Dort s marcipánem a čokoládou
Těsto
- 160 g mandlového marcipánu (obsah mandlí víc jak 50 %)
- 100 g žloutků (asi 6)
- 50 g měkkého másla
- 150 g bílků (asi 5)
- 85 g cukru krupice
- 65 g hladké mouky
- 35 g kvalitního kakaa
- 35 g mletých mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Krém
- 150 g smetany ke šlehání
- 35 g zlatého sirupu
- 200 g kvalitní bílé čokolády
- 150 g smetany ke šlehání na dokončení
- asi 60 g jemně mletých mandlí v karamelu (mandlový griliáš)
mandlový marcipán na potahování, změklé máslo se zbytky odkrojeného těsta nebo máslový krém na zarovnání dortu pod potah
- Marcipán třu se žloutky a když se spojí dohromady, přidám máslo a vyšlehám do pěny.
- Z bílků a cukru ušlehám pevný sníh a lehce vmíchám do marcipánové hmoty. Nakonec zasypu prosátou směsí mouky, kakaa, mandlí, prášku do pečiva a soli, a s citem zpracuji v hladké těsto. Peču v dortové formě při 170°C.
- Dort po upečení nechám trochu vychladnout, pak jej vyndám z formy a nechám vychladnout zcela.
- Krém: do kastrůlku naliji smetanu a sirup a dám vařit. Čokoládu nalámu na malé kousky. Jakmile smetana začíná vřít, přeliji s ní čokoládu a míchám tak dlouho, dokud směs není krásně hladká (podrobnější popis přípravy ganache zde). Přikryji fólií nebo víčkem a dám do lednice vychladit a ztuhnout.
- Mandlový griliáš připravím obdobně jako klasický griliáš z lískových oříšků (viz recept ganache šlehaná lískooříšková) – mandle smíchám s karamelem, nechám vychladnout, pomelu najemno a ještě proseji přes síto.
- Ztuhlou ganache z bílé čokolády a smetanu ke šlehání (obojí studené, z lednice) společně vyšlehám do lehkého, ale pevného krému. Šlehám při nízkých otáčkách a dávám pozor, aby se krém nesrazil. Nakonec vmíchám mandlový griliáš.
- Dortový korpus nahoře seříznu kvůli zarovnání, 2x prokrojím, promažu ganachovým krémem a znovu spojím. Odkrojený vršek korpusu rozdrobím a smíchám s měkkým máslem (a trochou Amaretta, mám-li ho doma), až dostanu poddajnou měkkou hmotu. Tou pomažu celý dort a pečlivě nožem uhladím (pro finální dokonalé uhlazení je dobré vždy opakovaně namočit nůž do teplé vody a oklepat, aby nebyl moc mokrý, jen pěkně klouzal po povrchu). Dám do lednice zatuhnout.
- Marcipán vyválím, obtisknu strukturální fólii pro větší efekt a celý dort potáhnu.
Tipy: Práci s přípravou mandlového griliáše si usnadňuji tak, že místo něj použiji v Lidlu zakoupenou tyčinku mandlí v cukru a medu (je mimochodem skvělá i jen tak na mlsání). Zlatý sirup do ganachového krému se dá nahradit medem nebo jiným sirupem. Ganache musí opravdu pěkně ztuhnout, takže není vůbec od věci připravit si ji večer předem, nechat ji přes noc v lednici a druhý den už jen vyšlehat se smetanou. Z uvedeného množství jsem připravila dort o průměru asi 17 cm.
Komentáře: 27
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.