Čokoládové lanýže
Základní recept
- 250 g kvalitní tmavé čokolády (60 %)
- 150 g smetany ke šlehání
- 100 g másla
- kakao
Čokoládu nalámanou na kousky nebo čokoládové pecky dám do misky spolu s máslem. Smetanu přivedu k varu a naliji do misky na čokoládu. Vše vymíchám do hladkého krému. Krém nechám vychladnout a občas zamíchám, aby se na povrchu neudělal škraloup. Když je krém tužší, vytvořím lžičkou tvary a dám do lednice ztuhnout. Poté je možné ručně tyto „bobky“ dotvarovat do kuliček, jelikož ale v teplých rukách rychle tají a nám se takové střapaté tvary líbí, nechávám je v této podobě. Nakonec lanýže popráším přes sítko kvalitním kakaem.
Čokoládové lanýže je možné i obalit např. v nastrouhaných ořeších nebo ve směsi kakaa a cukru krupice. Na teple měknou, takže je lepší uchovávat je v lednici. Pokud by bylo potřeba, aby lanýže byly odolnější, mohou se polít čokoládou a pak teprve obalit nebo je nechat jen v čokoládě.
Komentář:
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.