Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Dort s citronovou pěnou

dort_s_citronovou_penou

Piškotové těsto

  • 2 vejce
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g hladké mouky
  • trošku nastrouhané kůry z citronu

Ovocné želé

  • 350 g ovocného sirupu (asi 500 g zmrazeného ovoce – směs malin, ostružin, borůvek a černého a červeného rybízu)
  • 180 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 plátky želatiny Dr. Oetker

Citronová pěna

  • 120 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (asi ze 3 citronů)
  • 120 g třtinového cukru
  • 100 ml mléka
  • 4 plátky želatiny Dr. Oetker
  • 300 ml smetany ke šlehání

na dokončení: dortové želé Dr. Oetker, žlutá gelová potravinářská barva

  1. Nejprve si připravím dortový podklad z piškotu. Vejce šlehám s cukrem elektrickým šlehačem 20 minut do husté pěny. V závěru snížím rychlost šlehání na nejnižší, vliji olej a šlehač vypnu. Zapráším prosátou moukou a s citem ji gumovou stěrkou zapracuji do těsta. Když je směs dobře propojená, naliji těsto do připravené kulaté formy, jejíž dno jsem vyložila papírem na pečení. Peču několik minut při cca 170°C, dokud není hotové (když povrch jemně zmáčknu prstem, pružně se vrátí zpět). Vyndám z trouby, nechám chvíli chladnout, pak sundám formu a nechám vychladnout zcela.
  2. Další je na řadě ovocné želé. Plátky želatiny ponořím do nádoby se studenou vodou, aby změkly. Zmrazené ovoce dám spolu s cukrem do hrnce a dám vařit. Ovoce se nejprve rozmrazí, cukr se rozpustí a pak se ovoce začne rozvářet. To je cílem, neboť kromě toho, že díky varu projde ovoce tepelnou úpravou a je pak trvanlivější, tak také změkne, díky čemuž se snadno rozmačká a my z něj získáme hodně šťávy. Polorozvařené ovoce propasíruji přes cedník, zrníčka vyhodím a získanou šťávu ještě na chvíli vrátím na plotnu, aby sirup trošku zhoustl. Odstavím z ohně, odvážím si potřebné množství a vmíchám vanilkový extrakt. Když už sirup není vroucí, vmíchám do něj drátěnou metlou jeden po druhém vyždímané změklé plátky želatiny. Jakmile se želatina rozpustí, což je hned, dám stranou a za občasného míchání nechám vychladnout.
  3. Piškotový podklad si položím na talíř či jinou rovnou podložku a pevně ho upnu do ráfku. Vnitřní stěny formy si vyložím fólií kvůli snadnějšímu pozdějšímu odstranění ráfku. Vychladlé ovocné želé vliji na piškot a přenesu do lednice, aby zatuhlo. Přibližně po hodině už jeví známky tuhnutí, takže je čas začít s přípravou citronové pěny.
  4. Plátky želatiny namočím do studené vody. Vymačkám šťávu z citronů a procedím ji, abych odstranila případná zrníčka a kousky dužiny. Šťávu naliji do kastrolu, přidám cukr a mléko, zamíchám a dám vařit. Když směs začne vřít, odstavím z ohně a nechám chvíli odpočinout, aby nebyla vroucí. Pak drátěnou metlou vmíchám vyždímané změklé plátky želatiny a směs nechám za občasného zamíchání vychladit (dá se to urychlit ponořením nádoby do studené vody nebo přelitím do jiné misky apod., později i umístěním do lednice). Když je čas, vyšlehám smetanu do polotuha a po částech ji drátěnou metlou přimíchám k vlažné až vychladlé citronové směsi (míchám normálně fest, žádné ohledy, jinak by se to dobře nepropojilo). Když je pěna hezky hladká a konzistentní, naliji ji na ovocné želé, rozprostřu a uhladím povrch. Dort dám do lednice tuhnout přes noc.
  5. Druhý den si připravím dortové želé dle pokynů na obale, jen do něj přidám trošku žluté potravinářské barvy. Ještě teplé, nikoli však vroucí želé naliji na dort v tenké vrstvě a nakláněním talíře ze strany na stranu jej nechám rozlít po povrchu. Počkám, až želé ztuhne. Pak odstraním ráfek, opatrně odloupnu fólii z boků a dort dozdobím.

Tipy: Z množství uvedeného v receptu jsem připravila dort o průměru 17 cm. Asi nepřekvapí, že je tento dort poněkud kyselejší. Kupodivu ale bylo kyselejší želé, nikoli citronová pěna, což bylo ovšem dáno tím, že ve směsi ovoce byl docela významně zastoupen rybíz. A znáte to, rybíz můžete sladit, jak chcete, kyselý bude pořád. Nám to tak přišlo vhod, ale lze použít třeba jen samotné maliny, které jsou sladší. Každopádně ovocný sirup je vhodné ochutnat a popřípadě dosladit podle vlastní chuti, protože každé ovoce je různě sladké. Cukr lze samozřejmě použít i normální bílý (krupici).

 

 

Komentáře: 4

Zuzka
20.11.2014 7:54

Dobrý den Evo, zkoušela jsem tento Váš recept, akorát s malinami a musím říct, že jsme byli překvapeni jak byl výbornej. Musím Vám poděkovat za ty detailní popisy, bez toho bych to určitě nezvládla 🙂 Jediná věc co se mi nezadařila, to malinové želé mě proteklo do toho piškotu, vůbec teda netuším proč.. na chuti to nic však nezměnilo 🙂 Ještě jednou děkuji za Vaše úžasné recepty! Zuzka

Eva
20.11.2014 9:50

Dobrý den i Vám. Nevím, v jakém stavu jste želé na piškot nalila, ale chce ho to lít nikoli teplé, ale až tehdy, když vychladne a začíná trochu houstnout. Ne vyloženě tuhnout, jen houstnout. Což tedy platí nejen pro želé, ale i řidší pěny. Těsto je nasákavé, proto když se na ně nalije něco moc řídkého, tak se to do něj vždycky vcucne, chce to tedy eliminovat zčásti právě tím, že počkám, dokud to malinko nezhoustne. Což odhadují tak nějak citem. A pak s tím honem do lednice, klidně nejdřív i do mrazáku, aby to co nejrychleji zatuhlo. Ale to určitě sama vyladíte. Jakože chybami se člověk učí, tak to mohu potvrdit, protože často něco pokazím a pak se plácnu do čela „no jo, to je proto, že…“. Ujasním si, jak věci fungují, a příště si dám bacha. Nebo taky do příště zapomenu a udělám to zase špatně. 🙂 Tak hlavně, že vám to chutnalo. Eva

Marci
2.2.2016 16:48

Úúúžasný dortík 🙂 trošku jsem se bála práce s želatinou, protože s tou se fakt nekamarádím, ale výsledek byl úchvatný, jak vzhledem tak chuťově 🙂

Eva
2.2.2016 23:19

No jo, ten byl opravdu dobrý, já ho dělala jen tehdy jednou a začíná se mi po něm stýskat. 🙂 A aspoň vidíte, že želatina je v pohodě. Aspoň teda ta plátková, kde se na rozdíl od práškové nemusí odměřovat lžičkou, což je dost nepřesné, ani jsem to raději nezkoušela. Já na želatinu nedám dopustit, je to s ní rychlé a spolehlivé. Sama jste se přesvědčila. 😉

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily