Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Dort s marcipánem a čokoládou

marcipanovy_dort

Těsto

  • 160 g mandlového marcipánu (obsah mandlí víc jak 50 %)
  • 100 g žloutků (asi 6)
  • 50 g měkkého másla
  • 150 g bílků (asi 5)
  • 85 g cukru krupice
  • 65 g hladké mouky
  • 35 g kvalitního kakaa
  • 35 g mletých mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Krém

  • 150 g smetany ke šlehání
  • 35 g zlatého sirupu
  • 200 g kvalitní bílé čokolády
  • 150 g smetany ke šlehání na dokončení
  • asi 60 g jemně mletých mandlí v karamelu (mandlový griliáš)

mandlový marcipán na potahování, změklé máslo se zbytky odkrojeného těsta nebo máslový krém na zarovnání dortu pod potah

  1. Marcipán třu se žloutky a když se spojí dohromady, přidám máslo a vyšlehám do pěny.
  2. Z bílků a cukru ušlehám pevný sníh a lehce vmíchám do marcipánové hmoty. Nakonec zasypu prosátou směsí mouky, kakaa, mandlí, prášku do pečiva a soli, a s citem zpracuji v hladké těsto. Peču v dortové formě při 170°C.
  3. Dort po upečení nechám trochu vychladnout, pak jej vyndám z formy a nechám vychladnout zcela.
  4. Krém: do kastrůlku naliji smetanu a sirup a dám vařit. Čokoládu nalámu na malé kousky. Jakmile smetana začíná vřít, přeliji s ní čokoládu a míchám tak dlouho, dokud směs není krásně hladká (podrobnější popis přípravy ganache zde). Přikryji fólií nebo víčkem a dám do lednice vychladit a ztuhnout.
  5. Mandlový griliáš připravím obdobně jako klasický griliáš z lískových oříšků (viz recept ganache šlehaná lískooříšková) – mandle smíchám s karamelem, nechám vychladnout, pomelu najemno a ještě proseji přes síto.
  6. Ztuhlou ganache z bílé čokolády a smetanu ke šlehání (obojí studené, z lednice) společně vyšlehám do lehkého, ale pevného krému. Šlehám při nízkých otáčkách a dávám pozor, aby se krém nesrazil. Nakonec vmíchám mandlový griliáš.
  7. Dortový korpus nahoře seříznu kvůli zarovnání, 2x prokrojím, promažu ganachovým krémem a znovu spojím. Odkrojený vršek korpusu rozdrobím a smíchám s měkkým máslem (a trochou Amaretta, mám-li ho doma), až dostanu poddajnou měkkou hmotu. Tou pomažu celý dort a pečlivě nožem uhladím (pro finální dokonalé uhlazení je dobré vždy opakovaně namočit nůž do teplé vody a oklepat, aby nebyl moc mokrý, jen pěkně klouzal po povrchu). Dám do lednice zatuhnout.
  8. Marcipán vyválím, obtisknu strukturální fólii pro větší efekt a celý dort potáhnu.

Tipy: Práci s přípravou mandlového griliáše si usnadňuji tak, že místo něj použiji v Lidlu zakoupenou tyčinku mandlí v cukru a medu (je mimochodem skvělá i jen tak na mlsání). Zlatý sirup do ganachového krému se dá nahradit medem nebo jiným sirupem. Ganache musí opravdu pěkně ztuhnout, takže není vůbec od věci připravit si ji večer předem, nechat ji přes noc v lednici a druhý den už jen vyšlehat se smetanou. Z uvedeného množství jsem připravila dort o průměru asi 17 cm.

marcipánový dort řez marcipanove_kaly

 

komentářů 25

iveta
20.5.2014 21:41

dobrý den,ráda bych se zeptala,jaký marcipán používáte tady na ten dort…jestli 2
:1 nebo 3:1?děkuji moc Iveta

Eva
21.5.2014 1:23

Na potahování používám vždycky marcipán, který je k tomu speciálně určen – poměr 1:3. Mám s ním tu nejlepší zkušenost. A pokud jde o těsto, tak tam patří marcipán v poměru 1:2, resp. mandlí je tam lehce přes 50%. Tento marcipán je měkký, lepivý a echt mandlový, a koupila jsem ho zatím jednak v Rakousku normálně v obchodě, u nás bohužel jen před Vánocemi, a to v Lidlu právě v jakési předvánoční akci na pečení.

Natalie
29.10.2016 15:42

je v marcipanu nejake barvivo? vypada krasne bile..

Eva
29.10.2016 19:46

Nene, marcipán na potahování je takhle světlejší sám o sobě. Ale bílá to není, stačí když porovnáte s těmi kalami, které na dortu leží. Ty jsou ze Smartflexu a jsou opravdu bílé, marcipán je vedle nich přece jen znatelně tmavší.

Mai B.
29.11.2017 13:42

Tento dort je lahodný, zmizel za pár vteřin. Nejlepší je krém s griliášem.
Moc děkuji za recept, jdu hned vyzkoušet nějaký další! 🙂

Eva
2.12.2017 22:03

🙂

Míša B.
15.3.2018 13:35

Dobrý den Evičko,
moc děkuji za úžasné recepty. Díky Vašich receptům mě pečení začalo bavit a s láskou peču dorty k narozeninám celé rodině 🙂 CHtěla bych se zeptat u tohotu receptu zda se dá zlatý sirup nahradit něcím jiným? Kukuřičných sirupem, medem, agávovým sirupem atd.? Děkuji za odpověď. Míša

Míša B.
15.3.2018 20:39

Už peču 🙂 a před pečením jsem docetla do konce… Takže už vím čím nahradit. Děkuji 🙂

Eva
16.3.2018 22:26

😉

Mai B.
17.3.2018 11:08

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak dlouho myslíte, že by tento dort mohl vydržet v ledničce?
Děkuji!

Eva
18.3.2018 19:36

Asi tak jako jiný potahovaný dort. 🙂

Mai B.
21.3.2018 17:11

A to je? Nemám na to vůbec odhad…

Eva
21.3.2018 17:31

Vydrží pár dnů, ale samozřejmě pak není jako čerstvý. Jestli myslíte, že začne hnít nebo plesnivět, tak to samozřejmě ne. Vysychá a tvrdne jako jakýkoli dort. Když Vám v cukrárně dají dva dny starý zákusek, tak se taky dá sníst, ale není to ono.

Mai B.
24.3.2018 18:28

Děkuji moc za odborný posudek 🙂

Eva
26.3.2018 21:48

😉 🙂

Mai B.
5.5.2018 11:32

Dobrý den,
myslíte, že bych mohla marcipán nahradit fondánem (i v těstě i na potáhnutí)? Nebo jenom na potáhnutí a do těsta mám dát marcipán? Máme doma totiž hrozně moc fondánu a marcipán žádný…
Děkuji za další radu (už jste mi jich dala poměrně hodně a každé z nich si moc vážím 😉 )

Eva
6.5.2018 22:44

Na potah marcipán nahradit můžete. Sice to bude úplně jinak chutnat, ale fondán je určen na potahování, takže samozřejmě. Do těsta ale v žádném případě! Tam se dává poctivý mandlový marcipán s vysokým obsahem mletých mandlí. Raději jsem to doplnila přímo do receptu, i když upřesněno to bylo už v této diskuzi. Tento marcipán, to jsou v podstatě jen mleté madle spojené cukrovým sirupem. Zatímco fondán je cukr s obsahem chemických přísad zajišťujících tažnost a ztvrdnutí. Co by to udělalo v těstě, to si ani nechci představit.

Mai B.
7.5.2018 15:36

Děkuji, tak nějak jsem si to myslela, ale mít to potvrzené ještě od odborníka je vždycky jistota 🙂 Tak ještě jednou děkuji a potom Vám napíšu, jaké to bylo s tím fondánem (samozřejmě jenom na potah 😉 )

Mai B.
9.5.2018 18:45

Tak už můžu nahlásit 🙂 S marcipánem to bylo samozřejmě lepší, fondán tam není špatný, ale spíše už bych ten dort vůbec nepotahovala a nechala ho tak, pokud nepotáhnout marcipánem. Tak to je taková zkušenost pro všechny, kteří by snad byli ve stejné situaci jako já a měli doma velkou převahu fondánu: nic jím na tomto dortu nepokazíte, ale lepší je potáhnout marcipánem případně nechat nepotažené, to taky nevadí 😉
Jinak, udělala jsem dort s různými obměnami a také vyšel, krému jsem spotřebovala dvakrát méně než je v receptu, ale je pravda, že bych ho tam samozřejmě mohla dát více…jenže my doma na krémy tolik nejsme. 😉

Šárka
24.9.2018 22:09

Dobrý den, prvně bych Vás chtěla moc pochválit. Díky Vašim receptům jsem si vyzkoušela, že dát dohromady dort jako z cukrárny není nemožné 🙂 Naposledy jsem pekla čokoládový dort z ořechy v karamelu… No, naprostá bomba. Tentokrát pokukuji po tomto dortu, kde mě láká hlavně krém (doma nemáme v oblibě máslové krémy). Chtěla bych se Vás zeptat, jestli je případně možné tento krém z bílé čokolády použít například v kombinaci s čerstvými borůvkami nebo přimíchat pistáciovou pastu? popravdě si neumím představit, jestli se to hodí, ale chtěla bych použít nějaké barvené “vylepšení“. Děkuji 🙂

Eva
1.10.2018 19:48

Všechno je o individuální chuti. Já sama za sebe bych tam pistáciovou pastu nedávala. Pistáciová příchuť je charakteristická a nic by ji nemělo ovlivnit, takže ochutit jí smetanovou pěnu nebo máslový krém, které jsou poměrně neutrální – ano. Ale chuť bílé čokolády se už projevuje a asi by ta kombinace nedopadla ideálně. Ale to jen hádám. Borůvky jako celé, to by šlo určitě, borůvkové pyré na ochucení celého krému – možná, ale nevím. Já když nevím, tak vyzkouším. Ochuťte malý kousek, a když to nebude ono, tak je to pořád jen malý kousek krému, který vyhodíte a zbytek zůstane. Nebo začít nanečisto s různými malými vzorky, než se pustíte do finálního dortu.

Eva
1.10.2018 19:50

Jo a jestli Vám jde jen o barvu, tak existují potravinářská barviva. Tam můžete vykouzlit rovnou celé duhové spektrum. 😉

Šárka
1.10.2018 22:21

Děkuji Vám za reakci. Pistácie tedy zavrhuji, dám na Vaši radu. Borůvky jsem plánovala zatlačit do krému, tak to vyzkouším. Barviva používám nerada. Pokud by byl krém růžový a nechutnal po malinách nebo jahodách, to by nebylo ono 🙂 Děkuji Vám za radu.

Katka
4.10.2018 14:25

Dobrý den, chtěla bych se Vás tímto dotázat, zda postačí na upečení tohoto dortu 1,5 dávky, když mám dortovou formu o velikosti 25cm? Popr. nemáte tušení, jak je vysoký tento dort po jeho sestavení? Za odpověď předem děkuji 😊

Eva
4.10.2018 22:10

Aby byl proporčně asi tak jako na fotce, tak bych použila raději dvojnásobné množství surovin.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily