Ořechová bábovka
Po všech těch dortech zase něco obyčejného. A co může být obyčejnějšího než bábovka. Ale tahle ořechová je moc dobrá, takže proč se nepodělit o rodinný recept. Nedělám si iluze, že je kdovíjak originální, prostě ořechová bábovka, ale třeba někomu přijde vhod.
Recept
- 3 vejce
- 200 g cukru moučka
- 120 g měkkého másla
- 90 g mletých vlašských ořechů
- 1/8 l mléka pokojové teploty
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
máslo a hrubá mouka na formu
- Bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Zapnu troubu.
- Žloutky, cukr a máslo vyšlehám do pěny.
- Vmíchám mleté ořechy.
- Vmíchám mléko, postupně po troškách, aby se dobře spojilo s máslem a hmota se nesrazila.
- Vmíchám citronovou šťávu a kůru.
- Proseji mouku s PDP a zapracuji do máslové hmoty.
- Vyšlehám pevný sníh z bílků a po částech jej s citem vmíchám do těsta.
- Těsto přemístím do vymazané a vysypané formy a povrch urovnám.
- Peču při cca 170°C.
- Po vytažení z trouby nechám chvíli stát, pak ostrým nožem zajedu do všech drážek bábovkové formy až dolů, a taky kolem středu, aby se bábovka dobře vyklopila. A pak ji vyklopím.
Komentáře: 4
28.10.2014 20:39
Dobrý večer, tak hlásím že jsem dnes vyzkoušela (po prvé v životě) upéct bábovku a jelikož jsem z Vašich stránek již čerpala, bylo jasné kam pro recept. Bohužel po prodlouženém víkendu na chalupě byly domácí zásoby dost vyčerpané, takže bábovka obdržela nedobrovolné ozvláštnění: místo mléka bylo podmáslí a jelikož citrón padl na čaj, přidala jsem trochu kakaa a dala víc podmáslí. Bábovku jsem nikdy nepekla, protože jí manžel nerad a hádejte co? Půlka už zmizela 🙂
Moc děkuji za web na kterém se dělíte o rady a recepty. Na konci listopadu otestuji piškotový základ na dort pro dceru, doufám, že se budu moci zase pochlubit 🙂
28.10.2014 22:21
No to jste tedy zdatná experimentátorka. Vymyslela jste úplně nový recept. A asi dost dobrý, když test manželem dopadl na jedničku. 🙂
31.5.2015 20:05
Zdravím Vás, můj druhý počin od Vás je tato bábovka. Jdu péct už druhou , přes týden jsme ji slupli jako malinu, tak ať mám na zítřek co zabalit do svačinek. Ještě mi rozšiřte obzory – jak se vyslovuje ganache ?? Děkuji a mějte se krásně Romana
1.6.2015 0:25
Ganáš. A dobrou chuť. 🙂
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.