Smetanovo-ostružinový dort s čokoládou
Mandlový piškot
- 2 bílky
- 2 žloutky
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce oleje z jader vlašských ořechů
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce jemně mletých mandlí
- špetka soli
Čokoládový lanýžový krém
- 120 g tmavé čokolády (60 %)
- 70 g smetany ke šlehání
- 50 g másla
Ostružinové želé
- 300 g hustého ostružinového sirupu (ostružiny rozvařené s cukrem, propasírované a svařené na sirup)
- 4 plátky želatiny Dr. Oetker
Smetanový krém
- 250 g mascarpone (1 kelímek)
- 180 g zakysané smetany (1 kelímek)
- 100 g smetany ke šlehání
- 3 lžíce cukru
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 1 želatinový ztužovač zastudena Dr. Oetker
- Bílky s cukrem a špetkou soli vyšlehám v hustý lesklý sníh. Žloutky prošlehnu s olejem a metlou je vmíchám do sněhu. Vařečkou šetrně vmíchám prosátou mouku a mleté mandle. Vzniklé těsto naliji do kruhové formy o průměru 20 cm, nebo rozprostřu na plech tak, abych z něj posléze mohla takový kruhový plát vykrojit. Peču asi 6-8 minut při 180°C. Nechám vychladnout.
- Namočím plátky želatiny do studené vody a nechám bobtnat asi 5 minut. Ostružinový sirup ohřeji. Do teplého sirupu (nikoli vroucího) vložím vyždímané změklé plátky želatiny a za stálého míchání ji nechám rozpustit. Kruhový ráfek si nastavím na průměr 15 cm, postavím jej na potravinovou igelitovou fólii a okraje zahnu podél boku ráfku, aby želé nemohlo vytéct a lépe se s ním později manipulovalo. Zchladlé želé do takto připravené formy naliji a dám do lednice ztuhnout (lze strčit i do mrazáku, bude to rychlejší, ale nesmí zmrznout).
- Smetanu přivedu k varu a naliji do misky, ve které mám čokoládu nalámanou na kousky a máslo. Vše vymíchám do hladkého krému a poté šlehám až do vychladnutí šlehačem, aby byl krém po ztuhnutí lehčí. Až čokoládový krém ztuhne natolik, že už neteče, nanesu jej na korpus.
- Ostružinové želé objedu kolem dokola nožem, vyjmu jej z ráfku a přenesu doprostřed korpusu na čokoládový krém (chce to trochu zručnosti a pracovat rychle, želé je totiž měkké). Nyní upnu korpus do ráfku tak, že po obvodu korpusu zůstane asi 2mm mezera. Boky formy vyložím fólií pro snadnější pozdější vyjmutí (není nutné).
- Vyšlehám smetanu dotuha a smíchám ji s mascarpone, zakysanou smetanou, cukrem a vanilkou do hladkého hustého krému. Želatinový ztužovač připravím dle návodu na obalu. Nejprve do něj zamíchám lžíci smetanového krému, až se obojí spojí, a pak vmíchám do zbylého krému. Pečlivě promíchám, trochu krému (asi 3 lžíce) si odložím stranou a okamžitě naliji na korpus. Rozprostřu, pořádně „nahňácám“, aby se krém dostal podél boků formy co nejníže a povrch uhladím. Dám do lednice zatuhnout.
- Přibližně po hodině, kdy je krém dostatečně zatuhlý, vyndám dort z lednice. Odepnu ráfek a opatrně odlepím pruh fólie. Vespod dortu zůstane pravděpodobně obnažený korpus, neboť smetanový krém byl příliš hustý na to, aby 2mm mezerou protekl až dolů. Vezmu proto odložený krém a vyplním jím tuto mezeru tak, aby byl celý dort po obvodu rovnoměrně pomazaný krémem. (Krém sice trochu zatuhnul, ale pracovat se s ním ještě dá.)
Dort je v podstatě hotov, zbývá ještě dozdobit. Já jsem použila pražené, nahrubo mleté mandle po obvodu a nahoru čerstvé ostružiny, čokoládové hobliny a lanýž, a ostružinové želé vytvarované v silikonové formičce na pralinky. Čokoládové lanýže jsem připravila snadno, neboť použitý krém je připraven právě podle receptu na čokoládové lanýže, stačilo tudíž trochu hmoty odložit stranou a asi 5 lanýžů vyrobit. Nedělala jsem kuličky, jen jsem porce nandala lžičkou, takže bonbóny měly pěkný střapatý tvar. Po zatuhnutí v lednici jsem je posypala přes sítko kvalitním kakaem. Ta vůně, ta chuť…
Podruhé jsem při výrobě dortu použila nahoru smetanový krém z receptu na malinovo-citronový dort. Ráfek jsem tentokrát upnula těsně a piškotový korpus jsem nechala, aby byl vidět. Ale zase ne tak moc, protože jsem dort oblepila nalámanými plátky čokoládové polevy, které kromě dekorace taky poslouží k tomu, že těsto nebude osychat. A nahoru hrst čerstvých ostružin, právě natrhaných v lese za domem.
Tipy: Cokoli lze jakkoli obměnit. Korpus nemusí být mandlový, ale jiný. Olej nemusí být ořechový, ale třeba slunečnicový. Želé může být z jiného ovoce. Smetanový krém může být jakéhokoliv složení či poměru surovin, já vždy vycházím z toho, co mám právě v lednici. Čokoládový krém může být také jiný, ale pro dobrý výsledný chuťový efekt by to měl být rozhodně vydatný čokoládový krém, nejlépe ganachového typu, nikoli máslový krém s kakaem nebo nedejbože čokoládový pudink. Vyzkoušejte třeba krém z tohoto receptu, není tak tuhý. Do ostružinového želé lze dát plátek želatiny navíc, manipulace s ním pak bude snazší, ale když je řidší, šťavnatější, chutná v dortu lépe. Želé je dobré položit na čokoládový krém ve fázi, kdy ještě úplně nezatuhnul, protože tak se to lépe spojí. Ráfek lze použít i bez vyložení fólií, je pak dobré jeho boky velmi slabě vymazat olejem, pak se snadněji sundá.
Komentáře: 7
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.