Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Ořechový dort s vanilkovým krémem

ořechovo-vanilkový dort

Ořechové těsto

  • 200 g měkkého másla
  • 220 g krupicového cukru
  • 4 větší vejce pokojové teploty
  • 200 g hladké mouky
  • 2 rovné lžičky PDP
  • špetka soli
  • 120 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 8 lžic mléka

Vanilkový krém

  • 2 bílky
  • 110 g krupicového cukru
  • 160 g měkkého másla
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty
  • 250 g mascarpone
  1. Ořechové těsto: Množství surovin si rozpočítám na poloviny, abych mohla upéct dvě stejné nižší placky. Ty se budou lépe péct než jeden vyšší dort.
  2. Máslo s cukrem šlehám 3 minuty elektrickým šlehačem. Pak začnu za stálého šlehání přilévat rozšlehaná vejce. Musí být předem vyndaná z lednice, protože vychlazená by způsobila srážení másla. Přilévám po troškách a vždy počkám, až se dávka vajec zašlehá, než přiliji další. Po vlití posledního zbytku vajec setřu gumovou stěrkou stěny mísy a ještě vše krátce prošlehám. Mouku proseji s práškem do pečiva a solí, a promíchám s mletými ořechy. Nasypu vše do mísy s máslovou hmotou, přiliji mléko a znovu prošlehám šlehačem. Stačí na střední rychlost a jen tolik, aby se vše spojilo do hladkého těsta, žádné dlouhé šlehání není třeba. Těsto bude mimochodem hodně husté.
  3. Formu o průměru 17 cm vyložím pečicím papírem – dno i boky. Přemístím do ní těsto a důkladně ho rozetřu do placky a uhladím. U stěn ho vytáhnu kousek výš, protože při pečení se těsto uprostřed trochu zvedne, tak aby boule nebyla moc vysoká. Peču při cca 170°C asi půl hodiny. Nechám trochu vychladnout, odstraním formu a upeču druhou placku z druhé poloviny surovin. Máte-li dvě stejné formy, můžete je samozřejmě péct najednou, protože při této velikosti se bez problémů vejdou do trouby vedle sebe.
  4. Vanilkový krém: Připravím máslový krém nastavený bílkovým sněhem podle základního receptu. V závěru, když elektrickým šlehačem zašlehávám máslo, do něj všlehám i vanilkovou pastu (lze samozřejmě použít i vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk). K hotovému krému přidám do mísy kelímek mascarpone (je-li v něm odloučená tekutina, sliji ji pryč) a krátce na nízkou rychlost zašlehám. Nakonec promíchám gumovou stěrkou, hlavně ode dna a stěn, a krém je připraven k použití.
  5. Dokončení: Z dortových placek sloupnu papír a seříznu vyboulené vršky. Rozříznu na poloviny, takže mám celkem čtyři dortové pláty. Jedna upečená placka po seříznutí mi vyšla 3 cm vysoká, takže jeden dortový plát měl 1,5 cm tloušťku. Pláty pospojuji tenkou vrstvou krému. Celý dort obmažu nejdřív jen tence krémem, abych začistila drobky, a vyplním krémem mezery ze stran. Pak celý dort obmažu libovolným způsobem načisto a dozdobím. Dám do lednice vychladit.

ořechovo-vanilkový dort

Tipy: Těsto je opravdu ořechové a moc dobré. Je takové hutnější, žádný nadýchaný obláček, ale je měkké a vůbec nepůsobí mastně, i když se to může při pohledu na množství másla zdát. Odřezky jsem s chutí snědla k snídani, bylo to jak ořechová bábovka. Krém je zase úžasně sladce vanilkový. Na někoho možná až moc sladký, ale ono to k té vanilce tak nějak patří. Měla jsem problém, abych ho z misky nevyjedla samotný. Vanilka dodá tu správnou voňavou chuť a mascarpone zase chuť smetany, takže mnozí by byli asi překvapeni, že jde vlastně o máslový krém. Však je taky dvojnásobně odlehčený. V lednici ztuhne stejně jako máslový krém, ale není tolik tvrdý, proto není nepříjemné jíst ho i v tom ztuhlém stavu. Při pokojové teplotě rychleji poleví. Na rozdíl od klasického máslového krému není ale tak hladký, protože mascarpone mu dodává takovou trošku porézní konzistenci, či jak to nazvat. Také je náchylnější na poškození – když třeba na povrch sáhnete prstem nebo zavadíte nožem, tak se nejspíš na nůž přilepí a strhnete ho. Kromě mascarpone můžete do základního máslovo-bílkového krému vmíchat třeba i šlehačku, vyšlehanou pěkně do tuha. Tu však nezašlehávejte, ale jen vmíchejte gumovou stěrkou. A asi jí bude stačit 200 g. Ostatně poměry jak mascarpone tak šlehačky jsou jen orientační, může jich být méně, a možná i víc. Mascarpone by mělo být mimochodem tužší, ne řídké. Za marcipánovou veverku se omlouvám, líp to opravdu nešlo.

ořechový dort s vanilkovým krémem

komentářů 10

Milada
11.12.2016 0:24

Za veverku se neomlouvejte, chtěla bych vidět, kdo by ji udělal líp. A dort vypadá moc dobře, určitě ho zkusím.
Přeji Vám, Evo, hezké vánoce.

Daniela
11.12.2016 16:13

Nádherný dort i veverka ,vyzkouším co nejdříve. I ja přeji klidné a krásné Vánoce a v novém roce spousty nových úžasných nápadů, které s námi sdílíte na těchto vašich super stránkách. ❤️🎄❤️

Eva
11.12.2016 23:47

Milada: Určitě by někdo zvládl veverku líp, ale jsem ráda aspoň za toto. Kdybyste viděla předchozí pokusy… 🙂 Krásné Vánoce i Vám.
Daniela: Děkuji mockrát a také přeji hezké vánoční svátky. 🙂

Adéla
31.12.2016 14:21

Dobrý den, jdu si za Vámi pro radu. Mám pocit, že jsem tady kdysi narazila na přepočet množství těsta a velikosti formy a teď to nemůžu najít. Ani ve Vaší kuchařce to nemůžu najít a nevím, jestli jsem slepá, nebo se pletu 🙂 Mohla byste mě prosím navést správným směrem?
Chci tenhle dort upéct babičce k narozeninám, protože miluje ořechy a Váš bílkový krém je vynikající, prostě ideální kombinace. Jen bych dortík potřebovala trochu větší, přeci jen pro 12 lidí se mi 17 cm zdá málo.

Eva
31.12.2016 19:18

Ó ano, dortová matematika. 🙂 V kuchařce ji najdete na str. 23 (vlevo dole a vpravo nahoře).

Adéla
31.12.2016 22:11

Jééé, jsem slepá. 🙂 Na tuhle stránku jsem koukala dneska 2x. Moc děkuji. Přeji šťastný nový rok a spoustu dalších skvělých receptů a nadšených čtenářek Vašich stránek.

Adéla
15.1.2017 14:33

Upečeno a snězeno. Vynikající záležitost. 🙂 Rodinka je zvyklá na klasické piškotové dorty s máslovým krémem, tak mi nechtěli věřit, že vážně není kupovaný 🙂 O veverku jsem se radši nepokoušela a na dort položila napůlené vlašské oříšky a taky to vypadalo dobře. Dortová matematika funguje úplně perfektně. Ještě jednou děkuju.

Eva
15.1.2017 17:14

Mám velkou radost, že vše dopadlo perfektně. 🙂

Alice
19.4.2017 13:08

Dobry den, mohu tento krem pouzit pod potahovou hmotu Montana? Nebo radeji pouzit ten maslovy
odlehceny bilky?
Predem dekuji za odpoved 🙂

Eva
19.4.2017 21:03

No, úplně přesně Vám nepovím. Já myslím, že by to mohlo jít, protože co vím, tak se pod podobné potahovací hmoty často používá máslový krém nastavený pudinkem – a v něm je samozřejmě mléko. Takže z toho mi vyplývá, že když je máslový krém něčím podobným nastavený, tak to do určité míry potahovka snese. Ale kde je ta hranice, kdy už je mléka/smetany/jiných mléčných přísad příliš a začnou potahovku rozpouštět, to nevím, já pracuji jen s marcipánem. Vůbec ale nebude vadit, když si recept upravíte. Až k tomu mascarpone jde totiž o klasický máslovo-bílkový krém. Můžete proto dát třeba o něco méně mascarpone, nebo naopak více másla, aby se ten celkový poměr přiklonil víc na stranu másla. Já tam dala mascarpone spíš více, aby byl krém opravdu takový lehký – když ho však dáte méně, tak se nic nestane, ta smetana ho zjemní i tak, akorát bude pevnější a určitě snesitelnější pro Montanu. Jestli ji používáte často, tak už asi sama odhadnete, co si s ní můžete dovolit, já ji opravdu neznám. 🙂

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily