Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Čokoládový meringue dort

čokoládový meringue dort

Čokoládové těsto

  • 180 g hořké čokolády
  • 180 g másla
  • 3 lžíce rozpustného nápoje Caro Originál
  • 210 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky PDP
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 60 g kakaa
  • 270 g třtinového cukru
  • 3 vejce pokojové teploty
  • 150 ml kefíru pokojové teploty

Meringue krém

  • 5 bílků
  • 250 g cukru krupice
  • 3 lžíce vody
  • 1 1/2 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Sněhové žampiony

  • 2 bílky
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • hořká čokoláda nebo čokoládová poleva, kakao

na dokončení: džem z černých třešní s extra velkými kousky ovoce, malá sklenička třešní amarena

  1. Těsto: Do misky nalámu čokoládu na kousky, přidám máslo a nechám nad párou rozpouštět. Do hrnku nasypu Caro Originál a zaliji vroucí vodou. Dobře rozmíchám, odměřím 150 ml vzniklého nápoje a toto množství přileji k čokoládě a máslu. Vše nechám dál zahřívat nad párou a občas zamíchám, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí a nevznikne hladká tekutá čokoládová směs. Nechám chladnout.
  2. Do mísy proseji mouku s práškem do pečiva, sodou a solí, dále kakao, přisypu cukr a vše pečlivě promísím drátěnou metlou. Vliji zchladlou čokoládovou směs a promíchám. Vezmu elektrický šlehač a postupně zašlehám jedno vejce za druhým – vždy počkám, až se vejce zašlehá, teprve pak tam vrazím další, netřeba ale šlehat zbytečně dlouho. Nakonec přiliji kefír a šlehám ještě asi půl minuty až minutu, dokud není těsto hladké. Řídké těsto naliji do formy, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení a stěny zlehka vymazala máslem. Peču při cca 170°C, dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Těsto se propéká déle, takže v případě potřeby ho shora přikryji alobalem (stejně ale budu vršek odkrajovat, takže trochu připálit se může).
  3. Meringue krém: Do kovové nebo skleněné mísy, která je dobře umytá od mastnoty, dám bílky, cukr, vodu a kukuřičný sirup, a umístím nad páru. Míchám drátěnou metlou a zahřívám na teplotu 71°C. Když teploměr ukáže tuto hodnotu, sundám mísu z páry a šlehačem šlehám na nejvyšší rychlost 5 minut do hustého lesklého sněhu. Nakonec zašlehám vanilkový extrakt. Krém použiji hned začerstva.
  4. Dokončení: Z korpusu seříznu připálený popraskaný vršek (je to tak, proč to nepřiznat), čímž ho zároveň zarovnám. Rozříznu na dva stejně silné pláty, které trochu pokapu šťávou z třešní amarena. Do misky naložím lžící tolik džemu, kolik budu potřebovat na vydatnější potření jednoho plátu těsta, a zamíchám do něj několik třešní amarena nakrájených na kousky. Na spodní plát namažu třešňový džem, ale ne až úplně do krajů. Na něj rozetřu meringue krém a přiklopím druhým plátem, který jemně přitisknu. Meringue krémem doplním ze stran mezery mezi pláty a celý dort pomažu tenkou vrstvou, abych začistila povrch od drobků. Pak už načisto potřu celý dort vrstvou krému, kterou uhladím. Před podáváním ozdobím sněhovými žampiony.
  5. Sněhové žampiony: Bílky s cukrem zahřívám nad párou, dokud nejsou na pohmat horké a při promnutí mezi prsty hladké, protože se cukr rozpustil. Misku sundám z páry a šlehám, dokud sníh není pevný a lesklý. V závěru zašlehám citronovou šťávu. Bílkový sníh přendám do zdobicího igelitového sáčku, kterému jsem ustřihla špičku – průměr otvoru by neměl být moc velký. Na plech položím pečicí papír a na něj nastříkám sněhové pusinky ve dvou tvarech. Nožky vytáhnu směrem nahoru, kloboučky utvořím v podstatě jako klasickou pusinku, ale při zakončení se snažím sníh ohnout dolů, aby nezůstala špička trčící do výšky. Pak prstem nožky vyrovnám, popř. odstraním špičku, když je moc dlouhá a tenká. U kloboučků špičku, která zůstala, prstem ohnu a zahladím. Dám do trouby, kterou jsem předehřála na 150°C, a teplotu hned stáhnu na 60°C. Suším alespoň hodinu. Když jdou pusinky z papíru snadno odloupnout, vypnu troubu a nechám v ní pusinky vychladnout. Kdyby v průběhu začaly tmavnout, strčím nad ně do trouby čistý plech, aby na ně nešel žár z horní topné spirály. Do hotových kloboučků udělám opatrně zespod dírku, do ní kápnu rozpuštěnou čokoládu a čokoládou pomažu i celou spodní plochu. Do dírky strčím nožku a nechám čokoládu zatuhnout, nejlépe v lednici. Před umístěním na dort ještě žampiony popráším kakaem přes jemné sítko.

čokoládový meringue dort

Tipy: Dort jsem dělala ve formě o průměru 20 cm. Čokoládové těsto patří do rodiny tzv. mud cakes, takže je spíš vlhčí a hutnější. Při jeho přípravě není žádoucí šlehat těsto příliš dlouho, o vyšlehání vajec tu nejde. Místo kefíru se dá použít i podmáslí. Amarena třešně jsou kandované třešně naložené ve šťávě z třešní amara, a kromě toho, že jsou hodně sladké, mají úžasnou likérovou chuť. Koupila jsem je v Kauflandu. Ale obejdete se i bez nich, džem postačí, hlavně aby byl dobrý. Nebo můžete pokropit korpus griotkou. Nebo můžete použít jakýkoli jiný džem. Nebo rozvařené ovoce. Nebo i čerstvé ovoce. Je to jedno, protože k čokoládovému těstu a bílkovému sněhu se hodí skoro všechno.

Další tipy: Recept na meringue krém, neboli krém z bílkového sněhu, je jednoduchý, ale je k němu třeba kuchyňský teploměr. Možná to vypadá trochu divně, použít místo krému bílkový sníh, ale má to něco do sebe. Krém se musí použít hned, protože za chvíli začne jakoby tuhnout, resp. zasychat, a už by se s ním špatně pracovalo. Množství je dostatečné, na dort by asi postačila i dávka ze čtyř bílků. Výhodou krému je, že dort není nutné dávat do lednice, nemá se na něm co roztéct. I když pokud je venku vedro, tak ho do chladu na nějakou dobu strčte, aby měl šanci na povrchu zaschnout a celkově poněkud zatuhnout, což při teplotě atakující 30°C přece jen nezvládne. Chuť krému je neutrální, vlastně jen sladká, takže se dá dobře kombinovat, ale nejlepší je asi s čokoládovým těstem. Kdybyste ho chtěli použít k světlému těstu, třeba obyčejnému piškotu, tak bych doporučila větší dávku čerstvého ovoce, aby tam byl nějaký chuťově výrazný prvek. Mezi pláty by neměl být krém v příliš tlusté vrstvě, aby se pod tíhou horního dílu dortu netlačil mezerou ven. Také je možné dort promazat jen džemem a krémem pak ozdobit povrch dortu bohatěji – třeba pomocí trezírovacího sáčku nastříkat pusinky nebo pomocí širšího nože vytvořit vlny. Nejlepší je spotřebovat dort s meringue krémem hned ten samý den, to je totiž nejlepší. Den dva sice dort vydrží, ale bílky začnou trochu vodnatět. Ne že by se to projevilo roztečením krému, protože případnou vlhkost pojme korpus, ale krém ztrácí na objemu, začne jakoby gumovatět a rozhodně už nevypadá tak lákavě.

komentářů 8

Ivana Krátká
22.9.2015 21:23

Dorty mám moc ráda a zároveň i caro ..tento dort ho obsahuje jak čtu. Jen se bojím, že bych ho nedokázala udělat připadá mi hodně složitý na mě. Ale klobouk dolů vypadá krásně a lákavě.

Eva
23.9.2015 10:47

Ale ono to zase tak složité není. Těsto je docela snadné, džem koupíte, žampiony vynecháte a místo meringue krému uděláte jiný nebo můžete použít třeba obyčejný bílkový sníh, bez nutnosti použít kukuřičný sirup a teploměr. Třeba sníh, kterým se nastavuje máslovo-bílkový krém. Když sníte dort hned, tak by to nemělo ničemu vadit. A vlastně ty žampiony taky nejsou až tak náročné, stačí když máte čas a hlavně náladu si vyhrát. 🙂

Milena Ješátková
23.10.2015 0:57

Dobrý, trošku pozdní večer. Zase trefa! Pořád jsem okolo tohoto dortu kroužila. Nakonec jsem ho upekla pro tatínka, který je vášnivý houbař ( 80) . Upřímně, trochu jsem netrefila velikost houbiček ( byly malinko větší), ale vůbec to asi nevadilo, když jsem s dortem vešla do restaurace, kde probíhala oslava, tak se všem EVIDENTNĚ líbil, výborné byly i následné reakce a ohlasy.
Nicméně, ten typ nebo styl dortu je úplně něco jiného, než-li klasické dorty s tukovým krémem.
Je totiž úžasně lehký, přitom plný ve všech chutích. Jsem nadšená a byli z něj nadšení všichni.
Zase díky a srdečně zdravím.
Milena Ješátková

Eva
23.10.2015 23:28

Ano, pozdní večer je prostě naše doba. 🙂 Mám radost, že je konečně nějaká odezva, u každého dortu čekám na zpětnou vazbu a zkušenosti. Takže děkuji. A samozřejmě ještě větší radost mám, že je odezva kladná. Mějte se hezky.

Lucie
15.2.2017 8:07

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu. Můžu si korpus a houbičky připravit den předem?

Eva
15.2.2017 13:05

Určitě. Korpus ale zabalte do potravinové fólie, aby neoschnul, a sněhové pečivo dejte do vzduchotěsně uzavřené piksly, protože na vzduchu by zvlhly a už by nekřupaly. 🙂

Lucie
19.2.2017 8:23

Skvělý recept, dort se povedl a byl vynikající. Recept na čokoládové těsto budu používat i do jiných moučníků, je úžasně vláčné a ochucené (caro).
Děkuji L.

Eva
19.2.2017 18:42

Děkuji za zprávu, jsem moc ráda, že jste s receptem spokojená. Máte pravdu, že tento typ čokoládových těst, do kterých se dává kefír nebo podmáslí, je krásně vláčný a moc dobře se konzumuje. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily