Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Malinová šarlota

malinova_sarlota malinova_sarlota_kousek

Piškotové těsto

  • 2 vejce
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje z jader vlašských ořechů
  • citronová kůra
  • špetka soli

Malinová pěna

  •  500 g zmrazených malin
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 plátky želatiny Dr. Oetker
  • 200 g  smetany ke šlehání

cukrářské piškoty, maliny na ozdobení

  1. Bílky vyšlehám s cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Už jen krátce a na nízkou rychlost zašlehám žloutky rozmíchané s olejem a citronovou kůrou, a vypnu šlehač. Jemně vmíchám prosátou mouku. Těsto rozprostřu ve tvaru kruhu na plech vyložený pečicím papírem a peču při 180°C. Když je piškot hotový, hned jej i s papírem stáhnu z plechu na mřížku, ať může vychladnout. Když vyjde moc hrbolatě, obrátím jej po chvíli vzhůru nohama, aby se placka trochu srovnala.
  2. Vezmu talíř či podnos, na kterém chci šarlotu mít, a umístím na něj kovový ráfek. Cukrářské piškoty si seříznu, a to jednak dole, aby pěkně stály, a také po stranách, aby k sobě dokonale přiléhaly – když mezi nimi budou mezery, pěna vyteče a nebude to dobře vypadat. Takto upravenými piškoty vyložím ráfek kolem dokola. Pak si změřím, jak velký kruh potřebuji na dno, a vyříznu jej z vychladlého piškotového plátu. Vložím do formy a zkontroluji, že mám všude utěsněno. (Vždy se nejdříve kladou piškoty po obvodu a teprve potom dno, ne naopak.)
  3. Maliny dám do hrnce, nechám je rozvařit a pak je propasíruji přes síto. Tak získám asi 220-230 g malinového protlaku (zatím to tak alespoň vždy vyšlo). Vrátím do hrnce, přidám cukr a citronovou šťávu a nechám ještě krátce povařit, jen co se cukr rozpustí. Stáhnu z plotny a nechám trochu vychladnout.
  4. Plátky želatiny namočím do studené vody na několik minut. Když jsou měkké, vyždímám je a metlou je rozmíchám v teplém (nikoli však vroucím) malinovém protlaku. Za občasného míchání nechám chladnout.
  5. Smetanu vyšlehám do polotuha (asi tak jako hustota poctivého jogurtu). Když je malinová směs už jen vlažná, vmíchám do ní postupně ušlehanou smetanu a dobře vše propojím. Malinovou pěnu naliji do formy vyložené piškoty a dám do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc.
  6. Druhý den odstraním ráfek a šarlotu dle možností dozdobím, nejlépe samozřejmě malinami. Skvěle vypadá, když se po obvodu uváže stuha, proto to také všichni dělají.

Tipy: Z množství uvedeného v receptu jsem připravila šarlotu o průměru asi 18 cm. Cukrářské piškoty se vyplatí koupit nějaké kvalitnější, já je koupila v Lidlu, když byl francouzský týden, a i když byly poměrně drahé, bohatě se vyplatily. Málem jsem je hned snědla, jak byly vynikající. Nebo je samozřejmě také možné si je upéct doma, potom je výhodou to, že se při pečení spečou k sobě a není třeba je seřezávat, upeče se rovnou celý obvodový pás. Nebo se naopak dají použít cukrářské piškoty i na vyložení dna, ale s celistvým kruhovým dnem je dortík na řezu úhlednější. Šarlota (nebo také charlotte) je skvělý lehký moučník a dá se naplnit jakýmikoli šlehačkovými krémy, jinak řečeno pěnami, a ještě jinak bavarois. Malinová a jahodová jsou ale snad nejlepší.

dort s malinovou pěnou

A jiná varianta dortu s malinovou pěnou: obyčejné základní piškotové těsto (je dobré neopominout citronovou kůru, hodně se chuťově k malinám hodí) a dvě vrstvy pěny. Piškot ze tří vajec, pěna z 1,5 dávky v receptu na dort o průměru 20 cm a je hotovo (skoro).

Komentáře: 11

Lucka
18.6.2014 14:45

Šarlotku jsem dělala včera a je dokonalá! Jen se mi ji nepodařilo dokonale utěsnit, takže pěna protekla kolem korpusu a prosákla se i na piškoty. Jak to děláte? Já jsem vykrajovala korpus tak nějak od oka, aby se mezi piškoty vtěsnal, ale mezírky jsem tam měla, jak to nebyl dokonalý kruh.

Eva
18.6.2014 16:14

Korpus jsem vykrojila podle talířku, abych zajistila tvar kruhu. Piškoty jsem dala natěsno k sobě, popř. trošku nožem ještě zarovnala, aby přiléhaly. A ráfek jsem hodně utáhla, piškot je měkký, takže jde stáhnout dost, jen jsem si musela pomoct tkaničkou ovázanou kolem ráfku, která ho držela, aby se mi nepovolil.
Ale hlavně že chutnalo. 🙂

Lucka
18.6.2014 19:42

No už dlouho jsem nejedla takhle dobrý dort :). Smrsknout piškot ve formě mě nenapadlo, dobrý nápad.

Dáša
12.8.2014 16:29

Vyzkoušeno a velká dobrota a jednoduché, kdo by to řekl? 🙂

Sandra
11.8.2015 15:29

Dobrý den, nemáte zkušenost se šleháním sojové nebo rýžové smetany, když je alergie na mléko?

Eva
11.8.2015 16:26

Nemám, bohužel.

Lenka
31.7.2017 12:03

Dobrý den, mohla byste mi napsat kolik potřebuji ingrediencí na níže uvedenou variantu dortu s malinovou pěnou na dort o průměru 24 cm? Velmi děkuji.

Eva
2.8.2017 21:07

To je hrozně těžké říct, protože jak korpus tak pěna mohou být libovolně tlusté. Asi bych to viděla na dvojnásobek surovin, ale jistě to říct nedokážu.

Katka
24.6.2018 13:57

Dobrý den Evi, předně moc děkuji za Vaše stránky! Pekla jsem podle Vašich receptů již několikrát a pokaždé měl dort veliký úspěch. Chtěla bych Vás poprosit o radu – dcera si přeje ke 3. narozeninám růžový dort, tak mě napadlo, že udělám malinovou šarlotu v té druhé variantě. Mám dva dotazy – piškot pečete najednou vcelku a pak proříznete? Nebo každou vrstvu zvlášť? A také co se týče pěny – dáte nejdříve jednu vrstvu trochu zatuhnout do lednice a potom dáváte až další vrstvu piškotu a pěny? Nebo všechny vrstvy najednou? Moc děkuji! Katka

Eva
15.7.2018 23:55

Piškot můžete péct tak i tak. Placka se upeče rychleji, jinak je to celkem jedno.
Lepší je dát další piškotový plát hned, nebo nechat zatuhnout jen trošku, tak se to totiž lépe spojí. Kdyby byla pěna už tuhá, piškot by se k ní nepřilepil.

Adéla
22.7.2020 13:40

Naprosto vynikající, nenáročný recept. Mám tip pro ty, kteří nemají vhodné síto nebo se jim nechce protlak pasírovat – jednoduše maliny rozmixujte. Pár drobných peciček zbude, ale většina se rozmixuje. Autorce stránek skládám poklonu – vše dobře popsané, pro začátečníky, relativně nenáročné na suroviny a výborné.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily