Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Dýňový dort

dort_dyne

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 2 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 rovné lžičky skořice
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g změklého másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 2 rozšlehaná vejce pokojové teploty
  • 220 g dýňového pyré (viz níže)
  • asi 100 ml mléka

Krém

  • 250 g mascarpone (1 kelímek)
  • 50 g změklého másla
  • 2 lžíce zlatého sirupu

potahovací hmota, gelová barva

  1. V misce promíchám prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek.
  2. Utřu máslo, cukr a vanilku, postupně přidávám rozšlehaná vejce a vše šlehám do pěny. Přimíchám dýňové pyré. Nakonec vmíchám mouku a mléko. Výsledkem je hustší těsto, které vliji do formy a upeču při asi 175°C. Nechám vychladnout.
  3. Měkké máslo smíchám se zlatým sirupem a spojím s mascarpone do hladkého krému.
  4. Podle zvolené formy buď prokrojím, promažu a krémem potřu vrch koláče/dortu, nebo pokud mám nižší plát, pomažu krémem jen vršek.

Tipy: Z uvedeného množství jsem upekla vyšší dort ve formě o průměru 15 cm. Těsto se špatně propéká uvnitř, když je ho vyšší vrstva (musela jsem odkrojit přichycený spodek, protože hrozně dlouho byl uprostřed pořád syrový), takže je lepší péct spíš nižší korpus. Mléka lze podle potřeby ubrat či přidat, záleží na tom, jak moc husté (vodnaté) je dýňové pyré.

dort_dyne_rez

Tímto dortem jsem zabila dvě mouchy jednou ranou – dort ve tvaru dýně a stylově z dýňového těsta. Ale jinak se toto těsto na potahované dorty moc nehodí, je hodně výrazné a chutná po skořici, trochu jako mrkvový dort. V Americe ho dělají spíš v podobě koláče, a pokud jako dort, pak ozdobený jen smetanovým krémem – stejně jako zmiňovaný mrkvový dort nebo red velvet. Spojení těchto těst s krémem ze smetanového sýru je hodně podařené, ale nesmíte krém dělat podle amerických receptů, protože ty uvádějí tak neskutečné množství cukru, že to podle mě musí být nepoživatelné. Tady jsem použila jen trochu zlatého sirupu, takže krém chutnal vskutku decentně a jen po smetaně, a dobře doplňoval tu výraznou chuť těsta.

Dýňové pyré

  1. Dýni omyji a nakrájím na čtvrtky nebo osminy. Lžící vydlabu vnitřek, tedy semínka a vlákna. Takto připravené kousky dýně položím na plech vyložený pečicím papírem (je jedno, jak je položím), dám do trouby předehřáté na 180°C a peču přibližně 45 minut.
  2. Když je dýně měkká, což poznám zapíchnutím vidličky, vyndám plech z trouby ven. Jakmile mohu vzít dýni do ruky, sloupnu slupku a získanou dužinu rozmixuji mixérem na pyré. Různé dýně jsou různě vodnaté, takže pokud je pyré příliš suché, přidám trošku vody.

 

komentáře 4

Kateřina
12.9.2014 21:48

Dobrý den,
Mohla bych se prosím zeptat jak udělat takový tvar dortu? Pekla jsem zatím jen 2x a vždy klasický kulatý, teď bych ale potřebovala upéct tvar dýně a vůbec nevím jak na to 🙁 děkuji 🙂

Eva
13.9.2014 17:49

Přímo upéct tvar dýně se Vám asi nepodaří. Všechny tzv. „3D dorty“, tedy dorty ve tvaru něčeho, musíte sama vytvarovat (s výjimkou dostupných forem srdce, medvídka apod.). Takže různě krémem poslepovat dortové pláty, uříznuté kousky těsta, celý ten slepenec pak ještě finálně ořezat a doupravit jako sochař, a teprve pak celý dort obmazat krémem (i tím se dá ještě leccos dotáhnout) a potáhnout. Popravdě řečeno, někdy je lépe snad ani nevidět, jak takový dort vypadá uvnitř, protože celkový vnější dojem je na prvním místě. Tvar dýně je tak jediný, do kterého jsem se pustila, protože není příliš složitý a i po rozkrojení vypadá dort jako dort.
Nejdřív jsem klasicky prokrojila kulatý korpus, spojila krémem, takže jsem měla obvyklý dort. Potom jsem ostrým nožem seřízla horní i spodní hranu, aby vznikly oblé okraje – s trochou fantazie vznikl tvar připláclé koule. Pak jsem si nožem naznačila, kudy povede podélné rýhování na stranách, aby bylo ve stejných rozestupech. V těch místech jsem vyřízla úzké klíny táhnoucí se shora dolů a vzniklo podélní rýhování. Nakonec jsem ještě nahoře vyhloubila mělký dolík pod stopku. Dort jsem obmazala krémem, čímž jsem ještě celkový tvar zdokonalila a dotvořila. Dýně coby tvar je docela vděčná, měla jsem z toho obavu, ale bylo to nakonec snadné. Držím palce. 😉

Jindřiška
5.10.2015 21:43

Dobrý večer, chci se zeptat, jestli je těsto po upečení vláčné.. Předpokládám, že tím, že je tam máslo, tak nejspíš ano. A myslíte, že by bylo vhodné do těsta přidat např. nasekané ořechy? Děkuji

Eva
5.10.2015 22:10

Po pravdě, já už si to moc nepamatuji. Dělala jsem ho jen jednou, protože mě moc neoslovil. Ale mám pocit, že těsto suché nebylo, možná bylo spíš takové hutnější, což je ale pochopitelné, když se tam kromě másla dává i dost pyré. Pokud jde o ořechy, tak podle mě by tam dát šly. Ono to těsto chutná hlavně po koření, resp. po skořici, takže ořechy bych se tam určitě dát nebála.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily