Převrácený rybízový koláč
Klasickým rybízovým koláčem je ten s drobenkou, ale hodně zajímavou alternativou je převrácený rybízový koláč. Recept pochází od Zuzany De Jonghe, na jejichž stránkách najdete i fotopostup. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, takže brzo vám na stole zavoní prvotřídní laskomina. Koláč je krásně vlhký, s mírně zkaramelizovaným cukrem a máslem na povrchu rybízu, a s intenzivní chutí. Inu, mám takový pocit, že ke klasickému drobenkovému koláči se hned tak nevrátím.
Recept
- 100 g měkkého másla
- 90 g třtinového cukru
- 2 rozšlehaná vejce
- 90 g polohrubé mouky
- 2 lžičky sušeného droždí
- asi 400 g rybízu
- máslo na vymazání
- třtinový cukr na vysypání
- Dno a stěny kruhové formy si vymažu máslem a na dno nasypu cukr tak, aby jím dno bylo pokryto. Na cukr rovnoměrně rozprostřu rybíz ve vrstvě, která zakrývá dno, ale není zase příliš vysoká (vrstva těsta bude totiž poměrně tenká).
- Cukr vymíchám s máslem do pěny, jen tak metlou nebo špachtlí, bez šlehače, a postupně zamíchám rozšlehaná vejce, aby se vše spojilo. Přidám prosátou mouku a sušené droždí. Těsto rovnoměrně rozprostřu na rybíz, opatrně, abych vrstvu rybízu neporušila. Peču přibližně při 175°C, až pohledem a pohmatem zjistím, že je hotovo. Koláč seshora docela zhnědne, ale neznamená to, že je připálený – nejlepší je péct jej ve skleněné zapékací míse, protože je vidět, v jakém stavu je spodek koláče.
- Hotový koláč vyjmu z trouby, nechám chviličku stát, aby se „uklidnil“ a ještě horký jej vyklopím dnem nahoru. Před podáním pocukruji.
Tipy: Místo rybízu lze použít i jiné ovoce, které se běžně používá na drobenkové koláče, např. borůvky. Cukr může být samozřejmě klasická bílá krupice.
Recept je uveden pro kulatou formu o průměru ±20 cm. Těsta je málo, takže koláč je pěkně šťavnatý a plný rybízové chuti. Nedá se moc jíst rukou, ale spíš to chce dezertní vidličku. Někdy proto udělám těsto z dvojnásobné dávky a dám ho víc, aby koláč více připomínal buchtu k snídani. Koláč, i když je vyšší, přesto není vůbec suchý, protože těsto samo prostě suché není. Ze zbytku těsta můžu vytvořit třeba malé koláčky z muffinových formiček.
Jelikož manžel nesnáší rybíz (a to opravdu hodně nesnáší), použiji někdy na půlku koláče nakrájená jablka, a je také výborný. Ale dle mého názoru je rybíz lepší, protože ta kyselost dělá své. Když tedy jablka, pak spíš ta sladkokyselá.
Bez komentářů
Dosud bez komentářů. Budete první.
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.