Ořechový dort s vanilkovým krémem
Ořechové těsto
- 200 g měkkého másla
- 220 g krupicového cukru
- 4 větší vejce pokojové teploty
- 200 g hladké mouky
- 2 rovné lžičky PDP
- špetka soli
- 120 g jemně mletých vlašských ořechů
- 8 lžic mléka
Vanilkový krém
- 2 bílky
- 110 g krupicového cukru
- 160 g měkkého másla
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 250 g mascarpone
- Ořechové těsto: Množství surovin si rozpočítám na poloviny, abych mohla upéct dvě stejné nižší placky. Ty se budou lépe péct než jeden vyšší dort.
- Máslo s cukrem šlehám 3 minuty elektrickým šlehačem. Pak začnu za stálého šlehání přilévat rozšlehaná vejce. Musí být předem vyndaná z lednice, protože vychlazená by způsobila srážení másla. Přilévám po troškách a vždy počkám, až se dávka vajec zašlehá, než přiliji další. Po vlití posledního zbytku vajec setřu gumovou stěrkou stěny mísy a ještě vše krátce prošlehám. Mouku proseji s práškem do pečiva a solí, a promíchám s mletými ořechy. Nasypu vše do mísy s máslovou hmotou, přiliji mléko a znovu prošlehám šlehačem. Stačí na střední rychlost a jen tolik, aby se vše spojilo do hladkého těsta, žádné dlouhé šlehání není třeba. Těsto bude mimochodem hodně husté.
- Formu o průměru 17 cm vyložím pečicím papírem – dno i boky. Přemístím do ní těsto a důkladně ho rozetřu do placky a uhladím. U stěn ho vytáhnu kousek výš, protože při pečení se těsto uprostřed trochu zvedne, tak aby boule nebyla moc vysoká. Peču při cca 170°C asi půl hodiny. Nechám trochu vychladnout, odstraním formu a upeču druhou placku z druhé poloviny surovin. Máte-li dvě stejné formy, můžete je samozřejmě péct najednou, protože při této velikosti se bez problémů vejdou do trouby vedle sebe.
- Vanilkový krém: Připravím máslový krém nastavený bílkovým sněhem podle základního receptu. V závěru, když elektrickým šlehačem zašlehávám máslo, do něj všlehám i vanilkovou pastu (lze samozřejmě použít i vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk). K hotovému krému přidám do mísy kelímek mascarpone (je-li v něm odloučená tekutina, sliji ji pryč) a krátce na nízkou rychlost zašlehám. Nakonec promíchám gumovou stěrkou, hlavně ode dna a stěn, a krém je připraven k použití.
- Dokončení: Z dortových placek sloupnu papír a seříznu vyboulené vršky. Rozříznu na poloviny, takže mám celkem čtyři dortové pláty. Jedna upečená placka po seříznutí mi vyšla 3 cm vysoká, takže jeden dortový plát měl 1,5 cm tloušťku. Pláty pospojuji tenkou vrstvou krému. Celý dort obmažu nejdřív jen tence krémem, abych začistila drobky, a vyplním krémem mezery ze stran. Pak celý dort obmažu libovolným způsobem načisto a dozdobím. Dám do lednice vychladit.
Tipy: Těsto je opravdu ořechové a moc dobré. Je takové hutnější, žádný nadýchaný obláček, ale je měkké a vůbec nepůsobí mastně, i když se to může při pohledu na množství másla zdát. Odřezky jsem s chutí snědla k snídani, bylo to jak ořechová bábovka. Krém je zase úžasně sladce vanilkový. Na někoho možná až moc sladký, ale ono to k té vanilce tak nějak patří. Měla jsem problém, abych ho z misky nevyjedla samotný. Vanilka dodá tu správnou voňavou chuť a mascarpone zase chuť smetany, takže mnozí by byli asi překvapeni, že jde vlastně o máslový krém. Však je taky dvojnásobně odlehčený. V lednici ztuhne stejně jako máslový krém, ale není tolik tvrdý, proto není nepříjemné jíst ho i v tom ztuhlém stavu. Při pokojové teplotě rychleji poleví. Na rozdíl od klasického máslového krému není ale tak hladký, protože mascarpone mu dodává takovou trošku porézní konzistenci, či jak to nazvat. Také je náchylnější na poškození – když třeba na povrch sáhnete prstem nebo zavadíte nožem, tak se nejspíš na nůž přilepí a strhnete ho. Kromě mascarpone můžete do základního máslovo-bílkového krému vmíchat třeba i šlehačku, vyšlehanou pěkně do tuha. Tu však nezašlehávejte, ale jen vmíchejte gumovou stěrkou. A asi jí bude stačit 200 g. Ostatně poměry jak mascarpone tak šlehačky jsou jen orientační, může jich být méně, a možná i víc. Mascarpone by mělo být mimochodem tužší, ne řídké. Za marcipánovou veverku se omlouvám, líp to opravdu nešlo.
Komentáře: 24
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.