Čokoládový dort s pomerančovou pěnou
Nebo pomerančový dort s čokoládovou pěnou? Ona totiž chuť pomerančů je stejně intenzivní jako chuť čokolády a kombinace je to dokonalá. Dlouho jsem ho nosila v hlavě, a když konečně měli v Lidlu ty správné pomeranče, velké, s tlustou a pevnou, sytě oranžovou kůrou, šťavnaté a sladké, pustila jsem se do něj. A tady je recept.
Čokoládový piškot
- 2 vejce
- 60 g třtinového cukru
- nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
- 2 lžíce oleje
- 35 g hladké mouky
- 15 g kvalitního kakaa
Pomerančová pěna
- 5 plátků želatiny Dr. Oetker
- 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (asi 3-4 pomeranče, podle velikosti a šťavnatosti)
- 50 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
- 200 ml smetany ke šlehání
Čokoládová pěna
- 100 g kvalitní čokolády 72%
- 200 g smetany ke šlehání
Čokoládová poleva
- 80 g kvalitní hořké čokolády
- 60 ml mléka
- 10 g medu nebo zlatého sirupu
- 10 g másla
- Vejce s cukrem šlehám alespoň 20 minut do husté pěny. V závěru šlehání snížím rychlost, přidám pomerančovou kůru (strouhám jen tu oranžovou vrstvu bez bílého a samozřejmě z dobře omytého pomeranče) a olej, a hned šlehač vypnu (nebo olej vmíchám už jen drátěnou metlou). Na směs proseji mouku s kakaem a lehce vmíchám gumovou stěrkou. Peču při asi 180°C. Nechám chvíli chladnou ve formě, pak vyndám a nechám vychladnout zcela (a opájím se krásnou pomerančovou vůní). Lze korpus i obrátit, aby se povrch trochu vyrovnal, je-li to třeba.
- Namočím plátky želatiny do studené vody, asi na 5 minut.
- Vymačkám šťávu z pomerančů, dám ji spolu s cukrem do rendlíku a nechám vařit, dokud se cukr nerozpustí. Stáhnu z plotny, přidám pomerančovou kůru a vanilku, a pak drátěnou metlou vmíchám vyždímanou změklou želatinu (šťáva musí být teplá, klidně i hodně, ale nesmí být vroucí). Když se želatina rozpustí, což je hned, nechám tekutinu chladnout – dobré je to urychlit např. přelitím do jiné studené nádoby, ponořením misky do jiné se studenou vodou, později lze dát i do lednice, mezi tím vždy občas promíchat.
- Připravím si kruhový ráfek na podnos, upnu do něj piškotový korpus a boky zevnitř ještě vyložím dortovou fólií. Upnu opravdu pevně, protože pomerančová pěna bude řídká, tak aby neprotekla po stranách.
- Ušlehám smetanu.
- Když je pomerančová šťáva zchladlá, začnu ji postupně metlou vmíchávat do ušlehané smetany. Dobré by bylo, kdyby už začala houstnout, já jsem ale nechtěla čekat, tak jsem ji zamíchala ještě v řídkém stavu, díky čemuž pak byla velmi řídká i smetanová směs – ale žádný strach, ono to zhoustne. Smetanovo-pomerančovou směs chladím v lednici (to kvůli urychlení), stále kontroluji a promíchávám, aby byla konzistence a hustota rovnoměrná. Jakmile pěna zhoustne natolik, že už nehrozí její vsáknutí do korpusu, naliji ji na piškotový podklad a dám do lednice chladit.
- Připravím si základ na čokoládovou pěnu, resp. šlehanou ganache – viz zde.
- Když pomerančová pěna dostatečně zatuhne, vyšlehám ganache do pěny podle návodu a nanesu ji na pomerančovou pěnu. Uhladím a nechám v lednici tuhnout přes noc do druhého dne.
- Druhý den si připravím čokoládovou polevu. Mléko, máslo a med dám vařit. Jakmile se na mléce objeví první bublinky varu, stáhnu ho z ohně a přidám čokoládové pecky (nebo čokoládu nalámanou na kousky). Míchám tak dlouho, až se čokoláda hladce rozpustí. Pokud v polevě přetrvávají takové malé kousíčky čokolády, které se ne a ne rozpustit, dám znova trochu zahřát na oheň. Polevu naliji v tenké vrstvě na dort a krouživými pohyby s podnosem nechám čokoládu rozlít až ke krajům – když se obejdu bez nože, bude povrch dokonale hladký.
- Dort dám ještě na chvíli do lednice, aby poleva ztuhla. Odstraním ráfek, opatrně odloupnu pruhy fólie, poupravím chybičky a dozdobím.
Tipy: Z množství uvedeného v receptu jsem připravila dort o průměru asi 17 cm. Dobře vybírejte pomeranče, jednak aby byly opravdu chutné, jednak aby poskytly dobrou kůru. Pomerančová pěna je hodně jemná, tudíž měkká, tudíž rosolovitá. Když zahýbu talířkem s ukrojeným kouskem, bude se klepat jako amarouny. Ale přesto je pevná, vydržela dokonce převoz po středočeských silnicích. Naopak čokoládová pěna je po vyndání z lednice trochu tužší, za což může čokoláda, takže je dobré nechat dort před konzumací chvíli při pokojové teplotě, aby ganache povolila. Výsledná chuť je sice jednoduchá, ale (už jsem to psala a musím to napsat znovu) dokonalá, a vůně též. Jestli pamatujete takové bonbóny z pomerančového želé v hořké čokoládě, co se před mnoha lety prodávaly, tak tenhle dort chutná velmi podobně.
Komentáře: 30
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.