Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Mousse cake se švestkami a mákem

makový švestkový mousse cake

Makovo-švestkový nepečený podklad

  • 50 g mletého máku
  • 100 g dětských piškotů
  • 100 g sušených švestek
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 60 g másla

Maková nádivka

  • 200 g mletého máku
  • 110 g cukru krupice
  • 150 ml vody
  • 1 lžička skořice

Švestkové želé

  • 500 g čerstvých, zralých, vypeckovaných švestek bez červíků
  • 90 g cukru krupice
  • 150 ml vody
  • 6 plátků želatiny Dr. Oetker

Tvarohová pěna

  • 500 g měkkého tvarohu z vaničky
  • 400 g smetany ke šlehání
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 7 plátků želatiny Dr. Oetker
  • asi 3 lžíce makové nádivky
  1. Nepečený podklad: Piškoty rozdrtím najemno (v igelitovém sáčku válečkem) a smíchám s mletým mákem. Do kastrůlku dám svařit cukr a vodu. Když je cukr rozpuštěný, vmíchám do sirupu sušené švestky pokrájené nadrobno. Tuto směs přendám k máku s piškoty a promíchám. Nakonec vliji rozpuštěné máslo a ručně zpracuji v hmotu. Nastavitelný ráfek nastavím na 19cm průměr, postavím na podnos a zevnitř ho vyložím pruhy fólie. Hmotu rozprostřu na dno a upěchuji do rovnoměrně silné vrstvy, až ke krajům. Mezi ní a ráfkem by neměly zůstat žádné mezery, jinak by jimi později unikala tvarohová pěna. Dám do lednice zatuhnout.
  2. Maková nádivka: Do kastrolu naliji vodu a dám vařit. Přisypu cukr a počkám, až se rozpustí. Pak nasypu mletý mák a dobře promíchám. Vmíchám skořici. Toto spaření by mělo stačit k tomu, aby byla nádivka dostatečně hustá, není-li však, ještě chvíli na mírném ohni za stálého míchání opatrně provářím, aby se přebytečná voda odpařila. Nechám vychladnout.
  3. Švestkové želé: Omyté a vypeckované švestky nakrájím na kostičky. Dám do hrnce spolu s vodou a cukrem a přivedu k varu. Za občasného promíchání vařím na středním ohni asi půl hodiny. Odstavím z plotny a namočím plátky želatiny do studené vody. Když změknou, vyždímu je a vmíchám do stále horkých, ale nikoli vroucích  švestek. Nechám chladnout za občasného promíchání. Zatím si přichystám vhodnou nádobu, která bude mít průměr asi 16cm – formu, hrnec nebo lze také použít nastavitelný ráfek. Nádobu vyložím potravinovou fólií, kterou na dně a na stěnách dobře uhladím. Vytvoří se tím jakási vana. Vlažné švestkové želé do této nádoby naliji a dám do lednice, aby ztuhlo (v mrazáku to půjde rychleji).
  4. Tvarohová pěna: V míse promíchám tvaroh s cukrem. Pak začnu po částech přilévat smetanu a vždy metlou dobře zašlehám. Nakonec vše promíchám gumovou stěrkou, hlavně ode dna. Namočím plátky želatiny do studené vody. Když změknou, přendám je bez ždímání do malého kastrůlku, a hned je na velmi mírném ohni nechám rozpustit. Během rozpouštění promíchávám lžičkou. Trochu tvarohového krému, asi pět lžic, dám stranou do menší misky a rozpuštěnou želatinu do něj vmíchám: přilévám pomalu a míchám rychle. Když je vše dobře propojené, vmíchám do zbývajícího tvarohové krému.
  5. Dokončení: Na podklad rozetřu makovou nádivku, a to v takovém průměru, jako je průměr švestkového želé. Můžu jí použít více nebo méně, ale tenčí vrstva je vhodnější. V každém případě by mi ale měly zbýt asi tři lžíce nádivky. Ztuhlé želé vyklopím, sloupnu potravinovou fólii a položím ho na makovou nádivku. Doladím okraje nádivky, je-li to třeba. Vše zaliji bílou tvarohovou pěnou tak, aby želé bylo zalito tenčí vrstvou pěny a nebylo vidět (nejprve lžící nandám pěnu při okrajích do mezery, zabouchám o stůl a zatřesu, ať se propadne, a pak teprve doliji další pěnu a povrch zarovnám). Dám do lednice ztuhnout. Do zbylé tvarohové pěny vmíchám odloženou makovou nádivku, takže získám tzv. šimla. Jakmile první vrstva pěny zatuhne, naliji nahoru šimlovou pěnu v požadované tloušťce a opět uložím do lednice. Nechám ztuhnout nejlépe přes noc. Druhý den odstraním ráfek a opatrně odloupnu pruhy fólie.

makový švestkový mousse cake

Tipy: Nepečený podklad jsem oproti původní verzi opravila, aby byl pevnější, a už by to mělo být v pořádku. Přesto oproti základnímu nepečenému podkladu ze sušenek bude tento vždy lepivější, protože jsou v něm sušené švestky. Tam, kde je cukr krupice, jsem používala třtinový cukr, v němž mám vloženou vanilku, takže je voňavý. Maková nádivka by měla být hustší, aby držela a nemáčela podklad. Švestkové želé oslaďte podle toho, jak sladké jsou švestky. Máte-li to rádi, můžete je navíc ochutit skořicí. Tvarohová pěna je hustší, takže mezera vedle želé by neměla být vyloženě úzká, aby mohla pěna propadnout k podkladu. Kdyby se vám zdálo, že pěna moc houstne (může se stát, protože želatina se dává už do studeného základu), vyřeší to umístění mísy do nádoby s vlažnou až teplou vodou. Pěna se bude nahřívat a nebude tuhnout, musíte ji ale občas promíchat. Šimlová pěna by měla přijít raději nahoru, protože díky přidanému máku je o něco méně pevná než čistě tvarohová.

komentářů 12

Anonym
3.9.2015 20:44

Tak to je nadhera, ten musim urobit. Dana

Eva
3.9.2015 23:21

Ale jak píšu, je to třeba ještě doladit. Budu ráda za každou sdělenou zkušenost. 🙂

Milena Ješátková
7.9.2015 20:36

Dobrý večer,
čtu si a čtu si ráda a dokola Vaše recepty. Jedu prostě Vaše stránky. ( jiné taky )
Několik receptů jsem vyzkoušela a vždycky to bylo úplně skvělé.
Ráda vařím, peču, tvořím, potahuju dorty, vymýšlím….. Myslím, že mi to docela jde ….
Ale před Vámi se skláním, propadám, všechna Vaše zpracování jsou prostě úžasná, jak to děláte?
No a tento dort? Kam chodíte na ty nápady? Na ty chuťové výbuchy?
Obdiv!!!
Milena Ješátková

Eva
8.9.2015 11:51

Hrozně moc děkuji, z tak velké chvály jsem ale vždycky rozpačitá. Protože co se někomu může zdát úžasné, mně přijde pořád značně nedokonalé. Když vidím mnohé jiné výtvory, hlavně na zahraničních stránkách, navíc dokonale nafocené, tak ty moje dorty vedle toho vypadají jak malé české šmudly. A přitom jsou to také amatéři jako já. Ale je pravda, že zase ve srovnání s jinými to není špatné. 😉 (Stačí si do googlu zadat „bad cake“ nebo „failed cake“ a sebevědomí strmě roste.) Je to zkrátka relativní: jde to, ale mohlo by to být lepší.
Na nápady chodím nejčastěji právě na zahraniční stránky a většinou je to tak, že něco hledám a vedle toho náhodou narazím na spoustu jiných zajímavých věcí. A taky samozřejmě sama přemýšlím, právě tenhle dort je čistě můj výmysl (možná proto má zatím ještě mouchy 🙂 ). Chtěla jsem nějaký dort se švestkami, tak jsem dumala a vydumala tohle. Takže tak nějak. Nejdůležitější ale je, že mě to prostě baví, tak se snažím, aby to bylo zajímavé a k něčemu to vypadalo. A jsem vždycky ráda, když se mé výtvory někomu líbí a když chutnají. O to jde u dortů především. Mějte se hezky a snad Vám ten obdiv vydrží. 🙂 Eva

Milena Ješátková
8.9.2015 21:17

Jste skromná a také stále sama se sebou nespokojená. A to je asi ten motor.
Ještě jednou obdiv a bravo ! A věřte, že moje slova k Vám vychází z dlouhodobé a podrobné studie právě a hlavně zahraničních materiálů a pak také z toho, že sama tvořím a vím, co za jedním dortem stojí.
Pozdravení.
Milena Ješátková

Milena Ješátková
14.9.2015 12:30

Dobrý den Evo,
O vídendu jsem se pustila do výroby dortu. Bála jsem se toho!
Výsledek byl ale skvělý. Trochu jsem se přeci jen prala s estetickou stránkou dortu, protože tento typ dortu jsem dělala poprvé. Ale Váš podrobný popis mě hodně pomohl a docela to dopadlo… Jen fólie, kterou jsem vykládala ráfek asi nebyla ta pravá, jaká má být, byla to obyčejná potravinářská fólie a to jsem se pěkně “ vyřádila“! Tak bych se vlastně chtěla i zeptat, jakou fólii používáte?
Jinak ale dort chuťově : NEMÁ CHYBU ! Je jasné, že všichni máme rádi, nebo přímo milujeme kombinaci tvaroh- švestky- mák….. ale v takové podobě je to prostě senzace! Je úplně přesně vychucený, co se týká množstvi cukru je to na 100 procent akorát!
Jenom máte pravdu v tom, že šel hůř krájet, lepil se k podložce. Je drobnost, možná příště to podsypu rozdrobenými piškoty? A příště bude zase hned o víkendu.
Zdravím Vás srdečně!
Milena Ješátková

Eva
14.9.2015 15:24

To jsem ráda, že jste byla spokojená. Ten podklad chce vychytat, to píšu, a už jsem si koupila další mák, abych mohla zkoušet. Jinak musím říct, že jste šikovná, protože jestli je tohle Váš první pěnový dort, tak jste si nevybrala zrovna ten nejsnazší.
Fólii používám buď speciální dortovou (nabízejí ji většinou v sekci semifred) nebo obyčejné nastříhané průhledné desky z papírnictví. Ty ale nejsou určeny k potravinářským účelům, takže nevím, jestli to nevadí, jenže se s nimi často pracuje lépe a jsou snadno dostupné a levné. 🙂 S potravinářskou fólií to podle mě vůbec nemůže jít, asi by stálo za to Vás při tom vidět. 😉

Milena Ješátková
14.9.2015 18:43

Děkuji za tip na fólii🐒. Po tom mordu s potravinářskou fólií mě došlo, že existuje i něco jiného😍
Je jasné, že veškeré nedostatky vyhlazené ( nevyhlazené) fólie se přenesly do dokonalosti obvodu dortu.
Ale nebyla to žádná tragédie a vlastně je to další výzva.
Hlavně jsem překonala ostych z tohoto typu dortů a určitě budu zkoušet další.
Milena

angel
15.5.2016 17:36

Dobry vecer, vcera sem delal a tento vas dort. Dnes sem s hruzou sundaval formu a cekal sem, co na me vypadne 😀 dort ale skvele drzel a jeste lip chutnal. A dostal sem velkou pochvalu. dekuji vam za inspiraci. Uz se tesim na vasi kucharku. Jen tak dal 🙂 vsexhny veci od vas chutnaji skvele 🙂 😉

Eva
15.5.2016 21:07

To mě moc těší, a o to víc, že jste muž, muže tu často nepotkávám. 😉 A oceňuji odvahu, protože tenhle dort nepatří zrovna k jednoduchým. Je vidět, že jste zkušený (nebo aspoň velmi nadaný) dortař. 🙂

MIchaela
16.3.2017 19:29

Dobrý večer, dort vypadá báječně, zítra se o něj pokusím, vše mám nakoupeno, kromě té speciální fólie, napadá mě, nešel by použít alobal? Švestkovou náplň už mám v lednici, nalila jsem ji na klasickou potravinářskou fólii, která mi nešla dokonale (spíše vůbec) vyhladit, a vidím, že to nebude úplně to pravé. Ale přece jen, švestky budou schované pod tvarohem, tak to tolik vadit nebude, ale na sestavení dortu se mi už ta potravinářská fólie používat nechce a zítra už nemám čas jít shánět tu speciální. Děkuji za odpověď a přeji spokojené čtenáře/pekaře.

Eva
16.3.2017 23:52

Alobal bych nedoporučila. Jde vyhladit ještě hůř než potravinová fólie, a možná by byl i problém se sloupnutím z dortu. I když snad by to šlo. Potravinová fólie na vylití ovocného želé je v pohodě, já ji taky používám, ty drobné záhyby se v tomto případě (uvnitř dortu) ztratí. Na vyložení ráfku ale moc vhodná není – nejenže není hladká, ale špatně by se s ní i ten ráfek vykládal. Já jsem před tím, než jsem si koupila dortovou fólii, používala hladké průhledné měkké desky, které se prodávají v papírnictví. Nastříhala jsem je na pruhy. Možná by šel použít i papír na pečení. Ale ten zase jak navlhne náplní, tak se zkrabatí a taky to je na boku vidět. Tak snad si nějak poradíte. Přeji hodně štěstí. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily