Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Karamelový pudink

domácí karamelový pudink

  • 1/2 l mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 4 lžíce vody
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • asi 1/4 lžičky soli
  • 15 g másla
  1. Z mléka si trochu odliji – asi 50-100ml. Dobře v něm rozmíchám škrob, a také sůl.
  2. Do kastrůlku nasypu cukr, přidám vodu a zahřívám na plotně. Než se cukr s vodou rozpustí na sirup a začne vřít, občas to promíchám vařečkou. Když se sirup začne vařit, už nemíchám, jen sleduji. Zahřívám stále na docela vysokou teplotu. Když se sirup vaří několik minut, začne hnědnout. V tu chvíli už do něj zase občas sáhnu vařečkou, abych přes pěnu a bublinky viděla, jak moc hnědý je, a případně jej i promíchla. Ale ne moc. Jakmile sirup nabere středně hnědou barvu (zkaramelizuje), přiliji k němu mléko.
  3. Kvůli studenému mléku rozpuštěný cukr opět ztuhne, ale to nevadí. Jen dál zahřívám, akorát dám pozor, aby to nevypěnilo přes okraj. Z toho důvodu je i lepší použít užší vyšší kastrol. Zároveň ze začátku ani nezasahuji vařečkou, protože by se na ni ztuhlý cukr akorát přilepil. Teprve po chvíli to opatrně zkouším, a když vidím, že cukr už je zase povětšinou rozpuštěný, tak promíchám. Rozpuštění jde docela rychle a pak mám tedy takové světlé béžové mléko. To vařím dál 15 minut, přičemž by se mělo opravdu docela vařit – tedy se na hladině tvoří vyšší bohatá pěna, ale zase ne tak vysoká, aby přetekla na plotnu.
  4. Po oněch 15 minutách karamelové mléko sice nijak nezhoustne, jen je trochu tmavší. A samozřejmě se poněkud vyvaří, proto je ho méně. Nyní k němu za stálého míchání vliji mléko smíchané se škrobem. (Před vmícháním je znovu prošlehám, protože rozpuštěný škrob si po nějaké době klidu zase sedá na dno.) Míchám, přivedu k varu a pak vařím poklidně ještě asi minutu. Nakonec přidám máslo a míchám, dokud se nerozpustí. Stáhnu z plotny a naliji do misek. Nechám vychladnout.

Tipy: Karamelový pudink je takový nejistý. Jednak třeba nevíte, jak moc se vám vyvaří mléko s karamelem, přičemž právě ono spoluurčuje výslednou hustotu. Také není úplně přesné dávkování škrobu – možná máte přesnou elektronickou váhu, ale já ne, a trochu škrobu mi s váhou nic neudělá, zato hustotu pudinku už to ovlivnit může. Takže ještě víc než u vanilkového pudinku platí, že si musíte nějak sami ozkoušet, kolik škrobu je pro vás akorát. Další věc je samotný karamel. Karamel je dobrý a právě on dělá chuť. Žádné umělé aroma. Jenže karamel je cukr. Takže čím karamelovější pudink, tím také sladší. A když bude sladký moc, bude sladký moc. A kde je ta správná rovnováha mezi chutí a sladkostí? Asi zase jen ve vašich rukách. Proto i množství cukru si můžete přizpůsobit. Stejně jako u vanilkového pudinku se nemusíte bát silného škraloupu. Tedy aspoň jsem nabyla dojmu, že většině lidí škraloup vadí, ovšem já ho mám naopak ráda. Recept je na půl litru mléka, ale pudinku je trochu méně než byste čekali, protože se mléko zčásti vyvaří.

Kromě karamelového pudinku můžete zkusit i recept na domácí pudink čokoládový nebo vanilkový.

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily