Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Jednoduchá rybízová marmeláda

Rybízu se nám vždy urodí tolik, že nevíme, co s ním. Spolehlivě to jistí marmeláda, kterou dělám podle receptu tak jednoduchého, že snazší to už ani být nemůže. Rybíz obsahuje hodně pektinu, proto není třeba vůbec žádný želírovací přípravek, vystačím jen s cukrem.

P1030190 Rybízová marmeláda

Obraný a propláchnutý rybíz povařím, aby pustil šťávu a trochu změknul, tak 10 minut, a pak ho propasíruji přes síto. Šťávu naliji do odměrky, abych zjistila, kolik jí je, a pak ji vrátím zpět do hrnce. Pomocí odměrky si odměřím cukr krupici, a to v poměru 4:3 ve prospěch rybízu (takže když mám litr rybízové šťávy, dám 3/4 l cukru; na odměření lze použít třeba i naběračku, ale odměrka je rychlejší). Znova vařím, opět asi tak 10 minut, a během vaření sbírám z okrajů pěnu. Až to začne želírovat neboli tuhnout (kápnu na studený talířek a po chvilce vidím), mám hotovo. Naliji horkou marmeládu do skleniček, uzavřu, obrátím dnem vzhůru nebo taky ne, a nechám vychladnout.

Tipy: Podrobnější povídání k přípravě džemů a marmelád mám u receptu na jahodový džem.

Komentáře: 50

verča
18.7.2014 11:53

Hezký den,děkuji za jednoduchý a skvělý recept na marmeládu,Vaše stránky jsou nejlepší na které jsem kdy narazila.

Eva
18.7.2014 17:01

Že by? 🙂 To asi ne, ale i tak mám radost.

Lezu
10.7.2015 22:09

Geniální!

Eva
14.7.2015 22:31

Taky si to myslím. 🙂 Ale někde jsem to vyčetla, takže jen předávám dál.

Vojta
21.7.2015 12:20

Ten recept je úžasný, prostě ta marmeláda byla dobrá.Vojta

Eva
21.7.2015 16:47

Díky za pěkný komentář. 😉

jiřík
1.7.2017 13:04

dobré, kdiž jsem to zjystil.

Eva
1.7.2017 18:52

Taki mislým.

Kuba
2.7.2017 10:22

Dobré ráno,
Prosím o řadu, mohu do marmelády přidat trochu želatiny, aby byla hustší

Eva
2.7.2017 20:05

Asi by to v marmeládě ničemu nevadilo, ale zrovna u rybízové je to úplně zbytečné. Tam stačí vařit jen o chvíli déle a je tuhá tak, že ji můžete nožem krájet na čtverečky. 🙂

Jitka
6.7.2017 14:20

Diky za recept. Prave jsem podle nej uvarila marmeladu a je vyborna. Po kratke chvili uz v lahvickach tuhne. Rybizovou davam nejradeji do dortu a uz se tesim, jak s ni bude chutnat. 🍰🎂

Eva
8.7.2017 18:18

Super. 🙂

marie
14.7.2017 8:33

moje

Pomenka71
17.7.2017 22:32

Ma marmelada je pri Vareni ridka..ma to tak byt?pouzila jsem hnedy cukr,ze by to bylo tim? Pomoc Prosim..

Pomenka71
17.7.2017 22:38

15 Litru cerneho rybizu a ze by z toho nic nebylo 🙁

irča
19.7.2017 10:55

Super jednoduchý recept. Přidala jsem i pektin (mám ho velký balíček :))) a marmoška je porfektní! Moc děkuji:)

Eva
19.7.2017 22:16

Pokud je marmeláda řídká při vaření, tak to může být v pořádku. Ona totiž zhoustne, až když vychladne. Proto se dělá želírovací zkouška s kapkou horkého džemu na studeném talířku, který se strčí do lednice, kde se rychle ochladí. Tak se pozná, jestli už je čas přestat vařit. S černým rybízem zkušenost nemám, ale měl by také obsahovat hodně pektinu, tudíž by měl bez přídavků, sám, poměrně rychle zhoustnout.
Irča: Přidávat pektin je v případě červeného rybízu opravdu zbytečné, ten při troše nepozornosti u plotny zhoustne tak, že by se dal krájet. Pak se to dost blbě maže na linecké. 🙂

Estey
24.7.2017 12:47

Právě jsem dodělala marmošku podle vašeho receptu. Je to má první marmeláda a povedla se! Pro jistotu jsem pridala 2 lzice zelirovaciho cukru ☺ Moc děkuji za super recept.

