Šlehačkový dort s oříšky
Oříškový piškot bez mouky
- 2 vejce
- 80 g třtinového cukru
- 20 g kakaa
- 40 g pražených, jemně mletých lískových oříšků
Čokoládová šlehačka s oříšky
- 250 g smetany ke šlehání 40%
- 2 lžičky cukru moučka
- 120 g mléčné čokolády s 43% obsahem kakaové hmoty
- 50 g pražených, jemně mletých lískových oříšků
Šlehačka
- 350 g smetany ke šlehání 40%
- 1 lžíce cukru moučka
- Oříškový piškot bez mouky: Celá vejce šlehám s cukrem 20 minut do husté pěny. Přisypu prosáté kakao a mleté oříšky a gumovou stěrkou jemně vmíchám. Těsto vliji do formy, jejíž dno je vyložené pečicím papírem. Peču při cca 180°C.
- Čokoládová šlehačka s oříšky: Smetanu s moučkovým cukrem vyšlehám dotuha. Do lednice už ji neschovávám, ať pak není na čokoládu moc studená. Čokoládu nechám nad párou rozpustit. Vmíchám do ní mleté lískové oříšky, které jsem předem opražila na suché pánvi a zbavila uvolněných slupek. Protože na rozdíl od piškotu tady potřebuji, aby oříšky byly opravdu najemno, tak si jich umelu trochu víc a proseji je přes síto. Hrubší kousky, které v sítu zůstanou, mohu později použít na ozdobení dortu. Tekutou čokoládu a oříšky dobře promíchám a počkám, až kaše vychladne, nebo je alespoň vlažná. Pak do čokolády začnu gumovou stěrkou vmíchávat ušlehanou smetanu – nejdřív trochu pro odlehčení, pak další část a nakonec zbytek šlehačky. Dobře promíchám.
- Šlehačka: Smetanu a moučkový cukr vyšlehám dotuha.
- Sestavení dortu: Z vychladlého piškotového plátu sloupnu pečicí papír a nožem odstraním horní vrstvu/krustu, pokud se od korpusu snadno odlepuje. Můžu korpus samozřejmě i jinak doupravit. Kolem korpusu upnu nastavitelný ráfek a vyložím jej dortovou fólií. Připravím čokoládovo-oříškovou šlehačku a nandám ji na piškot. Snažím se, aby se dostala všude až dolů, hlavně podél stěn ráfku. Uhladím a dám do lednice zatuhnout. Protože tuhnutí trvá kupodivu docela dlouho, dám dort klidně nejdřív do mrazáku kvůli urychlení. Když spodní vrstva trochu zatuhne, ušlehám šlehačku a nanesu ji nahoru. Šlehačka je tužší, takže se o to víc snažím, aby nikde nezůstaly vzduchové mezery, a snažím se ji protlačit až do rohů. Dám do lednice. Po nějaké době, tak možná po hodině, už by mělo jít ráfek odstranit a dort servírovat. Ale taky můžu dát dort ještě dotuhnout do lednice, takhle odkrytý bez ráfku bude dort tuhnout líp. Tuhnutí se týká samozřejmě prostřední vrstvy, která by díky čokoládě měla být o něco málo tvrdší než samotná šlehačka.
Tipy: Recept je určen pro dort o průměru 19 cm. Čokoládový piškot je trochu vlhčí a méně mechový než klasický, protože v něm není mouka. Taky je díky kakau trochu nahořklý a chuťově výraznější, takže kdybyste chtěli jemnější variantu, udělejte světlý piškot. Klidně základní světlý, nebo lépe oříškový (část mouky nahraďte mletými oříšky). Dort je jednoduchý, šlehačkový, a šlehačkové dorty jsou skvělé. Oříšky nezapomeňte nasucho opražit, protože teprve pak se rozvoní tak, že se vám budou sbíhat sliny. Možná bych ještě poradila nechat si trochu šlehačky, asi jednu lžíci, stranou, protože na rozdíl od té čokoládové se opravdu docela obtížně dostává do všech koutů ráfku. Když pak po vyndání dortu zjistím, že mi někde na boku zůstala větší díra prázdna, můžu ji odloženou šlehačkou dodatečně zamáznout.
Komentáře: 3
Jméno, e-mail, ani stránku nemusíte vyplňovat. Vložený e-mail nebude zveřejněn ani nikomu předán, může být použit pro získání obrázku avataru ze služeb třetích stran. Pokud chcete mít u komentáře lepší obrázek, použijte gravatar.com. Odesláním komentáře nám udělujete právo k jeho zveřejnění i k cenzuře.