Je libo kousek dortu?

KousekDortu.cz

Dorty, koláče, bonbóny, sladkosti …

Tipy na nejlepší dárky pro vaše blízké.

Kuchařku „Je libo kousek dortu?“ můžete koupit v knihkupectví.

Schwarzwaldský dort

Schwarzwaldský třešňový dort

Schwarzwaldský třešňový dort mi opět potvrdil pravidlo, že čím profláknutější dort, tím větší je lidová tvořivost a tím obtížnější je vypátrat recept. Strávila jsem nejdřív dlouhou dobu, abych vůbec zjistila, jak by měl dort asi vypadat. Závěr: schwarzwaldský dort se skládá z kakaového korpusu proříznutého na tři části, třešňové náplně, která je ale jen na spodním patře, a šlehačky, kterou je pomazaný i celý kolem dokola. Je ozdobený čokoládovými hoblinami, ale většinou jen nahoře, neměl by být čokoládou oplácán ze všech stran – z dortu by měla zářit bílá barva. Vše završují nastříkané pusinky ozdobené třešní. Toť zdá se obvyklý schwarzwaldský dort.

Abych tedy nezapomněla, velmi speciální a nutnou přísadou je Kirschwasser, třešňová voda, bez ní by to nebyl správný schwarzwald. V některých českých receptech jsem narazila na mylný výklad, a sice že jde o třešňový likér. Rozhodně to není likér, je to ohnivá voda z třešní, tedy třešňová pálenka neboli třešňovice. A vlastně by to měla být schwarzwaldská třešňovice (Schwarzwälder Kirschwasser), ale to už by toho chtěli příliš, zvlášť když u nás, jak jsem zjistila, není až tak snadné třešňovici sehnat. Já se musela spokojit s Jelínkovým destilátem Moravská třešeň, což sice není čistá třešňovice (je tam i etanol a aroma), ale myslím, že to ujde.

Další fází bylo hledání receptu. Výběr jsem posléze zúžila na německé recepty, abych tu lidovou tvořivost omezila alespoň na zemi původu. Většinově byl zastoupen typ korpusu, který byl kakaový, žádná čokoláda. A i toho kakaa tam nebylo příliš. Ostatně je to dort třešňový, nikoli čokoládový. Recepty vypadaly docela podobně, v podstatě piškotová těsta, ale s větší dávkou mouky (o dost větší) a kypřicím práškem. Dva takové jsem upekla a oba byly jak podešev, suché až hrůza, takže jsem nakonec zvolila podle svého uvážení těsto, které je hodně podobné základnímu piškotovému těstu, kakaa jsem ale dala trochu méně. Třešňová náplň se v receptech lišila hlavně v tom, jestli je tam třešňovice nebo ne, a kolik. Každopádně se ale třešňovicí vlhčí dortové pláty, a to docela vydatně, aby jí dort pěkně prosáknul. Musím říct, že jsem si původně myslela, že je to trochu zbytečnost, ale není – alkohol dodá dortu ten správný šmrnc, což se projeví hlavně ve vůni.

Ještě na závěr k otázce třešní. U nás se často objevuje „višňový schwarzwaldský dort“, ale originální název je Schwarzwälder Kirschtorte, a Kirsche jsou třešně. Višně se řeknou Sauerkirsche, kyselé třešně. Ale za sebe mám trochu pocit, že v zahraničí na tom rozlišení třešně-višně až tak moc nebazírují.

Kakaový korpus

  • 6 větších vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 140 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 50 g másla

Třešňová náplň

  • 1 lahev kompotovaných třešní (680 g celková hmotnost, asi 370 g čistá hmotnost třešní)
  • 50 g cukru krupice
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce třešňovice

Šlehačka

  • 800 g smetany ke šlehání 40% (4 kelímky)
  • 4 lžíce cukru moučka

na dokončení: třešňovice, hořká čokoláda na hobliny, kandované třešně

  1. Kakaový korpus: Odvážím si mouku a kakao. Celá vejce vyklepnu do velké mísy. Začnu šlehat a po lžících přidám cukr. Šlehám 20-25 minut do husté stabilní pěny. V průběhu nechám rozpouštět máslo, aby stačilo zároveň zchladnout, než se vejce vyšlehají. Když jsou vejce ušlehaná, proseji na ně přes síto první polovinu mouky s kakaem a gumovou stěrkou jemně vmíchám, pak proseji zbytek mouky s kakaem a opět vmíchám do těsta – zatím to nemusí být promíchané úplně dokonale, ať zbytečně těsto netrápím. Nakonec pomalu vlévám zchladlé (stačí vlažné) rozpuštěné máslo, s citem promíchávám a nyní už vše promíchám dobře a definitivně. Hladké nadýchané těsto vliji do formy, jejíž dno je vyložené papírem na pečení. Peču při cca 175°C asi půl hodiny (velmi přibližně), dokud není špejle zapíchnutá do středu korpusu po vytažení suchá. Nechám pár minut chladnout ve formě, pak boky objedu ostrým nožem a formu odstraním. Nechám zcela vychladnout, korpus zabalím do potravinové fólie a uložím do druhého dne. (Je dobré nechat korpusy před použitím rozležet, ale nutné to není.)
  2. Třešňová náplň: Kompotované třešně vyklopím na cedník, šťávu z nich zachytím a odměřím si z ní 250 ml, které budu potřebovat. Z těchto 250 ml si trochu odliji do skleničky a smíchám se škrobem, aby se tento beze zbytku rozpustil. Zbytek šťávy spolu s cukrem přivedu k varu. Když začne šťáva vřít, za stálého míchání vliji škrobovou směs a míchám dál, dokud nezhoustne, pak odstavím – ono to zhoustne prakticky okamžitě. Do horkého základu vmíchám okapané třešně (jestliže chcete tyto třešně použít na ozdobu dortu, odložte si patřičné množství, dejme tomu 12 kusů, stranou). Mohu ještě trochu prohřát, ale už nevařím, a třešně promíchávám opatrně, aby se nepoškodily a já neměla místo třešní kaši. Nechám chladnout, občas promíchám, a když je náplň vlažná, vmíchám třešňovici. Náplň je třeba použít dříve, než zcela vychladne – viz dále.
  3. Šlehačka: Studenou smetanu a cukr moučku vyšlehám dotuha. Tzn. že smetana se začne jakoby trhat, obaluje metly a vůbec připomíná hustý krém. Nesmím ale přešlehat, jinak se šlehačka začne srážet. Je proto dobré snížit v závěru rychlost šlehání, abych měla situaci pod kontrolou. Pokud šlehačku hned nepoužiji, uložím ji zpátky do lednice.
  4. Sestavení dortu: Dortový korpus nahoře seříznu do roviny a rozříznu na tři stejně silné pláty. Každý plát pokropím třešňovicí, kterou v tomto případě není třeba šetřit. Na spodní plát nanesu třešňovou náplň. Dělám to tehdy, kdy je vlažná a kašovitá, chvíli po tom, co jsem vmíchala třešňovici. Náplň musí být už natolik hustá, aby se na korpusu neroztekla a držela pohromadě. Zároveň ale nesmí být náplň už zcela studená, protože po vychladnutí i zatuhne a zrosolovatí, a nedá se s ní moc pracovat (ono by to tedy nějak šlo, ale nebylo by to ono). Náplň nanesu na celou plochu dortového plátu, ale ne úplně k okraji, nechám tam asi 1 cm místa. (Jestliže je náplně víc než upotřebím, vybírám přednostně třešně – jsou určitě lepší než škrobová kaše.) Plát dám na chvíli do lednice. Díky tomu náplň vychladne (to je třeba, protože šlehačka by se na teplém začala rozpouštět), a zároveň se zpevní a na povrchu zaschne. Poté teprve na třešňovou náplň nanesu část šlehačky, nemusí jí být příliš, a rozprostřu až do krajů. Přiklopím druhým plátem. Nanesu opět vrstvu šlehačky, rozetřu a přiklopím posledním plátem. Celý dort obmažu šlehačkou, abych zaplnila na bocích mezery a celý dort zarovnala do úhledného tvaru. Jinak ale pomažu dort jen velmi tence, protože zatím mi jde jen o to, abych jej začistila a zpacifikovala drobečky, které se všude pletou. Nyní dám dort do lednice, aby trochu zatuhnul.
  5. Dokončení: Zpevněný dort vyndám z lednice a celý jej potřu zbývající šlehačkou (jen trochu si jí nechám na závěrečné „pusinky“). Uhladím. Poslední zbytek šlehačky dám do sáčku s trezírovací špičkou a nahoru nastříkám po obvodu větší pusinky. Na každou posadím dobře osušenou kandovanou třešeň (nebo kompotovanou). Nakonec ještě doprostřed nasypu vrstvu hoblinek z hořké čokolády.

Schwarzwaldský třešňový dort

Tipy: Recept je vhodný pro dort o průměru asi 20 cm (já dělala 19 cm, proto byl vyšší). Navzdory tomu, co jsem psala v úvodu, můžete použít samozřejmě i višně – kdo to pozná? Ne každý kompot musí být stejně sladký, takže v případě potřeby si třešňovou náplň doslaďte. Cukru se bát nemusíte, protože třešně jsou samy o sobě docela mdlé, cukr je tak aspoň zvýrazní. Kdybyste chtěli dát do náplně víc třešňovice, trošičku uberte třešňové šťávy, jinak by pak mohla být náplň příliš řídká. V té náplni se ale destilát stejně trochu ztratí, klíčové je pro chuť a vůni spíš to provlhčení korpusu. U šlehačky doporučuji odložit si asi tak 1/3 stranou nebo podobnou část vyšlehat až později, protože při počátečním obmazávání dortu si do ní zanesete drobky, a to při konečné úpravě rozhodně není žádoucí, dort by měl být pokud možno čistě bílý. Není od věci mít ještě jeden kelímek smetany v záloze, protože dort jí spolyká docela hodně a byla by škoda, kdyby nezbyla žádná na dozdobení. Vzhledem k přítomnosti alkoholu opatrně s tímto dortem před jízdou autem. Pokud nemáte třešňovici a nechcete ji kupovat, udělejte dort bez ní. Nebude to ono, ale taky si pochutnáte. Pláty můžete provlhčit cukrovým sirupem nebo se obejít i bez toho, s takovým kvantem šlehačky dort ani suchý být nemůže. Asi bych ale pálenku nenahrazovala třešňovým likérem, tedy griotkou, protože je to něco jiného. Na druhou stranu griotka je taky moc dobrá, takže ostatně proč ne, ale schwarzwaldský dort to už tak úplně nebude.

komentářů 61

Kateřina H.
13.11.2014 14:51

Hezký dobrý den, pravidelně navštěvuji Vaše stránky a obdivuji se Vaší šikovnosti a kreativitě. Moc Vám za Vaše příspěvky děkuji, naučila jsem se od Vás hodně – počínaje stvořením toho pravého piškotového korupusu, přes správném zacházení s želatinou atd. atd. Schwarzwälder Kirschtorte je naším oblíbeným moučníkem, poznali jsme ho v Německu, kde jsme dlouho bydleli. Existuje jeden malý rozdíl mezi Vaším receptem a těmi z některých německých websites. A sice, na samém spodku dortu, tedy ještě pod piškotovým korpusem, by mělo být linecké těsto, např. 120 g mouky, 2 lžíce cukru, 1 žloutek, 60 g másla, lžička prášku do pečiva, 1/2 sáčku vanilkového cukru, špetka soli (www.rezeptschachtel.de). Bude-li se Vám chtít, vyzkoušejte to, jsem zvědavá na Váš názor. Zdravím Vás a už se těším na Vaše další recepty.
K.H.

Kateřina H.
13.11.2014 15:48

Ach ano, co jsem zapomněla – při sestavování dortu by se linecká placka měla potřít polovinou třešňové náplně, na ni pak přijde 1/3 piškotového korpusu. Já to jednou obměnila tím způsobem, že jsem obojí spojila třešňovou marmeládou, kterou jsem před tím rozředila třešňovicí a krátce povařila. Je to ovšem pouze moje variace a originálnímu receptu to neodpovídá. Jinak snad pouze dodám, že ten, kdo spěchá, prý může linecké vynechat. Ano, jistě,z mého pohledu ale v tom případě něco chybí.

Eva
13.11.2014 17:26

Ano, já taky spěchám. 🙂 Ale vážně. Našla jsem i recepty (i když byly ojedinělé, asi pospíchá většina lidí), ve kterých ona spodní placka byla. Protože jsem na podobnou strukturu dortových plátů narazila i u jiných německých dortů, tuším, že to k některým jejich dortům patří, tedy zřejmě i k schwarzwaldskému. Ovšem po pravdě řečeno, na mě to bylo už zbytečně složité. (I když pro někoho to zbytečné zdá se není.) Proto jsem od dalšího těsta upustila. Ale děkuji moc, že jste to zde zmínila, ostatní si to tak mohou podle Vašeho popisu vyzkoušet. Mě těší, že dort aspoň zhruba odpovídá a že jste mě v podstatě pochválila. 😉

Martina
18.11.2014 13:51

Dobrý den,
dlouho jsem na tento dort koukala v různých kuchařkách, ale nechtělo se mi do něj bez toho abych ho předtím ochutnala, a to právě z důvodu výše zmiňované lidové tvořivosti jsem potřebovala napřed vědět jak má skutečně chutnat, abych pak udělala ten opravdu správný. Tento víkend jsem byla v Německu a v jedné dobré cukrárně jsem si ho konečně objednala a potvrzuji co říká Katařina H., totiž že dort sedí na tenké vrstvě lineckého těsta a dále kromě třešní, které byly naloženy v třešňovici jsem lehký třešňovoalkoholový cítila i ve šlehačce. Byl vynikající.

Eva
18.11.2014 14:06

To Vám závidím, musel být opravdu skvělý. 😉 Jinak jak jsem psala, o spodní vrstvě těsta vím, ale nechtělo se mi patlat s dalším těstem a přidávat do už tak sytého dortu další kalorie, takže jsem ho nakonec vynechala. Stejně tak jsem narazila na šlehačku s třešňovicí, i když to bylo snad jen v jednom receptu. Jenže jsem si neuměla představit, že by šlehačka držela, kdybych do ní nalila pálenku (dvě kapky by asi efekt neměly). A protože ztužovače nesnáším a nepoužívám, šlehačku dělám jen „čistou“, radši jsem to neriskovala. Takže jsem samozřejmě udělala taky takovou lidově tvořivou variantu, ale snažila jsem se to aspoň moc nepřehnat (našla jsem třeba český recept na „klasický schwarzwald“ ze žitného chleba s griotkou :-)). Trochu se tedy stydím, že dort není naprosto dokonalou kopií, ale dávám si bod za osvětu s třešňovicí. Jak jsem vydedukovala, právě ta dělá tento dort tím, čím je, a přitom snad v žádném českém receptu se nepoužívá, všude jen griotka a rum. No ale ono taky sehnat ji…

Zuzka
12.4.2015 20:36

Dobry den Evi, dort vypada opravdu luxusne. Pristi vikend ho chci udelat, jen se chci ujistit jestli ta slehacka okolo vydrzi pres noc, do druheho dne nebo myslite, ze je lepsi udelat nandat slehacka az v den spotreby dortu. Dekuji za radu! Zuzka

Eva
12.4.2015 21:02

Šlehačka vydrží určitě, jen trošku ztratí na bělosti a trochu i ztuhne. Takže určitě je lepší, když je dort namazán šlehačkou čerstvě, o tom žádná, ale podmínka to není, my dort dlabali ještě třetí den a šlo to.

Anonym
14.4.2015 15:24

Zdravím, sestra jej dělala minulou sobotu a byl luxusní, trochu si jej vzhledově upravila, ale korpus, náplń a třešně uvnitř

Eva
14.4.2015 16:15

No tak bomba.

Zuzka
19.4.2015 18:49

Vyzkouseno, super recept! 🙂

Eva
19.4.2015 22:19

Super zpráva! 🙂

Štěpánka
4.5.2015 11:15

Díky za bomba recept! 🙂 Synovi jsem upekla k 8. narozeninám. Vlastně jsem upekla dva. Jeden by byl málo a i tak se všichni dožadovali, aby byl tento úžasný třešňový dort upečený v brzké době znovu. Moc děkuji za skvělý tip. Dala jsem si práci a po obíhání několika vinoték jsem narazila i na německou třešňovou pálenku, která dort pošoupla opravdu mnohem výš. Ještě jednou dík:-)

Eva
4.5.2015 11:32

To ráda slyším a oceňuji, že jste zainvestovala do německé třešňovice. Snad jste syna moc neopila. 🙂

Štěpánka
4.5.2015 12:56

Vůbec ne 🙂 A je pravda, že dort byl díky pokropení alkoholem dlouho pěkně vláčný. Budu praktikovat i u jiných moučníků. Vaše stránky jsou super:-)

Eva
4.5.2015 13:25

Díky. 😉

Dana
10.5.2015 12:01

Pred dvema tydny jsem objevila vase stranky (vubec nechapu, ze jsem je neobjevila driv) a hlavne tento recept a od te doby jsem upekla uz tri Schwarwaldske dorty , tak moc nam chutnaji. Nepeču tedy dorty uplne bezne, ale je ted obdobi rodinnych oslav. A tento recept je vynikajici, pecu pokazde i vcetne lineckeho korpusu, spise kvuli tomu pocitu, ze to tak ma byt. Ale priste uz se necham inspirovat i jinym receptem od vas, urcite to bude stejne bajecne. Diky moc za vase stranky!

Eva
10.5.2015 20:31

Pozdě, ale přece. 🙂 Tak snad budete spokojená i s jinými dorty.

angel
9.8.2015 7:22

Tak muj druhy kousek od vas 🙂 opet chvalim. Sice byl hned na zacatku neuspech. Opet mi nevybehl korpus. Uz vazne nevim, co delam spatne. Tak sem udelal korpusy dva. Ale pak uz to slo vsechno dobre 🙂 dort k narozeninam byl vyborny a vypadal skoro stejne jak na vasem obrazku. Dekuji moc za inspiraci 🙂

Eva
9.8.2015 22:32

Já taky netuším, co je špatně. Ale tak hlavně že si vždycky nějak poradíte. 😉

Adéla
28.10.2015 18:20

K narozeninám jsem dostala pravou moravskou třešňovici, takže už čekám jen na vhodnou příležitost a dortík vyzkouším. Vypadá báječně a určitě bude báječně i chutnat. 🙂

Eva
28.10.2015 22:39

Tak snad se příležitost naskytne brzy, aby z třešňovice něco zbylo, určitě je výborná. 😉

olga
17.11.2015 22:33

Dobrý večer,
tento dort bych ráda upekla mamince k 70 narozeninám. Mám ale formu na dort o velikosti 24cm, dnes jsem ho v ní vyzkoušela a je nízký. Doufám, že je to jinou velikostí formy a ne mou nešikovností, můžete mi, prosím poradit, jak mám navýšit suroviny na tuto formu? Ještě by mě zajímalo, jestli není pro tento dort vhodnější právě menší forma, jakou používáte vy, že bych si, místo navyšování surovin, zakoupila menší formu. Všechny vaše dorty vypadají úžasně. Moc děkuji za odpověď.

Eva
18.11.2015 16:46

Samozřejmě je to velikostí formy. Mezi průměrem 19 a 24 cm je hodně velký rozdíl, to byste musela zvýšit množství surovin aspoň o polovinu. Ale to poznáte podle výšky korpusu, který jste upekla zkusmo. Jestli chce jen trochu navýšit, přidejte půlku množství navíc. Jestli ho potřebujete dvakrát tak vysoký, dejte dvakrát tolik surovin nebo ho upečte nadvakrát. Já používám menší formu, protože takovou mám a protože větší dort bychom nespotřebovali. 🙂

olga
18.11.2015 19:54

Děkuji za radu, teď jsme dojedli a i tak je výborný. Už se těším až podle vás vyzkouším nějaký další.

Anonym
24.11.2015 8:03

Můžu místo třešňovice dát do dortu calvados ( z jablek) nebo slivovici?-

Nejsem anonym jen se nepodepsala
24.11.2015 8:05

Nechci být anonym. Pak mám ještě ořechového magistra , ale ten je opravdu výborný , tak co kdybych višně namočila trošku do něj. Já už týden googluju jak udělat tento dort , chodím na yotube ale tenhle recept mi tak nějak úplně sedí. Mám už nakoupené týde ingredience ale všude píši , že se tam dávají višně. No tak to zkuším s višněmi, syn má navíc višně raději:-))

Eva
24.11.2015 10:24

Olga: Budu ráda, když toho vyzkoušíte co nejvíc. 🙂

Eva
24.11.2015 10:31

Anonym: Předpokládám, že to „všude“ znamená české recepty. Nicméně jak píši v úvodu, recept je původně německý a patří tam třešně. Ale mezi višněmi a třešněmi není velký rozdíl, višně mají výraznější chuť, a proto jsou asi v Česku oblíbenější. Nic jimi nezkazíte.
Co ale nechápu, je touha použít jiný alkohol. Do dortu můžete dát cokoli, pejsek s kočičkou to tak také dělali, ale třešňovice se používá proto, aby podtrhla chut třešní a úžasně dort provoněla. Dávat k třešním calvados nebo ořechový likér je dost mimo mísu a určitě pak nepůjde o Schwarzwaldský dort. A mně by to asi ani nechutnalo. Nejmíň se asi zkazí slivovicí, ale bude to taky o ničem. To už jsou snad lepší ty české lidové recepty s griotkou, ta tam má chuťově aspoň nějakou logiku.

Nejsem anonym jen se nepodepsala
24.11.2015 10:44

Já ale právě nechci být pejsek s kočičkou:-)) tak proto jsem se ptala. Ale určitě děkuji za odpověď. Dám vědět jak se dort povedl.

Eva
24.11.2015 12:14

Jsem zvědavá, jak dopadnete. 😉

Nikola
5.1.2016 18:20

Ahoj Evi. Chci upéct tenhle dort na formu 24 cm. Můžu upéct korpus z dvojnásobné dávky? Tzn 12 vajec? Nebude to na propečení moc? A děkuju za skvělé stránky!

Eva
6.1.2016 18:36

Já děkuji za pozitivní reakci. 🙂 Pokud jde o množství surovin, tak myslím, že by měl stačit 1,5násobek množství uvedeného v receptu, tzn. upéct korpus z 9 vajec. Aspoň podle mého odhadu. Jinak na propečení má vliv spíš výška korpusu než průměr, a ta bývá tak nějak vždycky nastejno. Pokud z toho máte obavu, tak si to rozdělte a pečte ve více dávkách nižší korpusy, které pak už nebudete prořezávat. Ale však Vy si už nějak poradíte. 😉

Nikola
10.1.2016 12:00

Evi, děkuji za radu. Piškot jsem udělala z 9 vajec, a bylo to akorát 🙂 Jinak se dort povedl, měla jsem trochu strach z vyšlehání šlehačky, ale všechno včetně mísy jsem poctivě nachladila a všechno do puntíku vyšlo. Taky jsem podle těchto stránek dělala základní piškot a poprvé za život jsem byla fakticky spokojená. A přitom stači šlehat 25 minut taková ‚blbost‘. Vážně moc děkuji za skvělé stránky a těším se, až budu péct dalši dorty odsud!!!

Eva
10.1.2016 22:50

Jen pečte, pečte. 🙂

Kristýna
21.3.2016 12:05

Dobrý den, musím souhlasit, že se mi nesmírně líbí propracovanost dortů a hlavně neustálý přístup tipů.

Rada bych se zeptala, jestli slehackovy dort unese politi čokoládovym ganache pouze na vrchu. Nejsem si jistá, jestli čokoláda pro něho nebude moc těžká. Dekuju. Kristýna

Eva
27.3.2016 23:10

Určitě ano, čokoláda zase není tak těžká a hlavně šlehačka, když je vyšlehaná dotuha, něco vydrží. Spíš bych dávala pozor na to, aby poleva při polévání nebyla ještě teplá, protože pak by se pod ní šlehačka začala rozpouštět. (Omlouvám se za opožděnou reakci, ale spadla jste mi do spamů. 🙂 )

Diana
18.4.2016 13:58

Dobrý den, děkuji za recept, chci ho pozítří udělat kolegovi ke kulatým narozeninám (miluje dorty s alkoholem), jen se tady bojím, že není v receptu na těsto žádný kypřící prášek, soda ? Aby mi těsto „vyběhlo“, když by se mělo ještě rozkrájet na tři díly, co mám recept na piškot, který běžně dělávám do dortu, tak je tam skoro stejný poměr ingrediencí + ještě ten kypř. prášek a stejně mi nijak nevyběhne a jde rozkrojit jen na dvě části…
Děkuji předem za odpověď a jsem s pozdravem.
Diana

Jana
18.4.2016 15:43

Dobrý den, paní Evo, posílám poděkování za skvělý recept, dělala jsem tento dort a poprvé tvořila „Vaše“ piškotové těsto. Děsilo mě to šlehání 25min! Ale nakonec to můj mixer dal a já také vydržela a žasla jsem jak pár vajec může takhle změnit formu i obsah. Piškot mi nikdy moc nechutnal, ale neznala jsem tento, byl úžasný!! Celkově se dort povedl a také všem moc chutnal. Už jsem podle vás pár věcí dělala, ale přiznám, že pokud tam měl být piškot, dosadila jsem si tam „své“ těsto. Návody jsou dokonale popsané, že to prostě musí zvládnout i začátečník, natož lehce zkušená a tak nedochází k nezdarům a člověk má pak chuť tvořit znova a znova! Takže velké díky! Jana

Eva
18.4.2016 22:09

Diana: Kypřicí prášek se dává do těst, kde je hodně mouky, aby nebyla tak těžká a nakypřila se. Piškotová těsta těžká nejsou, protože mouky je v nich málo, a nadýchanost zaručují dobře vyšlehaná vejce. Což ale samozřejmě znamená, že piškotové těsto při pečení ani nijak „nevyběhne“, nedochází tam totiž k žádné chemické reakci. Těsto je nadýchané zasyrova a zůstane nadýchané i po upečení. Při pečení sice trošku povyskočí, ale po vychladnutí se zase vrátí. Vyzkoušejte a uvidíte, jak dopadnete bez PDP – i když chápu, že zkoušet něco nového zrovna u dortu, který děláte pro někoho na oslavu, není moc uklidňující. 🙂

Eva
18.4.2016 22:12

Jana: Mockrát děkuji za pozitivní ohlas, paní Jano. Jsem moc ráda, že jste spokojena s recepty a že jste díky mně přišla na chuť piškotu. 🙂

jarka
4.5.2016 10:16

dnes jsem poprvé na Vašich stránkách,pracuji v Německu a tam jsem si oblíbila jejich dorty,jsou lehké a po snědení nemáte pocit plného žaludku . Poznala jsem tam cukrářku,která mě učila v mých 59 letech,jak péci korpusy v jakém poměru a tak,upekla jsem s ní mnoho těchto vynikajících dortů a odnaučila mě chyby,které jsem dělala,odteď si rodina pohutnává a chválí mě.tak se těším,jak zkusím Vaše recepty.vypadají opravdu úžasně.Jarka

jarka
4.5.2016 10:18

ještě dodatek,oni opravdu do každého těsta přidávají špetku soli,což my ne a tu slivovici taky hodně.:-)

Eva
4.5.2016 20:05

Jestli Vás učila cukrářka, tak u mě už toho asi moc nového nepochytíte. Ale budu ráda, když některé recepty vyzkoušíte. 🙂

Eva
30.5.2016 12:26

V sobotu jsem vytvořila dort dle Vašeho ( již jsem použila i jiné ) receptu na oslavu vlastních narozenin. I já jsem to pojala tak, že vlastně asi to nejdůležitější, je použít kvalitní pálenku. I já jsem objela mnoho regálů, než jsem usoudila, že mám tu nejlepší. I přes to, že jsem ho dělala poprvé, ( třásly se mi ruce tou odpovědností ) vyšel výborně a chutnal báječně no prostě pohádka a spousta chvály na mou hlavu. A tu já teď přenáším na tu Vaši a mnohokrát děkuji za Vaše stránky receptů.
Jen pro pobavení – v neděli jsem vařila pro všechny síčkovou na smetaně ( klasiku, nic moderního ) a houskový knedlík kynutý z droždí. Je důležité upozornit, že knedlíky vařím nějakých téměř 40 let. Po vhození do vroucí vody my bylo jasné, že je zle. Knedlíky putovaly do odpadků a já uháněla do Lidlu pro
průmyslové. Prostě to byl asi trest za tu pýchu, za ten báječný Schwarzwadský dort.
Děkuji, přeji mnoho zdraví a pro nás další báječně napsané recepty. Eva

Eva
31.5.2016 0:29

Dere se mi na jazyk, že jsem ráda, že se pokazily knedlíky a ne dort. Ale to by ode mě nebylo hezké. Knedlíků je mi určitě líto – teda spíš Vás, samozřejmě, knedlíkům to bylo určitě jedno, ty z toho nemají rozum… no zkrátka mě těší, že se Vám povedl dort a že všem chutnal. 😉 Opožděně přeji vše nejlepší k narozeninám a mnoho povedených knedlíků i dortů. 🙂

Adéla
22.6.2016 12:22

Dobrý den, tak mám splněného dalšího bobříka. 🙂 Dortík jsem pekla minulý víkend, piškot jsem dělala z 9 vajec do formy o průměru 26 cm. A dort to byl obrovský, ale vynikající. Zdálo se mi, že ho bude moc… Ale jak píšete, je lehoučký a sní se ho víc než klasického máslového. První den 8 strávníků snědlo 3/4 dortu a druhý den se o zbytek málem poprali, sestra ho dokonce i snídala 🙂 V den oslavy jsem ho dělala dopoledne čerstvý. Trochu jsem se bála, aby se do druhého dne neroztekl/neoschl/spáchal jinou nepřístojnost, ale krásně vydržel a možná byl i lepší než čerstvý. Určitě jsem ho nedělala naposledy. Děkuju za skvělé recepty 🙂

Eva
22.6.2016 21:20

To musel bát vážně obr. 🙂 Jinak já taky dělám raději dorty co nejčerstvější, ale je možné, že u tohoto se přes noc správně rozležela ta třešňovice, proto mohl chutnat druhý den lépe. Děkuji za zprávu, těch pozitivních není nikdy dost. 😉

PetrA
13.2.2017 18:21

Recept na lineckou placku prosím. Chci ho udělat dceři, ale nevím čím nahradit ten alkohol

Eva
14.2.2017 18:48

Neznám. Ale určitě na internetu najdete mnohé německé recepty, kde to bude. Třešňovice je to, co dělá tento dort tak jedinečným. Když je to pro dítě, tak prostě alkohol vynechte, nebo navlhčete korpus třeba třešňovou šťávou – akorát už to nebude schwarzwaldský dort, ale „jen“ třešňový dort. 🙂

Katka
7.3.2017 10:24

Dobry den, vcera jsem upekla korpus podle tohohle receptu a byla jsem nadsena. Lepsi jsem nejedla. Jsem cukrarsky laik, ale s timhle korpusem se vyborne pracovalo. DEKUJI DEKUJI ! 😉

Eva
7.3.2017 21:41

NENÍ ZAČ! 😉

Andrea
19.4.2017 14:00

Dobrý den,hledala jsem recept na dort pro manžela k narozeninám a naprosto mě uchvátily vaše stránky. Už se tesim az vyzkousim dort Schwarzwaldsky a i další lákavé recepty. Jste sikulka 🙂

Eva
19.4.2017 21:04

To jsem ráda, že jste na mě natrefila. Tento dort manžela určitě potěší, zvlášť když nebudete šetřit alkoholem. 🙂

Andrea
20.4.2017 13:03

Máte ty recepty tak krásně vymazleny, nevydržela jsem a objednala jsem si vaši kuchařku. Snad nebudu dlouho čekat 🙂

Eva
20.4.2017 22:40

To je od Vás milé, děkuji. 🙂 Asi jste měla štěstí, protože i když by někde po kamenných prodejnách mělo ještě pár desítek knih být, tak na e-shopech už moc k sehnání není. Aspoň z Heureky už kuchařka zmizela.

Andrea
21.4.2017 18:04

Hurá, tak už ji mám! Volali mi z knihy Kanzelsberger,že ji sehnali a teď jsem si ji přinesla. Tesim se jak si dnes počtu a zítra se pustim do pečení. Mějte se krásně! 🙂

Eva
21.4.2017 22:49

Ano, jen žádné zahálení. 🙂

Jarka
22.9.2017 11:09

Já dělám taky dort s višněmi. Dostala jsem recept od švagrové z Německa. Je moc dobrý a celé naší rodině moc chutná. Dneska jsem hledala, ze zvědavosti, na tento dort recept a hlavně fotografie. Co jsem našla byla tedy hrůza, ani bych to takhle nikde nevystavovala. Ale co jsem našla u vás, to jsem koukala. Nádhera. Takhle bych si nazdobený dort představovala. Máte jedničku s hvězdičkou. Dneska ho zrovna dělám na rodinnou oslavu, tak snad se mi povede.

Eva
23.9.2017 22:41

Mockrát děkuji, to je opravdu velká pochvala. Zvlášť ta hvězdička navrch. 😉

Šárka
7.11.2017 8:03

Dobrý den, v řadě receptů se do těsta ještě přidává kypřicí prášek a škrob. Mohla bych se zeptat proč? I v těchto receptech vajíčka šlehají do objemné pevné nadýchané hmoty, ale pak do nich prosejí mouku, kakao, škrob a kypřicí prášek. Můj dort je vždy hodně hutný, nemám jej tak nadýchaný jako vy, tak ač obě dvě suroviny se snažím používat co nejméně, zvažuji, zda nemají v receptu své opodstatnění. Děkuji za radu!

Eva
8.11.2017 21:31

Základní piškotové těsto je z větší části vyšlehaná vaječná pěna, díky ní je těsto nadýchané. Dává se tam poměrně málo mouky (včetně kakaa, popř. škrobu), aby tu vaječnou pěnu moc nezatížila. Takové těsto opravdu nemá smysl kypřit práškem do pečiva. PDP se do těsta přidává tehdy, když se dává víc mouky, protože s větším množstvím sypkých přísad těsto ztěžkne a není už tak nadýchané – je nutné jej prokypřit uměle. Je to tedy hlavně otázka množství mouky, resp. poměr vajec a sypkých přísad. Těsto na tento dort je už z těch těžších (i když ne moc), ale ještě se bez PDP obejde, i když někteří by ho tam možná nasypali. Roli také může hrát velikost vajec, já často používám domácí a ta bývají často opravdu docela velká. Potom je samozřejmě proporčně té mouky vzhledem k vaječné pěně méně, než kdybych použila kupovaná vejce velikosti M, ta bývají dost malá. Škrob se někdy v receptech objevuje, často jsem na něj narazila v německých receptech, a jeho smyslem je ještě větší jemnost těsta. Škrob je ještě jemnější než hladká mouka, takže piškot je ještě mechovější. Ale musí být toho škrobu vždycky jen trochu, rozhodně ne třeba stejně tolik jako mouky.

Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.


Kousek dortu
Rybí oko
Eva@KousekDortu.cz
© 2013-16 KousekDortu.cz

Navrženo pro mobily