Eva
25.7.2017 20:26

Tak to je výborné. Ale příště bez toho želírovacího cukru. 😉

Bohumila
27.6.2018 19:34

Děkuji za super recept. Dnes jsem napřed zkusila z jedné dávky. Super zhoustlo a tak jsem se pustila do další. Už jsem dala po skleničce sousedce a kamarádce. Chutnala jim a to mě moc těší.

Alena
7.7.2018 19:07

Bezvadný recept, jednoduché a rychlé, během dvou hodin marmeláda úplně zhoustla ve skleničkách. Vařila jsem přesně podle receptu, nemá chybku!

Yvona
10.7.2018 20:45

Dnes natrhán červený rybíz, zítra s radostí vyzkouším Vaši marmeládu. Černý rybíz jsem zkusila i na studeno, tak jsem zvědavá, jestli vydrží -je výborný.

Eva
15.7.2018 23:08

Jojo, super recept, souhlasím. Mě to čeká, zatím čeká rybíz v mrazáku, nějak jsem to kvůli stěhování nezvládla.

Radka
17.7.2018 9:30

Mám směs červeného, černého a bílého rybízu. Můžu je dělat dohromady? nejvíce je červeného.

Eva
24.7.2018 15:03

Pokud Vám to bude chutnat, tak proč by ne.

Petr
29.8.2018 22:17

Zdravim, chci se zeptat na doplnujici informaci 🙂 jak moc se ma marmelada (ve forme stavy) varit? Dnes jsem ji delal (ale jen s trochou cukru na 3/4) spolu s chilli a deset minut lehce probublavala (ani se netvorila pena) a ja to stale michal… 🙂
Takze:
1)je michani na skodu?
2)ma to projit velkym varem?
3)ma na zhoustnuti vliv mnozstvi pridaneho cukru?

Dekuji za odpovedi.
P.

Petr
30.8.2018 6:32

Jeste doplnim, ze ani pres noc marmelada neztuhla (v kuchyni na stole) uvidime co v lednici…

Eva
31.8.2018 17:28

Asi nenapíšu víc, než je v receptu. Při uvedeném poměru rybízu a cukru mi opravdu stačí asi jen těch deset minut, aby džem začal želírovat, tedy tuhnout. Míchání na škodu není. Jak moc vařit taky není důležité, jen logicky platí, že čím větší je var, tím se to urychluje, protože se odpařuje víc tekutiny, ale tím častěji je taky potřeba míchat, protože víc hrozí připálení. Množství cukru asi mít vliv bude, přece jen je to cosi, co šťávu zahušťuje. Navíc i když se zdá, že je ho hrozně moc, tak výsledná chuť je pořád dost kyselá, proto bych cukru ani neubírala. Jinak když marmeláda neztuhla přes noc, tak jí lednice nepomůže. Želíruje to přirozeně, nikoli kvůli „umělým“ želírujícím prostředkům (želatina), takže tu neplatí ono „v lednici zatuhne“.

Anonym
17.7.2019 8:07

Dekujeme za recept, bohuzel se radim k parte lidi, kterym ani pres noc neztuhla. 🙁 Rybizovou stavou pak linecke neslepim, tudiz budu muset prelit ze sklenicek zpatky do hrnce a pridat pektin.

Irena
21.7.2019 23:05

Děkuji za recept. Marmeláda z červeného a bílého rybízu se povedla. Bez cukru ji podle mě vařit nelze, nedojde k zelirovacimu procesu.

Anonym
23.7.2019 11:20

Marmeláda super,dělala jsem poprvé a povedla se 😉👍😁

Robert
24.7.2019 14:43

Je to dost velký poměr cukru. Kdybych chtěl méně, musím něco přidat, aby nezačala plesnivět?

Vlastucha
5.8.2019 19:11

Marmeláda se mi zdála řídká a tak jsem „vyměkla“ a dala tam lžičku pektinu. Tak teď ji budu muset na vánoce, až budu dělat linecké trochu naředit. Nejspíš rumem.

Alus
25.6.2020 9:56

Děkuji za recept. Jednoduchý a dobrý. Jen jsem si do marmošky přidala ještě pár semínek z rybízu. A vypadá výborně.

MArie
10.7.2020 18:29

Super recept, již podle něj dělåm marmelådu podruhé a je vždy vynikající. Nejvíc pråce je rybīz natrhat a očistit od vėtviček 😎, ale potom jde vše velice rychle. Když se dělå přesně podle tohoto receptu, vždy se povede. Moc děkuji.

Jana
12.7.2020 16:38

Mám ráda jednoduché a dobré recepty a tento k nim patří! Jen malá rada pro ty, kterým marmeláda neztuhla. Stačí jen o něco víc prodloužit dobu varu a bude vše jak má být:-).
Evi, díky za skvělé stránky!

