Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Pečení s izolačním pruhem

pečicí izolační pruh

Pečicí izolační pruhy, jak já tomu říkám, se dají v zahraničních obchodech normálně koupit. Najdete je pod názvem „baking strip“. U nás něco tak praktického nenajdete, na rozdíl od stovek až nesmyslných tvarovacích či zdobicích pomůcek na dorty. Tento pruh umí zařídit, že těsto se během pečení nevyboulí do vysokého kopce, jak je někdy zvykem. Ten ještě bývá rozpraskaný, protože jak se těsto chce rozpínat a nemá kam, trhá kůrku těsta. Když pak korpus seříznete, abyste ho srovnali, zbude vám tenká placka. Třeba piškot problémy nedělá, zato hutná řidší těsta, která se pečou dlouho, ano. Důvod je jednoduchý. Takovému těžšímu těstu trvá delší dobu, než se začne propékat a tudíž i nabíhat. Jenže během tohoto delšího úvodního zapékání, než začne účinkovat kypřicí přísada, se stihne připéct na stěnu formy. Když pak konečně kypřidlo začne účinkovat, těsto už nemá jinou možnost, než vybíhat nahoru – na stěně formy je připeklé, tudíž po ní nemůže šplhat. A to je případ pro izolační proužek.

Izolační pruh, jak název napovídá, stěny formy částečně odizoluje a chrání před horkem trouby. Forma se nerozpálí tak rychle a tak moc, takže těsto má příležitost stoupat vzhůru i podél boků formy. Vybíhá tedy rovnoměrně po celé ploše povrchu a nevznikne onen rozpraskaný kopec. Je pravda, že takový korpus vypadá trošku jinak i se trošku jinak chová při pečení. Třeba se na povrchu vytvářejí bubliny, jak tam pracuje kypřicí prášek. Nebo se korpus mírně odlepuje od boku formy, a to nad úrovní, kam sahalo syrové těsto – to proto, že se ke stěně formy nepřipéká, jak leze nahoru. Bok dortu proto někdy nemusí být rovný. Je to různé, a je na vás, abyste vyzkoušeli, u jakých těst se vám to vyplatí. Mně se jednoznačně použití proužku vyplatilo u mrkvového dortu a jednoduchého čokoládového dortu s kefírem – ten je i na fotce. Fotka sice nic moc a možná se vám nemusí zdát ani ten dort, ale normálně tenhle dort vypadal jako Machu Picchu a půlku jsem ho po seříznutí musela vyhodit. Teď jsem seřízla jen připálený vršek a dort byl vysoký jako ještě nikdy.

Jelikož u nás tyto proužky nekoupíme, musíme si poradit sami. Někteří používají jen pruh mokré utěrky nebo ručníku, který omotají kolem formy a zavážou nebo sepnou spínacím špendlíkem. Já měla strach, aby mi to v troubě neshořelo, protože ona je dost stará a umí se pěkně rozpálit. Proto to dělám takto:

Ustřihnu pruh utěrky, který je dlouhý tak, aby se dal omotat právě jednou kolem formy. Namočím ho a vyždímu, aby z něj ta voda nekapala. Položím ho na kus alobalu, který by měl být na obou stranách delší než utěrka.

pečicí izolační pruh

Alobal přes utěrku přehnu, z jedné strany i z druhé, takže utěrka je v něm zabalená.

pečicí izolační pruh

Podomácku vyrobený izolační pruh omotám kolem formy, přitisknu po celém obvodu a konce alobalu do sebe zahnu, zamotám, zkrátka spojím. Alobal je na tohle dobrý, protože drží tvar a vůbec drží.

pečicí izolační pruh

Pak peču normálně, leda ke konci pečení lze pruh sejmout, když už není potřeba, aby se těsto uvnitř rychleji dopeklo. Korpus u tohoto konkrétního kefírového dortu vypadal takto.

pečicí izolační pruh pečicí izolační pruh

Po použití pruh utěrky nevyhazuji, ale používám opakovaně. Ještě bych možná řekla, že každá forma je jiná, každá trouba je jiná, každé těsto je jiné, takže vše je otázka zkoušení a testování. Smyslem izolačního pruhu je, aby se forma nezahřívala tolik, ale kdyby pruh izoloval příliš, tak by se těsto zase nepeklo a zůstávalo by syrové. Na formu, kterou mám já, je akorát dvojitý pruh utěrky a ty čtyři vrstvy alobalu nutné na zabalení, počítám-li správně. Protože fotky se moc nepovedly, uvádím pár odkazů, kde to uvidíte lépe.

http://iambaker.net/how-to-bake-a-level-cake/

http://www.thepancakeprincess.com/2013/03/15/how-to-bake-level-cake-layers-diy-cake-strips/

http://www.babble.com/best-recipes/cake-strips-the-best-thing-to-happen-to-cake-since-frosting/

http://livforcake.com/2014/09/flat-top-cakes.html

komentáře 2

Bellis
29.6.2016 12:40

Děkuji moc za radu. Měla jsme příliš tmavý okraj u cheesecaku…díky pásku je „problém“ vyřešen. Škoda, že se u nás neprodává, je to opravdu praktické. Teším se na Vaši již předobjednanou kuchařku.

Eva
29.6.2016 23:11

Jojo, dobrá vychytávka. 🙂 A děkuji, že jste si objednala kuchařku.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily