Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Mřížkový jablečný koláč

mřížkový jablečný koláč

Tohle je nejlepší jablečný koláč, jaký znám. Za tu námahu určitě stojí.

Recept

  • 30 dkg hladké mouky
  • 10 dkg cukru moučka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 10 dkg změklého másla
  • 1 vejce
  • 1/16 l mléka
  • šťáva a kůra z 1 menšího citronu
  • asi 1,5 kg jablek
  • třtinový cukr
  • mletá skořice
  1. Do mísy proseji mouku, cukr a prášek do pečiva, přidám skořici a promíchám. Prsty zapracuji pokrájené měkké máslo a pak i rozšlehané vejce, mléko a šťávu a nastrouhanou kůru z citronu. Vypracuji lepkavé těsto, které strčím do igelitového pytlíku a dám do lednice odpočívat. Mezitím si připravím náplň z jablek.
  2. Jablka oloupu a nožem okrájím kolem dokola po kouskách až na ohryzek do kastrolu. Trošku podleji vodou a pod pokličkou a bez míchání je dusím do změknutí (kontroluji čichem, jestli se nepřipalují). Když už jsou změklá, dochutím podle oka cukrem a troškou skořice, promíchám (když je potřeba, tak ještě provařím) a dám vychladit. Nemusím mít dokonale hladké pyré, kousky ničemu nevadí a některá jablka se navíc rozváří těžko.
  3. Vyndám těsto z lednice a oddělím z něj asi tak 1/3 až 1/4. Ze zbytku vyválím placku (bez průběžného pomoučování se neobejdete) a přenesu ji na čistý plech. Upravím do požadovaného tvaru, nevadí, když těsto nedosahuje ke krajům, protože koláč se nikam nerozběhne. Na těsto rozetřu jablečnou náplň, přičemž na okrajích nechám kousek místa, abych snadno přilípla konec mřížek.
  4. Z odloženého těsta si dlaní vyválím tenké proužky (válečky), kterými pokladu křížem krážem koláč. Jestli těsta na mřížku bude dost nebo málo, to je vždycky sázka do loterie, prostě to chce když tak přizpůsobit hustotu mřížky. Proužky prstem mírně zatlačím do jablek, hlavně v místech křížení, a konce přimáčknu k okrajům plátu. Dám péct asi na 160°C, až těsto zezlátne, popř. mírně zhnědne.

mřížkový jablečný koláč

Tipy: Tipem číslo 1 je určitě rada, abyste nechali koláč odležet do druhého dne, nejlépe tedy upéct večer. Odležením totiž krásně navlhne od jablek a je tak křehký, že se doslova rozplývá na jazyku. Těsto se může vyválet poměrně dotenka (ale s mírou), protože díky kypřicímu prášku nabude. Plech není třeba ani vymazávat, už vůbec ne vysypávat, a ani není třeba pečicí papír – těsto je dost mastné a koláč se proto nepřichytí k plechu. Těsto zadělávám v míse, i když doma jsme to dělali na vále, protože takhle je to mnohem čistší a snazší.

komentářů 6

Eda
19.3.2016 20:49

Dobrý den, právě jsem koláč do pekla a máte pravdu. Je to nejlepší jablečný koláč jaký jsem kdy dělala. S těstem se výborně pracuje. Je opravdu fantastický. Ostatně jako celé vaše stránky.

Eva
20.3.2016 15:51

A já ho mám zrovna v troubě. 🙂 Druhý den je ještě lepší, protože se krásně odleží, těsto navlhne od jablek a koláč se pak úplně rozplývá v puse. Mňam.

Šárka
25.8.2016 6:29

Ahoj, já koláč plánuji péct poprvé dnes, na fotce vypadá vážně skvěle. 🙂 Jen se chci zeptat, jestli ho mohu péct v kulaté formě na koláč, čistě proto, aby v ní koláč nenabyl až moc. Předem díky za odpověď. 🙂

Eva
26.8.2016 20:37

Na tvaru formy nezáleží, jen ta vyválená placka nesmí být tlustá, aby koláč po upečení nebyl moc vysoký. To ale platí, i když používám klasický plech. Vysoký koláč by byl totiž zbytečně suchý – resp. více jablek na tenčím těstě je lepší, aspoň podle mě. Myslete tedy při rozvalování na to, že těsto díky kypřicímu prášku povyleze, a všechno bude OK. Kdyby Vám těsto přebývalo, můžete upéct koláče dva, nebo ze zbytku těsta udělat malé zbytkové koláčky, klidně bez mřížek. 🙂

Milada
12.5.2017 9:25

Výborný koláč, peču ho už poněkolikáté a vždy se po něm hned zapráší. Vy mi, paní Evo, dáváte, dokud jsem nenašla vaše stránky, pekla jsem jen občas. Teď občas nepeču.

Eva
12.5.2017 22:19

A vždyť je to dobře, ne? Lepší než kupované. 😉 Tento koláč je vážně výborný, ale bohužel docela pracný a pak je hned pryč. Takže ho zas tak moc často nedělám. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily