Mřížkový jablečný koláč
Tohle je nejlepší jablečný koláč, jaký znám. Za tu námahu určitě stojí.
Recept
- 30 dkg hladké mouky
- 10 dkg cukru moučka
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 10 dkg změklého másla
- 1 vejce
- 1/16 l mléka
- šťáva a kůra z 1 menšího citronu
- asi 1,5 kg jablek
- třtinový cukr
- mletá skořice
- Do mísy proseji mouku, cukr a prášek do pečiva, přidám skořici a promíchám. Prsty zapracuji pokrájené měkké máslo a pak i rozšlehané vejce, mléko a šťávu a nastrouhanou kůru z citronu. Vypracuji lepkavé těsto, které strčím do igelitového pytlíku a dám do lednice odpočívat. Mezitím si připravím náplň z jablek.
- Jablka oloupu a nožem okrájím kolem dokola po kouskách až na ohryzek do kastrolu. Trošku podleji vodou a pod pokličkou a bez míchání je dusím do změknutí (kontroluji čichem, jestli se nepřipalují). Když už jsou změklá, dochutím podle oka cukrem a troškou skořice, promíchám (když je potřeba, tak ještě provařím) a dám vychladit. Nemusím mít dokonale hladké pyré, kousky ničemu nevadí a některá jablka se navíc rozváří těžko.
- Vyndám těsto z lednice a oddělím z něj asi tak 1/3 až 1/4. Ze zbytku vyválím placku (bez průběžného pomoučování se neobejdete) a přenesu ji na čistý plech. Upravím do požadovaného tvaru, nevadí, když těsto nedosahuje ke krajům, protože koláč se nikam nerozběhne. Na těsto rozetřu jablečnou náplň, přičemž na okrajích nechám kousek místa, abych snadno přilípla konec mřížek.
- Z odloženého těsta si dlaní vyválím tenké proužky (válečky), kterými pokladu křížem krážem koláč. Jestli těsta na mřížku bude dost nebo málo, to je vždycky sázka do loterie, prostě to chce když tak přizpůsobit hustotu mřížky. Proužky prstem mírně zatlačím do jablek, hlavně v místech křížení, a konce přimáčknu k okrajům plátu. Dám péct asi na 160°C, až těsto zezlátne, popř. mírně zhnědne.
Tipy: Tipem číslo 1 je určitě rada, abyste nechali koláč odležet do druhého dne, nejlépe tedy upéct večer. Odležením totiž krásně navlhne od jablek a je tak křehký, že se doslova rozplývá na jazyku. Těsto se může vyválet poměrně dotenka (ale s mírou), protože díky kypřicímu prášku nabude. Plech není třeba ani vymazávat, už vůbec ne vysypávat, a ani není třeba pečicí papír – těsto je dost mastné a koláč se proto nepřichytí k plechu. Těsto zadělávám v míse, i když doma jsme to dělali na vále, protože takhle je to mnohem čistší a snazší.
Komentáře: 7
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.