Hanka
15.7.2020 11:30

Pecková marmeláda. Bála jsem se že neztuhne, ale nakonec jsem vám věřila. Vyšlo to, nádherně ztuhla i bez želírovacího cukru i když byla dost tekutá. Mohu jen poděkovat a vřele doporučit :-)))

Emča
16.7.2020 14:31

Nyní jsem marmeládu udělala a že je velmi,velmi dobrá je slabé slovo,je EXCELENTNÍ,móóóc diky za recept Emča

Věra
20.7.2020 11:20

skvělý a hlavně jednoduchý recept.děkuji

Petra Pixová
22.7.2020 10:12

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pro vaření podléváte rybíz trochu vodou? Marmeláda mi také nezhoustla, tak nevím, jestli to třeba není tou vodou navíc…Děkuji!

Hanka
26.7.2020 15:20

Moc dobrý a jednoduchý recept. Pro mě, 81 letou babku, hlavně nenáročný na práci. Také mi připomíná krásné a milé vzpomínky na moje dětství, když podle tohoto receptu vařila moje maminka marmelády z ovoce z naší zahrady.

Dolorka
2.8.2020 14:54

Také jsem podle tohoto receptu vařila (na 1 litr šťávy 1kg cukru) a vařila a vařila a ani po půl hodině varu marmeláda moc nehoustla, tak jsem to vzdala a nalila do skleniček. Druhý den jsem zkusila jednu otevřít a marmeládu jsem ze skleničky normálně vylila jak sirup, takže jsem je vylila do hrnce všechny a znovu vařila ještě dalších 30minut a stejně marmeláda nebyla tuhá a byla hrozně koncentrovaná až nebyla dobrá. Do dortů ji snad spotřebuju. Příště už jedině s želírfixem nebo něčím takovým. Nevím, kde se stala chyba.

Vendula
28.7.2021 13:44

Dobrý den, zkoušela jsem dnes tento recept a chci se zeptat – po počátečním vaření celých kuliček rybízu se veškerá voda slije/vyleje?
Děkuji, Vendula

Marfuška
1.8.2021 7:41

Dobré ráno, marmeláda podle vašeho receptu perfektní.
Prostě geniální!

Eva
9.7.2022 21:15

Dobrý den, také mě zajímá. Kolik vody dát na vaření rybízul? Má se po rozvaření voda slít?

Anonym
9.7.2022 23:47

Ženy, kde jste vzaly, že se tam má dávat voda? Je to snad v receptu napsáno? Já to tam teda nevidím. To se nedivím, že vám to nehoustne. :-))) Propláchnout znamená prostě propláchnout, jsou tam broučci, sajrajt… ale pracuje se jen s rybízem.

Denisa
20.7.2022 10:10

Dobré ráno, moc moc děkuji za skvělý a jednoduchý recept 🙂 Džem se opravdu povedl a krásné zhoustnul.

Katka
28.7.2022 10:58

Dobré ránko, právě jsem podle tohoto receptu dělala svou první marmeládu a opravdu nevím čím to je, že některým nezhoustla – já jí vařila sice asi o něco déle, ale tak o 10-15minut max a mám z toho skoro želé:-) Už při nalévání do skleniček mi marmeláda na stěnách kastrolů tuhla 🙂
Také jsem viděla někde recept, kdy radili, nejdříve kuličky s vodou rozvařit a potom propasírovat, ale opravu bych vodu nepřidávala – když se začaly kuličky ohřívat trochu jsem pomohla vařečkou je rozbít, po cca 10 minutách jsem slila do odměrky a podle finálního množství šťávy jsem naměřila cukr. Vrátila jsem do kastrolu, přidala cukr a už jen lehce sbírala pěnu, ale nechala jsem jen mírně pobublávat, takže se ani moc pěny netvořilo. Kápla jsem tam ještě trochu citronové šťávy kvůli konzervaci.
Za mě tedy super recept a určitě zkusím příště zase – super jednoduché 🙂

Blanka
9.7.2023 13:43

Mám dotaz, zda marmeláda vydrží i bez zavaření ve spajzu v bytě a jestli se nemusí dávat do ledničky. Případně jak dlouho cca vydrží. Děkuji

Lenka
12.7.2023 8:29

To: Blanka
Blani, jakoukoli marmeládu jen naliju horkou do sklenic a otočím dnem vzhůru do druhého dne. Nezavařuji. Pak jen zkontroluji, zda chytla všechna víčka, u kterých si nejsem jistá, dám marmeládu do lednice a brzy zkonzumuji. Ostatní dávám do špajzu. Nikdy se mi žádná nezkazila, vydrží minimálně 2 roky, my je stihneme dřív sníst nebo rozdat 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily