Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Lemon curd

Lemon curd je citronový krém, používaný v anglosaských zemích. U nás jej tudíž koupíte ve specializovaných obchodech s britskými potravinami (např. Marks&Spencer), možná i v některých zásobenějších supermarketech. Uvařit jej lze i doma, a to ze žloutků (popř. celých vajec), cukru, másla a z citronové šťávy i kůry. Jednou jsem to zkoušela a vyhodila, neboť jsem z toho cítila chuť vajec, což nemám ráda. Od té doby ho kupuji, zase tak drahý není a určitě je lepší. Lemon curd je sladký a má intenzivní citronovou chuť. Skvěle se hodí na ochucení různých krémů – máslových, tvarohových, smetanových apod.

Lemon curd

Lemon curd, který je na obrázku vlevo, mohu jen doporučit, je opravdu výborný. Krém na obrázku vpravo byl levnější, ale v chuti jsem zaznamenala vejce, což mi docela vadilo.  Takže se potvrdilo, že dražší je lepší. Zkuste se porozhlédnou na internetu, sehnat se dají např. ZDE.

komentářů 6

Eva
28.2.2014 19:03

Taky jsem si samozřejmě zkusila lemon curd připravit sama doma, ale jsem hodně citlivá na sebemenší pachuť vajec, a když je tento krém v podstatě založen na zahřátých vejcích, tak jsem je tam prostě pořád cítila. Takže teď radši kupuji. Ale jak píšu, i z některých kupovaných jsem vajíčka nepatrně cítila, dokud jsem nenašla takový krém, který chutná opravdu jen krásně citrónově, a neměnila bych. Ale jestli takový umíte připravit sama, tak klobouk dolů, já už další pokusy vzdala. 🙂

Lenka
6.6.2015 15:22

Letos se objevil lemon curd i v Tesco a připadal mi dobrý – nemám tedy srovnání s ostatními značkami, ale chutnal mi a vejce jsem tam necítila ani trochu.

Eva
6.6.2015 19:11

No vida. Já ho poslední dobou kupuji v Marks&Spencer a spokojenost.

Anonym
3.12.2015 22:46

Teď jsem lemon curd dovařila a je výborný. Žiji ve Švédsku a lemon curd se tu dá běžně koupit , ele když jsem si přečetla složení , tak jsem spráskla nohy nad hlavou. Je v tom pouze 7% citrónové šťávy, za to je tam glugózo fruktózový cukr, různé škrobové zhušťovače a palmový olej. Nechutná to špatně , ochtnala jsem u známé , je to také hustší jako můj doma dělaný. A máte pravdu vajíčka tam moc cítit nejsou. Ale ten můj jsem si vyroila z EKO vajec Eko citrónů a Eko másla bez laktózy. A i tak mně větší množství nevyšlo dráž, jako bych si koupila skleničku v obchodě. Tak než ten chemicky vystajlované z obchodu bez příchutě vajec , tak raději ten doma z poctivých vajec vyrobený. A ty vejce jsou dostatečně tepelně ošetřená, protože než to zhoustne dost dlouho to udržujete tak na 80 stupních teploty. Ale já neznám složení těch krémů , co kupujete Vy.

Eva
4.12.2015 23:51

Já když, tak kupuji lemon curd u Marka a Spencera. Teď ho doma nemám, ale někde jsem našla složení: cukr, vejce (celá, pasterovaná, původem z volného chovu), máslo, koncentrovaná citronová šťáva ze sicilských citrónů, voda, citronová kůra, citrónový olej ze sicilských citrónů, agar, disiřičitan draselný. To myslím nezní zas tak hrozně. 🙂 Hysterií z tepelně neupravených vajec netrpím, používám domácí ale i kupovaná podestýlková vejce do různých pěn, a třeba i do špaget carbonara, kde se žloutky vůbec neprovářejí, a ještě nikdy jsme střevní problémy neměli.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily