Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Královská šarlota

Ač jsem se snažila hledat něco o historii tohoto dortu, nic uspokojivého jsem nenašla. Nějak by měl souviset s klasickou šarlotou, ale nepochopila jsem jak, a je to vlastně jedno. Královská šarlota (charlotte royal) se každopádně pozná snadno: je to kopeček vyskládaný z řezů piškotové rolády, naplněný pěnou, šlehačkou, jak libo, ovoce je vítáno. Zajímavý je na ní především vzhled, taková želva řekla bych, jinak je to celkem obyčejný moučník. I když to „obyčejný“ berte s rezervou. Když vezmete dobrý piškot a přidáte k němu nadýchaný krém s ovocem, vznikne jeden z těch prostých, leč báječných dortů, na které nedám dopustit.

královská šarlota charlotte royal

Piškotová roláda

  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • trochu vanilkového extraktu
  • jahodový džem

Šlehačka s bílou čokoládou

  • 200 g smetany ke šlehání 40%
  • 120 g bílé čokolády
  • 2 lžíce mléka
  • 10 g másla
  • 1/4 lžičky vanilkové pasty

na dokončení: čerstvé jahody

  1. Připravím základní piškotové těsto – postup viz ZDE. Těsto naliji na velký plech (já mám rozměr 36x30cm), který je vyložený papírem na pečení. Rozprostřu, zarovnám a uhladím, a dám péct do trouby vyhřáté na 180-200°C. Mezitím si připravím čistou utěrku, která je velká minimálně jako piškotový plát. Přes sítko ji popráším moučkovým cukrem, vrstva nemusí být silná. Když po několika minutách těsto trochu ztmavne a na pohmat je pevné a pružné, tedy je upečené, plech vytáhnu. Okamžitě horký piškotový plát překlopím na pocukrovanou utěrku. Je to trochu ošemetná operace, ale díky pečicímu papíru to jde. Piškot je k němu přilepený a drží, takže stačí vzít na jedné delší straně za okraje papíru v rozích a rychle to celé překlopit vedle na utěrku. Důležité je, aby piškot zůstal rovný, protože jakmile se ohne, třeba že ho podeberete dlaní, tak se zlomí. Plát na utěrce posunu tak, aby byl jednou delší stranou skoro při kraji utěrky, přičemž utěrky tam zbude přesah jen asi jeden dva centimetry. Pak z piškotu opatrně sloupnu papír na pečení. A teď celý plát i s utěrkou sroluji do dlouhé úzké rolády. Začnu při delší straně, kde je ten malý přesah utěrky, který ohnu přes okraj piškotu, a roluji a roluji. Roládu nechám stát tak, aby byl okraj piškotového plátu vespod, protože pak se roláda nezačne sama rozmotávat. Nechám vychladnout.
  2. Tento postup je u rolády důležitý, protože když se zamotá ještě horká, nepopraská. Vychladlý piškot by tak pružný a tvárný nebyl. Utěrka se používá proto, aby se srolovaný piškot k sobě nepřilepil. Cukrový poprašek zajistí hladký povrch těsta. Teoreticky jde použít i papír na pečení, ale vyzkoušela jsem a nedoporučuji. I přes pocukrování se totiž papír na piškot místy přilepil, což sice v tomto případě až tak nevadilo, ale kdyby se měla roláda servírovat sama o sobě, nevypadala by vůbec hezky. Určitě se vyplatí obětovat utěrku. Pokud byste dělali tmavou piškotovou roládu, pak místo cukru moučka poprašte utěrku kakaem. Utěrka se pak sice pere podstatně hůř, ale na roládě zůstane krásně hebký sametový kakaový povrch.
  3. Krém: Do malé misky dám čokoládu nalámanou na kousky, mléko a máslo, a nad párou nebo ve vodní lázni nechám rozpouštět. Občas promíchám, dokud nevznikne hladká hmota. Čokoládu přendám do větší misky a nechám chladnout. Smetanu s vanilkovou pastou vyšlehám do tuha. Když je čokoláda vychladlá (nikoli ztuhlá, jen vychladlá, protože v teplé či vlažné by se šlehačka začala roztékat), vmíchám do ní gumovou stěrkou šlehačku. Nejdřív jen trochu pro odlehčení směsi, pak i zbytek.
  4. Dokončení: Vychladlou roládu rozmotám, pokusím se ji trochu narovnat, namažu ji jahodovým džemem a znovu sroluji (teď už bez utěrky!). Nechám chvíli odležet, aby se džem trochu vsáknul a roláda držela pohromadě. Pak ji nakrájím na plátky o síle asi 1-1,5cm. Středně velkou misku (o průměru 19,5cm) vyložím potravinovou fólií, kterou na stěnách mísy uhladím. Pak začnu mísu vykládat plátky piškotové rolády. Začnu plátkem na dně, uprostřed, ostatní kladu dokola, aby to co nejlépe vyšlo. Mezery mezi plátky můžu řešit buď tak, že plátky rolády k sobě zmáčknu, aby dolehly na sebe, nebo nevzhledný plátek z kraje rolády rozkrájím na malé kousky, které do mezer nacpu. Když je mísa skleněná, můžu kontrolovat, jak to zespod vypadá. Připravím krém a vmíchám do něj čerstvé jahody, omyté a dobře osušené, nakrájené na kousky. Krém dám do mísy na piškot a uhladím. Navrch pokladu zbývající plátky piškotové rolády jako budoucí dno. Dám do lednice na pár hodin ztuhnout, klidně přes noc. Pak šarlotu i s potravinovou fólií vyklopím z mísy na podnos a fólii odstraním.

královská šarlota

Tipy: Vše důležité je snad přímo v receptu, tak bych snad jen ještě zdůraznila, že z tohoto množství připravíte opravdu takový menší dortík. Krému bylo přesně akorát, a to ještě díky tomu, že jsem do něj použila jahody, které celkový objem zvětšily. Stejně tak roláda vyšla absolutně beze zbytku. I když mohla jsem krájet plátky o něco tenčí. Ale my jsme spíš na to těsto než jíst krém. Navíc piškot s jahodovou marmeládou je skvělá věc, i když zní tak hrozně obyčejně. Určitě nezapomeňte na citronovou kůru do těsta, ta dělá s piškotem divy. Naopak vanilku lze vynechat, v těstě i krému. Do šarloty můžete použít jakýkoli krém, klidně i samotnou šlehačku – bude to snazší, rychlejší a přesto moc dobré.

Komentáře: 10

Anna
5.2.2016 7:12

Dobrý den,když dovolíte,posílám recept na rolády které se motají až za studena.Je jednoduchý.7 vajec a 7 lžic krystalu bohatě vyšlehám.Potom zlehka zamíchám 6 vrchovatějších lžic hladké mouky.Peču na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut na 150°C horkým vzduchem.Potom položím plech na dlaždice ať roláda chladne.Motám až dám nějaký krém nebo marmeládu.Může být taky místo mouky 3 hódně vrchovaté lžíce kakaa a 1 lžíce hl.mouky.V tom případě dám po vychladnutí našlehanou šlehačku a šup do mrazáku.Toto je dobrý moučník v létě,podávám ho samozřejmě zmrazený.Je jakoby se zmrzlinou.Fantaziii se meze nekladou.Do šlehačky přidám banány atp.Chtěla bych péct každému členu rodiny k narozeninám jen ten JEHO dort.U Vás jsem našla velkou inspiraci.Moc děkuji.

Milada
6.5.2017 21:57

Dobrý večer paní Evo, prosím o radu. Poprvé jsem šarlotu zvládla levou zadní. Ovšem podruhé a potřetí se mi zcela a navždy zdrcla ta rozpouštěná bílá čokoláda. A ať jsem dělala, co jsem mohla, vždycky letěla do koše. Fakt nevím, co kuchtím špatně, čokoláda je, myslím, vždy kvalitní. Můžete mi prozradit, jakou používáte vy? Nebo jsou nějaká úskalí, o kterých nemám ani ponětí a srážím si ji sama svou blbostí? Pracuji přesně podle vašeho postupu. Ach jo. Ale Panna cotta se zdařila na výbornou. Moc vám děkuji, přeji dobrou noc.

Eva
7.5.2017 22:28

Jestli se Vám to napoprvé povedlo, tak bylo by úplně nejlepší vzpomenout si, co jste dělala jinak. Něco jinak být muselo. Mě nic kloudného nenapadá, ani nevím, zda ke sražení došlo při rozehřívání čokolády, nebo během smíchávání se šlehačkou. Jestli při rozpouštění, pak mě napadá leda to, že je určitě lepší dát do misky vše najednou (čokoládu, máslo, mléko), a ne rozpustit nejdřív jen čokoládu a pak k ní mléko přidat. Taky se nesmí přehnat teplota – když je pára moc horká, tak už rozpuštěná bílá čokoláda začne naopak spíš tuhnout. K tání sice potřebuje teplo, ale přílišné horko jí prostě neprospívá. Pak ale stačí dát ji z páry pryč, ona se čokoláda ochladí a začne zase poslušně tát – to tedy aspoň funguje, když rozpouštím samotnou čokoládu, tady si úplně jistá nejsem.
Pokud by se čokoláda srazila během vmíchávání šlehačky, tak snad jen rada vmíchávat šlehačku opravdu po částech. Ta první malá dávka se v čokoládě spíš rozpustí, protože přece jen čokoláda je vlažná, takže se tím pádem ale dobře propojí. A pak další část atd. Také čokoláda nedostane teplotní šok, jako kdyby se tam dalo studené šlehačky hodně najednou. Nic jiného mě asi nenapadá. Ale když se Vám to poprvé povedlo, tak to musí mít nějaké řešení. 😉

Milada
8.5.2017 23:17

Děkuji za rozbor, možná jste na to kápla. Asi jsem skutečně měla při rozehřívání moc horkou páru. Ano, dala jsem máslo, mléko i čokoládu naráz, začala rozehřívat a najednou……… z toho byl tuhý chuchvalec.Teď díky vám vím, že jsem ho neměla hned vymrsknout do odpaďáku.
No tak já to zkusím znovu a pěkně pomaloučku, polehoučku, protože vzpomenout si, jak jsem to dělala poprvé………. Děkuji, já tu bílou bestii dostanu.

Eva
10.5.2017 19:56

Snad to ta čokoláda neslyšela. 🙂

Milada
10.8.2017 11:53

Slyšela, a tak se schválně zase zdrcla. Ještěže mám v zásobě hodnou mléčnou.

Eva
12.8.2017 21:37

🙂

Martina
2.2.2018 11:41

Dobrý den, „kousekdortu.cz“ je moje oblíbená stránka k načerpání inspirace (kombinace chutí, zdobení…). Včera jsem konečně podle Vašeho receptu i pekla – královskou šarlotu, kterou jsem málem nesestavila. Ne proto, že by se roláda nepovedla. Naopak – tenhle poctivě 25 minut šlehaný zázrak si dovolím označit jako „nebe v hubě“. Při sestavování tak nakonec hrozilo, že nebude z čeho sestavovat. 🙂
Děkuji za bezva stránky a přeji i nadále hodně nápadů. 🙂

Eva
2.2.2018 23:10

Tak jestli nemáte žádné jiné problémy než takovéto, jste šťastná žena. 🙂 Moc děkuji.

Barbora
20.10.2019 13:01

Dobry den, chtela jsem se Vas zeptat. Dcera chce k narozeninam opet panenkovy dort. Tak jsem si vzpomela na tuto sarlotu. Myslite,ze muzu pomazat i zvenku timto kremem nebo jit radej do masloveho, kdyz tam pak dam marcipanovou sukni? Jeste jej nemam koupeny, ale sni jej jenom deti a pak slepice :-), tak bude spis na efekt. Dekuji

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily