Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Čokoládové dortíky s malinovým želé

Čokoládové dortíky s malinovým želé

Ve své oblíbené prodejně s britskými potravinami mi slečna prodavačka doporučila vyzkoušet ovocné želé, tak jsem vzala dva balíčky a odnesla si je domů. První jsem prozřetelně udělala do misky, díky čemuž jsem zjistila, že výsledek je sice soudržný, ale dost měkký, takže by asi samo želé jen obtížně drželo tvar. Druhý balíček jsem tudíž připravila z polovičního množství vody a to už bylo použitelné, jak je vidět z obrázku. Zkušenosti s tímto výrobkem jsou takovéto:

  1. příprava je velmi snadná;
  2. chuť je sice samozřejmě umělá, ale vůbec ne chemická a vůbec ne špatná; vyzkoušela jsem jahodu a malinu a obojí chutnalo dobře, připomínalo mi to něco z dětství, a to je vždycky dobré znamení;
  3. želé je hodně rosolovité, dávat ho tudíž třeba na prostřední vrstvu dortu by asi nedopadlo dobře;
  4. připravené želé (nikoliv zakoupený polotovar) je nutné skladovat v lednici, jeden dortík jsem nechala schválně venku a po pár hodinkách v pokojové teplotě se želé začalo roztékat, až z něj byla zase vodička.

No ale za 28 Kč… no nekupte to.

Jahodové a malinové želé

Recept

  • 85 g čokolády 70 %
  • 165 g smetany ke šlehání
  • 45 g cukru krupice
  • 30 g žloutků (asi 2)
  • 25 g vody
  • 2 plátky želatiny
  • 1 balíček malinového želé
  • pár malin
  1. Želé dám do kastrůlku (vyndám z obalu!), zaliji 100 ml vody a na mírném ohni za stálého promíchávání rozpustím. Pak smíchám s 300 ml studené vody a naliji do silikonových formiček (asi do 1/3), které si lehounce vymažu olejem. Do želé vložím malinu a dám do lednice zatuhnout.
  2. Připravím si čokoládovou pěnu: Želatinu namočím do studené vody. Smetanu vyšlehám do polotuha (asi jako tekutý jogurt). Cukr s vodou svařím na sirup. Čokoládu rozpustím ve vodní lázni.
  3. Žloutky začnu šlehat mixérem, po minutě začnu tenkým proudem přilévat horký sirup a šlehám na vysoké otáčky, dokud hmota nevychladne a nestane se nadýchanou. Trochu šlehačky si dám stranou a zbytek zašlehám na nízkou rychlost do žloutkové pěny.
  4. Změklou želatinu přendám do kastrůlku od cukerného sirupu, neždímám ji, a na velmi mírném ohni ji nechám rozpustit. Rozpuštěnou čokoládu smíchám s odloženou šlehačkou, přidám rozpuštěnou želatinu a dobře promíchám.
  5. Čokoládovou i žloutkovou směs smíchám dohromady a rozdělím lžící do formiček na malinové želé. Když vše v lednici dobře zatuhne, opatrně z formiček vyklopím.

Z tohoto množství jsem připravila asi 10 dortíků.

 

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily