Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Koláč se sušenými šveskami

koláč se sušenými švestkami

Na nějaký podobný koláč se sušeným ovocem jsem si dlouho brousila zuby. Čas uzrál. Pročetla jsem si pár podobných receptů a vytvořila vlastní variantu na základě toho, co jsem tak nějak měla doma k dispozici. Pak jsem zvědavě čekala, jak to dopadne, a kupodivu to dopadlo moc dobře. Koláč je ovšem z pochopitelných důvodů dost sladký a takový vydatný, takže se ho nedá sníst moc najednou. Ale to je u sladkého vlastně výhoda, když vás uspokojí i malý kousek.

Křehké těsto z celozrnné mouky

  • 220 g celozrnné mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 120 g másla
  • 4 lžíce vody

Ovocná náplň

  • 320 g sušených švestek bez pecek
  • 80 g sušených brusinek
  • 2 středně velká jablka
  • 100 ml mandlového likéru Amaretto
  • 200 ml pomerančového džusu 100%
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/4 lžičky mleté vanilky

na dokončení: asi jedna lžíce marmelády bez kousků (použila jsem domácí rybízovo-jahodovou)

  1. Těsto: Sypké suroviny promísím v míse. Nakrájím máslo na kousky a prsty zapracuji do mouky. Je jedno, jestli je máslo studené nebo povolené, mezi prsty se dá promnout obojí. Pak začnu přidávat po lžících studenou vodu. Vždy zpracuji, abych měla přehled o konzistenci a náhodou to s vodou nepřehnala, ale ty čtyři lžíce by měly být akorát na to, aby se vše spojilo do hladkého kompaktního těsta. Zabalím do potravinové fólie a dám odpočinout do lednice. Zatím připravím náplň.
  2. Náplň ze sušených švestek: Do kastrůlku dám celé sušené švestky, brusinky a oloupaná, na kousky nakrájená jablka. (Nejjednodušší je jablko oloupat a pak ho nožem po malých kouskách okrajovat kolem dokola, až na ohryzek.) Přiliji vodu, džus a Amaretto, přisypu cukr a vanilku, a všechno promíchám vařečkou. Přikryji pokličkou a přivedu k varu. Nejprve dusím pod pokličkou asi 10 minut, pak dám pokličku pryč a vařím tak dlouho, dokud se tekutina nevyvaří. Jak dlouho to bude trvat, to záleží na různých okolnostech: čím častěji budu míchat, tím rychleji se bude tekutina odpařovat; stejně tak k rychlejšímu odpařování přispěje větší průměr kastrolu, v úzkém hlubokém to půjde pomaleji. Mně to trvalo asi 25 minut. Občas míchám. Když už tam není viditelná tekutina, ale směs je spíš kašovitá, přeliji ji do hlubokého užšího hrnce a ponorným mixérem vymixuji dohladka. Dám chladnout, ideálně ven, když je zima.
  3. Dokončení: Připravím si nízkou formu na koláč o průměru 22cm. Mám keramickou a nijak jsem ji nevymazávala. Těsto vyndám z lednice a na lehce pomoučeném vále rozválím na placku, tak abych jí mohla formu vyložit (plus malá rezerva, která ale vznikne sama sebou díky tomu, že vyválený tvar není dokonalý kruh). Těsto má tendenci se trochu drobit, protože přece jen jsem upřednostnila sypké suroviny nad máslem – přišlo mi to zdravější a také je pak těsto křehčí. Placku těsta přenesu opatrně pomocí válečku do formy, rozložím a prsty lehce přitisknu na dno. Pak přitisknu těsto i po stranách a to, co nahoře vyleze mimo kraj, ohnu přes ten kraj. Vezmu váleček a přejedu s ním okraj formy, čímž se ten přebytek těsta jakoby odřízne. Doupravím prsty. Těsto na dně namažu hustou marmeládou bez kousků, ale dám jen nepatrně tenkou vrstvičku. Na koláč naliji vychladlou, resp. vlažnou švestkovou směs a rozprostřu. Nahoru položím srdíčka, která jsem vykrojila z přebytku těsta. Peču v troubě vyhřáté na cca 180°C přibližně 20 minut. Těsto by mělo shora trochu ztmavnout, ale ne se začít připalovat. Vypnu troubu a nechám ještě 10 minut dojít. Vyndám z trouby a nechám dobře vychladnout.

koláč se sušenými švestkami

Tipy: Recept jsem opravdu vytvářela hodně od boku a nejspíš bylo trochu štěstí, že to vytvořilo chutný celek (aspoň pro mě chutný). Ale je možné recept jakkoli upravovat – vynechat ořechy, místo celozrnné mouky dát hladkou, nakombinovat jinak ovoce (hodily by se třeba i sušené meruňky nebo datle), použít jablečný džus místo pomerančového, použít jiný likér nebo třeba sladké dezertní víno, místo vanilky dát skořici či jiné koření… To všechno by šlo, jen je otázkou, jak by to dopadlo. Prostě to chce nebát se a vyzkoušet. Náplň je opravdu dost sladká, takže i když jsem myslela, že dvě lžíce cukru je dostatečně málo, šlo by myslím ještě ubrat. Na druhou stranu těsto není sladké skoro vůbec, takže se to pěkně doplňuje. Kdybyste si ale mysleli, že to na vás bude přece jen moc, udělejte náplně slabší vrstvu. Naopak ztlušťovat podklad neradím, protože tohle těsto se moc dobře nepropéká a je dobré ho vyvalovat do tenčí vrstvy. Džem na těsto dávám z toho důvodu, aby se vytvořila na těstě ochranná bariéra a náplň se do něj nevsákla, navlhlé těsto by se totiž hůř propékalo. A na závěr rada: když nahoru dáte na ozdobu tvary vykrájené ze zbytků těsta, odstraňte je při krájení a rozkrojte zvlášť, pak je na koláč vraťte. Jinak byste je totiž do náplně zatlačili, ona i po upečení zůstává měkká. Nebo tvary rozložte tak, aby mezi nimi zůstaly cestičky pro nůž.

Bez komentářů

Dosud bez komentářů. Budete první.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily