Dýňový dort
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 2 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2 rovné lžičky skořice
- 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 100 g změklého másla
- 200 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkové pasty
- 2 rozšlehaná vejce pokojové teploty
- 220 g dýňového pyré (viz níže)
- asi 100 ml mléka
Krém
- 250 g mascarpone (1 kelímek)
- 50 g změklého másla
- 2 lžíce zlatého sirupu
potahovací hmota, gelová barva
- V misce promíchám prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek.
- Utřu máslo, cukr a vanilku, postupně přidávám rozšlehaná vejce a vše šlehám do pěny. Přimíchám dýňové pyré. Nakonec vmíchám mouku a mléko. Výsledkem je hustší těsto, které vliji do formy a upeču při asi 175°C. Nechám vychladnout.
- Měkké máslo smíchám se zlatým sirupem a spojím s mascarpone do hladkého krému.
- Podle zvolené formy buď prokrojím, promažu a krémem potřu vrch koláče/dortu, nebo pokud mám nižší plát, pomažu krémem jen vršek.
Tipy: Z uvedeného množství jsem upekla vyšší dort ve formě o průměru 15 cm. Těsto se špatně propéká uvnitř, když je ho vyšší vrstva (musela jsem odkrojit přichycený spodek, protože hrozně dlouho byl uprostřed pořád syrový), takže je lepší péct spíš nižší korpus. Mléka lze podle potřeby ubrat či přidat, záleží na tom, jak moc husté (vodnaté) je dýňové pyré.
Tímto dortem jsem zabila dvě mouchy jednou ranou – dort ve tvaru dýně a stylově z dýňového těsta. Ale jinak se toto těsto na potahované dorty moc nehodí, je hodně výrazné a chutná po skořici, trochu jako mrkvový dort. V Americe ho dělají spíš v podobě koláče, a pokud jako dort, pak ozdobený jen smetanovým krémem – stejně jako zmiňovaný mrkvový dort nebo red velvet. Spojení těchto těst s krémem ze smetanového sýru je hodně podařené, ale nesmíte krém dělat podle amerických receptů, protože ty uvádějí tak neskutečné množství cukru, že to podle mě musí být nepoživatelné. Tady jsem použila jen trochu zlatého sirupu, takže krém chutnal vskutku decentně a jen po smetaně, a dobře doplňoval tu výraznou chuť těsta.
Dýňové pyré
- Dýni omyji a nakrájím na čtvrtky nebo osminy. Lžící vydlabu vnitřek, tedy semínka a vlákna. Takto připravené kousky dýně položím na plech vyložený pečicím papírem (je jedno, jak je položím), dám do trouby předehřáté na 180°C a peču přibližně 45 minut.
- Když je dýně měkká, což poznám zapíchnutím vidličky, vyndám plech z trouby ven. Jakmile mohu vzít dýni do ruky, sloupnu slupku a získanou dužinu rozmixuji mixérem na pyré. Různé dýně jsou různě vodnaté, takže pokud je pyré příliš suché, přidám trošku vody.
Komentáře: 4
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.