Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Jednoduchá rybízová marmeláda

Rybízu se nám vždy urodí tolik, že nevíme, co s ním. Spolehlivě to jistí marmeláda, kterou dělám podle receptu tak jednoduchého, že snazší to už ani být nemůže. Rybíz obsahuje hodně pektinu, proto není třeba vůbec žádný želírovací přípravek, vystačím jen s cukrem.

P1030190 Rybízová marmeláda

Obraný a propláchnutý rybíz povařím, aby pustil vodu a trochu změknul, tak 10 minut, a pak ho propasíruji přes síto. Šťávu naliji do odměrky, abych zjistila, kolik jí je, a pak ji vrátím zpět do hrnce. Pomocí odměrky si odměřím cukr krupici, a to v poměru 4:3 ve prospěch rybízu (takže když mám litr rybízové šťávy, dám 3/4 l cukru; na odměření lze použít třeba i naběračku, ale odměrka je rychlejší). Znova vařím, opět asi tak 10 minut, a během vaření sbírám z okrajů pěnu. Až to začne želírovat neboli tuhnout (kápnu na studený talířek a po chvilce vidím), mám hotovo. Naliji horkou marmeládu do skleniček, uzavřu, obrátím dnem vzhůru nebo taky ne, a nechám vychladnout.

Tipy: Podrobnější povídání k přípravě džemů a marmelád mám u receptu na jahodový džem.

komentářů 19

verča
18.7.2014 11:53

Hezký den,děkuji za jednoduchý a skvělý recept na marmeládu,Vaše stránky jsou nejlepší na které jsem kdy narazila.

Eva
18.7.2014 17:01

Že by? 🙂 To asi ne, ale i tak mám radost.

Lezu
10.7.2015 22:09

Geniální!

Eva
14.7.2015 22:31

Taky si to myslím. 🙂 Ale někde jsem to vyčetla, takže jen předávám dál.

Vojta
21.7.2015 12:20

Ten recept je úžasný, prostě ta marmeláda byla dobrá.Vojta

Eva
21.7.2015 16:47

Díky za pěkný komentář. 😉

jiřík
1.7.2017 13:04

dobré, kdiž jsem to zjystil.

Eva
1.7.2017 18:52

Taki mislým.

Kuba
2.7.2017 10:22

Dobré ráno,
Prosím o řadu, mohu do marmelády přidat trochu želatiny, aby byla hustší

Eva
2.7.2017 20:05

Asi by to v marmeládě ničemu nevadilo, ale zrovna u rybízové je to úplně zbytečné. Tam stačí vařit jen o chvíli déle a je tuhá tak, že ji můžete nožem krájet na čtverečky. 🙂

Jitka
6.7.2017 14:20

Diky za recept. Prave jsem podle nej uvarila marmeladu a je vyborna. Po kratke chvili uz v lahvickach tuhne. Rybizovou davam nejradeji do dortu a uz se tesim, jak s ni bude chutnat. 🍰🎂

Eva
8.7.2017 18:18

Super. 🙂

marie
14.7.2017 8:33

moje

Pomenka71
17.7.2017 22:32

Ma marmelada je pri Vareni ridka..ma to tak byt?pouzila jsem hnedy cukr,ze by to bylo tim? Pomoc Prosim..

Pomenka71
17.7.2017 22:38

15 Litru cerneho rybizu a ze by z toho nic nebylo 🙁

irča
19.7.2017 10:55

Super jednoduchý recept. Přidala jsem i pektin (mám ho velký balíček :))) a marmoška je porfektní! Moc děkuji:)

Eva
19.7.2017 22:16

Pokud je marmeláda řídká při vaření, tak to může být v pořádku. Ona totiž zhoustne, až když vychladne. Proto se dělá želírovací zkouška s kapkou horkého džemu na studeném talířku, který se strčí do lednice, kde se rychle ochladí. Tak se pozná, jestli už je čas přestat vařit. S černým rybízem zkušenost nemám, ale měl by také obsahovat hodně pektinu, tudíž by měl bez přídavků, sám, poměrně rychle zhoustnout.
Irča: Přidávat pektin je v případě červeného rybízu opravdu zbytečné, ten při troše nepozornosti u plotny zhoustne tak, že by se dal krájet. Pak se to dost blbě maže na linecké. 🙂

Estey
24.7.2017 12:47

Právě jsem dodělala marmošku podle vašeho receptu. Je to má první marmeláda a povedla se! Pro jistotu jsem pridala 2 lzice zelirovaciho cukru ☺ Moc děkuji za super recept.

Eva
25.7.2017 20:26

Tak to je výborné. Ale příště bez toho želírovacího cukru. 😉

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily