Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Nastavitelné ráfky

P1030519 ráfek kruh

Ráfky (neboli formy bez dna) jsem ze začátku moc nechápala, ale když jsem si koupila kruhový nastavitelný, abych měla variabilitu průměrů při vytváření dortu (hlavně jsem potřebovala malý průměr, neboť většinou dělám dort pro dva), pochopila jsem. Teď můžu jednak dělat dort, jak chci velký, a pružně ráfek přizpůsobit tomu, kolik mám zrovna těsta nebo krému. To, že forma nemá dno, není vůbec nevýhoda – ráfek mohu umístit přímo na podnos, čímž odpadá hazardování při přenášení dorty z formy na podnos.

Je pravda, že když chci v ráfku péct nebo do něj nalít tekutý krém, je nutné jeho spodek obalit papírem na pečení nebo alobalem nebo igelitovou fólií, protože okraje dole nedoléhají dokonale k podložce a těsto by mohlo vytéct. To ale není zase takový problém, vždycky se to nějak zašolíchá, a i když se dílo nezdaří zcela bez chyby, nikdy neunikne víc než jen nepatrné množství.

Kruhový ráfek jsem koupila od značky Orion, narazila jsem na něj náhodou v Kotvě v domácích potřebách. Má průměr nastavitelný od 15,5 do 29,5 cm a stál 170 Kč, tedy skoro polovic toho, co kruhový ráfek od Tescomy. Pro obdélníkový nastavitelný ráfek už jsem do Tescomy  musela, protože jinde jsem ho nesehnala (aspoň jsem ale uplatnila slevu 20 % ve dnech Marianne). Minimální velikost obdélníku je 20 x 28 cm, maximální pak 34 x 50 cm. Jeho velkou výhodou je, že má dělicí přepážku, takže se dají péct dvě těsta najednou a odděleně, a původní rozsah formy se díky ní může ještě dál upravovat. Pokud byste si chtěli ráfek také pořídit, což vřele doporučuji, zamiřte do zmíněné Tescomy, nebo se podívejte do některého cukrářského e-shopu. Kupříkladu TADY najdete nastavitelné ráfky kruh, čtverec i srdce, ale také pevné ráfky v různých velikostech i tvarech.

komentáře 4

Lucka
29.4.2014 15:11

Jak a čím obalujete kruhový ráfek? Mám stejný z Tchiba a jsem z něj nešťastná. Pečícím ani balícím papírem se mi nedaří pořádně obalit (odstává na těch nastavitelných úchopech) a pokaždé mi spousta těsta vyteče.

Eva
30.4.2014 18:10

Jako bych se viděla. 🙂 Tak předně je potřeba říct, že v takovém ráfku nejde péct těsto, které je opravdu řídké, to pak prostě vyteče. Mně vyteče i z normální formy s odepínacím dnem, když ji nevyložím, tak což teprve takový ráfek. Ale normální dortová těsta, piškot apod. je bez problémů. Jelikož se mi to s pečicím papírem taky moc nedařilo, dělám to nyní takto.
Ráfek si nastavím, jak chci velký, položím na papír na pečení a obkreslím. Pak kruh vystřihnu, a to s mírným přesahem, asi 2 mm. Pak odtrhnu kus alobalu, na něj položím vystřižený kruh z pečicího papíru a na něj umístím ráfek, tak aby pod ním všude byl ten papír a ne alobal (proto ten přesah). No a nakonec ten alobal po stranách ohnu nahoru a přimáčknu, na úchopech ho klidně protrhnu, prostě to alobalem obalím jak nejlépe zvládnu – na rozdíl od papíru to s hliníkovou fólií jde docela snadno, protože drží. Takže tak.
A další problém s ráfkem, když už jsme u toho, je, že ono stejně vždycky nepatrně něco vyteče, vždycky tak akorát na to, aby to zalepilo ta šouplata, takže ráfek s upečeným dortem nejde povolit. 🙂 Ale co, když se to nepodaří nožem nějak odřezat a silou roztáhnout, tak boky objedu nožem (to stejně udělám vždycky) a dort vyklopím. Ráfek má své nedostatky, ale ta variabilita průměrů a použití na dorty z pěn to vynahradí. Ať se daří a nezoufejte, ono se všecko vždycky nějak vyřeší. 🙂

Lucka
1.5.2014 14:43

Moc děkuji za rady!

Eva
1.5.2014 16:38

Není za co. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily