Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kandys

kandys_na_cernem kandys

Vyrobit si doma bílý kandysový cukr na špejli je velmi jednoduché, ale hlavně je to skvělá zábava. Krystalizace je takový malý zázrak přírody, takže když máte možnost ji den po dni sledovat, je to úžasné a po pravdě mnohem lepší než samotný výsledný produkt. Ale ani ten není k zahození, protože vypadá nadmíru efektně, a použít ho lze buď jako lízátko nebo na slazení teplých nápojů, kde zároveň nahradí lžičku. Také je to dobrý tip, jak zabavit děti.

Bílý kandys (existuje totiž ještě hnědý, zkaramelizovaný) vzniká krystalizací z velmi nasyceného cukerného roztoku. Prodává se buď ve formě samostatných krystalů (no, spíše takových kostek, či ještě lépe tvarů připomínajících uhlí), nebo na dřívku. Když se použije potravinářské barvivo, vzniknou atraktivní blyštivá lízátka, a když se hezky zabalí do celofánu, máte hned roztomilou drobnost, která každého potěší.

kandys_detail kandys

Recept

  • 1 hrnek vody
  • 3 hrnky krystalového cukru
  • gelové potravinářské barvy, aroma (není nutné)
  • sklenice, špejle či jiná dřívka, kolíčky na prádlo
  1. Nejdřív si nachystám špejle. Vezmu skleničky, ve kterých bude krystalizace probíhat, ideální jsou na to úzké šampusky. Pak vezmu kolíček na prádlo a scvaknu do něj špejli (kolíček neprojde hrdlem sklenice, položí se na okraj a špejle tak bude díky němu ve sklenici zavěšená). Vyměřím si nasucho ve sklenici, kde má kolíček asi tak být, aby špejle byla později ponořená v roztoku a zároveň končila kousek nad dnem sklenice.
  2. Tu část špejle, která má být ponořena v roztoku, namočím do vody, obalím v krystalovém cukru, přebytečný cukr oklepu a dám uschnout.
  3. Připravím si cukerný roztok. Dám vařit vodu a postupně v ní nechám rozpustit všechen cukr. Je lepší přidávat cukr po hrnkách – když se první várka rozpustí, přisypu další hrnek, a nakonec i třetí. Cukr se nemusí svářet na žádnou teplotu ani hustotu, jde jen o to, aby se rozpustil. Když je roztok čirý, tudíž cukr rozpuštěný, stáhnu roztok z ohně a přidám trošku vanilkového extraktu, který cukr sladce provoní.
  4. Do misky si odliji trochu roztoku, obarvím gelovou potravinářskou barvou a naliji do sklenice. Pak obarvím další část a naplním další sklenici. A tak dále. Když nechci, tak nebarvím, bílý kandys je také moc hezký.
  5. Počkám, dokud cukerný roztok nezchladne, protože kdybych ponořila špejli obalenou v cukru do teplé kapaliny, tak by se ten cukr rozpustil. Jakmile má tedy přibližně pokojovou teplotu, vezmu špejli, ještě jednou ji oklepu (když totiž cukr opadá ve sklenici na dno, budou růst krystaly i na něm – ono tam teda stejně něco poroste, tak jen aby toho nebylo příliš) a umístím do sklenice tak, aby byl přibližně stejně velký prostor ze všech stran kolem špejle i pod ní, a krystaly měly místo pro svůj růst.
  6. Tímto způsobem umístím všechny špejle. Skleničky postavím někam, kde budou mít několik dní klid. A pak chodím a s nadšením pozoruji, jak vznikají úchvatné krystalky a zvětšují se takřka před očima.
  7. Když je čas, v mém případě to bylo po 5 dnech, vezmu nožík a špičkou opatrně prolomím, resp. propíchám cukrovou krustu, která se vytvořila na povrchu. Její kousky spadnou na dno a kandys jde bez problémů vytáhnout. Roztok ze sklenice vyliji a kandys do ní vrátím, aby mohl okapat a oschnout. Počkám na sluníčko a jdu s ním rozehrát rej odlesků.

 

Průběh růstu krystalů 

 kandys1 kandys2 kandys3 kandys4

Tipy: Je důležité ohlídat, aby se krystaly nezačaly dotýkat stěn sklenice, protože kdyby k ní přirostly, mohl by se kandys při vyndavání poškodit a hlavně by neměl tak pěkný tvar. Namáčení špejle do cukru není bezpodmínečně nutné, ale krystaly cukru vyrůstají na nečistotách a nerovnostech, takže tímto snadným krokem se růst krystalů dost rychle nastartuje, než kdyby měly vyrůstat na poměrně hladkém povrchu dřívka. Při použití pastelové gelové barvy bude roztok zakalený, kandys tudíž nebude čirý (na fotce je to ten jemně růžový). Z jednoho kilogramu cukru se připraví o něco málo víc než 1 litr cukerného roztoku. Kandys ponořený v roztoku vypadá trochu větší, než je pak po vytažení, ale rozdíl je to zanedbatelný. Bílý kandys narůstá o něco pomaleji než barevný.

Komentáře: 35

Slečna Mí
6.6.2014 10:12

No vypadají opravdu úžasně! Kam Vy na ty nápady chodíte 🙂 Krása!
Chci je zkusit vyrobit, jako malou pozornost pro hosty na svatbě. Mám na Vás pár otázek :-).
Kolik tak kandysů uděláte z kg cukru? A mohla byste, prosím, uvést nějaké jiné měrné jednotky než hrnek? Když totiž něco dělám poprvé, tak jak to nemám na mililitry, jsem z toho nesvá :-/ A ještě poslední otázka, dá se pro ovonění použít vanilkový cukr?
Mockrát Vám děkuji!

Eva
6.6.2014 11:46

Na nápady chodím na internet, stejně jako Vy. 😉
Hrnkem myslím 250 ml, ale ono je to v tomto případě jedno, protože jde jen o vzájemný poměr cukru a vody. Už si přesně nepamatuju, z jakého množství jsem kandysy dělala, ale když kilogram cukru dá asi litr cukerného roztoku, tak pak záleží na tom, jaké skleničky použijete a jak velký kandys chcete dělat. Takže by asi bylo nejlepší si určit nádobky, které chcete použít, do jaké výšky mají být naplněny a pak si odměřit, kolik ml tekutiny to je. Já asi tedy dělala z kila cukru a vystačilo to na 5 šampusek. Vanilkový cukr můžete klidně použít, i jakékoli aroma, barvu, neměl by být problém ani v přidání ovocné šťávy (pak ale bez kousků či zrníček), apod. Základem jen musí být silně cukrem nasycený roztok, který bude bez nečistot, protože na jakémkoli zrnku čehokoli začne cukr krystalizovat taky – je to dobře vidět na dně sklenky, kam upadlo trochu cukru a taky to tam pak rostlo. Klidně vyzkoušejte z malého množství jeden na otestování, abyste viděla, jak to funguje. Mějte se hezky. 🙂

Anonym
17.8.2014 18:22

Tak nevím, kde dělám chybu, ale nám se „pokus“ nepovedl. Nechala jsem rozpustit cukr, nalila do šampusek a jak cukerný roztok chladl, tak se ten cukr usadil, ačkoliv byl předtím úplně rozpuštěný. Takže jsem zkusila ještě jednou rozpustit, tentokrát za pomoci mikrovlnky. Opět se krásně rozpustil, roztok byl čirý a po nalití do skleniček a následném chladnutí se opět cukr vykrystalizoval a usadil na dně. 🙁 Asi mám špatný cukr 😀 Ale prostě to po vychladnutí udělá roztok jako bych do studené vody nasypala cukr.

Eva
17.8.2014 20:12

Tak tomu po pravdě řečeno nerozumím. Opravdu se cukerný roztok dostatečně provařil? Když se rozvaří cukr ve vodě, neumím si představit, že by se po vychladnutí opět zjevil. To je jako bych si osladila kafe, rozmíchala, zapomněla ho vypít a pak byl na dně kromě lógru i cukr. Asi máte fakt divný cukr. 🙂 Vážně nevím, co poradit. 🙁

robo
14.6.2015 11:13

da sa použit rostok viac krat

Eva
15.6.2015 9:05

To nevím, budete muset vyzkoušet. Ale roztok je po těch několika dnech hodně znečištěný vysráženým cukrem, tak bych ho možná už znova nepoužívala.

koko
23.11.2015 20:23

Wow super návod :3 určitě ho použiji na vánoční dárky 😀

Eva
24.11.2015 10:36

Myslím, že na jedlé vánoční dárky se kandys hodí skvěle. Vypadá trochu jako krystalky ledu. 😉 Klidně ho udělejte dopředu, na něm se fakt nic nezkazí, akorát ho to chce zabalit, aby se na něj neprášilo.

koko
25.11.2015 20:16

Jasný s tím jsem počítala XD

tereza
10.4.2016 16:27

Dobrý den,kandys určitě vyzkouším vypadá nádherně 🙂 jen jsem se chtěla zeptat zda nemáte návod i na ten zkaramelizovaný popřípadě na cukrkandl,ale myslím ten opravdový všude totiž nacházím recepty na karamel děkuji Tereza

Eva
10.4.2016 22:34

Tak to bohužel neporadím. Jen mě tak napadlo, když píší, že v případě hnědého kandysu se cukr před krystalizací nechá zkaramelizovat, jestli se nejdřív neudělá karamel, ten se pak naředí, aby i po vychladnutí zůstal kapalný, a pak se v tomto sirupu provádí ta alchymie se špejlemi. Ale přijde mi, že takovýhle karamelový sirup možná není dostatečně nasycený cukrem. A vlastně vůbec netuším, jestli by to fungovalo, prostě jen takový nápad. 🙂

tereza
12.4.2016 10:10

Děkuji za odpověď rozředit karamel mě taky napadlo tak to někdy vyzkouším každopádně dnes vyzkouším kandys podle Vašeho receptu tak jsem zvědavá snad se povede tak krásně jako Vám 🙂 Ještě mě napadlo nezkoušela jste kandys z třinového cukru?Ještě jednou děkuji a přeji hezký den

Eva
12.4.2016 22:03

Nezkoušela, ale jít by to mělo.

Júlia
2.5.2016 11:14

Dobrý deň,

krásne lízatká, cez víkend som spravila a už odpočívajú v pohárikoch pri okne 🙂 Skvelý nápad a tip 🙂

Eva
2.5.2016 21:45

🙂

Sindy
1.4.2017 11:19

v 1 litru vody se rozpusti 2 kg cukru

Sindy
1.4.2017 11:41

pri teplote 21 °C a při 90°C je potřeba 4kg cukru na 1kg vody

Dana
2.5.2017 12:59

Dobrý den,
předen děkuji za super návod a chtěla jsem se zeptat. Mám krystaly zdobit tvz. geode dort, mám si do skleniček dát špejle a nebo silnější bavlněný provázek ? Aby mi to šlo pěkně sundat a umístit na dort ( nemusí být v celku)moc děkuji

Eva
3.5.2017 11:07

Tak jsem se podívala, co je geode dort, a to je tedy věc. Ohledně použití kandysu Vám neporadím, každopádně je tak tvrdý, že se podle mě dá dostat z čehokoli jen kladívkem. 🙂 Asi byste se měla spíš podívat na návod a postup přímo u geode dortů, jak je dělají.

Hana
18.7.2017 23:46

Dobry den ,diky moc za dokonaly recept s navodem ,zkoušela jsem vyrobit kandys a je naprosto užasny ,použila jsem je na ozdobeni dortu,dělala jsem ruzne velikosti na zapich k panence tema ledove kralovstvi.

Eva
19.7.2017 22:20

To mám opravdu radost, že se Vám vše podařilo bez problémů. Ozdoby byly určitě moc krásné. Já dělala kandys jen tehdy jednou, a i když to vypadalo skvěle, už by se mi do něj nechtělo. Ale proces je to moc zajímavý. 🙂

Iveta Dvorakova
6.11.2017 19:37

Dobry den. Kdyz chci udelat samostatne krystaly….?

