Královská šarlota
Ač jsem se snažila hledat něco o historii tohoto dortu, nic uspokojivého jsem nenašla. Nějak by měl souviset s klasickou šarlotou, ale nepochopila jsem jak, a je to vlastně jedno. Královská šarlota (charlotte royal) se každopádně pozná snadno: je to kopeček vyskládaný z řezů piškotové rolády, naplněný pěnou, šlehačkou, jak libo, ovoce je vítáno. Zajímavý je na ní především vzhled, taková želva řekla bych, jinak je to celkem obyčejný moučník. I když to „obyčejný“ berte s rezervou. Když vezmete dobrý piškot a přidáte k němu nadýchaný krém s ovocem, vznikne jeden z těch prostých, leč báječných dortů, na které nedám dopustit.
Piškotová roláda
- 6 vajec
- 180 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 6 lžic slunečnicového oleje
- strouhaná kůra z 1 citronu
- trochu vanilkového extraktu
- jahodový džem
Šlehačka s bílou čokoládou
- 200 g smetany ke šlehání 40%
- 120 g bílé čokolády
- 2 lžíce mléka
- 10 g másla
- 1/4 lžičky vanilkové pasty
na dokončení: čerstvé jahody
- Připravím základní piškotové těsto – postup viz ZDE. Těsto naliji na velký plech (já mám rozměr 36x30cm), který je vyložený papírem na pečení. Rozprostřu, zarovnám a uhladím, a dám péct do trouby vyhřáté na 180-200°C. Mezitím si připravím čistou utěrku, která je velká minimálně jako piškotový plát. Přes sítko ji popráším moučkovým cukrem, vrstva nemusí být silná. Když po několika minutách těsto trochu ztmavne a na pohmat je pevné a pružné, tedy je upečené, plech vytáhnu. Okamžitě horký piškotový plát překlopím na pocukrovanou utěrku. Je to trochu ošemetná operace, ale díky pečicímu papíru to jde. Piškot je k němu přilepený a drží, takže stačí vzít na jedné delší straně za okraje papíru v rozích a rychle to celé překlopit vedle na utěrku. Důležité je, aby piškot zůstal rovný, protože jakmile se ohne, třeba že ho podeberete dlaní, tak se zlomí. Plát na utěrce posunu tak, aby byl jednou delší stranou skoro při kraji utěrky, přičemž utěrky tam zbude přesah jen asi jeden dva centimetry. Pak z piškotu opatrně sloupnu papír na pečení. A teď celý plát i s utěrkou sroluji do dlouhé úzké rolády. Začnu při delší straně, kde je ten malý přesah utěrky, který ohnu přes okraj piškotu, a roluji a roluji. Roládu nechám stát tak, aby byl okraj piškotového plátu vespod, protože pak se roláda nezačne sama rozmotávat. Nechám vychladnout.
- Tento postup je u rolády důležitý, protože když se zamotá ještě horká, nepopraská. Vychladlý piškot by tak pružný a tvárný nebyl. Utěrka se používá proto, aby se srolovaný piškot k sobě nepřilepil. Cukrový poprašek zajistí hladký povrch těsta. Teoreticky jde použít i papír na pečení, ale vyzkoušela jsem a nedoporučuji. I přes pocukrování se totiž papír na piškot místy přilepil, což sice v tomto případě až tak nevadilo, ale kdyby se měla roláda servírovat sama o sobě, nevypadala by vůbec hezky. Určitě se vyplatí obětovat utěrku. Pokud byste dělali tmavou piškotovou roládu, pak místo cukru moučka poprašte utěrku kakaem. Utěrka se pak sice pere podstatně hůř, ale na roládě zůstane krásně hebký sametový kakaový povrch.
- Krém: Do malé misky dám čokoládu nalámanou na kousky, mléko a máslo, a nad párou nebo ve vodní lázni nechám rozpouštět. Občas promíchám, dokud nevznikne hladká hmota. Čokoládu přendám do větší misky a nechám chladnout. Smetanu s vanilkovou pastou vyšlehám do tuha. Když je čokoláda vychladlá (nikoli ztuhlá, jen vychladlá, protože v teplé či vlažné by se šlehačka začala roztékat), vmíchám do ní gumovou stěrkou šlehačku. Nejdřív jen trochu pro odlehčení směsi, pak i zbytek.
- Dokončení: Vychladlou roládu rozmotám, pokusím se ji trochu narovnat, namažu ji jahodovým džemem a znovu sroluji (teď už bez utěrky!). Nechám chvíli odležet, aby se džem trochu vsáknul a roláda držela pohromadě. Pak ji nakrájím na plátky o síle asi 1-1,5cm. Středně velkou misku (o průměru 19,5cm) vyložím potravinovou fólií, kterou na stěnách mísy uhladím. Pak začnu mísu vykládat plátky piškotové rolády. Začnu plátkem na dně, uprostřed, ostatní kladu dokola, aby to co nejlépe vyšlo. Mezery mezi plátky můžu řešit buď tak, že plátky rolády k sobě zmáčknu, aby dolehly na sebe, nebo nevzhledný plátek z kraje rolády rozkrájím na malé kousky, které do mezer nacpu. Když je mísa skleněná, můžu kontrolovat, jak to zespod vypadá. Připravím krém a vmíchám do něj čerstvé jahody, omyté a dobře osušené, nakrájené na kousky. Krém dám do mísy na piškot a uhladím. Navrch pokladu zbývající plátky piškotové rolády jako budoucí dno. Dám do lednice na pár hodin ztuhnout, klidně přes noc. Pak šarlotu i s potravinovou fólií vyklopím z mísy na podnos a fólii odstraním.
Tipy: Vše důležité je snad přímo v receptu, tak bych snad jen ještě zdůraznila, že z tohoto množství připravíte opravdu takový menší dortík. Krému bylo přesně akorát, a to ještě díky tomu, že jsem do něj použila jahody, které celkový objem zvětšily. Stejně tak roláda vyšla absolutně beze zbytku. I když mohla jsem krájet plátky o něco tenčí. Ale my jsme spíš na to těsto než jíst krém. Navíc piškot s jahodovou marmeládou je skvělá věc, i když zní tak hrozně obyčejně. Určitě nezapomeňte na citronovou kůru do těsta, ta dělá s piškotem divy. Naopak vanilku lze vynechat, v těstě i krému. Do šarloty můžete použít jakýkoli krém, klidně i samotnou šlehačku – bude to snazší, rychlejší a přesto moc dobré.
Komentáře: 10
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.