Jednoduchá rybízová marmeláda
Rybízu se nám vždy urodí tolik, že nevíme, co s ním. Spolehlivě to jistí marmeláda, kterou dělám podle receptu tak jednoduchého, že snazší to už ani být nemůže. Rybíz obsahuje hodně pektinu, proto není třeba vůbec žádný želírovací přípravek, vystačím jen s cukrem.
Obraný a propláchnutý rybíz povařím, aby pustil šťávu a trochu změknul, tak 10 minut, a pak ho propasíruji přes síto. Šťávu naliji do odměrky, abych zjistila, kolik jí je, a pak ji vrátím zpět do hrnce. Pomocí odměrky si odměřím cukr krupici, a to v poměru 4:3 ve prospěch rybízu (takže když mám litr rybízové šťávy, dám 3/4 l cukru; na odměření lze použít třeba i naběračku, ale odměrka je rychlejší). Znova vařím, opět asi tak 10 minut, a během vaření sbírám z okrajů pěnu. Až to začne želírovat neboli tuhnout (kápnu na studený talířek a po chvilce vidím), mám hotovo. Naliji horkou marmeládu do skleniček, uzavřu, obrátím dnem vzhůru nebo taky ne, a nechám vychladnout.
Tipy: Podrobnější povídání k přípravě džemů a marmelád mám u receptu na jahodový džem.
Komentáře: 50
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.