Eva
8.11.2017 21:22

To neporadím. 🙁

Hanka
13.11.2017 23:05

Samotné krystaly jsme dělali už na ZŠ. Potřebují na něčem začít krystalizovat, takže jsme roztok nalili do skleněné misky a vsypali do ní pár zrnek cukru. Kolem každého zrnka začne růst krystal. 😉

Eva
14.11.2017 17:01

Děkuji za užitečnou radu, Hanko. 🙂

Eliška
26.11.2017 13:05

dobrý den,
ráda bych se vás zeptala, jestli jdou přírůstky cukru dolů ze skleniček….nemám v plánu je zničit, děkuji předem za odpověd 🙂

Eva
26.11.2017 22:21

Cukr zůstává cukrem, ať s ním provádíte cokoli. A cukr se ve vodě rozpouští, jak známo. Takže sklenice rozhodně nezničíte. Dokonce i hrnec s připeklým, jak kámen tvrdým karamelem umyjete, když do něj dáte vodu a necháte ji působit. Voda by ale měla být teplá. Horká až vařicí působí úplně nejlépe, resp. nejrychleji. Asi jako když si nasypete do čaje cukr – v teplém čaji se rozpustí, ve studeném už moc ne. 🙂

Dana
9.5.2018 18:35

Dobrý den
Tak jsem jedna z těch nešikovných.Cukr s vodou se mi ani po hodině pomalého rozpouštění nepovedlo přivézt k průhlednému stavu.Stále se mi tvořily bublinky a pěna.Poraďte mi prosím,zda příště rozpouštět rychleji a nebo,zda je tak dlouhá doba normální.Dělala jsem pro začátek z půl litru vody.Cukr mi při chladnutí znovu zcukernatěl.Ještě zkusím koupit jiný cukr…

Eva
9.5.2018 20:36

Podle mě není problém v cukru. Mě spíš zarazilo to „pomalé“ rozpouštění. Proč a jak pomalé? Když se vaří voda, tak se vaří. Pokud by se nevařila, tak se bude cukr rozpouštět dlouho a pomalu i v menším množství, natož takové kvantum. Zkuste si představit horké a studené kafe, ve kterém se cukr rozpustí o poznání dřív? V horkém. Vůbec si neumím představit, že by se to vařilo hodinu – to by se sirup buď vůbec nesměl vařit, nebo by se musel zredukovat natolik, že by by byl hustý a při vychladnutí by ztuhnul. A ještě po delším vaření by nejspíš zkaramelizoval.
Takže normálně do vroucí vody nasypat cukr, po částech je to lepší – líp se rozpustí než celá hromada najednou- a míchat a vařit do rozpuštění. Hotovo. Jedině ještě můžu poradit, abyste si pustila nějaké instruktážní video. Když zadáte do googlu „How to Make Rock Candy“, několik vám jich vyjede.

Lolík
14.10.2019 20:35

Super

Jingle
17.1.2020 19:08

Dobrý den, díky za hezký návod. Co by se prosím stalo, kdybych použila klasické potravin. barvy (ne gelové), jako je třeba Ovo? Asi by se cukr srážel v celém roztoku? Děkuji.

MarŤA
20.1.2020 18:09

Dobrý den, už dva dny mám ve sklenicích a stále se nic neděje, udělala jsem něco špatně? 🙁 uvařila jsem vodu ,pak v ní rozpustila cukr, má se taky provařit?

Me
16.4.2020 13:03

No jasne, prosimte

Anonym
12.7.2020 18:41

Zkusím to ale nevím jestli se to bude hodit na oslavu desátých narozenin 🎉🎊🎁ale určitě je to dobrý recept

Andrea
19.4.2021 19:07

Asi blby dotaz,ale kolik by mel mit roztok stupnu pred nalitim do sklenice? Bojim se aby nerupla🙈

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily