Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Čokoládový dort s pomerančovou pěnou

čokoládový dort s pomerančovou pěnou

Nebo pomerančový dort s čokoládovou pěnou? Ona totiž chuť pomerančů je stejně intenzivní jako chuť čokolády a kombinace je to dokonalá. Dlouho jsem ho nosila v hlavě, a když konečně měli v Lidlu ty správné pomeranče, velké, s tlustou a pevnou, sytě oranžovou kůrou, šťavnaté a sladké, pustila jsem se do něj. A tady je recept.

Čokoládový piškot

  • 2 vejce
  • 60 g třtinového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
  • 2 lžíce oleje
  • 35 g hladké mouky
  • 15 g kvalitního kakaa

Pomerančová pěna

  • 5 plátků želatiny Dr. Oetker
  • 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (asi 3-4 pomeranče, podle velikosti a šťavnatosti)
  • 50 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 200 ml smetany ke šlehání

Čokoládová pěna

  • 100 g kvalitní čokolády 72%
  • 200 g smetany ke šlehání

Čokoládová poleva

  • 80 g kvalitní hořké čokolády
  • 60 ml mléka
  • 10 g medu nebo zlatého sirupu
  • 10 g másla
  1. Vejce s cukrem šlehám alespoň 20 minut do husté pěny. V závěru šlehání snížím rychlost, přidám pomerančovou kůru (strouhám jen tu oranžovou vrstvu bez bílého a samozřejmě z dobře omytého pomeranče) a olej, a hned šlehač vypnu (nebo olej vmíchám už jen drátěnou metlou). Na směs proseji mouku s kakaem a lehce vmíchám gumovou stěrkou. Peču při asi 180°C. Nechám chvíli chladnou ve formě, pak vyndám a nechám vychladnout zcela (a opájím se krásnou pomerančovou vůní). Lze korpus i obrátit, aby se povrch trochu vyrovnal, je-li to třeba.
  2. Namočím plátky želatiny do studené vody, asi na 5 minut.
  3. Vymačkám šťávu z pomerančů, dám ji spolu s cukrem do rendlíku a nechám vařit, dokud se cukr nerozpustí. Stáhnu z plotny, přidám pomerančovou kůru a vanilku, a pak drátěnou metlou vmíchám vyždímanou změklou želatinu (šťáva musí být teplá, klidně i hodně, ale nesmí být vroucí). Když se želatina rozpustí, což je hned, nechám tekutinu chladnout – dobré je to urychlit např. přelitím do jiné studené nádoby, ponořením misky do jiné se studenou vodou, později lze dát i do lednice, mezi tím vždy občas promíchat.
  4. Připravím si kruhový ráfek na podnos, upnu do něj piškotový korpus a boky zevnitř ještě vyložím dortovou fólií. Upnu opravdu pevně, protože pomerančová pěna bude řídká, tak aby neprotekla po stranách.
  5. Ušlehám smetanu.
  6. Když je pomerančová šťáva zchladlá, začnu ji postupně metlou vmíchávat do ušlehané smetany. Dobré by bylo, kdyby už začala houstnout, já jsem ale nechtěla čekat, tak jsem ji zamíchala ještě v řídkém stavu, díky čemuž pak byla velmi řídká i smetanová směs – ale žádný strach, ono to zhoustne. Smetanovo-pomerančovou směs chladím v lednici (to kvůli urychlení), stále kontroluji a promíchávám, aby byla konzistence a hustota rovnoměrná. Jakmile pěna zhoustne natolik, že už nehrozí její vsáknutí do korpusu, naliji ji na piškotový podklad a dám do lednice chladit.
  7. Připravím si základ na čokoládovou pěnu, resp. šlehanou ganache – viz zde.
  8. Když pomerančová pěna dostatečně zatuhne, vyšlehám ganache do pěny podle návodu a nanesu ji na pomerančovou pěnu. Uhladím a nechám v lednici tuhnout přes noc do druhého dne.
  9. Druhý den si připravím čokoládovou polevu. Mléko, máslo a med dám vařit. Jakmile se na mléce objeví první bublinky varu, stáhnu ho z ohně a přidám čokoládové pecky (nebo čokoládu nalámanou na kousky). Míchám tak dlouho, až se čokoláda hladce rozpustí. Pokud v polevě přetrvávají takové malé kousíčky čokolády, které se ne a ne rozpustit, dám znova trochu zahřát na oheň. Polevu naliji v tenké vrstvě na dort a krouživými pohyby s podnosem nechám čokoládu rozlít až ke krajům – když se obejdu bez nože, bude povrch dokonale hladký.
  10. Dort dám ještě na chvíli do lednice, aby poleva ztuhla. Odstraním ráfek, opatrně odloupnu pruhy fólie, poupravím chybičky a dozdobím.

Tipy: Z množství uvedeného v receptu jsem připravila dort o průměru asi 17 cm. Dobře vybírejte pomeranče, jednak aby byly opravdu chutné, jednak aby poskytly dobrou kůru. Pomerančová pěna je hodně jemná, tudíž měkká, tudíž rosolovitá. Když zahýbu talířkem s ukrojeným kouskem, bude se klepat jako amarouny. Ale přesto je pevná, vydržela dokonce převoz po středočeských silnicích. Naopak čokoládová pěna je po vyndání z lednice trochu tužší, za což může čokoláda, takže je dobré nechat dort před konzumací chvíli při pokojové teplotě, aby ganache povolila. Výsledná chuť je sice jednoduchá, ale (už jsem to psala a musím to napsat znovu) dokonalá, a vůně též. Jestli pamatujete takové bonbóny z pomerančového želé v hořké čokoládě, co se před mnoha lety prodávaly, tak tenhle dort chutná velmi podobně.

komentářů 26

majka
21.2.2015 0:58

dort měl obrovský úspěch, budeme ho opakovat. Děkuji za skvělý recept. Mňam 🙂

Eva
21.2.2015 16:06

Super. Mám radost. 🙂

Darja
1.3.2015 19:50

Chci se zeptat, jak velka forma je na korpus?

Darja
1.3.2015 19:52

Omlouvám se uz jsem si to docetla dokonce:-)

Zuzana
15.3.2015 10:43

Milá Evo, čistě náhodou jsem objevila vaše stránky a nestačím se divit, jaké krásné dortíky připravujete. Můžete mi prosím poradit, jak udělat dorty tak uhlazené a upravené? Ať se snažím sebevíc, tak ty moje vypadají jako kdyby je dělalo malé dítě 🙁
Děkuji a přeji hezký den, Zuzana

Eva
15.3.2015 19:44

Všecko popisuji v receptech, takže už mě žádná další rada nenapadá. Hodně dělá, aspoň na bocích, ta fólie, kterou se ráfek vyloží zevnitř a která je hladká, takže se pak dá celkem snadno odloupnout. Ale jinak je to asi věc cviku, takže jen trpělivost. 😉 A jinak moc děkuji.

Zuzka
6.4.2015 8:53

Evi, krasnej dort, super recept. Potrebovala bych ho ale asi tak jednou velky. Nemel by v tom byt problem kdyz surovin pouziju jednou tolik? Samozrejme rafek zvetsim… Dekuju Zuzka

Eva
8.4.2015 21:35

Jednou tak velký, to jakože průměr 34cm? Fakt takhle velký? To nevím, to spolkne asi víc než dvojnásobnou dávku. Ta by mohla vystačit asi tak na průměr 26cm. Na 34cm by to musel být snad i čtyřnásobek základního množství. Aspoň tak nějak bych to odhadla.

Dana
30.5.2015 8:54

Dobrý den,
jaká folie je myšlená? Obyčejná potravinářská, nebo ta pevnější co někdy bývá okolo dortů, nebo zákusků?
Děkuji Dana

Eva
30.5.2015 9:59

Potravinářská určitě ne, s tou se nedá pracovat, je příliš tenká a mačká se. Může to být ta, co bývá kolem zákusků, když ji seženete, ale taky to s ní chce trochu šikovnosti, protože je tenká. A stojí v řádu stovek korun, protože se prodává většinou po tlustých kotoučích. Já nejčastěji používám obyčejné průhledné desky, které koupím v papírnictví, ne příliš tvrdé, hladké. Ty nastříhám na pruhy a po použití umyju, takže je můžu používat opakovaně. Navíc to stojí pár korun.

majka
9.6.2015 0:30

Dobrý den, protože je sezona jahod, zkusila v receptu změnit pomeranče za jahody a výsledek měl opět úspěch. Jahody jsem mačkala přes sítko ( aby tam nebylo ani jedno malé zrníčko ) a dala jsem jich trochu víc 🙂 Doporučuji vyzkoušet. Mějte se prima. Majka

Eva
9.6.2015 17:45

Improvizaci fandím. 🙂

Magda
9.2.2016 9:23

Dobrý den, prosím o radu- při potahování dortu mi na něm často zůstávají cukrové skvrny,z cukru který jsem použila při podsypávání, aby se mi hmota lépe válela. Je nějaký trik na odstranění tohoto zbylého cukru?
Děkuji Magda

Eva
9.2.2016 17:58

Já když válím marcipán, ničím nepodsypávám. Používám silikonový vál a na něj se nic nepřilepí.

Anonym
18.4.2016 19:10

Můžu se zeptat, kde jste sehnala fólii na ,,ohrádku“ pro dort?

Eva
18.4.2016 22:01

Teď používám dortovou fólii, kterou prodávají některé e-shopy s cukrářskými pomůckami. Většinou ji označují jako fólii na semifreda. Ale začínala jsem s obyčejnými plastovými deskami z papírnictví, které jsem nastříhala na pruhy, pak vždycky omyla a použila znovu.

Veronika
6.5.2016 13:57

Jak asi dlouho se peče ten piškot?

Eva
6.5.2016 19:25

Já nevím, já to nikdy neměřím, ale piškot se dělá v téhle tloušťce rychle, tak pár minut.

Veronika
6.5.2016 21:52

Díky

Martina
10.5.2016 13:02

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda se da tento (nebo i jine dorty, kde se pouziva pena) sestavovat v klasicke pecici forme? Te, ve ktere se pekl korpus? Rada bych dort vyzkousela, ale nemam nastavitelny rafek. Dekuji a zdravim, Martina

Eva
10.5.2016 23:04

Asi by to šlo, ale o dost obtížněji. Jednak by se dort musel z formy vysunout, ale to by snad nebyl takový problém. Horší je, že korpus se po vychladnutí často trošku zmenší, takže kdybyste jej vložila zpět do formy, už by to možná nebylo kolem něj dokonale utěsněné. Nebo by tedy možná šlo korpus z formy vůbec nevyndavat, nechat ho připečený ke stěnám a pěnu na něj rovnou nalít, ale pak by se zase dostával celý dort špatně ven. No prostě komplikace tu jsou, ale vyzkoušet to můžete – pokud netrváte na perfektním výsledku, tak to nějak určitě půjde. A pak uvidíte, jestli Vás pěnové dorty baví a jestli nebudete chtít ráfek koupit pod stromeček. 🙂

Daniela
14.2.2017 10:44

Dobrý den,
můžete mi, prosím, odpovědět na několik dotazů k postupu? (začátečník :-))

1) Jakým způsobem folii do ráfku vykládáte? Představuju si podélné pruhy vykládáné po obvodu formy. Jak je k formě upevníte, pokud nedrží sami o sobě (v postupu píšete „upnu opravdu pevně“).

2) Po jaké době tuhnutí (orientačně) je možné nanést vrstvu ganache?

3) Zabrání dortový ráfek, aby čokoláda při polévání horní plochy zatekla „do stran“?

4) Myslíte, že je možné celý dort zvládnout za 1 den? (tzn. před politím čokoládou by tuhnul asi 6 hodin)
Mockrát děkuji 🙂

Daniela
14.2.2017 10:57

ještě přecijenom:
5) chtěla bych udělat dort slavnostnější – představovala bych si na vrchu dortu květinu. Myslíte, že pěnový dort takovou ozdobu „unese“? (napadá mě použít tvarovací čokoládu, ale nejsem si jistá, je-li to reálné).
Mockrát děkuji 🙂

Eva
14.2.2017 18:32

To je hodně otázek na dlouhé povídání. 🙂 Podrobněji výrobu pěnových dortů popisuji v kuchařce. Ale ve zkratce:
1. Jak s fólií zacházet, to poznáte nejlépe ve chvíli, kdy to budete dělat. Já se to taky naučila selským rozumem. Tužší fólie je pevnější a sama drží ohnutý tvar, měkká dortová fólie je taková „živější“, proto může být dobré ráfek trochu vymazat olejem, ona se pak na stěnu přilepí a drží. Když se fólie zasune mezi korpus a ráfek, tak je tím skřípnutá a drží taky. To „pevné upnutí“ se týká korpusu, nikde nesmí zůstat mezera. Opravdu to chce hlavně vyzkoušet, bez toho to nejde.
2. Jakoukoli vrstvu lze nanést, když ta spodní vrstva je dostatečně tuhá. To poznáte prostě tak, že na to sáhnete a uvidíte, jestli už to snese další vrstvu. Doba záleží na typu pěny/želé, ale netrvá to dlouho, stačí třeba hodina. Na vrstvení není nutné, aby byla spodní pěna úplně tuhá, jen to už nesmí být tekuté.
3. Samozřejmě. Spodní vrstvy pěn se rozlijí a zatuhnou, nemá kde zbýt nějaké místo na protečení polevy.
4. Lepší je přes noc, ale šest hodin by stačit mělo. Pak je lepší dát čerstvý dort do mrazáku, a když pěna na omak zpevní, tak ho přesunout do lednice. Mrazák tuhnutí urychlí, ale nesmíte dort zmrazit.
5. Pěnové dorty nejsou zas takové křehotinky, aby neunesly nějakou tu ozdobu. 🙂

Daniela
15.2.2017 7:52

Mockrát děkuji za odpověď. Vaší knihu si rozhodně pořídím 🙂
Pěkný den 🙂

Eva
15.2.2017 13:02

Ať se dílo daří a neúspěchy se nenechte odradit, Danielo, díky nim se stejně naučíte nejvíc. 😉

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily