláda trochu poleví, a pak vše rozmíchám do hladké hmoty. Vezmu ruční šlehač, na nejnižší rychlost šlehám směs až do jejího vychladnutí a nakonec do ní zašlehám změklé máslo. Krém je poměrně řídký, tak ho nechám ještě chladnout, čímž zhoustne (mohu to urychlit tím, že dám krém do lednice, ale pak ho chce průběžně sledovat a promíchávat, aby se neudělal škraloup a tuhnul rovnoměrně).
- Dort 2x prokrojím, pláty pomažu krémem a opět spojím dohromady. Pokud mám zrovna doma Amaretto, trochu si naliji do skleničky a štětečkem jednotlivé pláty trochu navlhčím. Zbylým krémem pomažu dort celý kolem dokola, abych ho pěkně zarovnala a uhladila. Dám do lednice zatuhnout.
- Vyválím si mandlový marcipán a celý dort jím potáhnu. Co nejlépe uhladím povrch. Připravím si ganachovou polevu tak, že smetanu přivedu k varu, naliji ji na čokoládu nalámanou na kousky a vymíchám do hladké konzistence – tentokrát nešlehám, neb by tam byly bubliny. Počkám, až poleva trochu vychladne a zhoustne, aby se udržela na bocích dortu, a celý dort jí přeliji. Opět dám do lednice zatuhnout a pak už jen decentně dozdobím.
Tipy: Tento recept ze 7 vajec je určen na dort standardní velikosti. Já často dělám dortíky menší, takže dort o průměru 16 cm jsem připravila z množství propočítaného na 4 vejce, na jedno prokrojení a pomazání mi stačil krém z polovičního množství a poleva připravená taktéž z polovičního množství mi ještě zbyla. Ganachová poleva je chuťově vynikající, zůstane měkká, takže se skvěle krájí, ale díky tomu je na ní vidět jakýkoli otisk prstu, takže to chce opatrnost při manipulaci. Když mám možnost, přidám do polevy nepatrné množství kakaového másla, přijde mi pak lesklejší. V receptu je uvedena „kvalitní“ čokoláda, což neznamená, že musí mít vysoké procento obsahu kakaa, hlavně musí být dobrá – já jsem do krému použila čokoládu na vaření z Lidlu, která má 52% podíl kakaa a chutná výborně. Ostatně právě krém by byl s vysokoprocentní čokoládou zbytečně hořký. Na polevu lze vysokoprocentní čokoládu použít spíš. V žádném případě bych nezkoušela potáhnout dort něčím jiným než mandlovým marcipánem, protože v tomto případě jde právě o chuť marcipánu, ne aby byl dort za každou cenu potažený.
Komentáře: 143
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.