Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Vanilkový pudink

domácí vanilkový pudink

  1. Z celkového množství mléka si dám trochu stranou do misky (asi 4 lžíce) a v něm dobře rozkvedlám žloutky. Pak v tom ještě rozmíchám škrob, aby se rozpustil.
  2. Ostatní mléko dám do kastrůlku, přisypu cukr, přidám vanilkový extrakt i pastu, a zahřívám na plotně. Když se mléko už už vaří, odstavím ho a pomalu začnu přilévat k rozkvedlaným žloutkům. Během toho hbitě míchám drátěnou metlou. Po vlití části horkého mléka už jsou žloutky uvyklé na vysokou teplotu, proto kastrol se zbývajícím mlékem postavím zpět na plotnu (teplota stažená na minimum) a žloutky s mlékem k němu přiliji. Stále míchám. Pudink zhoustne nejspíš ihned po vlití směsi žloutků, mléka a škrobu. Opatrně zahřívám a přivedu pudink k varu. Krátce povařím, asi minutu nebo dvě, ale je to opravdu spíš jen prohřívání na pokraji varu, nesmí se skutečně fest vařit, to by vám žloutky nepoděkovaly. A samozřejmě stále dobře míchám metlou.
  3. Pudink vliji do misek a nechám vychladnout. Po důkladném vychladnutí by se měl dát i bez problémů vyklopit.

Tipy: Vanilku můžete dát jen ve formě extraktu, semínka však budí ten správný dojem skutečné vanilky. Množství si určete sami, ale vanilka je to jediné, co dodává chuť, tak by měla být dostatečně cítit. Pochopitelně můžete použít i vanilkový lusk. V tom případě doporučuji kromě vydlabaných semínek vložit do ohřívaného mléka také zbylý rozpůlený lusk a nechat ho tam, dokud se mléko nezačne skoro vařit. Pomůže mléko provonět. S dávkováním škrobu je to složitější, ale to si asi vychytáte sami, kolik ho tam chcete mít, resp. jak hustý pudink vám vyhovuje. Jestli nemáte rádi škraloup, tak tady v podstatě ani není. Povrch samozřejmě zatuhne a jakoby zaschne, má tmavší barvu, ale stále je součástí pudinku – je tenčí, méně tuhý a ani vlastně nejde sloupnout.

Kromě vanilkového pudinku můžete zkusit i recept na domácí pudink čokoládový nebo karamelový.

Komentáře: 3

Veronika
23.6.2017 15:58

Já tak ráda vidím, že někdo dělá domácí pudink! Našla jsem tyto stránky úplnou náhodou, zítra podle vás budu péct dort, tak jsem zvědavá 🙂

Eva
25.6.2017 21:15

Taky jsem zvědavá. 😉

Evee merva
16.8.2019 14:18

Jee, dnes jsem na Vašich stránkách poprvé a moc mě baví. Nejvíc ze všeho to Vaše já v receptech 💖 luxusní.
Ted k pudinku, od dítěte me zajímalo, proč je pudink v kelímku bez škraloupu a má takovou zvláštní až zelatinovou konzistenci…v těch nejlevnějších až vodovou chuť. A až asi po 20 letech, teď nedávno, jsem objevila v tureckém receptu domácího pudinku ten onen trik. Oni po uvaření směs postupně promychavaji, a až není tak úplně vařící, vmichaji do něj lžíci másla a led. Cucela jsem jak puk. Zajímalo by mě, jestli jste někdy něco podobného viděla nebo zkoušela.
Pudink z prášku je jaksi easy… Ale ten domácí, ten umí někdy pěkně potrápit. Nebo při experimentech s pudinkovymi krémy 😂

Díky za sdílení Vašich zkušenosti 😊 moc mě to baví

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily